Suikerbrood

Suikerbrood

Suikerbrood, met recht een zoete zonde te noemen. Toch kan ik er zo op z’n tijd erg blij van worden. Niet te vaak natuurlijk maar heel, heel af en toe. Heerlijk! Een lekkere dikke laag roomboter erop want hé we waren toch aan het zondigen en genieten maar!

Het enige nadeel aan het maken van suikerbrood is het suiker wat je ervoor nodig hebt namelijk parelsuiker. Nu zul je denken wat is je probleem? (Graag even een Oud-Amsterdams accent bij deze vraag denken). Nou, dat zal ik je vertellen. Parelsuiker is een schaars goed. Het is namelijk niet verkrijgbaar in de meeste supermarkten en dat is op z’n zachtst gezegd een beetje vervelend. Zeker als je ontzettend zin hebt in een heerlijk zelfgemaakt suikerbrood uit de oven en je geen parelsuiker kunt vinden. Aldi heeft het zo nu en dan in haar assortiment dus mocht je het zien: inslaan! Het blijft toch lang goed dus je kunt het maar op voorraad hebben. Verder kun je terecht bij speciaalzaken of soms heb je mazzel bij de natuur of reformwinkel.

Overigens kun je natuurlijk ook de parelsuiker vervangen. De eerste keer dat ik suikerbrood maakte was dat met parelsuiker. De tweede keer was ik naar zowel de Aldi als de Albert Heijn en de plaatselijke supermarkt geweest, resultaat: geen parelsuiker. Tijd om het roer om te gooien. Ja, dat klinkt misschien ietwat rigoureus maar het was noodzakelijk. Wel zin én tijd om een suikerbrood te bakken maar geen parelsuiker in huis. De maat was vol en de parelsuiker moest eraan geloven 😉 . In plaats van de parelsuiker ging ik voor grof gehakte suikerklontjes. Niet zo decoratief voor op de foto maar minstens zo lekker en gelukkig had ik nog de foto van de eerste keer dat ik suikerbrood maakte met Esmée van Es’ Factory. Geef de grof gehakte suikerklontjes dezelfde behandeling als de parelsuiker maar strooi het er alleen niet bovenop (dit is écht geen gezicht, geloof mij 🙂 ) en je hebt een heerlijk brood. Overigens ziet het brood er ook heerlijk uit zonder suikertjes er bovenop hoor dus maak je daarover geen zorgen.

Om het suikerbrood wat spannender te maken zit er naast kaneel ook 5 spice in. Als je dit niet lekker vind kun je er natuurlijk ook prima voor kiezen om wat extra kaneel toe te voegen. 5 Spice is een warme specerijen soort met onder andere anijs en dat gaat weer prachtig samen met kaneel en het zoete van de suiker. Wat mij betreft een aanrader om dit suikerbrood net even wat meer “pit” of “oempf” te geven.

Het recept voor suikerbrood

Voorbereidingstijd: 2 uur en 15 minuten |  Oventijd: 35 minuten | Totale bereidingstijd: 2 uur en 50 minuten
Hoeveelheid: 1 suikerbrood

Wat heb je nodig voor suikerbrood (ingrediënten):

  • 500 gram tarwebloem
  • 200 gram lauwwarm melk*
  • 240 gram parelsuiker
  • 100 gram ei (= 2 middelgrote eieren) op kamertemperatuur + 1 ei voor het besmeren
  • 100 gram roomboter (zacht – op kamertemperatuur)
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels 5 spice

Hoe je suikerbrood maakt: 

  1. In een ruime kom doe je de tarwebloem, het gist, de melk, de eieren en het zout** en meng & kneed het tot een egale deegbal.
  2. Als je een egale deegbal hebt gevormd voeg je beetje bij beetje 50 gram zachte roomboter toe en kneed je het deeg zo’n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
  3. Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat beide zijdes met zonnebloemolie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat het deeg rijzen ongeveer 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  4. Tijdens het rijzen maken we alvast de vulling voor het suikerbrood klaar. Smelt hiervoor 50 gram roomboter. Meng 160 gram parelsuiker door de gesmolten bloem en voeg hier 2 theelepels kaneel en 2 theelepels 5 spices aan toe.
  5. Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap. Houdt hierbij rekening met je cake/ broodvorm. De lap mag niet breder zijn dan je vorm.
  6. Verdeel het suiker mengsel over het deeg en rol het deeg vervolgens op. Knijp zowel de naad als de zijkanten dicht en doe het suikerbrood in een met bakpapier beklede of ingevette cake/ broodvorm. Dek af met huishoudfolie en laat dit vervolgens nog een klein uurtje rijzen tot deze weer in volume verdubbeld is.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts één ei in een bakje en besmeer het suikerboord voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Strooi hier ca. 80 gram parelsuiker over en bak het brood in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin af.

* Let op per gram. Melk weeg je voor dit recept af.
** Zorg ervoor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist. Zout gaat de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.

Suikerbrood

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

20 gedachtes op “Suikerbrood”

  1. In veel Duitse supers is parelsuiker of greinsuiker te verkrijgen. Ik gebruik het voor Jan Hagel, maar dit brood klinkt ook goed !

  2. Ik heb voor de vulling een mengsel van lichtbruine suiker en rietsuiker gebruikt en over het brood kandijsuiker gestrooid. Prima gelukt en ziet er ook mooi uit. Dankjewel!

  3. Ik heb voor de vulling een mengsel van lichtbruine suiker en rietsuiker gebruikt en over het brood kandijsuiker gestrooid. Prima gelukt en ziet er ook mooi uit. Dankjewel!

    1. Bij zelfgebakken brood raad ik altijd aan om het lekker de dag zelf te eten (en er eventueel wentelteefjes van te maken de volgende dag 😉 ). Je kunt het proberen maar ik betwijfel of het brood lekker blijft. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top