Stamppot met raapstelen

Stamppot met Raapstelen

Je ziet het goed! Het is voorjaar en er komt gewoon een stamppotje op mijn blog, maar niet zomaar een stamppotje het is namelijk een Stamppot met Raapstelen, een echt voorjaarsstamppotje. Raapstelen zijn in het seizoen nu en deze licht pittige groente die ook wel ‘keeltjes’ wordt genoemd moet je écht eens proberen. Het seizoen van raapstelen begint ergens in april en loopt tot en met mei (soms zelfs juni). Ik maakte er deze lekkere kruidige stamppot met raapstelen mee. Goed vullend en lekker fris, écht een heerlijk gerechtje om dit voorjaar zeker eens te proberen!

Voor ik dit lekkere maar o zo makkelijke receptje met jullie ga delen nog even een ‘huishoudelijke mededeling’ zoals je dat noemt. Normaal plaats ik om de dag een artikel online en misschien heb je het al gemerkt dat dit de laatste twee weken niet gelukt is. Achter de schermen ben ik namelijk druk bezig geweest met een recepten index pagina én nu kun je ook de foto’s van alle recepten op Eef Kookt Zo (met linkje) vinden op mijn Pinterest pagina.

Daarnaast ga ik vanaf vandaag (in plaats van om de dag) elke maandag, woensdag en vrijdag een artikel plaatsen. Dit betekent 1 x in de twee weken een artikel minder maar wel ‘vaste’ dagen. Dit lijkt me fijner qua planning en ook voor jou als lezer zodat je precies weet welke dag je een artikel kunt verwachten. In de toekomst wil ik dit (als het lukt) uitbreiden naar 4 of meer ‘vaste’ dagen. Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat jullie daarvan vinden en of het ook daadwerkelijk ‘fijner’ is voor jullie om vaste dagen aan te houden, dus laat zeker even een reactie achter mocht je hier een mening over hebben 🙂 .

Goed, genoeg gekletst 😉 . Tijd om aan de slag te gaan met deze stamppot met raapstelen!

Stamppot met raapstelen

Stamppot met Raapstelen

Stamppot met raapstelen. Het perfecte voorjaarsstamppotje wat je binnen 30 minuten al op tafel zet. Snel, lekker én gezond!
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelen (kruimig)
  • 200 gram verse raapstelen
  • 150 gram bacon reepjes
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze met een beetje zout in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze op een laag vuurtje 'droog koken'.
  • Terwijl de aardappels aan het koken zijn, snij je de wortels van de raapstelen en als je grote blaadjes hebt ook een stukje van de bovenkant. Snijd de raapstelen verder in grove stukken van ca. 2 cm en spoel ze af. Zet de gesneden raapstelen apart.
  • Ondertussen pak je ook de bacon reepjes uit. Hiervoor hoef je geen extra boter of olie toe te voegen deze kun je gewoon in de pan doen en op middelhoogvuur in eigen vet uitbakken. Als de spekjes uitgebakken zijn zet je ze apart en laat je ongeveer 2 el spekjes in de pan zitten. Strooi hier wat (ongeveer 1 tl) gerookt paprikapoeder over en bak ze nog heel even uit zodat het paprikapoeder goed over de spekjes verdeeld is. Zet deze spekjes ook even in schaaltje apart.
  • Als de aardappelen een paar minuutjes droog gekookt zijn zet je het vuur uit. Voeg 1 el crème fraîche en 1 el kruidenroomkaas toe en stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg telkens een handje raapstelen toe en 'stamp' dit duur de puree. Ondertussen ook de 'gewone' spekjes en nog 1 el crème fraîche en 1 el kruidenroomkaas er doorheen stampen tot alle raapstelen op zijn en alles goed gemengd is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met de bacon reepjes met paprikapoeder en eventueel naar smaak vis, een gehaktballetje, kaaskoekje of pittige rookworst (als je net als ik het liefst rookworst bij je stamppotje hebt).

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 574kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 16g | Vetten: 30g | Verzadigd vet: 10g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Stamppot met raapstelen

8 reacties op “Stamppot met Raapstelen

  • Anne-Marie says:

    Ik heb nog nooit raapstelen gegeten. Stamppotje lijkt me lekker. Smaakt het een beetje pittig als rucola? Goed idee om op vaste dagen te bloggen!

    • Eefkooktzo says:

      Nee, niet zo pittig als rucola. Het is echt heel licht pittig en heeft een goede bite. Weet zo niet een goede vergelijking moet ik eerlijk zeggen maar lekker zijn ze wel 😉

  • Ik vind raapstelen heerlijk, maar ik eet geen bacon en ik ben geen fan van aardappelen en roomkaas, dus ik maak er wel een ander recept mee 😉

  • Hans Waltman says:

    Heerlijk recept. Ik maak er graag een Luikse gehaktbal bij. Ik maak de ballen zoals ik altijd doe: ei, beschuit, kruidenen mosterd. Ik braad de ballen aan in boter, tot ze mooi gekleurd zijn. Haal de ballen uit de pan en bak in halve ringen gesneden uit zachtjes aan in de boter. Dan wat bloem erover, even laten garen. Dan bouillon toevoegen. Zodra saus licht gebonden is drie eetlepels appelstroop toevoegen. Even weer op temperatuur brengen en dan de ballen in de saus leggen, vuur laag zetten en de ballen half uurtje garen. Stampot op bord, bal er op en dan afmaken met deze goddelijke saus. Eetze. Wij eten dit vanavond met raapstelen van eigen tuin.

  • Beste Eef, dit jaar voor het eerst raapstelen gekweekt. Dus vervolgens op zoek naar recepten. Vanavond dit recept geprobeerd samen met de Luikse gehaktballen van Hans (zie tip ) .
    Het was een heerlijke recept. Dank je Eef en Hans???? groetjes Claudia..
    PS in september ga ik ze weer zaaien????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept