Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Saté van varkensvlees (saté babi met kokosmelk)

Saté van varkensvlees (saté babi met kokosmelk)

Saté van varkensvlees oftewel saté babi. Deze versie is lekker mild van smaak en zó ontzettend lekker! Nu het mooie weer er weer een beetje in zit (hoewel deze week slechte voorspellingen…) is het tijd om die BBQ weer eens aan te steken en hoe doe je dit nu beter dan met saté?! Deze saté is een nachtje gemarineerd is kokosmelk, knoflook, zoete ketjap, citroengras, kruiden en nog veel meer lekkers. Écht een aanrader deze saté!

Laat je overigens niet meteen afschrikken door de ietwat lange lijst van ingrediënten. Als ik saté maak dan gooi ik meestal lekker van alles erbij wat me op dat moment lekker lijkt. Voor de saté van varkensvlees ben ik uitgegaan van kokosmelk als marinade. Dit geeft een lekkere zoete en licht frisse smaak aan de saté. Als je ze hebt gegrild op de BBQ of de grillplaat zul je merken dat de kokos niet overheerst maar dat je deze lichtjes terug proeft. Het theelepeltje sambal ook zeker niet vergeten. Dit maakt het gerecht niet pittig maar zorgt wel voor extra smaak. Deze saté is zacht van smaak, licht kruidig, fris en ontzettend mals.

De meeste van deze ingrediënten zul je waarschijnlijk wel in je keukenkastje vinden en natuurlijk kun je het e.e.a. ook vervangen zodat je niet direct een berg aan boodschappen hoeft te halen om deze heerlijke saté van varkensvlees te maken. Palmsuiker bijvoorbeeld kun je natuurlijk ook vervangen voor gewone suiker, rietsuiker of wat basterdsuiker. De citroengras kun je vervangen voor twee blaadjes Djeroek Poeroet (limoenblaadjes) als je deze toevallig in huis hebt. Als je de kemirinoten niet kunt vinden (ze zijn vaak alleen verkrijgbaar bij de toko) dan kun je deze ook weglaten. Dat is geen ramp alleen geven de kemirinoten nét even een lekkere smaak aan het geheel mocht je ze dus ergens kunnen scoren dan zeker doen. Vergeet overigens nooit om kemirinoten eventjes in de oven te poffen, er wordt namelijk gezegd dat rauwe kemirinoten giftig kunnen zijn. In hoeverre dit waar is en dit echt schadelijk zou kunnen zijn weet ik niet maar beter het zekere voor het onzekere nemen toch 😉 ?

Bekijk ook de andere Aziatische gerechten die op mijn blog zijn verschenen.

Saté van varkensvlees (saté babi met kokosmelk)


Het recept voor Saté van varkensvlees (saté babi met kokosmelk):

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten (+ een nachtje marineren)
Hoeveelheid: 10 tot 12 x saté van varkensvlees

Wat heb je nodig voor Saté van varkensvlees (ingrediënten):

  • 600 gram hamlappen
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 kemirinoten
  • 2 uien (middelgroot)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel azijn
  • 3 theelepels palmsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 1½ theelepel komijn (poeder/ gemalen)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel djahé (gemalen gember)
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • ½ theelepel laos (poeder)
  • ½ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagel (gemalen)

Hoe je Saté van varkensvlees maakt:

  1. Pof de kemirinootjes door ze 10 minuten in een oven op 160 graden te doen. Hak ze daarna fijn. Snijd de hamlappen in dunne repen, snipper de uitjes, snijd de knoflook fijn en kneus de sereh (citroengras).
  2. Doe alle ingrediënten in een ruime kom, dek deze af en laat het vlees een nachtje marineren.
  3. Week een uurtje voordat je de saté gaat klaarmaken de satéstokjes in een bakje met water (zo heb je minder kans dat de stokjes verbranden – als je de foto goed bekijkt zul je zien dat ik dat nou net niet zo lang heb gedaan… 😉 )
  4. Rijg het vlees aan de stokjes en zorg ervoor dat je het vlees goed verdeeld. Niet té strak op elkaar maar ook niet té losjes.
  5. Vervolgens grill je de saté gaar, het allerlekkerste is om dit op de BBQ te doen maar je kunt hiervoor natuurlijk ook prima een grillplaat voor gebruiken.

Saté van varkensvlees (saté babi met kokosmelk)

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Zeker een flinke waslijst aan ingrediënten, maar wel de moeite waard lijkt me! Lijkt me ook heerlijk bij de nasi, met saus dan hè… 😉

    13 juni 2016 at 07:34
    • Beantwoorden Eef

      Echt wel hahaha 😉 Bij nasi hoort satésaus!

      14 juni 2016 at 16:49
  • Beantwoorden Jeanne

    Ga ik vast maken dit recept. Smaak zal prima zijn, zoals van al je recepten. Ff een tip mbt marineren. Ik doe alle ingrediënten in een grote plastic diepvrieszak met zip sluiting. Echt praktisch. Neemt weinig ruimte in de koelkast in. En tussendoor kun je de ingrediënten nog een keertje mengen. Neem het mee en doe je voordeel ermee. Ik heb het ook van iemand anders. En gebruik het nu voor alle marinades.

    29 mei 2018 at 10:42
    • Beantwoorden Eef

      Wat een fijne tip! Dankjewel Jeanne 😀

      29 mei 2018 at 23:40

    Laat een reactie achter