Salted caramel roomijs met extra caramel

Salted caramel roomijs

Salted caramel roomijs. Jaaaaaaaaaam dat smaakt zo goed als het klinkt! Mega romig roomijs (rare combi van worden 😉 ) en gezouten caramel. Jongens, MAAK DIT! Ik ben er echt laaiend enthousiast over en vind het dan ook ontzettend jammer dat ten tijde van dit schrijven het ijs toch echt al op is…

Vorig jaar heb ik mezelf een cadeautje gegeven, een ijsmachine. Een zelfbevriezende ijsmachine. Dus geen gedoe meer met een bak die eerst in de vriezer moet. Niet goedkoop maar wel ontzettend fijn om te hebben en dat betekent ook dat er lekker veel ijs recepten online (zijn) (ge)komen. Ook voor ijsjes op een stokje overigens hoor, dus maak je geen zorgen als je helemaal geen ijsmachine hebt. Heb je die wel, lees dan snel verder!

Gezouten karamelijs

Gezouten karamel zit in ijs, dus karamelijs én de slierten caramel zitten er ook nog doorheen. Dubbel lekker dus! Houd je een klein beetje caramel apart zodat je er zelf nog een beetje overheen kan doen, extra, extra lekker 😉 .

Karamelijs

Gezouten karamelijs of salted caramel roomijs

Is je iets opgevallen? Ik schrijf karamel met een ‘k’ én met een ‘c’. Dit viel me net pas op… Ik ben even op onderzoek uitgegaan maar in 1995 is blijkbaar de voorkeursspelling afgeschaft (ja, ja – wist je dat nog 😉 ) en is het toch echt met een ‘k’ alleen noem ik dit recept Salted Caramel roomijs en ga ik dus een deel uit van de Engelse naam. Jeetje wat een moeilijk gedoe voor een eigenlijk best makkelijk recept… We gaan het verder niet over de benaming en de schrijfwijze meer hebben. Ik ga je gewoon lekker het recept geven zodat je er van kunt gaan smullen! Want echt, dit is een stukje geluk uit de vriezer.

Salted caramel roomijs

Salted caramel roomijs met extra caramel

Salted caramel roomijs

Het recept voor zelfgemaakt ijs! Salted caramel roomijs. En ja, dat smaakt precies zo lekker als het klinkt. Geloof mij maar!
4.53 van 17 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Invriezen: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 50 minuten
Hoeveelheid: 10 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram suiker
  • 750 ml slagroom (ongeklopt en gekoeld)
  • 300 ml melk (halfvol of volle)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel roomboter
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van de caramel. In een steelpan met dikke bodem doe je de suiker samen met 125 ml water.
  • Verhit dit langzaam tot de suiker opgelost is en het mengsel een amber-achtige kleur begint te krijgen (niet roeren! - je kunt het pannetje wel voorzichtig heen en weer wiegen).
  • Haal de pan van het vuur en voeg dan 250 ml slagroom toe samen met het klontje boter en zout naar smaak. Roer voorzichtig door. Laat de caramel nu afkoelen.
  • Doe de helft van de caramel in een ruime kom en houd de andere helft apart.
  • In de ruime kom doe je verder 500 ml slagroom, 300 ml melk en 1 theelepel vanille extract.
  • Meng dit door elkaar en zorg dat het mengsel lekker koel is (zet het anders nog even in de koelkast om te koelen indien nodig).
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Zodra het ijs klaar is, schep je de andere helft van de caramel er voorzichtig door zodat de slierten door het ijs zitten en je ze nog ziet.
  • Doe het ijs in een metalen of plastic bak en vries het nog even een paar uur in voor je het gaat eten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 394kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 2g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 18g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Salted caramel roomijs met extra caramel

48 thoughts on “Salted caramel roomijs

    • Dat kan, dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.

    • Dat kan, dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.

  • Het was heerlijk! Alleen kon ik de caramel lang niet zo mooi door het ijs roeren als op het plaatje. Nb de caramel was afgekoeld behoorlijk taai geworden. Wat ook vreemd was, dat het ijs in de diepvries (na een half uur) was gescheiden in een stevige bovenkant en voledig vloeibare onderkant.

    • ten eerste: blij dat hij lekker was want dat is het belangrijkste 🙂 wel gek dat je caramel zo taai is geworden. Heb je wellicht geroerd tijdens het maken van de caramel? Ik denk (ook gezien het scheiden in het ijs) dat er iets mis is gegaan met het maken van de caramel?

  • Het was heerlijk! Alleen kon ik de caramel lang niet zo mooi door het ijs roeren als op het plaatje. Nb de caramel was afgekoeld behoorlijk taai geworden. Wat ook vreemd was, dat het ijs in de diepvries (na een half uur) was gescheiden in een stevige bovenkant en voledig vloeibare onderkant.

  • Pauline M. de Keizer says:

    Hoe lang duurt t caramel maken? Ben nu 20 min bezig en het suiker wordt erg klonterig ….. heb niet geroerd en ik heb een goede pan. Het is verre van een mooie vloeibare caramel.

  • Pauline M. de Keizer says:

    Hoe lang duurt t caramel maken? Ben nu 20 min bezig en het suiker wordt erg klonterig ….. heb niet geroerd en ik heb een goede pan. Het is verre van een mooie vloeibare caramel.

  • Wat gek! Het blijft lastig voor mij om op basis van deze info te achterhalen wat er mis gaat. Je bent altijd even bezig maar klonterig zou hij niet moeten zijn, tenzij je hebt geroerd (dan wordt het klonterig namelijk).

  • Wat gek! Het blijft lastig voor mij om op basis van deze info te achterhalen wat er mis gaat. Je bent altijd even bezig maar klonterig zou hij niet moeten zijn, tenzij je hebt geroerd (dan wordt het klonterig namelijk).

  • Gemaakt en enorm lekker! Eerste keer ook dat caramel maakt lukt. Blijkbaar nooit genoeg geduld gehad ;-). Krijg jij ook altijd zo vettig lippen van zelfgemaakt ijs? Bij deze had ik het ook.

  • Gemaakt en enorm lekker! Eerste keer ook dat caramel maakt lukt. Blijkbaar nooit genoeg geduld gehad ;-). Krijg jij ook altijd zo vettig lippen van zelfgemaakt ijs? Bij deze had ik het ook.

  • Hoi Eef, hoe lang duurt het voordat het suikermengsel gaat kleuren? Het staat nu al een half uur te borrelen. Is 125ml water ook niet een beetje veel??

  • Hoi Eef, hoe lang duurt het voordat het suikermengsel gaat kleuren? Het staat nu al een half uur te borrelen. Is 125ml water ook niet een beetje veel??

  • Vandaag gemaakt! IJs is heerlijk. Veel geduld gehad met de karamel (op zo laag mogelijke pit!). Maar voordat het geheel vloeibaar is geworden, is het veel donkerder geworden dan op jouw foto’s!

  • Hi, de smaak is heerlijk, maar blijft bij mij vloeibaar in de ijsmachine. Heb het zelfs 2x geprobeerd en beide 2x langer dan normaal erin gelaten. En is bijna net zo vloeibaar eruit als voor het erin ging. Dat vond ik wel jammer.

    • Dat is vreemd, als het ijs niet hard wordt dan ligt dat ben ik bang aan je machine. Was de kom wel koud genoeg? Er moet daadwerkelijk iets fout zijn gegaan wil dit geen ijs worden namelijk 🙂

    • JenniferG says:

      Kom kouder wel goed koud zijn.. anders wordt het inderdaad geen ijs… mijn fout ook de eerste keer met ijs maken..

      Ik ga deze variant vandaag maken, vandaag ben benieuwd 🙂

  • JenniferG says:

    Kom moet wel goed koud zijn.. anders wordt het inderdaad geen ijs… mijn fout ook de eerste keer met ijs maken..

    Ik ga deze variant vandaag maken, vandaag ben benieuwd 🙂

  • Moet de kom uit de ijsmachine dan eerst voorgespeld worden? Ik heb een Domo voor 2 liter ijs. Heb hem pas. Ik vind dat het ijs zeer zacht is. Als ik het dan in een bakje in de diepvries zet, is het ijs veel te hard.. maakt het nog verschil of het ijs koud of warm bereid wordt?

    • Ik heb nog nooit ijs gemaakt met soja dus dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen maar je kunt het uiteraard proberen 🙂

  • Heerlijk recept . Je moet veel geduld hebben met de karamel . Dank je Eef om dit te delen . Volgens de kids , lekkerste ijs ooit 🙂

    Groetjes

  • Een eetlepel boter… is dat 25 gram? 40? 70? Mijn eetlepelmaat is cupvormig en ik kan daar dus geen boter mee meten. En dan “zout naar smaak”… dit is de eerste keer dat ik dit ijs wil maken, dus, uhhhh… in dit recept 10 gram? 30? Wat is gangbaar?
    Kortom, ik ben het aan het maken maar vraag me af waar ik mee bezig ben. En nee, ik ben geen leek in de keuken, integendeel.

    • Een eetlepel boter is een eetlepel boter, dat is ongeveer 15 gram. Als je ergens een eetlepel of theelepel ziet staan dan kun je ervanuit gaan dat het niet heel nauw is, maar dat een eetlepel boter ook niet 70 gram wordt. Dus neem een eetlepel, haal hem door de boter en zo heb je eetlepel boter. Zout naar smaak betekent dat dit naar je eigen smaak is. Wat voor de een gangbaar is, is voor jou wellicht veelte zout of juist totaal niet. Kwestie van proeven. Succes!

  • WOUW een lactosevrije variant, hier worden we zo blij van!! Normaliter kun je nauwelijks bij de ijsboer dan he lactosevrij krijgen en nu maken we alle smaken in een hand omdraai!

  • Mijn eerste ijs in de erika is in de maak. Caramel. Schok wel dat de caramel in de pan omhoog kwam toen ik de slagroon erbij deed ( in de schik een half liter ) en ik kon een deen vd keuken soppen. Dus een beetje gerommeld met het recept omdat de halve liter in de verkeerde pan zat. Maar wordt vast heerlijk. Ik weet wat ik vanavond als toetje heb

  • Anita Heijmann says:

    Ik heb een ijsmachine gekregen en wil graag dit ijs maken,nu staat er in de beschrijving: het totale volume van de ingrediënten mag niet meer bedragen dan 500 ml.Het roomijs zet nog uit wanneer het gedraaid wordt. Mijn vraag: moet ik nu de ingrediënten van jouw recept halveren?

    • Hi Anita, dit is heel specifiek voor jouw ijsmachine denk ik. Gezien de hoeveelheden van dit recept en als het de eerste keer is dat je hem gebruikt zou ik het inderdaad halveren om er zeker van te zijn dat het goed gaat en je de machine niet beschadigd 🙂

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Bert, dat zou inderdaad kunnen. Wel is het zoutgehalte dan waarschijnlijk iets minder en zal de salted caramel iets minder salted smaken ;-). Je kan dan eventueel naar smaak een snufje zout extra toevoegen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept