Volg mij:
IJs, Toetjes

Salted caramel roomijs

Salted caramel roomijs met extra caramel

Salted caramel roomijs. Jaaaaaaaaaam dat smaakt zo goed als het klinkt! Mega romig roomijs (rare combi van worden 😉 ) en gezouten caramel. Jongens, MAAK DIT! Ik ben er echt laaiend enthousiast over en vind het dan ook ontzettend jammer dat ten tijde van dit schrijven het ijs toch echt al op is…

Vorig jaar heb ik mezelf een cadeautje gegeven, een ijsmachine. Een zelfbevriezende ijsmachine. Dus geen gedoe meer met een bak die eerst in de vriezer moet. Niet goedkoop maar wel ontzettend fijn om te hebben en dat betekent ook dat er lekker veel ijs recepten online (zijn) (ge)komen. Ook voor ijsjes op een stokje overigens hoor, dus maak je geen zorgen als je helemaal geen ijsmachine hebt. Heb je die wel, lees dan snel verder!

Gezouten karamelijs

Gezouten karamel zit in ijs, dus karamelijs én de slierten caramel zitten er ook nog doorheen. Dubbel lekker dus! Houd je een klein beetje caramel apart zodat je er zelf nog een beetje overheen kan doen, extra, extra lekker 😉 .

Karamelijs

Gezouten karamelijs of salted caramel roomijs

Is je iets opgevallen? Ik schrijf karamel met een ‘k’ én met een ‘c’. Dit viel me net pas op… Ik ben even op onderzoek uitgegaan maar in 1995 is blijkbaar de voorkeursspelling afgeschaft (ja, ja – wist je dat nog 😉 ) en is het toch echt met een ‘k’ alleen noem ik dit recept Salted Caramel roomijs en ga ik dus een deel uit van de Engelse naam. Jeetje wat een moeilijk gedoe voor een eigenlijk best makkelijk recept… We gaan het verder niet over de benaming en de schrijfwijze meer hebben. Ik ga je gewoon lekker het recept geven zodat je er van kunt gaan smullen! Want echt, dit is een stukje geluk uit de vriezer.

Salted caramel roomijs


Het recept voor salted caramel roomijs:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke bak ijs – voldoende voor ca. 8 – 10 porties

Wat heb je nodig voor salted caramel roomijs (ingrediënten):

  • 300 gram suiker
  • 750 ml slagroom (ongeklopt & gekoeld)
  • 300 ml (halfvolle of volle) melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • klontje roomboter (ongeveer 1 kleine eetlepel)
  • zout

Hoe maak je salted caramel roomijs :

  1. We beginnen met het maken van de caramel. In een steelpan met dikke bodem doe je de suiker samen met 125 ml water.
  2. Verhit dit langzaam tot de suiker opgelost is en het mengsel een amber-achtige kleur begint te krijgen (niet roeren! – je kunt het pannetje wel voorzichtig heen en weer wiegen).
  3. Haal de pan van het vuur en voeg dan 250 ml slagroom toe samen met het klontje boter en zout naar smaak. Roer voorzichtig door.
  4. Laat de caramel nu afkoelen.
  5. Doe de helft van de caramel in een ruime kom en houd de andere helft apart.
  6. In de ruime kom doe je verder 500 ml slagroom, 300 ml melk en 1 theelepel vanille extract.
  7. Meng dit door elkaar en zorg dat het mengsel lekker koel is (zet het anders nog even in de koelkast om te koelen indien nodig).
  8. Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Zodra het ijs klaar is schep je de andere helft van de caramel erdoor zodat de slierten door het ijs zitten i.p.v. erin.
  9. Doe het ijs in een metalen of plastiek bak en vries het nog even een paar uur in voor je het gaat eten. Eet smakelijk!

Salted caramel roomijs met extra caramel

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Rianne

    Is dit zonder ijsmachine ook te maken?

    30 juli 2018 at 20:32
    • Beantwoorden Eef

      Dat kan, dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.

      31 juli 2018 at 08:27

    Laat een reactie achter