Salted caramel roomijs. Jaaaaaaaaaam dat smaakt zo goed als het klinkt! Mega romig roomijs (rare combi van worden 😉 ) en gezouten caramel. Jongens, MAAK DIT! Ik ben er echt laaiend enthousiast over en vind het dan ook ontzettend jammer dat ten tijde van dit schrijven het ijs toch echt al op is…
Vorig jaar heb ik mezelf een cadeautje gegeven, een ijsmachine. Een zelfbevriezende ijsmachine. Dus geen gedoe meer met een bak die eerst in de vriezer moet. Niet goedkoop maar wel ontzettend fijn om te hebben en dat betekent ook dat er lekker veel ijs recepten online (zijn) (ge)komen. Ook voor ijsjes op een stokje overigens hoor, dus maak je geen zorgen als je helemaal geen ijsmachine hebt. Heb je die wel, lees dan snel verder!
Gezouten karamelijs
Gezouten karamel zit in ijs, dus karamelijs én de slierten caramel zitten er ook nog doorheen. Dubbel lekker dus! Houd je een klein beetje caramel apart zodat je er zelf nog een beetje overheen kan doen, extra, extra lekker 😉 .
Gezouten karamelijs of salted caramel roomijs
Is je iets opgevallen? Ik schrijf karamel met een ‘k’ én met een ‘c’. Dit viel me net pas op… Ik ben even op onderzoek uitgegaan maar in 1995 is blijkbaar de voorkeursspelling afgeschaft (ja, ja – wist je dat nog 😉 ) en is het toch echt met een ‘k’ alleen noem ik dit recept Salted Caramel roomijs en ga ik dus een deel uit van de Engelse naam. Jeetje wat een moeilijk gedoe voor een eigenlijk best makkelijk recept… We gaan het verder niet over de benaming en de schrijfwijze meer hebben. Ik ga je gewoon lekker het recept geven zodat je er van kunt gaan smullen! Want echt, dit is een stukje geluk uit de vriezer.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram suiker
- 750 ml slagroom (ongeklopt en gekoeld)
- 300 ml melk (halfvol of volle)
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel roomboter
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van de caramel. In een steelpan met dikke bodem doe je de suiker samen met 125 ml water.
- Verhit dit langzaam tot de suiker opgelost is en het mengsel een amber-achtige kleur begint te krijgen (niet roeren! - je kunt het pannetje wel voorzichtig heen en weer wiegen).
- Haal de pan van het vuur en voeg dan 250 ml slagroom toe samen met het klontje boter en zout naar smaak. Roer voorzichtig door. Laat de caramel nu afkoelen.
- Doe de helft van de caramel in een ruime kom en houd de andere helft apart.
- In de ruime kom doe je verder 500 ml slagroom, 300 ml melk en 1 theelepel vanille extract.
- Meng dit door elkaar en zorg dat het mengsel lekker koel is (zet het anders nog even in de koelkast om te koelen indien nodig).
- Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Zodra het ijs klaar is, schep je de andere helft van de caramel er voorzichtig door zodat de slierten door het ijs zitten en je ze nog ziet.
- Doe het ijs in een metalen of plastic bak en vries het nog even een paar uur in voor je het gaat eten. Eet smakelijk!
Rianne says:
Is dit zonder ijsmachine ook te maken?
Eef says:
Dat kan, dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.
Rianne says:
Is dit zonder ijsmachine ook te maken?
Eef says:
Dat kan, dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.
Asmund says:
Het was heerlijk! Alleen kon ik de caramel lang niet zo mooi door het ijs roeren als op het plaatje. Nb de caramel was afgekoeld behoorlijk taai geworden. Wat ook vreemd was, dat het ijs in de diepvries (na een half uur) was gescheiden in een stevige bovenkant en voledig vloeibare onderkant.
Eef says:
ten eerste: blij dat hij lekker was want dat is het belangrijkste 🙂 wel gek dat je caramel zo taai is geworden. Heb je wellicht geroerd tijdens het maken van de caramel? Ik denk (ook gezien het scheiden in het ijs) dat er iets mis is gegaan met het maken van de caramel?
Asmund says:
Het was heerlijk! Alleen kon ik de caramel lang niet zo mooi door het ijs roeren als op het plaatje. Nb de caramel was afgekoeld behoorlijk taai geworden. Wat ook vreemd was, dat het ijs in de diepvries (na een half uur) was gescheiden in een stevige bovenkant en voledig vloeibare onderkant.
Joyce says:
Hoi Eef. Moet het zout door het ijs of door de caramel
Eef says:
Door de caramel 🙂
Joyce says:
Hoi Eef. Moet het zout door het ijs of door de caramel
Pauline M. de Keizer says:
Hoe lang duurt t caramel maken? Ben nu 20 min bezig en het suiker wordt erg klonterig ….. heb niet geroerd en ik heb een goede pan. Het is verre van een mooie vloeibare caramel.
Pauline M. de Keizer says:
Hoe lang duurt t caramel maken? Ben nu 20 min bezig en het suiker wordt erg klonterig ….. heb niet geroerd en ik heb een goede pan. Het is verre van een mooie vloeibare caramel.
Eef says:
Wat gek! Het blijft lastig voor mij om op basis van deze info te achterhalen wat er mis gaat. Je bent altijd even bezig maar klonterig zou hij niet moeten zijn, tenzij je hebt geroerd (dan wordt het klonterig namelijk).
Eef says:
Wat gek! Het blijft lastig voor mij om op basis van deze info te achterhalen wat er mis gaat. Je bent altijd even bezig maar klonterig zou hij niet moeten zijn, tenzij je hebt geroerd (dan wordt het klonterig namelijk).
Sabine says:
Gemaakt en enorm lekker! Eerste keer ook dat caramel maakt lukt. Blijkbaar nooit genoeg geduld gehad ;-). Krijg jij ook altijd zo vettig lippen van zelfgemaakt ijs? Bij deze had ik het ook.
Sabine says:
Gemaakt en enorm lekker! Eerste keer ook dat caramel maakt lukt. Blijkbaar nooit genoeg geduld gehad ;-). Krijg jij ook altijd zo vettig lippen van zelfgemaakt ijs? Bij deze had ik het ook.
Geke says:
Hoi Eef, hoe lang duurt het voordat het suikermengsel gaat kleuren? Het staat nu al een half uur te borrelen. Is 125ml water ook niet een beetje veel??
Eef says:
Het duurt echt even, je hebt er tijd voor nodig 🙂
Geke says:
Hoi Eef, hoe lang duurt het voordat het suikermengsel gaat kleuren? Het staat nu al een half uur te borrelen. Is 125ml water ook niet een beetje veel??
Eef says:
Het duurt echt even, je hebt er tijd voor nodig 🙂
Herman says:
Vandaag gemaakt! IJs is heerlijk. Veel geduld gehad met de karamel (op zo laag mogelijke pit!). Maar voordat het geheel vloeibaar is geworden, is het veel donkerder geworden dan op jouw foto’s!
Raquel says:
Hi, de smaak is heerlijk, maar blijft bij mij vloeibaar in de ijsmachine. Heb het zelfs 2x geprobeerd en beide 2x langer dan normaal erin gelaten. En is bijna net zo vloeibaar eruit als voor het erin ging. Dat vond ik wel jammer.
Eef says:
Dat is vreemd, als het ijs niet hard wordt dan ligt dat ben ik bang aan je machine. Was de kom wel koud genoeg? Er moet daadwerkelijk iets fout zijn gegaan wil dit geen ijs worden namelijk 🙂
JenniferG says:
Kom kouder wel goed koud zijn.. anders wordt het inderdaad geen ijs… mijn fout ook de eerste keer met ijs maken..
Ik ga deze variant vandaag maken, vandaag ben benieuwd 🙂
JenniferG says:
Kom moet wel goed koud zijn.. anders wordt het inderdaad geen ijs… mijn fout ook de eerste keer met ijs maken..
Ik ga deze variant vandaag maken, vandaag ben benieuwd 🙂
Jennifer G. says:
Mijn caramelsaus is denk ik te vloeibaar..
Kan ik hier nog iets aan doen nu de caramel is afgekoeld?
Eef says:
Misschien proberen opnieuw rustig op laag vuur iets langer in te koken? Dat kun je proberen.
Marij says:
Moet de kom uit de ijsmachine dan eerst voorgespeld worden? Ik heb een Domo voor 2 liter ijs. Heb hem pas. Ik vind dat het ijs zeer zacht is. Als ik het dan in een bakje in de diepvries zet, is het ijs veel te hard.. maakt het nog verschil of het ijs koud of warm bereid wordt?
Eef says:
Wat bedoel je met voorgespeld? Welke domo heb je, een zelfbevriezende?
Stella says:
Hoi kan ik dit toevallig ook met caramel uit een flesje doen en kan ik de melk ingrediënten vervangen voor soja
Eef says:
Ik heb nog nooit ijs gemaakt met soja dus dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen maar je kunt het uiteraard proberen 🙂
Annie says:
Ziet er heerlijk uit! Maak je de caramel met witte suiker of met bruine suiker?
Eef says:
Met gewone kristalsuiker.
Sybe jan says:
Heerlijk recept . Je moet veel geduld hebben met de karamel . Dank je Eef om dit te delen . Volgens de kids , lekkerste ijs ooit 🙂
Groetjes
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen 😀
Mieke says:
Een eetlepel boter… is dat 25 gram? 40? 70? Mijn eetlepelmaat is cupvormig en ik kan daar dus geen boter mee meten. En dan “zout naar smaak”… dit is de eerste keer dat ik dit ijs wil maken, dus, uhhhh… in dit recept 10 gram? 30? Wat is gangbaar?
Kortom, ik ben het aan het maken maar vraag me af waar ik mee bezig ben. En nee, ik ben geen leek in de keuken, integendeel.
Eef says:
Een eetlepel boter is een eetlepel boter, dat is ongeveer 15 gram. Als je ergens een eetlepel of theelepel ziet staan dan kun je ervanuit gaan dat het niet heel nauw is, maar dat een eetlepel boter ook niet 70 gram wordt. Dus neem een eetlepel, haal hem door de boter en zo heb je eetlepel boter. Zout naar smaak betekent dat dit naar je eigen smaak is. Wat voor de een gangbaar is, is voor jou wellicht veelte zout of juist totaal niet. Kwestie van proeven. Succes!
Susanne says:
WOUW een lactosevrije variant, hier worden we zo blij van!! Normaliter kun je nauwelijks bij de ijsboer dan he lactosevrij krijgen en nu maken we alle smaken in een hand omdraai!
Astrid says:
Mijn eerste ijs in de erika is in de maak. Caramel. Schok wel dat de caramel in de pan omhoog kwam toen ik de slagroon erbij deed ( in de schik een half liter ) en ik kon een deen vd keuken soppen. Dus een beetje gerommeld met het recept omdat de halve liter in de verkeerde pan zat. Maar wordt vast heerlijk. Ik weet wat ik vanavond als toetje heb
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, ach ongelukjes gebeuren in de beste keukens! Heeft hij goed gesmaakt?