Romige kip uit de oven. Heerlijke malse kipfilets in een romige saus met spinazie en zongedroogde tomaatjes. Lekker met een paar aardappeltjes erbij en wat groenten. Super makkelijk om te maken en verrassend lekker.
Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan je krijgt dan een willekeurig blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn eerdere ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… Astrid van BonApetit
Nee, dat is geen spelfoutje. Astrid haar achternaam is Petit en vandaar ook de naam van haar blog, BonApetit. Leuk bedacht! Deze maand mocht ik aan de slag met het blog van Astrid. Astrid ken ik via haar blog en ik volg haar via social media. Haar recepten zien er altijd lekker uit en soms met een verrassende twist. Toen ik zag dat ik van Astrid mocht koken deze foodblogswap wist ik bijna direct al wat ik ging maken. Ik had namelijk laatst haar recept voor ‘waanzinnige kip uit oven’ voorbij zien komen op Pinterest. Dat leek me lekker!
Romige kip uit de oven met een twist
Op het bestaande recept heb ik een eigen twist gemaakt. Zo heb ik de crème fraîche vervangen voor kookroom. De witte wijn en de roomboter achterwege gelaten zonder dat het de saus minder romig maakt. Verder heb ik spinazie toegevoegd en zelfgemaakte zongedroogde tomaten. Het recept daarvan krijg je trouwens ook nog van me, maar eerst aan de slag met deze heerlijke romige kip uit de oven. Echt een aanrader, zo lekker! Dank Astrid voor dit lekkere recept.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 kipfilets
- 200 ml water
- 175 gram spinazie ((vers))
- 150 ml kookroom
- 2 teentjes knoflook ((fijngesneden))
- 3 eetlepels zongedroogde tomaat
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel tijm ((gedroogd))
- ½ theelepel oregano ((gedroogd))
- olie, peper & zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten gaar en goudbruin.Haal de kipfilets uit de pan en hou ze apart.
- Verhit opnieuw een beetje olie in de koekenpan en fruit de knoflook even aan.
- Voeg de kruiden toe, even meebakken en dan de kookroom, citroensap en het water erbij.
- Roer de Parmezaanse kaas erdoor en beetje bij beetje de spinazie.
- Schep tot slot de zongedroogde tomaten door de saus, voeg de kip toe en zet dit in de oven voor ongeveer 25-30 minuten.Indien je geen ovenvaste pan hebt kun je ook een ovenschaal gebruiken.
- Serveer met aardappeltjes of rijst en eventueel een frisse salade voor erbij. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Simon says:
De zongedroogde tomaten missen in de ingrediëntenlijst!
Eef says:
Oeps! Dank voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast 🙂
Simon says:
De zongedroogde tomaten missen in de ingrediëntenlijst!
Petra van den Berkt says:
Mmm, lekker hoor, mogen de tijm en oregano vers erbij ? Of gedroogd ?
Eef says:
Ik heb gedroogde gebruikt 🙂
Petra van den Berkt says:
Mmm, lekker hoor, mogen de tijm en oregano vers erbij ? Of gedroogd ?
Nanda says:
Vandaag heerlijk van gegeten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Nanda 🙂
Evi says:
Moet je de kip per se gar bakken, aangezien deze ook nog de oven in gaat?
Nanda says:
Vandaag heerlijk van gegeten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Nanda 🙂
Evi says:
Mmm ziet er heerlijk uit! Zelf hou ik meer van creme fraiche dan van kookroom, heb je dan een bekertje van 200 ml nodig? Ik kan dit recept niet op Astrid haar site vinden.
Eef says:
Ja dan kun je zo’n bekertje gebruiken 🙂
Evi says:
Mmm ziet er heerlijk uit! Zelf hou ik meer van creme fraiche dan van kookroom, heb je dan een bekertje van 200 ml nodig? Ik kan dit recept niet op Astrid haar site vinden.
Jacolien says:
Ook dit was erg lekker. Kipfilets doormidden gesneden zodat ze iets dunner en dus ook sneller gaar waren. Gegeten met gebakken aardappeltjes en broccoli. Zelfs de kids vonden het lekker..!
Eef says:
Wat slim! Dat kan natuurlijk ook 🙂 Blij te horen dat het in de smaak viel!
Annelies says:
Kam ik het ook met kiphaasjes maken en wordt de kip niet droog in de oven?
Eef says:
Dat moet wel kunnen denk ik. Nee doordat je het in de saus in de oven zet droogt de kip dus niet uit 🙂
Jacolien says:
Ook dit was erg lekker. Kipfilets doormidden gesneden zodat ze iets dunner en dus ook sneller gaar waren. Gegeten met gebakken aardappeltjes en broccoli. Zelfs de kids vonden het lekker..!
Eef says:
Ja dan kun je zo’n bekertje gebruiken 🙂
Wendy says:
Blijft de room zo dun als het uit de oven komt of dikt het nog wat in zodat het meer een saus wordt?
Eef says:
Het is een niet al te dikke saus maar hij wordt wel iets dikker in de oven.
Wendy says:
Blijft de room zo dun als het uit de oven komt of dikt het nog wat in zodat het meer een saus wordt?
Eef says:
Het is een niet al te dikke saus maar hij wordt wel iets dikker in de oven.
Evi says:
Moet je de kip per se gar bakken, aangezien deze ook nog de oven in gaat?
a3seidel says:
Een wel héél erg waterig sausje:
200ml water 150ml kookroom het vocht wat vrijkomt van de 175 gram Spinazie.
de smaak is uitstekend maar ik ga het de volgende keer maar eens proberen met 100ml Water