Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

Trek in Italiaans, maar wil je eens wat anders dan pizza of spaghetti maken? Probeer dan eens risotto! Dit rijstgerecht uit het noorden van Italië wordt bereid met bouillon en biedt de ideale basis om eens lekker te experimenteren met smaken! And so I did.

Smeuïge risotto

Door te experimenteren met verschillende ingrediënten en manieren van bereiden ben ik uiteindelijk op dit recept Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham gekomen. Het leek mij lekker om de smeuïgheid van een kaas te mengen met de zachte korrels van de risotto rijst. Gorgonzola heb ik geprobeerd, maar is erg overheersend, de oplossing is eenvoudig; gorgonzola cremoso of dolce de gorgonzola, beide goed. Deze gorgonzola is wat romiger en zachter van smaak en mengt erg goed door de warme risotto.

Gorgonzola en spinazie

Gorgonzola combineert perfect met spinazie en om wat vlees aan het gerechtje toe te voegen heb ik, op advies van de dame bij de slagerij, coburger ham gekozen. Ik was op zoek naar een niet al te zoute gedroogde ham (gorgonzola en bouillon is al erg zout) en ze stelde me de coburger ham voor. Ik moet zeggen deze risotto combineert alle ingrediënten zo mooi dat je echt een waar feestje op je bord hebt qua smaak, textuur en uiterlijk!

De basis van risotto

Voor de risotto rijst heb je veel verschillende keuzes en vaak wordt gedacht dat het maken van risotto erg moeilijk is. Dit valt best mee als je de basisprincipes maar aanhoudt (eerst een ui/ knoflook aan fruiten, de risotto er rustig doorheen roeren (aanbakken) en dan steeds een klein beetje vocht toevoegen (dit kan bouillon zijn maar ook water en wijn) en maar blijven roeren. Daarna of tijdens het bereiden (wat je zelf fijn vindt en afhankelijk van je recept) voeg je de ingrediënten toe.

Makkelijk en snel

Ik heb vandaag gekozen voor makkelijk en snel met ‘Roerbak Risotto’ van Lassie. Als je voor het eerst risotto gaat maken kun je deze echt eens proberen. De smaak is erg goed, de risotto is snel klaar EN hij kan gewoon niet mislukken! Dit receptje is afgestemd op de Roerbak Risotto van Lassie (ik gebruik alleen iets meer bouillon), maar je kunt ook kiezen voor gewone risotto. Houd dan alleen rekening met een ietsjes langere bereidingstijd.

Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

Trek in Italiaans, maar wil je eens wat anders dan pizza of spaghetti maken? Probeer dan eens Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham!
Nog geen stemmen
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 uien (fijn gesneden)
  • 300 gram spinazie (vers)
  • 100 gram coburger ham
  • 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 1 pak Roerbak Risotto van Lassie (of gewone Risotto rijst)
  • 3/4 stuk gorgonzola cremoso of dolce de gorgonzola
  • Parmezaanse kaas (geraspt of vlokken)
  • olijfolie & boter
  • witte peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met de bouillon. Je kunt verse kippenbouillon gebruiken of je mengt 500 ml kokend water met 1 bouillonblokje. Zet dit alvast klaar.
  • In een grote pan of wok doe je een paar druppels olijfolie. Hierin doe je een van de uitjes en deze fruit je aan. Als de ui glazig begint te worden, voeg je steeds een handje verse spinazie toe en als dat een beetje geslonken is doe je er steeds een nieuw handje bij.
  • Telkens alles goed blijven omroeren. Ondertussen een kopje water toevoegen om te zorgen dat de spinazie mooi gaar wordt. Als alle spinazie geslonken is, kruid je het met een beetje witte peper. Even goed door de spinazie heen mengen en hierna de spinazie laten uitlekken. Als de spinazie uitgelekt is, snijd je het grof met een groot mes.
  • In dezelfde pan doe je nu weer een paar druppels olijfolie (dit keer echt heel weinig – de ham bakt goed in eigen vet) en bak je de rauwe ham iets uit. Leg het op wat keukenpapier om het vet te absorberen. Scheur de ham (als het iets afgekoeld is) in grove stukken (niet te fijn).
  • Als laatste doe je in dezelfde pan wat boter en voeg hieraan laatste de ui en knoflook toe. Even aanfruiten tot het lekker begint te ruiken en voeg dan de risotto rijst toe. Even goed omroeren en daarna steeds een beetje bouillon toevoegen.
  • Terwijl je de bouillon toevoegt, doe je ook de spinazie en gorgonzola door de risotto. De risotto is klaar als de korrels vrijwel alle bouillon hebben opgenomen en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Bij de risotto die nu klaar is, voeg je de ham toe en op het bord besprenkel je het met de geraspte Parmezaanse Kaas.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 741kcal | Koolhydraten: 101g | Eiwitten: 35g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

9 thoughts on “Risotto met Gorgonzola, Spinazie & Ham

  • Beste Eef, vanavond heb ik je recept met risotto met spinazie en gorgonzola gemaakt en we vonden het heerlijk! Ik ga zeker wat vaker van je recepten maken, ze lijken me allemaal even lekker! Bedankt! Lieve groet, Marjon

    • Hi Marjon, wat ontzettend leuk om te lezen! Toevallig staat deze risotto ook deze week bij weer in de planning, lekker is hé 😉 . Hou je me op de hoogte als je nog meer maakt? Vind ik altijd leuk om te lezen 🙂 Liefs eef

  • Tapas & Bites: Mini Quiche met Gorgonzola & Spinazie (Shapas) | Eef Kookt Zo says:

    […] een romige versie van deze pittige schimmelkaas al eerder in combinatie met spinazie voor deze risotto, heerlijk! Met wat bladerdeeg, een eitje en wat kruiden maak je deze mini quiche in een […]

    • Ik denk dat ik je vraag niet helemaal goed begrijp. Het ene uitje fruit je namelijk aan waarna je de spinazie hierbij doet en het andere uitje daar voeg je later de risotto aan toe. Bedoel je waarom niet direct de spinazie erbij doet?

  • “Terwijl je de bouillon toevoegt doe je ook de spinazie en gorgonzola door de risotto”
    Wanneer moet je dit doen? Aan het begin van het koken van de risotto of meer aan het einde?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept