Volg mij:
Hartige Taarten & Quiches, Hoofdgerechten

Quiche met broccoli, kaas en spekreepjes

Quiche met Broccoli, Kaas & Spekreepjes

Al een tijdje liep ik rond met het idee weer eens een quiche te maken maar dan wel met een broccoli. Toen ik een recept tegenkwam van een quiche van Martha Stewart met broccoli en cheddar kaas was ik om. Die combi moest het worden! Cheddar kaas vind ik heerlijk, het smelt goed en heeft zo’n rijke volle smaak. Perfect in combinatie met de broccoli. Overigens vind ik de ietwat omstreden Martha Stewart zó leuk, lekker een beetje kneuterig; ik hou er wel van. De quiche met cheddar van Martha (waarop dit gerecht geïnspireerd is) is een vegetarische versie en nou is daar op zich niets mis mee maar de combi met spekjes of toch juist zalm bleef maar door mijn hoofd spoken. Uiteindelijk liet ik lief de beslissing maken en drie kaar raden….dat werd mét spekreepjes en dus vandaag Quiche met Broccoli, Kaas & Spekreepjes.

Het recept heb ik verder redelijk gelijk gehouden aan mijn recept voor de heerlijke Quiche Lorraine met Prei die ik een tijdje geleden heb gemaakt. Deze quiche met broccoli, kaas & spekreepjes bevat behoorlijk wat meer kaas dan de Quiche Lorraine met Prei waardoor ik de verhoudingen van de melk & crème fraîche iets heb aangepast. Het resultaat was een heerlijk romige quiche met veel groenten, kaas & het zoutige van de spekreepjes, yum!

Het deeg voor deze quiche met broccoli maak ik het liefst zelf. Het zelfgemaakte deeg geeft je een dunne korst die zacht van smaak en lekker bros is. Een fijne combi met de romige smaak en misschien wel iets ‘sappig’ te noemen maar dat klinkt meteen zo…. tja ik weet het niet. Het ‘sappige’ komt overigens gewoon door de broccoli en is juist een hele fijne smaakmaker in het geheel. Je kunt het natuurlijk ook makkelijker voor jezelf maken en voor kant en klaar deeg kiezen zoals hartige taart deeg uit de diepvries maar ook bladerdeeg zou geen verkeerde keuze zijn.


Het recept voor quiche met broccoli, kaas en spekreepjes:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 55 minuten (+ 1 uur opstijven koelkast)
Hoeveelheid: 1 quiche (vorm 28 cm diameter) genoeg voor 6 tot 8 puntjes

Wat heb je nodig voor een quiche met broccoli, kaas en spekreepjes (ingrediënten):

  • 400 gram broccoli
  • 175 ml melk
  • 150 gram spekreepjes
  • 150 gram bloem
  • 100 gram crème fraîche
  • 100 gram geraspte cheddar
  • 100 gram roomboter (koud)
  • 75 gram geraspte kaas
  • 75 ml water
  • 3 eieren (middel)
  • 1 middelgrote ui
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel uienpoeder
  • peper & zout

Hoe maak je een quiche met broccoli, kaas en spekreepjes:

  1. Begin met het maken van het deeg voor de bodem.
  2. Kneed 150 gr bloem, 100 gr koude roomboter, 75 ml water en een flinke snuf zout goed door elkaar tot 1 stevige bal.
  3. Doe de bal in de koelkast en laat ongeveer 1 uur opstijven. Hierna haal je het uit de koelkast en ga je verder met de bereiding van het de quiche.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Zet een pan met ruim water en een snuf zout op het vuur en breng het aan de kook.
  6. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes.
  7. Snipper het uitje en fruit deze even kort met een beetje boter aan in de koekenpan. Als de ui mooi glazig is haal je het uit de pan en houd je deze apart.
  8. Verhit de koekenpan opnieuw en bak de spekreepjes uit in eigen vet (hier hoef je in principe geen vet aan toe te voegen maar als er nog een beetje vet in de pan zit van de uitjes is dit niet erg). Als de spekreepjes zijn uitgebakken zet je het vuur uit.
  9. Ondertussen kookt het water en blancheer je de broccoli in ongeveer 4-5 minuten tot de roosjes beetgaar zijn. Dit kun je testen door er met je vork in te prikken. Giet de roosjes af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  10. Vet je quichevorm in met een beetje boter of olie en strooi hier wat bloem in zodat je hele vorm bedekt is met een dun laagje boter en bloem.
  11. Rol het deeg op een met bloem bedekte keukenblad uit tot een ronde lap en verdeel deze over de quiche vorm. Prik met een vork gaatjes in de quiche en bak deze een kleine 5 minuten voor in de oven.
  12. Maak ondertussen het eimengsel door 175 ml melk, 100 gr crème fraîche, 3 eieren, 1 tl zout, 1/2 tl nootmuskaat en 1/2 tl uienpoeder met elkaar te mengen.
  13. Haal de vorm uit de oven en verdeel de uitgebakken spekreepjes, het aangefruite uitje en broccoli roosjes over de bodem. Doe hierop 100 gr geraspte cheddar en giet het eimengsel er overheen. Breng het geheel op smaak met een beetje peper en een snufje zout en strooi er nog 75 gram geraspte jong belegen kaas overheen.
  14. Zet de vorm in de oven voor ongeveer 25 minuten tot de quiche stevig en mooi goudbruin is.
  15. Serveer de quiche met broccoli, kaas en spekreepjes met een frisse salade voor diner. Eet smakelijk!

Quiche met Broccoli, Kaas & Spekreepjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

7 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Goed idee om de bodem even voor te bakken! Ik ben dol op quiches maar vind het vaak lastig om ook de bodem goed knapperig te krijgen.

    6 juli 2015 at 14:01
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dank! Meestal bak ik ze even voor. Niet altijd blind trouwens, bij deze dunne bodem is het in principe namelijk niet nodig 🙂

      6 juli 2015 at 22:17
  • Beantwoorden kelly

    Vind dit altijd erg leuk om te maken en eruit zien..maar vind het niet lekker..hahaha..:) Al heel veel variaties gemaakt en geproefd, maar het blijft iets wat ik niet graag eet. Jammer…vind het zo leuk!

    7 juli 2015 at 09:04
  • Beantwoorden Sandra

    Fijne combi dit en inderdaad ‘man-proof’ met die spekjes 🙂 haha moest lachen om je ‘sappig’!

    7 juli 2015 at 18:08
  • Beantwoorden Withlovefroms

    Lijkt me zo lekker! <3

    23 juli 2015 at 21:32
  • Laat een reactie achter