Quiche met broccoli en spekjes

Quiches, je kunt me er bijna voor wakker maken. Nu word ik liever niet wakker gemaakt, maar bij wijze van spreke dan 😉 Deze quiche met broccoli en spekjes is zo lekker en écht makkelijk om te maken. Probeer hem eens!

Sinds ik voor mezelf werk ben ik steeds bewuster bezig met mijn planning en aan het kijken wat “werkt”. Het liefst sta ik de hele dag in de keuken en ben ik aan het fotograferen. Maar ja, recepten moet ook uitgewerkt worden, foto’s bewerken, administratie, social media en die zichzelf altijd vullende mailbox moet je ook een beetje in de gaten houden. Het leven van een zelfstandige gaat niet over rozen 😉 . Overigens vind ik een computerdagje op z’n tijd ook fijn, begrijp me niet verkeerd. Een beetje planning met wat je die week moet en wil doen is simpelweg wel heel fijn.

Quiches, ideaal om voor te bereiden

Eerst deed ik alles wat ik moest doen op de computer in de ochtend en dook ik daarna de keuken in. Fijn, maar voor sommige tijdrovende recepten niet heel handig. Nu ben ik aan het experimenteren met kookdagen waarop je dus de hele dag… kookt! Of bakt, dat kan natuurlijk ook, maar je begrijpt wel wat ik bedoel 😉 . Het liefst kook ik dan direct voor 2 keer avondeten zodat ik de volgende dag een lekkere en makkelijke maaltijd heb. Perfecte maaltijden om dan te bereiden zijn ovenschotels en quiches. Die smaken de volgende dag namelijk nóg lekkerder. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen.

Quiche met broccoli

Je kunt het deeg voor de bodem zelf maken, maar je kunt het ook zelf kopen. Ik ben dit keer voor gemak gegaan en heb hartige taartdeeg gebruikt voor de bodem. De vulling voor deze quiche is vrij vochtig dus bak de bodem altijd even voor in de oven om te zorgen dat je een knapperige korst krijgt. Overigens is de vulling van deze quiche met broccoli en spekjes echt een te lekkere combinatie! Lekker veel groenten met daardoor spekjes en natuurlijk geraspte kaas. Ik heb gekozen voor een combinatie voor ‘gewone’ geraspte kaas (jong belegen) en voor geraspte cheddar kaas. Dat laatste zorgt voor een mooie kleur en een lekkere volle smaak.

Quiche met broccoli, kaas en spekreepjes

Een écht makkelijk recept voor een heerlijke quiche met broccoli en spekjes. Bomvol groenten, bomvol smaak en zo klaar, aanrader!
4.38 van 35 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 puntjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 plakjes hartige taartdeeg (ontdooid)
  • 250 gram broccoli
  • 100 ml melk
  • 150 gram spekreepjes
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram cheddar (geraspt)
  • 50 gram kaas (geraspt)
  • 3 eieren (middel)
  • 1 ui
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Zet een pan met ruim water en een snuf zout op het vuur en breng het aan de kook.
  • Kook (blancheer) de broccoli even kort, ca 4-5 minuten tot de roosjes beetgaar zijn (even met een vorkje erin prikken). Giet de roosjes af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Snipper het uitje en fruit deze even kort aan in de koekenpan met een beetje boter. Haal de uitjes uit de pan en hou apart.
  • Verhit de koekenpan opnieuw en bak de spekreepjes hierin uit. Schep ze daarna op een keukenpapiertje om even uit te lekken.
  • Vet je quichevorm en verdeel hierover de plakjes hartige taartdeeg. Druk goed aan en zorg dat de randjes mooi bedekt zijn.
  • Prik met een vork gaatjes in de quiche en bak deze een kleine 5 á 10  minuten voor in de oven.
  • Maak ondertussen het eimengsel door 100 ml melk, 100 gr crème fraîche, 3 eieren, 1 tl zout, 1/2 tl nootmuskaat en 1 tl uienpoeder en peper naar smaak door elkaar te mengen.
  • Haal de vorm uit de oven en verdeel de uitgebakken spekreepjes, het aangefruite uitje en broccoli roosjes over de bodem. Giet het eimengsel er overheen. Breng het geheel op smaak met een beetje peper en een snufje zout en strooi de geraspte kaas en cheddar erover.
  • Zet de vorm in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de quiche stevig en mooi goudbruin is. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Lekker voor erbij: een makkelijke, frisse salade.
Bewaartip: een stukje over? Laat volledig afkoelen en je kunt het bewaren in de koelkast. Even opwarmen voor je het gaat eten is het lekkerst.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 230kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 13g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

17 thoughts on “Quiche met broccoli en spekjes

  • 5 sterren
    Heerlijk! Zeker een die hier vaker op tafel komt te staan.
    Zelf nog zongedroogde tomaatjes toegevoegd was een lekkere toevoeging

    • Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂 en die zongedroogde tomaatjes lijken we inderdaad een heerlijke toevoeging!

  • Patricia says:

    Hoi eef,

    Ik ben al een tijdje bezig met het zoeken naar de juiste oventijd. Ik heb laatst 2x een quiche gemaakt met kookroom en 25 min in de oven ipv melk en crème fraîche en 40 min in de oven.

    Kun je me vertellen wat de verschillen zijn met kookroom en melk met crème fraîche? En waarom kunnen de oventijden zo verschillen? Verder gaan er evenveel eieren in en ook ongeveer dezelfde hoeveelheid groenten.
    Ik ben erg zoekende en overal lees ik het verschillend.

    Hopelijk kun jij het me vertellen.

    Groetjes Patricia

    • Dat is echt afhankelijk van het recept, de grote van de quiche en de bereidingswijze. Daar een algemeen antwoord op geven zonder dat ik weet welke recepten je precies bedoeld is lastig?

  • Patricia says:

    Hoi eef,

    Jouw quiche is de eerste die ik vind waar ik crème fraiche met melk doorheen moet doen. Alle quiches die ik heb gevonden worden bereid met kookroom. Daarom ben ik erg benieuwd waarom jij crème fraiche in de quiches doet ipv kookroom.
    Ik kan helaas geen foto van het recept meesturen anders had ik het gedaan. Maar wellicht is deze graag beter te beantwoorden.

    Groetjes Patricia

  • 5 sterren
    Paste perfect in de lage quichevorm, dus hoeveelheden ook heel juist ( zoals op de foto). Ook lekker met plakjes bratwurst van ‘de vegetarische slager’ ???? ipv spekjes

  • 5 sterren
    Vorige week succes geboekt met dit recept bij ons familie etentje. Ik vond het zo lekker (en mijn man ook) dat deze quiche zaterdag opnieuw op het menu staat. Heerlijk en ook niet moeilijk om te maken. Dankjewel voor weer een lekker recept Eef.

    • Dat mag uiteraard, reken wel even goed de juiste temperatuur en bereidingstijd om (hiervoor zijn veel tooltjes te vinden op het web). De receptuur is geschreven voor een elektrische oven namelijk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept