Quiche filodeeg met spinazie en ricotta. Een heerlijke quiche die ook nog eens makkelijk is om te maken. Hoewel filodeeg bekend staat als lastig deeg is het in deze quiche helemaal niet moeilijk om te gebruiken en je krijgt er een heerlijke knapperige korst van.
Normaliter heb ik altijd ruzie met filodeeg en daarom vind je op mijn blog ook niet veel hapjes gemaakt met filodeeg. In een quiche is filodeeg eigenlijk best wel te doen. Je hoeft namelijk niet alle velletjes los te peuteren en dan maar te hopen dat ze niet scheuren. Als het velletje scheurt is geen man overboord, in de quiche zie je er namelijk niets meer van terug. Kijk, dat is fijn zo’n vergevende quiche, toch 😉 .
Quiche filodeeg met spinazie en ricotta
In deze quiche vind je spinazie, ricotta en spekjes op een bedje van filodeeg. Een heerlijke, klassieke combinatie van smaken en samen met het knapperige van de filodeeg maakt dit een perfecte maaltijd. Lekker met een frisse salade erbij bijvoorbeeld of de volgende dag koud voor de lunch, ook erg lekker. Ik gebruikte zelf een langwerpige vorm voor de quiche maar je kunt ook een ronde vorm gebruiken. Binnen een uurtje staat deze heerlijke quiche al bij jou op tafel.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram verse spinazie
- 125 gram ricotta
- 75 gram spekjes
- 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 5 vellen filodeeg (ontdooid)
- 2 eieren (middel)
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- olijfolie, witte peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de quichevorm in met olijfolie en vet ook de vellen filodeeg in met olijfolie. Verdeel daarna de vellen filodeeg over de bodem van de quiche.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat ze daarna uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Snipper het uitje en de teentjes knoflook en doe een beetje olijfolie in de koekenpan en fruit ze vervolgens aan tot ze glazig zijn. Voeg dan handje voor handje de spinazie toe tot deze volledig geslonken is en breng op smaak met witte peper. Laat de spinazie daarna uitlekken in een vergiet zodat het teveel aan vocht eruit gaat en je quiche straks niet te vochtig wordt door de spinazie.Â
- Terwijl je de spinazie aan het bakken bent mix je de eieren, ricotta en Parmezaanse kaas in een kom goed door elkaar.
- Verdeel de spekjes en de spinazie over de bodem van de quiche en schenk hierover het ei en ricotta mengsel. Zet de quiche nu in de oven en zet de temperatuur lager op 175 graden. Bak de quiche goudbruin af in ongeveer 25 á 30 minuten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Mmm, ik ben dol op vergevende quiches 🙂
Eef says:
Ik ook 😉
Demi | StudioKOOK says:
Een lekkere quiche doet het altijd goed. Zeker met deze heerlijke vulling!
Merel says:
Ik zou persoonlijk de spekjes weglaten, maar het klinkt weer ontzettend lekker! Liefs, Merel
Eef says:
Natuurlijk kan dat prima voor de vegetarische versie. Zonder spekjes smaakt deze quiche namelijk nog steeds erg lekker 🙂
Simon says:
Ook de quiche was fantastisch! Ik heb ‘m afgetopt met wat geitenkaas, is ook erg lekker! Niet te veel, anders krijg je een overkill vanwege de Parmezaanse kaas die er al in zit. Vult goed!
Eef says:
Wat leuk om te lezen en lekker met geitenkaas. Ga ik ook eens proberen 🙂
Simon says:
Ook de quiche was fantastisch! Ik heb ‘m afgetopt met wat geitenkaas, is ook erg lekker! Niet te veel, anders krijg je een overkill vanwege de Parmezaanse kaas die er al in zit. Vult goed!
Eef says:
Wat leuk om te lezen en lekker met geitenkaas. Ga ik ook eens proberen 🙂
Carla says:
Heerlijk recept, mijn zoon en vriendje vonden het ook erg lekker!
Eef says:
Dankjewel 😀
Carla says:
Heerlijk recept, mijn zoon en vriendje vonden het ook erg lekker!
Siske Thijssen says:
Kan het recept (nog) niet opslaan. Jammer, want het is heerlijk!
Eef says:
Ik heb hem vorige week omgezet en je kunt hem vanaf nu ook opslaan 🙂
Jolanda says:
Misschien een rare vraag. Ik ga het voor het eerst maken. Ik heb 1 vorm van 35×11 cm.
Is dat voldoende voor 4 personen? Het lijkt zo weinig
Jolanda Appelman says:
Ik ga voor het eerst een quiche maken. Is een vorm van 35x11x2,5 cm
Voldoende voor 4 personen? Het lijkt mij zo weinig
Eef says:
Nee, dat is voldoende voor 2 personen (zie ook het recept) voor 4 is het te weinig. Dan zou ik er 2 maken van dit formaat.
Jolanda Appelman says:
top ga ik doen!
Leo Winkelman says:
Dag Eef.
Ook dit recept wordt weer bewaard voor een volgende keer. Man man, wat was het weer lekker. En daarnaast voor het eerst kennisgemaakt met filodeeg. Ik kom blijkbaar van ver. Dank voor je recept.
Groeten
Leo
Eef says:
Wat leuk om te lezen, blij dat het in de smaak is gevallen 😀