45 min.
4.25 van 8 stemmen

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta. Een heerlijke quiche die ook nog eens makkelijk is om te maken. Hoewel filodeeg bekend staat als lastig deeg is het in deze quiche helemaal niet moeilijk om te gebruiken en je krijgt er een heerlijke knapperige korst van.

Normaliter heb ik altijd ruzie met filodeeg en daarom vind je op mijn blog ook niet veel hapjes gemaakt met filodeeg. In een quiche is filodeeg eigenlijk best wel te doen. Je hoeft namelijk niet alle velletjes los te peuteren en dan maar te hopen dat ze niet scheuren. Als het velletje scheurt is geen man overboord, in de quiche zie je er namelijk niets meer van terug. Kijk, dat is fijn zo’n vergevende quiche, toch 😉 .

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

In deze quiche vind je spinazie, ricotta en spekjes op een bedje van filodeeg. Een heerlijke, klassieke combinatie van smaken en samen met het knapperige van de filodeeg maakt dit een perfecte maaltijd. Lekker met een frisse salade erbij bijvoorbeeld of de volgende dag koud voor de lunch, ook erg lekker. Ik gebruikte zelf een langwerpige vorm voor de quiche maar je kunt ook een ronde vorm gebruiken. Binnen een uurtje staat deze heerlijke quiche al bij jou op tafel.

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

Heerlijke quiche met knapperig filodeeg en een vulling van spinazie, ricotta en spekjes
4.25 van 8 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten

Ingrediënten

2 personen
  • 200 gram spinazie (vers)
  • 125 gram ricotta
  • 75 gram spekjes
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 5 vellen filodeeg (ontdooid)
  • 2 eieren (middel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie, witte peper

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de quichevorm in met olijfolie en vet ook de vellen filodeeg in met olijfolie. Verdeel daarna de vellen filodeeg over de bodem van de quiche.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat ze daarna uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Snipper het uitje en de teentjes knoflook en doe een beetje olijfolie in de koekenpan en fruit ze vervolgens aan tot ze glazig zijn. Voeg dan handje voor handje de spinazie toe tot deze volledig geslonken is en breng op smaak met witte peper. Laat de spinazie daarna uitlekken in een vergiet zodat het teveel aan vocht eruit gaat en je quiche straks niet te vochtig wordt door de spinazie. 
  • Terwijl je de spinazie aan het bakken bent mix je de eieren, ricotta en Parmezaanse kaas in een kom goed door elkaar.
  • Verdeel de spekjes en de spinazie over de bodem van de quiche en schenk hierover het ei en ricotta mengsel. Zet de quiche nu in de oven en zet de temperatuur lager op 175 graden. Bak de quiche goudbruin af in ongeveer 25 á 30 minuten. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 557kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 30g | Vetten: 33g | Verzadigd vet: 15g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Quiche filodeeg met spinazie en ricotta

23 gedachten over “Quiche filodeeg met spinazie en ricotta”

  1. 5 sterren
    Dag Eef.
    Ook dit recept wordt weer bewaard voor een volgende keer. Man man, wat was het weer lekker. En daarnaast voor het eerst kennisgemaakt met filodeeg. Ik kom blijkbaar van ver. Dank voor je recept.

    Groeten
    Leo

    Beantwoorden
  2. Ik ga voor het eerst een quiche maken. Is een vorm van 35x11x2,5 cm
    Voldoende voor 4 personen? Het lijkt mij zo weinig

    Beantwoorden
  3. Misschien een rare vraag. Ik ga het voor het eerst maken. Ik heb 1 vorm van 35×11 cm.
    Is dat voldoende voor 4 personen? Het lijkt zo weinig

    Beantwoorden
  4. Ook de quiche was fantastisch! Ik heb ‘m afgetopt met wat geitenkaas, is ook erg lekker! Niet te veel, anders krijg je een overkill vanwege de Parmezaanse kaas die er al in zit. Vult goed!

    Beantwoorden
  5. Ook de quiche was fantastisch! Ik heb ‘m afgetopt met wat geitenkaas, is ook erg lekker! Niet te veel, anders krijg je een overkill vanwege de Parmezaanse kaas die er al in zit. Vult goed!

    Beantwoorden
      • Hoi Eef, je hebt altijd lekkere recepten. Misschien mag ik jou een tip geven?
        Als ik spanakopita ga maken haal ik het filodeeg een half uurtje van tevoren uit de vriezer. Ik gebruik een natte theedoek met warm water en leg hem dan op een glazen snijplank. Dan breekt het filodeeg niet zo snel…
        Misschien ga je dan vaker iets maken met filodeeg. Gr Sandra

        Beantwoorden
4.25 van 8 stemmen (8 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie