Poké bowl met zalm en garnalen. Poké bowls zijn hip en dat is fijn maar als je mij een beetje kent gaat het mij niet om “hip” maar ik ben wel nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Gelukkig maar want zo kwam ik erachter dat de poké bowl wel echt waanzinnig lekker is! O, en hij is ook nog gezond en makkelijk om te maken. Precies hoe ik mijn recepten graag zie: lekker, makkelijk en gezond.
De poké bowl is het zusje van de sushi bowl met als verschil dat de poké bowls een traditioneel recept uit Hawaï is én dat hierbij de vis gemarineerd is a la ceviche (in zuur gegaarde vis). In Hawaï wordt dit gerecht vaak gebruikt om restjes vis mee op te maken. Veel voorkomende soorten vis die in de poké bowl worden gebruik zijn: zalm, tonijn en soms garnalen. Overigens kun je tegenwoordig ook poké bowls vinden die zijn gemaakt op basis van kip of tofu.
Aloha poké bowl
In Rotterdam kun je zelfs terecht in een heuse poké bowl seafood shop waar je kunt kiezen voor signature bowls zoals “Aloha Salmon”, “Hula Tuna” en “Toffe Tofu” maar je kunt ook zelf je eigen poké bowl samenstellen. Deze seafood shop heeft de toepasselijke naam: poké bowl. Inmiddels is de poké bowl dan ook een geliefd gerecht bij velen. Ik kan mezelf daar ook prima onder scharen want ook ik ben fan van deze heerlijke, gezonde bowl.
Snel en gezond
Het is namelijk de perfecte, snelle, gezonde maaltijd. Vaak maak ik de poké bowl als we vroeg in de avond gaan sporten en daardoor pas laat op de avond eten. De sushi rijst kun je namelijk prima van te voren koken, zelfs de avond ervoor. Daarna is het een kwestie van alles snijden en de zalm marineren. Vervolgens doe ik lekker alles bij elkaar in een mooie kom en genieten maar! In deze poké bowl zitten namelijk allerlei lekkere ingrediënten zoals gemarineerde zalm, garnalen, sojabonen, avocado en komkommer. Ook gebruik ik norivel in reepjes gesneden maar dat is optioneel. Vergeet alleen de sesamzaadjes niet, deze maken de bowl helemaal af.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram sushi rijst
- 150 gram zalm (verse - rauwe)
- 100 gram garnalen
- 80 gram sojabonen
- 1 avocado
- ½ komkommer
- 1 eetlepel azijn (+ 1 theelepel azijn)
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1 theelepel sesamolie
- ½ theelepel sojasaus
- citroensap
- Optioneel: 1 norivel
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de sushi rijst 15 minuten wellen in koud water. Spoel het daarna om en doe er 300 ml water bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de sushi rijst in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar.
- Meng in een kommetje 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker met elkaar en schep dit door de gare sushi rijst. Laat de sushi rijst daarna volledig afkoelen.
- Terwijl je de sushi rijst laat wellen snijd je de zalm in blokjes en marineer je deze met 1 theelepel sesamolie, ½ theelepel azijn en een ½ theelepel sojasaus. Zet dit apart in de koelkast zodat het even kan marineren.
- Snijd de avocado in dunne plakjes of maar er een bloem van zoals ik heb gedaan. Hoe je dat doet kun je in dit filmpje zien. Druppel een beetje citroensap over de avocado zodat deze mooi groen blijft en extra lekker smaakt.
- Snijd de halve komkommer in dunne, lange plakken met een dunschiller en snijd ze daarna in dunne reepjes.
- Het norivel is optioneel voor deze poké bowl maar maakt 'm natuurlijk wel extra lekker. Rooster het norivel boven het fornuis zodat het iets krokanter wordt en snijd deze daarna in dunne reepjes.
- Als de sushi rijst afgekoeld is ga je de poké bowl maken. Verdeel de rijst over 2 kommen. Leg in iedere kom 1 avocado bloem of de helft van de avocado als je deze in plakjes hebt gesneden. Verdeel ook de zalm, reepjes komkommer en norivel, sojabonen en de gekookte garnalen over beide kommen. Garneer de zalm met wat sesamzaadjes en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Waanzinnige foto! Foodgawker-waardig 😉 Zo’n bowl staat al een tijdje op m’n lijstje, snel een keertje maken dus!
Eef says:
Wauw, wat een mooi compliment! Zeker een keer maken. Lekker, makkelijk en redelijk snel klaar. O en nog gezond ook what is not to like 😉
Anne-Marie says:
Wat mooi die avocado roos! Ik maak dit gerecht al best vaak als sushi bowl, ik begrijp dus dat alleen het marineren het een poké bowl maakt?
Eef says:
Dank je wel! Ontzettend makkelijk om te maken echt een gevalletje van kleine moeite groots effect 😉 Klopt inderdaad zo heb ik het mij althans laten vertellen 🙂
Marijke says:
Even serieus Eef, die foto is echt niiiiiet normaal zo mooi. En die bloem van avocado, waaaauw!
Eef says:
Ahh wat een super lief compliment 😀 Dank je wel!
Demi | StudioKOOK says:
Wat een heerlijk gerecht en wat een plaatje!
Eef says:
Dank je wel 🙂
Merel says:
Heerlijk recept! Ik krijg meteen weer zin in een Poké Bowl, dit zou zomaar een nieuwe verslaving kunnen worden haha. Mag ik je trouwens vragen welke lens jij doorgaans gebruikt voor je foto’s? Ik ga van de week een nieuwe kopen en ben mij nog een beetje aan het oriënteren. Liefs, Merel
Eef says:
Natuurlijk mag je dat vragen 🙂 Ik gebruik een 5omm 1.8 lens erg blij mee. Ik kan ‘m je zeker aanraden voor foodfotografie en ook voor portretfotografie maar dat terzijde 😉
Evi says:
Vandaag gemaakt en het was heeeerlijk!
Eef says:
Super om te lezen Evi! Dank voor je reactie 🙂
Irene Bongaerts says:
Oh wat een heerlijk gerecht! De combinatie van alle ingrediënten maakt het een topper! Kan ik dit recept ook opslaan bij mijn recepten – ik mis de knop?
Eef says:
Ik heb hem voor je omgezet, je kunt hem nu opslaan 🙂