Volg mij:
(Zoete) Baksels

Pepernoten truffels

Pepernoten truffels

Pepernoten truffels. Zaterdag is het zover: sinterklaas is weer in het land.  Wat is dan leuker om zelf iets lekkers te maken voor als je samen met de kids of kleinkids de intocht gaat bekijken?! Vandaag het recept voor deze heerlijke pepernoten truffels waar je zowel jong als oud erg blij mee maakt!

Het recept voor deze pepernoten truffels komen van het welbekende blog Uit Paulines Keuken. Vorig jaar had ik ze al eens opgeslagen op Pinterest en dit jaar besloot ik ze te maken. Jongens, wat zijn ze lekker! Een kleine waarschuwing: ze zijn op voor je het weet 😉 .

Rebels

Truffels maken klinkt natuurlijk lekker chique maar eigenlijk is het niet heel erg moeilijk. Ik vond het idee van Pauline juist zo leuk omdat deze truffels gemaakt zijn met pepernoten. Of kruidnoten, net wat je wilt. Ik zeg het wel vaker en ja, ik weet dat ze officieel kruidnoten heten, maar zo noem ik ze niet. Rebels, ik weet het 😉 .

Creatief verbouwen

Hoe vind je trouwens de ondergrond van deze foto? Het is beton en jawel, dat is de vloer van de woonkamer. Althans zo zag ‘ie eruit voor de vloerverwarming erin zat. Ik vond het wel tof om de vloer eens als ondergrond te gebruiken en als je goed hebt opgelet is deze ondergrond al twee keer eerder voorbij gekomen bij andere recepten. Is het praktisch om op de grond te fotograferen? Nee, dat niet. Met 3 viervoeters in huis moet je er echt even bij blijven en snel de foto maken want voor je het weet…

Kom, we gaan aan de slag met deze heerlijke pepernoten truffels. Wens ik jou alvast een fijne sinterklaas. Mocht je nog op zoek zijn naar meer lekkers voor sinterklaas neem dan zeker een kijkje in het overzicht van sinterklaas recepten en houd de website de komende weken goed in de gaten. Er staat nog heel wat lekkers op de planning!

Pepernoten truffels


Het recept voor pepernoten truffels

Voorbereidingstijd:  15  | Bereidingstijd:  15  | Totale bereidingstijd:  30 minuten (+ opstijven en afkoelen)
Hoeveelheid: 14 stuks

Wat heb je nodig voor pepernoten truffels (ingrediënten):

  • 200 gram pepernoten (+ extra ter decoratie)
  • 150 gram pure chocolade
  • 120 gram roomkaas (op kamertemperatuur)

Hoe je pepernoten truffels maakt:

  1. Doe de pepernoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Je kunt ze ook fijn hakken met een groot mes of door ze in een ziploc back te doen en er met een deegroller overheen te rollen (even wat kracht zetten). Zorg dat je een paar extra pepernoten fijn maakt en deze houd je apart ter decoratie van de pepernoten truffels.
  2. Doe de kruimels pepernoten in een ruime kom en voeg de roomkaas toe. Meng dit alles goed door elkaar tot je een grote bal met roomkaas en pepernoten hebt.
  3. Rol in totaal 14 kleinere balletjes van deze grote bal. Het is handig om hierbij je handen even nat te maken, het kan nogal een kliederboel worden. Leg de balletjes met pepernoot en roomkaas op een bordje en zet ze vervolgens in de koelkast om minimaal 1 uur op te stijven.
  4. Als de pepernoten truffels minimaal 1 uur in de koelkast hebben gestaan smelt je de chocolade. Dit kun je au bain marie doen of in de magnetron. Handige tip van Pauline is om 3/4 deel chocolade te smelten en als dit gesmolten is het overige deel toe te voegen. Dit overige deel hoef je dan niet au bain marie of in de magnetron te smelten, dit smelt door de al gesmolten, warme chocolade en hierdoor krijg je een mooie glans op de truffel.
  5. Haal de pepernoten truffels vervolgens door de gesmolten chocolade (handig is om hiervoor een vorkje te gebruiken) en leg ze daarna op een velletje bakpapier. Strooi er direct wat van de  fijngehakte pepernoten over die je apart hebt gehouden zodat deze vast komen te zitten op de truffel als de chocolade hard is geworden.
  6. Laat de chocolade vervolgens stollen in de koelkast of op het aanrecht (als het niet te warm is binnen). Eet smakelijk & fijne sinterklaas!

Pepernoten truffels

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

14 Reacties

  • Beantwoorden Marijke

    Dit klinkt echt ontzettend lekker. En prachtige foto’s!

    11 november 2016 at 07:43
  • Beantwoorden Roos

    Ik vier twee keer sinterklaas, één keer met familie en één keer met vriendinnen. Dus ik ga dit recept zéker opslaan om te maken voor een van de twee keren 🙂

    11 november 2016 at 16:05
    • Beantwoorden Eef

      Leuk! Laat je me weten als je het recept gemaakt hebt?

      11 november 2016 at 21:59
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Haha ik heb weer bijna hetzelfde in de planning staan, alleen heb ik ze gemaakt met speculaas en witte chocolade 🙂

    11 november 2016 at 19:03
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha het zal niet 😉 Wij hebben echt een vergelijkbare smaak 😀

      11 november 2016 at 22:00
  • Beantwoorden Lianne

    Ziet er geweldig lekker uit Eef! En je foto’s zijn prachtig. Tof altijd om leuke plekjes te ontdekken om foto’s te maken, waar je het eigenlijk niet verwacht. 🙂

    12 november 2016 at 14:43
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment, dank je wel 🙂

      13 november 2016 at 22:56
  • Beantwoorden Sandra

    Ohhhhh maak me gek, dit lijkt me zo lekker!! En de betonlook, I love it! Lekker veel gebruiken nu het nog kan 😉

    14 november 2016 at 00:17
    • Beantwoorden Eef

      Ja kan dus niet meer 🙁 vloerverwarming 😉 Maar gelukkig krijgen we er een hele toffe vloer voor terug dus nog even wachten 😉

      14 november 2016 at 21:23
  • Beantwoorden Cockie

    Wat ik me de laatste jaren afvraag is waarom mensen kruidnoten pepernoten noemen. Op het plaatje worden namelijk kruidnootjes afgebeeld en geen pepernoten. Pepernoten zien en smaken volkomen anders. Aubergine noem je toch ook geen courgette? Als dingen (etenswaren) niet meer bij de juiste naam genoemd worden weet je op het laatst toch niet meer wat wat is. Kan er niets aan doen maar erger me aan de taalverkwanseling. Laat overigens onverlet dat het recept wel heerlijk en uitnodigend klinkt.

    14 november 2016 at 06:02
    • Beantwoorden Eef

      Hi Cockie,

      ik schreef het al even in de tekst maar ik ben een beetje een rebel 😉 Nee hoor de redenen dat ik dat doe zijn eigen vrij simpel. Ik weet dat een pepernoot iets anders is dan een kruidnoot maar ik noem het altijd een pepernoot net als met mij vele mensen.

      Even heel technisch gezien is het aantal mensen dat zoekt op pepernoten ruim 4 x zo groot als het aantal mensen dat zoekt op de term kruidnoot. Hierdoor is het SEO gezien beter de term pepernoot te gebruiken voor een recept dan de term kruidnoot omdat hier minder mensen op zoeken en deze term voor de pepernoot gebruiken. Dat is even technisch.

      Ik persoonlijk, en mijn blog is persoonlijk, noem het ook altijd en pepernoot waardoor ik vind dat ik dat op mijn eigen stukje van het wereldwijde web ook mag doen. Overigens misschien een leuk weetje maar de dikke van Dale omschrijft de pepernoot als volgt: “dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)” en als de dikke van Dale het zelf schrijft lijkt het mij geen “taalverkwanseling” 😉

      Desalniettemin hoop ik dat je het recept lekker vindt 🙂

      Groetjes,

      Eef

      14 november 2016 at 21:31
  • Beantwoorden Anne

    Ze zien er echt ontzettend goed en verleidelijk uit!! Need this..

    15 november 2016 at 09:01
  • Laat een reactie achter