Nutella zelf maken

Nutella zelf maken (hazelnootpasta)

Nutella zelf maken. Hazelnootpasta, beter bekend als Nutella. Bij ons staat er standaard een potje pot in de ontbijt lade. Echt een verwennerij op brood. Maar wist je dat je dit heerlijke beleg ook gewoon zelf thuis kunt maken? Voor zelfgemaakte Nutella heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig en het zo lekker!

Onlangs kreeg ik het prachtige nieuwe kookboek van Jamie Oliver toegestuurd. Wat een feestje! ’s Avonds kroop ik direct op de bank met een lekkere kop thee om dit dikke kookboek eens rustig door te bladeren. Trek krijg je ervan. En zin om in de keuken te duiken, dat ook. Jamie’s nieuwe kookboek heeft de naam “Jamie kookt Italië”. Verwacht geen standaard recepten en voor sommige ingrediënten moet je misschien even een bezoekje brengen aan de markt of een speciaalzaak, maar het is het waard. Een kookboek bomvol authentieke, heerlijke recepten met een verhaal. Niet allemaal moeilijk overigens, integendeel. Het is de perfecte mix van eenvoudige recepten voor de doordeweekse avond en Italiaanse pareltjes voor bijzondere momenten.

Jamie kookt Italie

Kookboek Jamie kookt Italië

Qua kooktijd kun je alles verwachten. Qua ingrediënten ook. Juist dat maakt dit kookboek zo leuk. Voor het recept wat ik heb gekozen om te maken, Gianduja (de originele Nutella) bijvoorbeeld heb je slechts 4 ingrediënten nodig en je bent er ongeveer een kwartiertje mee bezig. Daartegenover staat een recept voor agnolotti met gebraden vlees in fluweelzachte eekhoorntjesbrood bouillon en botersaus. Daar ben je 3 uur mee bezig, maar dan heb je ook wat. Zelfgemaakte pasta, zelfgemaakte vulling én zelfgemaakte saus. Genoeg voor 8 tot 10 personen dus ideaal om tijdens een uitgebreid etentje voor vrienden of familie te maken. Je steelt dan vast de show 😉 . Ik vind dit kookboek echt een aanwinst om in huis te hebben. Persoonlijke verhalen van Nonna’s en bij de meeste recepten een kort verhaaltje, meer uitleg of leuke tips.

Het kookboek “Jamie Kookt Italië” van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers)  is o.a. verkrijgbaar via Bol.com >>

Nutella zelf maken

Gianduja, zo wordt het originele recept voor zelfgemaakte Nutella genoemd is ontstaan als gevolg van strenge Europese importbeperkingen. Het recept is bedacht door chocolatier Michele Prochet zodat hij optimaal gebruik kon maken van de chocolade die in kleine hoeveelheid voorhanden was. Hij vulde hiervoor de cacaomassa aan met gemalen hazelnoten en zo ontstond Gianduja, wat wij nu kennen als hazelnootpasta. Met dit recept maak je 1 hele grote pot óf 2 kleine(re) potjes. Tip van Jamie, geef een potje weg. Daar maak je iemand vast heel blij mee. Jullie weten me te vinden hè, mijn potjes zijn inmiddels namelijk al op 😉 .

Zelfgemaakte nutella

Nutella zelf maken

Nutella

Nutella zelf maken (hazelnootpasta) uit het kookboek Jamie kookt Italië. Het recept voor originele Nutella, ook wel gianduja genoemd. Lekker!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 grote pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram chocolade (puur - 70%)
  • 200 ml olijfolie (mild)
  • 150 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram poedersuiker

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Rooster de blanke hazelnoten in 6 minuten op een bakplaat of tot ze lichtbruin zijn.
  • Hak de hazelnoten vervolgens fijn. Dit kun je naar eigen inzicht doen.
  • Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruik en de hazelnoten zo fijn mogelijk gemalen. Houd je liever van lekkere stukjes in je hazelnootpasta dan hak je ze grover.
  • Laat de chocolade ondertussen au bain marie smelten.
  • Voeg een snufje (zee)zout toe aan de chocolade en roer er dan de poedersuiker en olijfolie door.
  • Roer daarna de hazelnoten erdoor en klaar is je zelfgemaakte Nutella. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Je kunt de gianduja, oftewel Nutella, meteen eten of je bewaard het in uitgekookte potjes. Dan is het ca. 6 weken op een donkere plaats houdbaar.
Handig om te weten: de voedingswaarden zijn voor de hele pot 😉 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 5127kcal | Koolhydraten: 366g | Eiwitten: 38g | Vetten: 428g | Verzadigd vet: 115g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Nutella zelf maken v3

2 thoughts on “Nutella zelf maken (hazelnootpasta)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept