Nonnenvotten maken

Nonnevotten maken

Nonnevotten wie kent ze niet? Een echte carnaval kan niet zonder deze Limburgse lekkernij en aangezien het zuiden vanaf dit weekend op zijn kop staat leek me dat wel een mooi moment om het recept voor nonnevotten te delen πŸ˜‰ .

Nu steek ik niet onder stoelen of banken dat ik in West-Friesland oftewel midden Noord-Holland woon. Hier vieren we doorgaans, op een enkel lokaal feestje na, geen carnaval. Dus het duurde ook even voor ik bekend raakte met de carnaval tradities van de provincies beneden de rivieren. Een van mijn favorieten? Nonnevotten natuurlijk πŸ˜‰ .

Zelfgemaakte nonnevotten voor carnaval

Als je nonnevotten niet kent kun je ze het beste vergelijken met een donut alleen iets luchtiger/ zachter van structuur en in plaats van in een rondje in een knoopje. Super lekker en helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Zelfgemaakt zijn ze trouwens het lekkerst de dag zelf dus deel ze gerust uit en maak buren en/of vrienden er blij mee! Je kunt het recept trouwens eenvoudig verdubbelen of halveren mocht je meer of minder willen maken. Het aantal kun je aanpassen en dan rekent het recept zelf uit hoeveel je nodig hebt. Fijne carnaval aan al mijn lezers uit het zuiden!

Limburge nonnenvotten maken

Nonnenvotten maken

Nonnevotten

Het recept om zelf de lekkerste Limburgse nonnevotten te maken
4.25 van 12 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):

  • 600 gram bloem
  • 200 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 150 ml melk (lauwwarm)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren (middel)
  • 2 zakjes gist (gedroogde)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • fijne suiker ter decoratie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de lauwwarme melk met de gist en de witte basterdsuiker en laat dit vervolgens even staan tot er een schuimlaagje op komt.
  • Neem een ruime kom en doe daarin de bloem, doe het gistmengsel erbij samen met de boter en de citroenrasp en kneed er met een keukenmachine met deeghaak een soepel mengsel van.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en kneed er als laatste het zout door.
  • Vorm een mooie bol soepel deeg, doe dit terug in de kom en dek af met huishoudfolie en een theedoek.
  • Laat het gist nu ongeveer 1 uur rijzen.
  • Maak daarna bolletjes van het deeg, rol de bolletjes uit tot een lange sliert en maak een knoopje in de sliert zoals je op de foto kunt zien.
  • Leg de knoopjes nu op een velletje bakpapier, dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat vervolgens weer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de friteuse voor op 175 graden.
  • Frituur de nonnevotten per stuk of per twee in circa 5-7 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Wentel de nonnevotten na het bakken door de fijne kristalsuiker en eet smakelijk!

handig om te weten:

Ter info: voedingswaarden zijn berekent op basis van de ingrediΓ«nten , niet het bereide product uit de frituur en met de suiker eromheen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

CalorieΓ«n: 283kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 5g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Nonnenvotten maken

Nonnenvotten Pinterest Collage

8 thoughts on “Nonnevotten maken

    • Hi Petra,
      Het is geen basterdsuiker wat om de nonnevotten zit maar fijne suiker. Ik heb de kaneel achterwege gelaten omdat ik het met alleen suiker al erg lekker vind πŸ™‚ Maar het lijkt op de foto inderdaad een beetje op basterdsuiker πŸ˜‰

  • Jolanda (uit Denemarken) says:

    Hallo Eef. Zou het mogelijk zijn om de gist in gram aan te geven? En ook te vermelden hoeveel het is in verse gist? Voor de mensen die in het buitenland wonen zal dat makkelijker zijn omdat de zakjes gist niet overal hetzelfde inhouden of geen gedroogde gist te vinden is? Hier in Denemarken gebruiken we vrijwel altijd verse gist. Bij voorbaat dank.
    Groeten Jolanda

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Zeker, dat is een goede tip. Gaan we erbij zetten πŸ™‚ In Nederland is een zakje gedroogde gist vrijwel altijd 7 gram. Als je het wil omrekenen naar verse gist, kun je het gewicht keer drie doen (in dit geval dus 14 gram x 3 = 42 gram verse gist). Succes!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Debby, daar heb zo niet meteen een antwoord op sorry! Ik weet dat lijnzaad met water wel eens wordt gebruikt ter vervanging maar ik weet niet of dat werkt in dit recept. Als je een goeie vervanging hebt gevonden, laat je dat ons dan weten? Bak ze!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept