Nonnevotten wie kent ze niet? Een echte carnaval kan niet zonder deze Limburgse lekkernij en aangezien het zuiden vanaf dit weekend op zijn kop staat leek me dat wel een mooi moment om het recept voor nonnevotten te delen 😉 .
Nu steek ik niet onder stoelen of banken dat ik in West-Friesland oftewel midden Noord-Holland woon. Hier vieren we doorgaans, op een enkel lokaal feestje na, geen carnaval. Dus het duurde ook even voor ik bekend raakte met de carnaval tradities van de provincies beneden de rivieren. Een van mijn favorieten? Nonnevotten natuurlijk 😉 .
Zelfgemaakte nonnevotten voor carnaval
Als je nonnevotten niet kent kun je ze het beste vergelijken met een donut alleen iets luchtiger/ zachter van structuur en in plaats van in een rondje in een knoopje. Super lekker en helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Zelfgemaakt zijn ze trouwens het lekkerst de dag zelf dus deel ze gerust uit en maak buren en/of vrienden er blij mee! Je kunt het recept trouwens eenvoudig verdubbelen of halveren mocht je meer of minder willen maken. Het aantal kun je aanpassen en dan rekent het recept zelf uit hoeveel je nodig hebt. Fijne carnaval aan al mijn lezers uit het zuiden!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram bloem
- 200 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 150 ml melk (lauwwarm)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren (middel)
- 2 zakjes gist (gedroogde)
- 1 theelepel citroenrasp
- snuf zout
- fijne suiker ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de lauwwarme melk met de gist en de witte basterdsuiker en laat dit vervolgens even staan tot er een schuimlaagje op komt.
- Neem een ruime kom en doe daarin de bloem, doe het gistmengsel erbij samen met de boter en de citroenrasp en kneed er met een keukenmachine met deeghaak een soepel mengsel van.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en kneed er als laatste het zout door.
- Vorm een mooie bol soepel deeg, doe dit terug in de kom en dek af met huishoudfolie en een theedoek.
- Laat het gist nu ongeveer 1 uur rijzen.
- Maak daarna bolletjes van het deeg, rol de bolletjes uit tot een lange sliert en maak een knoopje in de sliert zoals je op de foto kunt zien.
- Leg de knoopjes nu op een velletje bakpapier, dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat vervolgens weer 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de friteuse voor op 175 graden.
- Frituur de nonnevotten per stuk of per twee in circa 5-7 minuten aan beide kanten goudbruin.
- Wentel de nonnevotten na het bakken door de fijne kristalsuiker en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Petra says:
Hoi Eefke, echte nonnenvotten doe je bestrooien met suiker en kaneel hoor, niet basterdsuiker… 😉
Groetjes Petra (uit Limburg)
Eef says:
Hi Petra,
Het is geen basterdsuiker wat om de nonnevotten zit maar fijne suiker. Ik heb de kaneel achterwege gelaten omdat ik het met alleen suiker al erg lekker vind 🙂 Maar het lijkt op de foto inderdaad een beetje op basterdsuiker 😉
Jolanda (uit Denemarken) says:
Hallo Eef. Zou het mogelijk zijn om de gist in gram aan te geven? En ook te vermelden hoeveel het is in verse gist? Voor de mensen die in het buitenland wonen zal dat makkelijker zijn omdat de zakjes gist niet overal hetzelfde inhouden of geen gedroogde gist te vinden is? Hier in Denemarken gebruiken we vrijwel altijd verse gist. Bij voorbaat dank.
Groeten Jolanda
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zeker, dat is een goede tip. Gaan we erbij zetten 🙂 In Nederland is een zakje gedroogde gist vrijwel altijd 7 gram. Als je het wil omrekenen naar verse gist, kun je het gewicht keer drie doen (in dit geval dus 14 gram x 3 = 42 gram verse gist). Succes!
Ria Welgraven says:
Hallo Eef,
Kan je ze ook in de oven bakken?
En zoja op hoeveel graden moet dat dan?
Groetjes Ria
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ria, niet dat ik weet. Je kunt er mee experimenteren, laat je het ons weten?
Debby says:
Hoi Eef, zou je dit ook kunnen maken zonder ei? En waar zou ik dit door vervangen? Groetjes Debby
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Debby, daar heb zo niet meteen een antwoord op sorry! Ik weet dat lijnzaad met water wel eens wordt gebruikt ter vervanging maar ik weet niet of dat werkt in dit recept. Als je een goeie vervanging hebt gevonden, laat je dat ons dan weten? Bak ze!