Moussaka

Makkelijke moussaka

Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Een makkelijke, gezonde ovenschotel die je prima kunt voorbereiden en welke je binnen no-time op tafel zet. Echt een aanrader!

Moussaka, een klassieker uit de Griekse keuken. Wie kent het niet? Wist je dat je heel eenvoudig zelf een makkelijke moussaka in elkaar kunt zetten thuis zonder dat je daarvoor een pakje of zakje nodig hebt?

Zelf moussaka maken

Moussaka is een prachtig voorbeeld van een ovenschotel bomvol smaak en met eenvoudige ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in huis hebt. Aardappelschijfjes, dunne plakken gebakken aubergine en een heerlijke saus met gehakt, tomaat en kruiden. Daaroverheen een romige bechamelsaus en dat alles bak je in de oven tot een geheel: Griekse moussaka. Je kunt zelfs deze ovenschotel een dag van te voren volledig maken en bakken. Je hoeft hem dan alleen nog de volgende dag even op te warmen. Een ideale, gezonde en écht makkelijke maaltijd voor zelfs de drukste doordeweekse dagen waarvan het hele gezin gaat smullen!

Moussaka recept

Griekse moussaka

Deze ovenschotel is super lekker, romig, makkelijk om te maken en echt een allemansvriend. Ik weet zeker dat zelfs de allerkleinste aan tafel hiervan gaan smikkelen. Zelf vind ik het lekker om een een makkelijke frisse salade bij de moussaka te serveren. Bijvoorbeeld veldsla, wat tomaatjes, komkommer en wat verder doe ik altijd even een rondje koelkast om te kijken of er nog iets op moet. Niets lastigs, gewoon een makkelijke salade zodat je genoeg groenten binnenkrijgt. In deze ovenschotel zit namelijk al ruim 150 gram groenten per persoon verwerkt dus met een klein beetje salade zit je al met gemak op de 200-250 gram groenten per persoon, ideaal!

Moussaka ingredienten

Het seizoen van aardappels

Wist je dat er echt een aardappelseizoen is? Ondanks dat aardappels het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn worden ze in Nederland in april gepoot (in de grond gezet) en in september danwel oktober geoogst. Gelukkig kunnen aardappels ontzettend goed bewaard worden. Sommige soorten aardappels kunnen zelfs ruim een half jaar lang bewaard worden en nog van uitstekende kwaliteit zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel op het kennisplatform aardappels.

Makkelijke moussaka

Moussaka

Makkelijke Moussaka

Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Echt een aanrader!
4.33 van 86 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 500 ml passata
  • 300 ml halfvolle melk
  • 30 gram roomboter (ongezouten)
  • 30 gram bloem
  • 2 aubergines
  • 2 eieren (middel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel kaneel
  • (olijf)olie, nootmuskaat, peper en zout
Frisse salade voor erbij

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
    • Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
    • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
    • Voeg het gehakt toe samen met de piment, kaneel, oregano, peper en zout naar smaak. Bak het gehakt rul.
    • Voeg dan de passata toe samen met het laurierblaadje en laat dit vervolgens ca. 20 minuten rustig koken. Breng tot slot verder op smaak met peper en zout.
    • Verhit in een andere pan opnieuw een beetje olie en bak de aardappelschijfjes even kort goudbruin en gaar.
    • Verdeel ze vervolgens over de bodem van een ruime ovenschaal.
    • Tot slot snij je de aubergine in dunne plakken, kruid ze met een klein beetje peper en zout en bak gaar aan beide kanten in dezelfde koekenpan.
    • Verdeel de helft van de aubergine over de aardappels, verdeel daarover de gehaktsaus (verwijder het laurierblaadje) en daarop doe je de rest van de aubergines.
    • Tot slot maken we de saus voor over de moussaka.
    • Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, voeg dan de bloem toe en bak dit even kort mee.
    • Beetje bij beetje de melk toevoegen en roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
    • Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).
    • Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka nu in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Je kunt deze ovenschotel prima een dag van te voren maken. Bak de ovenschotel dan zoals omschreven in de bereidingswijze en verwarm hem de volgende dag, afgedekt met een beetje aluminiumfolie, in de oven voor ongeveer 30 minuten op 185 graden. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 630kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 36g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 15g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Moussaka

    Moussaka Pinterest collage

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    56 reacties op “Makkelijke moussaka

            • 4 sterren
              Leuk recept en erg lekker, alleen de tijdsindicatie van 1 uur is wel wat krapjes met ook nog het goudbruin bakken van de aardappels en het grillen van alle aubergine plakjes..

            • Jacomien_hordijk@hotmail.com says:

              5 sterren
              Ik vind t geweldig!! Ik zou zelf de volgende keer minder aardappelen en meer gehakt en passata gebruiken. Dan wordt t smeuïger.

            • Al een keer in de oven gemaakt was heerlijk. Dus gelijk gepint bij eten goed gekeurd. Wil het nu met slowcooker maken. Zie ei nu bij ingrediënten staan, maar niet bij het recept.

            • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

              Hi Deborah! De eitjes staan bij punt 13: “Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).”

      • M. Hoogenboom says:

        Wat een heerlijk recept, echt zalig wij hebben er van genoten! Mijn complimenten Eef, maak meer van je heerlijke recepten. Groetjes Marjolein

        • Adrie Kminikowski says:

          4 sterren
          Het is best een bewerkelijk recept, maar het was echt geweldig lekker. De bechamelsaus heb ik.uit een pot, en het gerecht viel wel wat uit elkaar, maar dat was geen probleem!

    • c.verschoor says:

      Ik heb m gemaakt,wel wat aangepast want wij lusten geen aubergines dus heb t vervangen door paprika s.was zeker lekker maar vond t wel wat aan de flauwe kant.

      • Goed om te horen! Probeer de volgende keer iets meer peper en zout toe te voegen. Dit is naar smaak, maar als je het flauw vond kan het zijn dat je daarvan te weinig hebt toegevoegd.

    • De saus had ik die moeten laten koken? Dat staat niet in het recept dus het liep overal tussendoor. Weet niet of dat de bedoeling was ????
      Ik hoop dat de moussaka ondanks dat wel goed smaakt.
      Groetjes

      • Die saus moet inderdaad een beetje lobbig zijn, je hoeft de saus hiervoor bijna niet in te koken. Hoop dat de smaak goed was 🙂

      • Heerlijk recept! Ik heb het wel iets aangepast; gebruik tomato frito met knoflook. Verder doe ik er een rundvlees bouillonblokje in ipv zout. Geeft een krachtigere smaakt. De aubergines gril ik in een elektrische gril ipv in een pan. Zijn ze vetvrij..
        Mijn Griekse man vind dit super lekker!!

    • Hoi Eef,

      Wat een fijne site, gebruik het nu vaak!
      Kan je hiervoor verse aardappelen gebuiken of heb je het over voorgekookte aardappelschijfjes?

      • Wat leuk om te horen, dankjewel! Voorgekookte uit de supermarkt of ik maak ze zelf, maar dan kook ik ze vaak ook even voor. In principe worden ze gaar tijdens het bakken in de oven, maar ik heb zelf gemerkt dat het resultaat beter wordt als ik ze even een paar minuten voorkook. Vind ze iets zachter lekkerder 🙂

    • Anneke Compen says:

      2 sterren
      Vrij weinig smaak, kaneel,kan minder, maar rundergehakt heeft van zichzelf weinig smaak. Wat kaas in de saus zou misschien beter zijn. Bij mij was de saus niet goed, misschien moet er als vermelding bij komen staan, ff laten afkoelen, alvorens de eieren toe te voegen.
      Verder zou ik ook de aardappels eerst wat koken, en er staat niet bij dat de aubergines olie slurpen.
      Bij mij stond het gerecht, toen het op tafel werd aangesneden, in een plas olie.

      • Hoi Eef, ik ben hem nu aan het maken de Moussaka. Lijkt me erg lekker. Ik vroeg me alleen af, zou je in plaats van roux ook yoghurt erdoor kunnen doen, waardoor het wat minder calorieën bevat? Voor de rest ben ik een grote fan van je recepten!!
        Groetjes Burdy.

        • Wat leuk om te lezen! Met yoghurt heb ik zelf nog niet geprobeerd dus dat kan ik je niet met zekerheid zeggen. Kwestie van proberen 🙂

    • Wat een lekker recept! We hebben er al een keer van gegeten en de rest (wat niet op was) ingevroren. Nu wil ik de ingevroren portie binnenkort ook klaarmaken, hoe kan ik deze het beste opwarmen?
      Bedankt!

      • Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik heb het zelf nog niet uit de vriezer gemaakt dus dat durf ik niet te zeggen maar ik zou hem helemaal laten ontdooien en dan beginnen met 20-30 minuten op 180 graden en even kijken hoe hij er dan voor staat en het indien nodig verlengen met 10 minuten.

        • 5 sterren
          Tips : Voor de mensen onder ons, die diabeet zijn, gebruik courgette i.p.v. aardappelen, scheelt koolhydraten. En voor de vegetariërs onder ons, vervang het gehakt door champignons 😊👍🏻. In Griekenland door een geweldige oude dame voor me gemaakt, smaakte ook verrukkelijk!

          Eefje, bedankt voor dit recept!

      • Ja gekookte aardappelschijfjes als je wat dikkere wilt of dunne rauwe – het gaart in principe in de ovenschaal maar als ze wat dikker zijn vind ik het lekker om ze even voor te koken.

    • 5 sterren
      Al meerdere keren gemaakt en ondanks dat het altijd meer werk is dan ik denk en ik met zweet onder m’n oksels aubergines sta te grillen, met een blik op de klok, blijft het een van mijn favoriete maaltijden 🙂

    • Er is mij iets niet duidelijk voor bereiding de volgende dag. Moet je hem wel eerst 30 minuten in de oven zetten om te garen en daarna, als je hem gaat opeten weer 30 minuten in de oven maar dan met folie erop? Of gewoon een keer in de oven op 30 minuten of zo?

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi 🙂 De folie zorgt ervoor dat de al gare ovenschotel niet aanbrandt, als je het de volgende dag inderdaad 30 minuten verwarmt in de oven.

    • 5 sterren
      Tips : Voor de mensen onder ons, die diabeet zijn, gebruik courgette i.p.v. aardappelen, scheelt koolhydraten. En voor de vegetariërs onder ons, vervang het gehakt door champignons 😊👍🏻. In Griekenland door een geweldige oude dame voor me gemaakt, smaakte ook verrukkelijk!

      Eefje, bedankt voor dit recept!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept