Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Een makkelijke, gezonde ovenschotel die je prima kunt voorbereiden en welke je binnen no-time op tafel zet. Echt een aanrader!
Moussaka, een klassieker uit de Griekse keuken. Wie kent het niet? Wist je dat je heel eenvoudig zelf een makkelijke moussaka in elkaar kunt zetten thuis zonder dat je daarvoor een pakje of zakje nodig hebt?
Zelf moussaka maken
Moussaka is een prachtig voorbeeld van een ovenschotel bomvol smaak en met eenvoudige ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in huis hebt. Aardappelschijfjes, dunne plakken gebakken aubergine en een heerlijke saus met gehakt, tomaat en kruiden. Daaroverheen een romige bechamelsaus en dat alles bak je in de oven tot een geheel: Griekse moussaka. Je kunt zelfs deze ovenschotel een dag van te voren volledig maken en bakken. Je hoeft hem dan alleen nog de volgende dag even op te warmen. Een ideale, gezonde en écht makkelijke maaltijd voor zelfs de drukste doordeweekse dagen waarvan het hele gezin gaat smullen!
Griekse moussaka
Deze ovenschotel is super lekker, romig, makkelijk om te maken en echt een allemansvriend. Ik weet zeker dat zelfs de allerkleinste aan tafel hiervan gaan smikkelen. Zelf vind ik het lekker om een een makkelijke frisse salade bij de moussaka te serveren. Bijvoorbeeld veldsla, wat tomaatjes, komkommer en wat verder doe ik altijd even een rondje koelkast om te kijken of er nog iets op moet. Niets lastigs, gewoon een makkelijke salade zodat je genoeg groenten binnenkrijgt. In deze ovenschotel zit namelijk al ruim 150 gram groenten per persoon verwerkt dus met een klein beetje salade zit je al met gemak op de 200-250 gram groenten per persoon, ideaal!
Het seizoen van aardappels
Wist je dat er echt een aardappelseizoen is? Ondanks dat aardappels het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn worden ze in Nederland in april gepoot (in de grond gezet) en in september danwel oktober geoogst. Gelukkig kunnen aardappels ontzettend goed bewaard worden. Sommige soorten aardappels kunnen zelfs ruim een half jaar lang bewaard worden en nog van uitstekende kwaliteit zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel op het kennisplatform aardappels.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram aardappelschijfjes
- 500 gram mager rundergehakt
- 500 ml passata
- 300 ml halfvolle melk
- 30 gram roomboter (ongezouten)
- 30 gram bloem
- 2 aubergines
- 2 eieren (middel)
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel kaneel
- (olijf)olie, nootmuskaat, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
- Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg het gehakt toe samen met de piment, kaneel, oregano, peper en zout naar smaak. Bak het gehakt rul.
- Voeg dan de passata toe samen met het laurierblaadje en laat dit vervolgens ca. 20 minuten rustig koken. Breng tot slot verder op smaak met peper en zout.
- Verhit in een andere pan opnieuw een beetje olie en bak de aardappelschijfjes even kort goudbruin en gaar.
- Verdeel ze vervolgens over de bodem van een ruime ovenschaal.
- Tot slot snij je de aubergine in dunne plakken, kruid ze met een klein beetje peper en zout en bak gaar aan beide kanten in dezelfde koekenpan.
- Verdeel de helft van de aubergine over de aardappels, verdeel daarover de gehaktsaus (verwijder het laurierblaadje) en daarop doe je de rest van de aubergines.
- Tot slot maken we de saus voor over de moussaka.
- Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, voeg dan de bloem toe en bak dit even kort mee.
- Beetje bij beetje de melk toevoegen en roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
- Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).
- Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka nu in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Adri Mühlrad says:
Ziet er heerlijk uit. Ik ga het eerdaags meteen maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Ingrid says:
Als ik het goed begrijp bouw je het zo op als lasagne? Ik ga het binnenkort ook proberen. Dat zal de eerste keer zijn
Eef says:
Klopt helemaal 🙂
Anja says:
Leuk recept en erg lekker, alleen de tijdsindicatie van 1 uur is wel wat krapjes met ook nog het goudbruin bakken van de aardappels en het grillen van alle aubergine plakjes..
[email protected] says:
Ik vind t geweldig!! Ik zou zelf de volgende keer minder aardappelen en meer gehakt en passata gebruiken. Dan wordt t smeuïger.
Deborah says:
Al een keer in de oven gemaakt was heerlijk. Dus gelijk gepint bij eten goed gekeurd. Wil het nu met slowcooker maken. Zie ei nu bij ingrediënten staan, maar niet bij het recept.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Deborah! De eitjes staan bij punt 13: “Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).”
Francine says:
Ik had nog moussaka gegeten , maar ik heb genoten van dit heerlijke recept,bovendien super makkelijk te bereiden.
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
M. Hoogenboom says:
Wat een heerlijk recept, echt zalig wij hebben er van genoten! Mijn complimenten Eef, maak meer van je heerlijke recepten. Groetjes Marjolein
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Loes says:
Teveel kaneel. Veel meer werk dan aangegeven. Te korte baktijd in oven. Smaak matig. Niet voor herhaling vatbaar.
Adrie Kminikowski says:
Het is best een bewerkelijk recept, maar het was echt geweldig lekker. De bechamelsaus heb ik.uit een pot, en het gerecht viel wel wat uit elkaar, maar dat was geen probleem!
[email protected] says:
Mijn vriend zegt ook, t smaakt niet naar moussaka maar ik vind t heerlijk. Tijdsbesteding is inderdaad veel langer.
c.verschoor says:
Ik heb m gemaakt,wel wat aangepast want wij lusten geen aubergines dus heb t vervangen door paprika s.was zeker lekker maar vond t wel wat aan de flauwe kant.
Eef says:
Goed om te horen! Probeer de volgende keer iets meer peper en zout toe te voegen. Dit is naar smaak, maar als je het flauw vond kan het zijn dat je daarvan te weinig hebt toegevoegd.
Mariska says:
De saus had ik die moeten laten koken? Dat staat niet in het recept dus het liep overal tussendoor. Weet niet of dat de bedoeling was ????
Ik hoop dat de moussaka ondanks dat wel goed smaakt.
Groetjes
Eef says:
Die saus moet inderdaad een beetje lobbig zijn, je hoeft de saus hiervoor bijna niet in te koken. Hoop dat de smaak goed was 🙂
Jacolien says:
Heerlijk recept! Ik heb het wel iets aangepast; gebruik tomato frito met knoflook. Verder doe ik er een rundvlees bouillonblokje in ipv zout. Geeft een krachtigere smaakt. De aubergines gril ik in een elektrische gril ipv in een pan. Zijn ze vetvrij..
Mijn Griekse man vind dit super lekker!!
Patricia says:
Mijn saus was ook erg dun. Volgende keer wat meer roux maken. Voor de rest een heerlijk recept ????
Eef says:
Goed om te horen! Ik heb het even iets duidelijker omschreven in het recept en wat je moet doen als de saus te dun is 🙂
Liesbeth says:
Hoi Eef,
Wat een fijne site, gebruik het nu vaak!
Kan je hiervoor verse aardappelen gebuiken of heb je het over voorgekookte aardappelschijfjes?
Eef says:
Wat leuk om te horen, dankjewel! Voorgekookte uit de supermarkt of ik maak ze zelf, maar dan kook ik ze vaak ook even voor. In principe worden ze gaar tijdens het bakken in de oven, maar ik heb zelf gemerkt dat het resultaat beter wordt als ik ze even een paar minuten voorkook. Vind ze iets zachter lekkerder 🙂
alex van der horst says:
Vastkokende aardappelen?
Eef says:
Dat mag, iets kruimig is ook wel lekker, maar kan wat ‘rommeliger’ worden 😉
Eva says:
Al een paar keer gemaakt en het is heerlijk! Zelfs mijn zoontje vindt het lekker.
Dit recept is een blijvertje????.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Bertina says:
Ehhh, wat doe ik met de eieren? Of lees ik eroverheen?
Bertina says:
Al gevonden, sorry ????
Getty says:
Gebruik je in dit recept pimentpoeder of pimentkorrels?
Eef says:
Poeder is lekkerder 😉
Wendy says:
Hoi Eef, lijkt me erg lekker. Maar we zijn niet gek op aubergine. Heb je een tip voor een vervanger? Groetjes van Wendy
Eef says:
Aubergine is een beetje onmisbaar in moussaka dus dat vervangen is lastig. Courgette wordt weleens gebruikt geloof ik, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd 🙂
Chantal Melsen says:
Super lekker????????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Daniella says:
Super lekker! Wellicht toch de aubergine grillen, scheelt vet. Boullion blokje toevoegen doet wonderen, hartelijk dank voor dit makkelijke recept!!!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dank je wel 🙂
Cindy says:
Idd wat minder kaneel. Heb nu n halve tl gedaan, was nog iets te veel. Verder echt super lekker recept!
Ga hen zeker vaker maken.
Mirjam says:
Wat een heerlijk recept! Dankjewel Eef
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Anneke Compen says:
Vrij weinig smaak, kaneel,kan minder, maar rundergehakt heeft van zichzelf weinig smaak. Wat kaas in de saus zou misschien beter zijn. Bij mij was de saus niet goed, misschien moet er als vermelding bij komen staan, ff laten afkoelen, alvorens de eieren toe te voegen.
Verder zou ik ook de aardappels eerst wat koken, en er staat niet bij dat de aubergines olie slurpen.
Bij mij stond het gerecht, toen het op tafel werd aangesneden, in een plas olie.
Eef says:
Jammer om te lezen dat het recept niet in de smaak viel Anneke, hopelijk een andere keer beter.
Burdy says:
Hoi Eef, ik ben hem nu aan het maken de Moussaka. Lijkt me erg lekker. Ik vroeg me alleen af, zou je in plaats van roux ook yoghurt erdoor kunnen doen, waardoor het wat minder calorieën bevat? Voor de rest ben ik een grote fan van je recepten!!
Groetjes Burdy.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Met yoghurt heb ik zelf nog niet geprobeerd dus dat kan ik je niet met zekerheid zeggen. Kwestie van proberen 🙂
Frans says:
Wat een lekker recept! We hebben er al een keer van gegeten en de rest (wat niet op was) ingevroren. Nu wil ik de ingevroren portie binnenkort ook klaarmaken, hoe kan ik deze het beste opwarmen?
Bedankt!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik heb het zelf nog niet uit de vriezer gemaakt dus dat durf ik niet te zeggen maar ik zou hem helemaal laten ontdooien en dan beginnen met 20-30 minuten op 180 graden en even kijken hoe hij er dan voor staat en het indien nodig verlengen met 10 minuten.
Daniella says:
Tips : Voor de mensen onder ons, die diabeet zijn, gebruik courgette i.p.v. aardappelen, scheelt koolhydraten. En voor de vegetariërs onder ons, vervang het gehakt door champignons 😊👍🏻. In Griekenland door een geweldige oude dame voor me gemaakt, smaakte ook verrukkelijk!
Eefje, bedankt voor dit recept!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dit klinkt heel goed, dank je wel! Ben zelf ook vegetariër en ga het eens proberen met champignons, leuke tip!
Anouk says:
Hoii ik had een vraagje, moet je de aardappels van tevoren koken? Het ziet er lekker uit!
Eef says:
Ja gekookte aardappelschijfjes als je wat dikkere wilt of dunne rauwe – het gaart in principe in de ovenschaal maar als ze wat dikker zijn vind ik het lekker om ze even voor te koken.
Karin says:
Al meerdere keren gemaakt en ondanks dat het altijd meer werk is dan ik denk en ik met zweet onder m’n oksels aubergines sta te grillen, met een blik op de klok, blijft het een van mijn favoriete maaltijden 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha nou wat fijn om te horen! 😀
Tikoes says:
Er is mij iets niet duidelijk voor bereiding de volgende dag. Moet je hem wel eerst 30 minuten in de oven zetten om te garen en daarna, als je hem gaat opeten weer 30 minuten in de oven maar dan met folie erop? Of gewoon een keer in de oven op 30 minuten of zo?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi 🙂 De folie zorgt ervoor dat de al gare ovenschotel niet aanbrandt, als je het de volgende dag inderdaad 30 minuten verwarmt in de oven.
Daniella says:
Tips : Voor de mensen onder ons, die diabeet zijn, gebruik courgette i.p.v. aardappelen, scheelt koolhydraten. En voor de vegetariërs onder ons, vervang het gehakt door champignons 😊👍🏻. In Griekenland door een geweldige oude dame voor me gemaakt, smaakte ook verrukkelijk!
Eefje, bedankt voor dit recept!
Pientje says:
Hoi Eefje, wat een heerlijk recept! We hebben ervan genoten. Mijn man zei dat hij er kippenvel van kreeg, zo lekker vond hij het😂. Ik heb het gerecht met het bouillonblokje en de Heinz tomatensaaus met knoflook gemaakt, Zeker n schotel om vaker te maken! En aubergines vind ik in deze schotel wél lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂