fbpx
Moussaka

Makkelijke moussaka

Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Een makkelijke, gezonde ovenschotel die je prima kunt voorbereiden en welke je binnen no-time op tafel zet. Echt een aanrader!

Moussaka, een klassieker uit de Griekse keuken. Wie kent het niet? Wist je dat je heel eenvoudig zelf een makkelijke moussaka in elkaar kunt zetten thuis zonder dat je daarvoor een pakje of zakje nodig hebt?

Zelf moussaka maken

Moussaka is een prachtig voorbeeld van een ovenschotel bomvol smaak en met eenvoudige ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in huis hebt. Aardappelschijfjes, dunne plakken gebakken aubergine en een heerlijke saus met gehakt, tomaat en kruiden. Daaroverheen een romige bechamelsaus en dat alles bak je in de oven tot een geheel: Griekse moussaka. Je kunt zelfs deze ovenschotel een dag van te voren volledig maken en bakken. Je hoeft hem dan alleen nog de volgende dag even op te warmen. Een ideale, gezonde en écht makkelijke maaltijd voor zelfs de drukste doordeweekse dagen waarvan het hele gezin gaat smullen!

Moussaka recept

Griekse moussaka

Deze ovenschotel is super lekker, romig, makkelijk om te maken en echt een allemansvriend. Ik weet zeker dat zelfs de allerkleinste aan tafel hiervan gaan smikkelen. Zelf vind ik het lekker om een een makkelijke frisse salade bij de moussaka te serveren. Bijvoorbeeld veldsla, wat tomaatjes, komkommer en wat verder doe ik altijd even een rondje koelkast om te kijken of er nog iets op moet. Niets lastigs, gewoon een makkelijke salade zodat je genoeg groenten binnenkrijgt. In deze ovenschotel zit namelijk al ruim 150 gram groenten per persoon verwerkt dus met een klein beetje salade zit je al met gemak op de 200-250 gram groenten per persoon, ideaal!

Moussaka ingredienten

Het seizoen van aardappels

Wist je dat er echt een aardappelseizoen is? Ondanks dat aardappels het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn worden ze in Nederland in april gepoot (in de grond gezet) en in september danwel oktober geoogst. Gelukkig kunnen aardappels ontzettend goed bewaard worden. Sommige soorten aardappels kunnen zelfs ruim een half jaar lang bewaard worden en nog van uitstekende kwaliteit zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel op het kennisplatform aardappels.

Makkelijke moussaka

Makkelijke Moussaka

Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Echt een aanrader!
4.45 van 29 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 500 ml passata
  • 300 ml halfvolle melk
  • 30 gram roomboter (ongezouten)
  • 30 gram bloem
  • 2 aubergines
  • 2 eieren (middel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel kaneel
  • (olijf)olie, nootmuskaat, peper en zout
Frisse salade voor erbij

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 185 graden.
    • Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
    • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
    • Voeg het gehakt toe samen met de piment, kaneel, oregano, peper en zout naar smaak. Bak het gehakt rul.
    • Voeg dan de passata toe samen met het laurierblaadje en laat dit vervolgens ca. 20 minuten rustig koken. Breng tot slot verder op smaak met peper en zout.
    • Verhit in een andere pan opnieuw een beetje olie en bak de aardappelschijfjes even kort goudbruin en gaar.
    • Verdeel ze vervolgens over de bodem van een ruime ovenschaal.
    • Tot slot snij je de aubergine in dunne plakken, kruid ze met een klein beetje peper en zout en bak gaar aan beide kanten in dezelfde koekenpan.
    • Verdeel de helft van de aubergine over de aardappels, verdeel daarover de gehaktsaus (verwijder het laurierblaadje) en daarop doe je de rest van de aubergines.
    • Tot slot maken we de saus voor over de moussaka.
    • Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, voeg dan de bloem toe en bak dit even kort mee.
    • Beetje bij beetje de melk toevoegen en roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
    • Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).
    • Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka nu in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Je kunt deze ovenschotel prima een dag van te voren maken. Bak de ovenschotel dan zoals omschreven in de bereidingswijze en verwarm hem de volgende dag, afgedekt met een beetje aluminiumfolie, in de oven voor ongeveer 30 minuten op 185 graden. Eet smakelijk!

    voedingswaarden (per persoon/ portie):

    Calorieën: 630kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 36g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 15g
    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Moussaka

    Moussaka Pinterest collage

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    Eef

    Eef

    Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    21 reacties op “Makkelijke moussaka”

      1. M. Hoogenboom

        Wat een heerlijk recept, echt zalig wij hebben er van genoten! Mijn complimenten Eef, maak meer van je heerlijke recepten. Groetjes Marjolein

    1. Ik heb m gemaakt,wel wat aangepast want wij lusten geen aubergines dus heb t vervangen door paprika s.was zeker lekker maar vond t wel wat aan de flauwe kant.

      1. Eef

        Goed om te horen! Probeer de volgende keer iets meer peper en zout toe te voegen. Dit is naar smaak, maar als je het flauw vond kan het zijn dat je daarvan te weinig hebt toegevoegd.

    2. De saus had ik die moeten laten koken? Dat staat niet in het recept dus het liep overal tussendoor. Weet niet of dat de bedoeling was 😬
      Ik hoop dat de moussaka ondanks dat wel goed smaakt.
      Groetjes

      1. Eef

        Die saus moet inderdaad een beetje lobbig zijn, je hoeft de saus hiervoor bijna niet in te koken. Hoop dat de smaak goed was 🙂

    3. Mijn saus was ook erg dun. Volgende keer wat meer roux maken. Voor de rest een heerlijk recept 😋

      1. Eef

        Goed om te horen! Ik heb het even iets duidelijker omschreven in het recept en wat je moet doen als de saus te dun is 🙂

    4. Hoi Eef,

      Wat een fijne site, gebruik het nu vaak!
      Kan je hiervoor verse aardappelen gebuiken of heb je het over voorgekookte aardappelschijfjes?

      1. Eef

        Wat leuk om te horen, dankjewel! Voorgekookte uit de supermarkt of ik maak ze zelf, maar dan kook ik ze vaak ook even voor. In principe worden ze gaar tijdens het bakken in de oven, maar ik heb zelf gemerkt dat het resultaat beter wordt als ik ze even een paar minuten voorkook. Vind ze iets zachter lekkerder 🙂

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top