Kruidige Kip Loempia's

Kruidige Kip Loempia’s

Hoewel zelf loempia’s maken best een tijdrovend klusje is, is het een fijn klusje om te doen en het werk vaak meer dan waard. Op een druilerige zondag besloot ik dan ook weer eens zelf loempia’s te maken. Gewapend met witte kool, wortel, kip en loempia vellen trok ik mezelf terug in de keuken.

Verse loempia’s maken

Eenmaal klaar vroor ik een deel in en ‘s avonds smulde we van de eerste verse loempia’s. Lekker kruidig, veel kip en veel groenten. Heerlijk met een licht zoete chilisaus erbij. Comfortfood zoals dat tegenwoordig helemaal hip heet én dat is het ook. Als ik ze maak, maak ik er lekker veel omdat je deze Kruidige Kip Loempia’s nu eenmaal geweldig kunt invriezen en ideaal zijn als je onverwacht visite op de stoep hebt of gewoon omdat je echt zin hebt in iets lekker hartigs.

Kruidige kip

Het ‘kruidige’ gedeelte in deze kruidige kip loempia’s komt doordat ik de kip een avondje van tevoren heb gesneden en lekker heb gemarineerd in sojasaus, sesamolie, witte peper, knoflook en wat ketjap manis zodat het de hele nacht kon intrekken. Tot slot wat 5 spices toegevoegd tijdens het wokken. Heerlijk! Ze zijn niet pittig te noemen maar juist lekker kruidig. Weer even wat anders dan een ‘gewone’ loempia met kip.

Kleine of grote loempia’s

Zelf vind ik loempia nou eenmaal het lekkerst als ze niet té groot zijn maar eerder een middel formaatje hebben of juist heel klein zijn. Als jij ze liever wat groter hebt dan kun je natuurlijk gewoon grote vellen kopen en wat meer vulling erbij doen. Qua aantal zal het logischerwijs minder loempia opleveren, maar ze zullen uiteraard net zo lekker smaken.

Kruidige Kip Loempia's

Kruidige Kip Loempia’s

Kruidige Kip Loempia's. Een stap voor stap beschrijving hoe je zelf de lekkerste Kip Loempia's maakt. Lekker, makkelijk en verrassend!
Nog geen stemmen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 40 loempia’s

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram witte kool (in reepjes gesneden)
  • 200 gram wortel (julienne gesneden)
  • 1 ui
  • 500 gram kipfilet
  • 40 loempia vellen (medium, ik gebruikte die van het merk 'spring home' hier zitten 50 vellen in)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel five spice kruiden
  • ½ theelepel witte peper
  • 1 eiwit
  • zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de groenten, kool en wortel,  -indien nog niet gesneden- en zorg dat ze ongeveer de lengte hebben van maximaal je pink; je wil namelijk geen lange sliertjes groenten door je loempia, maar eerder lekkere 'hapbare' stukken. De ui snipper je en de kip snij je in kleine stukjes.
  • Marineer de kip met de sojasaus, sesamolie, witte peper, ketjap manis en uitgeperste (of heel fijn gesneden) teentjes knoflook. Bij voorkeur laat je dit een nachtje marineren.
  • In een ruime wok verhit je wat zonnebloemolie en fruit je de ui even kort aan. Doe hierbij de kip en bak/ wok een minuut of 3-4 of tot de kip van kleur veranderd. Voeg de witte kool en wortel doe en wok het geheel tot de kip en groenten goed gaar zijn. Voeg tijdens het wokken de five spice kruiden toe.
  • Haal de groenten van het vuur en laat ze afkoelen. Ontdooi ondertussen de loempia vellen. Op de verpakking van de loempia vellen staat vaak dat ze minimaal 1 uur moeten ontdooien; zelf laat ik ze een half uur in de verpakking ontdooien, leg ze dan op een bord met een natte theedoek erover en laat ze zo nog even ontdooien tot ik de vellen van elkaar af kan trekken.
  • Nu gaan we de loempia's vouwen. Dat kan even lastig zijn dus ik heb hieronder in foto's de volgorde gedaan hoe je ze makkelijk kunt vouwen. Leg een loempia vel met de punt naar je toe voor je neer. Schep ongeveer 1-1,5 eetlepel vulling (=groenten en kip) op het vel; probeer hierbij de vorm van de loempia aan te houden. Leg de punt van de loempia vel over de vulling, druk de vulling hiermee iets aan tot een rolletje en rol tot iets onder het midden op. Sla de zijkanten naar binnen en rol op tot je alleen nog het puntje loempia vel hebt. Smeer met je vinger of een kwastje wat eiwit op het puntje en vouw dicht. Herhaal met alle loempia's tot de vulling op is (bij 50 loempia vellen zul je dus wat vellen overhouden).
  • Je zou ze nu meteen kunnen frituren, maar meestal leg ik ze eerst even een uurtje of 2 in de vriezer zodat de kans dat ze scheuren of open gaan tijdens het frituren kleiner is. Het handigste is om een vel bakpapier in de vriezer te leggen en ze zo los van elkaar voor een uurtje of 2 in te vriezen (kan ook een nachtje maar niet veel langer). Daarna kun je ze in afgesloten bewaar bakjes of zakjes enkele weken bewaren in de vriezer. (Bewaren in de koelkast zou ik je overigens niet adviseren omdat de vellen dan erg snel uitdrogen).
  • Frituur de loempia's op 180-190 graden voor ongeveer 5 á 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kunt ze ook (ontdooid) in de oven doen op 180 graden boven-en onderwarmte, voor ongeveer 15 minuten op een rooster bekleed met bakpapier (tussendoor even omdraaien). Bestrijk ze eerst wel even met een klein beetje zonnebloemolie. Het lekkerste vind ik ze eigenlijk wel uit de frituur deze kruidige kip loempia's. Serveer met wat lekkere chilisaus.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 89kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 4g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Kruidige kip loempia

6 reacties op “Kruidige Kip Loempia’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept