Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip. Een lekkere en écht makkelijke ovenschotel. Die ook nog eens gezond is want er zit maar liefst 175 gram groenten in per persoon en je hebt nog geen half uurtje “werk” aan deze ovenschotel, de oven doet de rest voor je, wat wil je nog meer 😉 .

Ik heb zo’n leuke samenwerking dit jaar! Ik mag namelijk een heel jaar elke maand een lekker, makkelijk en gezond recept met aardappel voor het hele gezin met jullie delen in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Als je mij al langer volgt dan weet je het wel: ik ben dol op aardappels dus ik was ook direct enthousiast toen zij mij vroegen om samen te werken, wat een feestje! Mocht je op zoek zijn naar meer recepten met aardappel kun je naast mijn blog natuurlijk ook eens een kijkje op hun website nemen, daar kun je nóg meer inspiratie vinden en vanaf nu komt daar ook elke maand 1 recept van mij bij 😀 .

Krokante krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Krieltjes, ik vind ze zo lekker! Ik bak ze het liefst krokant in de koekenpan met een klein beetje olie, peper en zout. Voor de smaak kun je nog een klein klontje (room)boter toevoegen als je wilt. Krieltjes zijn lekker, makkelijk en snel klaar. Een goede basis voor een gezonde en snelle maaltijd. In deze ovenschotel combineer ik de seizoensgroenten broccoli en bloemkool. Ik vind ze beide heerlijk, maar als je een van beide nou niet zo lekker vindt dan kun je de ene soort natuurlijk vervangen voor de andere soort.

Ingredienten ovenschotel met krieltjes

Hoe bewaar je aardappels?

Wist je dat je aardappels het beste in de koelkast kunt bewaren? Ja, die ongeschilde ‘gewone’ pieper ook dus niet alleen de voorverpakte krieltjes en aardappelpartjes. Ik was er altijd van overtuigd dat je de ongeschilde aardappels op een donkere, droge plek moest bewaren, maar niet in de koelkast. Ik had ze dus tot verkort altijd in de schuur of in een kastje liggen (als de voorraad niet zo groot meer was 😉 ), maar bewaar ze nu in de koelkast en ze gaan inderdaad nog langer mee. Meer lezen over hoe je aardappels het beste kunt bewaren? Bekijk hier alle tips!

Ovenschotel met krieltjes

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Lekkere en makkelijke ovenschotel met krieltjes, broccoli, bloemkool en kipgehakt balletjes
4.26 van 35 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 gram broccoli (in roosjes gesneden)
  • 350 gram bloemkool (in roosjes gesneden)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • (olijf)olie, paprikapoeder, peper en zout
  • 300 gram kipgehakt
  • 400 gram krieltjes
Kaassaus:
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml magere melk
  • 75 gram geraspte kaas
  • peper, zout, nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
  • Zet een ruime pan water met een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Zodra het water kookt, kook je de roosjes broccoli en bloemkool even kort beetgaar. Bloemkool moet iets langer dan broccoli dus kook deze als eerste.
  • Snipper ondertussen het uitje en snij de knoflook fijn.
  • Doe het kipgehakt in een ruime kom samen met het uitje, de knoflook, paprikapoeder, peper en zout naar smaak. Meng door elkaar en draai er kleine gehaktballetjes van.
  • Verhit een beetje (olijf)olie in een koekenpan en bak de kipgehaktballetjes in een paar minuten gaar.
  • Schep de kipgehaktballetjes uit de pan en bak in dezelfde pan de krieltjes gaar.
  • Breng de krieltjes op smaak met peper en zout.
  • Schep de krieltjes, groenten en de kipgehaktballetjes in een ruime ovenschaal.
  • Nu gaan we de kaassaus maken. Neem een (steel)pan met een dikke bodem en zet hem op het vuur.
  • Doe hierin de boter tot deze gesmolten is, voeg dan de bloem toe en bak deze even mee tot het gaat 'glimmen' en zet het vuur laag.
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Voeg dan de geraspte kaas toe en breng de kaassaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de kaassaus over de ovenschotel en zet hem in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Dit recept bevat maar liefst 175 gram groenten per persoon

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 438kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 38g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

Ovenschotel met krieltjes en groenten

Ovenschotel met krieltjes Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

19 thoughts on “Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

  • Hoi,
    Ik zit erover te denken om dit recept te maken en het dan niet ook nog in de oven te doen…
    In principe is alles al gaar….
    Maar ga ik dan veel missen in smaak denken jullie?

  • Conny Brizee says:

    Hoi Eef, heb dit recept vandaag gemaakt en we vonden het erg lekker. Volgens mijn man echt een bewaarrecept. We vonden het alleen voor 4 personen erg weinig zeker gelet op het gehakt. We zijn niet echt super grote eters maar hebben toch wel ruim 3 kwart van het schaaltje opgegeten. Heb wel een beetje gesmokkeld en het gemaakt met een zakje kaassaus wat ik nog had liggen en daar wat verse kaas doorheen gedaan, Ik kan het recept alleen niet opslaan. Weet niet wat ik fout doe want de rest lukt wel om op te slaan. Ga morgen weer wat anders van jou maken.

    • Dominique - team Eefkooktzo.nl says:

      Bedankt weer voor je reactie Conny! Leuk om te horen dat ook dit recept in de smaak valt. De hoeveelheid kan voor de een weleens wat weinig zijn en voor de ander ruim genoeg. Vervelend dat het niet lukt om het recept op te slaan, kun je het op een later moment nog eens proberen? Hopelijk lukt het dan wel.

  • Froukje Klijnstra-Mous says:

    Dit recept is favoriet bij ons. Onze oudste komt vanavond eten met haar nieuwe vriend. Ben heel benieuwd wat hij hier van vindt??.

    • insta: jeanet_ says:

      Eef, ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt, dus een favoriete! Ben wel wat aan het puzzelen geweest want ik vind dat de gehaktballetjes erg snel uit elkaar vallen. Dus ik maak het iets anders..
      Mijn tip: wat paneermeel/panko toevoegen, de balletjes draaien en dan afgedekt een dik uur in de koelkast om even aan te stevigen (en trekt de smaak ook goed in)
      Ik gooi er trouwens behoorlijk wat kruiden in, omdat de smaak dan lekker versterkt!
      Heeeeerlijke maaltijd

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Wat fijn om te horen! En helemaal super natuurlijk om het aan te passen naar je eigen wensen, dat doe je goed 🙂 Bedankt voor de tips!

  • Hallo Eef, ik wil dit recept maken met kerst voor de kleinkinderen. Kan ik dit gerecht ‘s morgens al maken en het ‘s avonds in de oven zetten en bij welke temperatuur?
    Groetjes Wil

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Wil, dat kan zeker! Je moet er dan wel voor zorgen dat de kipgehaktballetjes helemaal gaar zijn voor je ze bij de rest in de ovenschaal doet en ik zou de kaassaus er pas overheen doen voor je hem ’s avonds in de oven zet! De temperatuur staat in het recept, de eerste stap is dat.

  • Mart Gerrits says:

    Hallo Eef. Buiten de kaassaus om, je hebt alles al gekookt en gebakken. Waarom dan daarna nog in de oven? Kaassaus kan je er later ook overheen gooien. Dit is hetzelfde dat ik mijn auto was en daarna nog even door de wasstraat rij. Of zie ik iets verkeerd.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      De krieltjes gaar je in de oven. En daarnaast vinden wij het ook lekker dat alles nog even gebakken wordt met elkaar. Je kunt het uiteraard ook zonder de oven proberen 🙂

  • Kan je ipv kipgehakt ook gewoon kipfilet gebruiken? 😅 Omdat je natuurlijk allerlei smaak toevoegd bij balletjes vroeg ik mij af hoe ik het kon doen met kipfilet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept