Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip. Een lekkere en écht makkelijke ovenschotel. Die ook nog eens gezond is want er zit maar liefst 175 gram groenten in per persoon en je hebt nog geen half uurtje “werk” aan deze ovenschotel, de oven doet de rest voor je, wat wil je nog meer 😉 .
Ik heb zo’n leuke samenwerking dit jaar! Ik mag namelijk een heel jaar elke maand een lekker, makkelijk en gezond recept met aardappel voor het hele gezin met jullie delen in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Als je mij al langer volgt dan weet je het wel: ik ben dol op aardappels dus ik was ook direct enthousiast toen zij mij vroegen om samen te werken, wat een feestje! Mocht je op zoek zijn naar meer recepten met aardappel kun je naast mijn blog natuurlijk ook eens een kijkje op hun website nemen, daar kun je nóg meer inspiratie vinden en vanaf nu komt daar ook elke maand 1 recept van mij bij 😀 .
Krokante krieltjes ovenschotel met broccoli en kip
Krieltjes, ik vind ze zo lekker! Ik bak ze het liefst krokant in de koekenpan met een klein beetje olie, peper en zout. Voor de smaak kun je nog een klein klontje (room)boter toevoegen als je wilt. Krieltjes zijn lekker, makkelijk en snel klaar. Een goede basis voor een gezonde en snelle maaltijd. In deze ovenschotel combineer ik de seizoensgroenten broccoli en bloemkool. Ik vind ze beide heerlijk, maar als je een van beide nou niet zo lekker vindt dan kun je de ene soort natuurlijk vervangen voor de andere soort.
Hoe bewaar je aardappels?
Wist je dat je aardappels het beste in de koelkast kunt bewaren? Ja, die ongeschilde ‘gewone’ pieper ook dus niet alleen de voorverpakte krieltjes en aardappelpartjes. Ik was er altijd van overtuigd dat je de ongeschilde aardappels op een donkere, droge plek moest bewaren, maar niet in de koelkast. Ik had ze dus tot verkort altijd in de schuur of in een kastje liggen (als de voorraad niet zo groot meer was 😉 ), maar bewaar ze nu in de koelkast en ze gaan inderdaad nog langer mee. Meer lezen over hoe je aardappels het beste kunt bewaren? Bekijk hier alle tips!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram broccoli (in roosjes gesneden)
- 350 gram bloemkool (in roosjes gesneden)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- (olijf)olie, paprikapoeder, peper en zout
- 300 gram kipgehakt
- 400 gram krieltjes
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 300 ml magere melk
- 75 gram geraspte kaas
- peper, zout, nootmuskaat
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
- Zet een ruime pan water met een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
- Zodra het water kookt, kook je de roosjes broccoli en bloemkool even kort beetgaar. Bloemkool moet iets langer dan broccoli dus kook deze als eerste.
- Snipper ondertussen het uitje en snij de knoflook fijn.
- Doe het kipgehakt in een ruime kom samen met het uitje, de knoflook, paprikapoeder, peper en zout naar smaak. Meng door elkaar en draai er kleine gehaktballetjes van.
- Verhit een beetje (olijf)olie in een koekenpan en bak de kipgehaktballetjes in een paar minuten gaar.
- Schep de kipgehaktballetjes uit de pan en bak in dezelfde pan de krieltjes gaar.
- Breng de krieltjes op smaak met peper en zout.
- Schep de krieltjes, groenten en de kipgehaktballetjes in een ruime ovenschaal.
- Nu gaan we de kaassaus maken. Neem een (steel)pan met een dikke bodem en zet hem op het vuur.
- Doe hierin de boter tot deze gesmolten is, voeg dan de bloem toe en bak deze even mee tot het gaat 'glimmen' en zet het vuur laag.
- Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
- Voeg dan de geraspte kaas toe en breng de kaassaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verdeel de kaassaus over de ovenschotel en zet hem in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ivonne says:
Hoi,
Ik zit erover te denken om dit recept te maken en het dan niet ook nog in de oven te doen…
In principe is alles al gaar….
Maar ga ik dan veel missen in smaak denken jullie?
Conny Brizee says:
Hoi Eef, heb dit recept vandaag gemaakt en we vonden het erg lekker. Volgens mijn man echt een bewaarrecept. We vonden het alleen voor 4 personen erg weinig zeker gelet op het gehakt. We zijn niet echt super grote eters maar hebben toch wel ruim 3 kwart van het schaaltje opgegeten. Heb wel een beetje gesmokkeld en het gemaakt met een zakje kaassaus wat ik nog had liggen en daar wat verse kaas doorheen gedaan, Ik kan het recept alleen niet opslaan. Weet niet wat ik fout doe want de rest lukt wel om op te slaan. Ga morgen weer wat anders van jou maken.
Dominique - team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt weer voor je reactie Conny! Leuk om te horen dat ook dit recept in de smaak valt. De hoeveelheid kan voor de een weleens wat weinig zijn en voor de ander ruim genoeg. Vervelend dat het niet lukt om het recept op te slaan, kun je het op een later moment nog eens proberen? Hopelijk lukt het dan wel.
Monique Laar says:
Heb er extra kaas over gedaan. Heerlijk!
Froukje Klijnstra-Mous says:
Dit recept is favoriet bij ons. Onze oudste komt vanavond eten met haar nieuwe vriend. Ben heel benieuwd wat hij hier van vindt??.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Hopelijk is het in de smaak gevallen 😀
Marleen says:
Krieltjes eerst koken voor het bakken??
insta: jeanet_ says:
Eef, ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt, dus een favoriete! Ben wel wat aan het puzzelen geweest want ik vind dat de gehaktballetjes erg snel uit elkaar vallen. Dus ik maak het iets anders..
Mijn tip: wat paneermeel/panko toevoegen, de balletjes draaien en dan afgedekt een dik uur in de koelkast om even aan te stevigen (en trekt de smaak ook goed in)
Ik gooi er trouwens behoorlijk wat kruiden in, omdat de smaak dan lekker versterkt!
Heeeeerlijke maaltijd
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! En helemaal super natuurlijk om het aan te passen naar je eigen wensen, dat doe je goed 🙂 Bedankt voor de tips!
Ronald says:
Heerlijk recept. Had gemaakt voor 6 personen en iedereen vond het zalig.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed om te horen, dankjewel!
Wil says:
Hallo Eef, ik wil dit recept maken met kerst voor de kleinkinderen. Kan ik dit gerecht ‘s morgens al maken en het ‘s avonds in de oven zetten en bij welke temperatuur?
Groetjes Wil
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Wil, dat kan zeker! Je moet er dan wel voor zorgen dat de kipgehaktballetjes helemaal gaar zijn voor je ze bij de rest in de ovenschaal doet en ik zou de kaassaus er pas overheen doen voor je hem ‘s avonds in de oven zet! De temperatuur staat in het recept, de eerste stap is dat.
Wil says:
Bedankt voor je reactie. Ik ga het komende week uitproberen.
Mart Gerrits says:
Hallo Eef. Buiten de kaassaus om, je hebt alles al gekookt en gebakken. Waarom dan daarna nog in de oven? Kaassaus kan je er later ook overheen gooien. Dit is hetzelfde dat ik mijn auto was en daarna nog even door de wasstraat rij. Of zie ik iets verkeerd.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
De krieltjes gaar je in de oven. En daarnaast vinden wij het ook lekker dat alles nog even gebakken wordt met elkaar. Je kunt het uiteraard ook zonder de oven proberen 🙂
Anja says:
Hallo Eef,
Helaas is mijn man allergisch voor kaas. Ik heb in de saus kerriepoeder gedaan. Smaakte uitstekend!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een goed idee! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂
Saumya says:
Kan je ipv kipgehakt ook gewoon kipfilet gebruiken? 😅 Omdat je natuurlijk allerlei smaak toevoegd bij balletjes vroeg ik mij af hoe ik het kon doen met kipfilet.