Volg mij:
(Zoete) Baksels, Taarten

Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart, met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en natuurlijk fruit erop. Een feestje om te zien en een feestje om lekker van te snoepen.

Sommige mensen vinden een slagroomtaart wellicht ‘saai’ of misschien wel een beetje droog. Laat ik heel eerlijk met je zijn, mijn taart is het meestal ook niet. Van de supermarkt of op het werk als er iets te vieren is zijn ze simpelweg niet zo lekker. Machinaal gemaakte slagroomtaarten noem ik dat. Vaak net iets te droge biscuit, te weinig slagroom wat dan vaak ook niet echt smaakvol is en fruit uit blik. Nee, dat kan zoveel beter! Net als met zoveel dingen is zelfgemaakt vele malen lekkerder en ik ben echt fan van dit recept voor zelfgemaakte slagroomtaart!

Klassieke slagroomtaart

Onlangs had ik het perfecte recept voor biscuit uitgeprobeerd. Lekker luchtig, smeuïg (zonder klef te zijn) met een fijne mondstructuur. Als ik dit zo schrijf moet ik direct aan Janny van der Heijden denken van Heel Holland bakt haha. Ik wilde direct een slagroomtaart maken met dit recept voor biscuit want alleen dan zou een slagroomtaart écht lekker zijn.

Slagroomtaart zelf maken

Zelf een slagroomtaart maken

Zo geschiedde en zie hier het resultaat. Een romige, smeuïge en luchtige slagroomtaart. Het is helemaal niet moeilijk om te doen. Goed, je hebt er even wat tijd voor nodig, maar dat is deze klassieke slagroomtaart meer dan waard! Dit is écht het lekkerste recept voor een klassieke slagroomtaart.

Wat handig is om in huis te hebben is een taartzaag. Klinkt heftig, maar het is een dun metalen zaagje waarmee je heel makkelijk het biscuit in 3-en deelt. Verder is een paletmes handig zodat je de slagroom eenvoudig kunt verdelen over de taart. Een spuitzak met een fijne metalen tip (ik gebruikte de Wilton 2D) is extra fijn. Het hoeft allemaal niet, maar het maakt het wel een stuk makkelijker. Zonder taartzaag kun je de taart met een groot mes snijden, zonder paletmes kun je een gewoon mes of de bolle kant van een lepel gebruiken en ook zonder metalen tip kun je met een spuitzak ook toefjes spuiten, begrijp met niet verkeerd en zie het niet als voorwaarde om deze taart te kunnen maken, integendeel. Zonder lukt het ook, maar het maakt het allemaal net even makkelijker. Én zoals Robert (om even in Heel Holland Bakt sfeer te blijven), je werkt netter 😉 .

Slagroomtaart

 


Het recept voor een klassieke slagroomtaart:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 50 minuten | Totale tijd: 1 uur en 20 minuten
Hoeveelheid: ca. 22 stuks

Wat heb je nodig voor een slagroomtaart (ingrediënten):

Voor het biscuit:

 • 175 gram suiker
 • 125 gram bloem
 • 45 maizena
 • 6 eieren
 • snuf zout

Voor het trempeersiroop:

 • 25 ml water
 • 25 gram suiker
 • 1 eetlepels sinaasappelsap
 • 1 theelepel sinaasappelrasp

En verder: 

 • 750 ml slagroom
 • 80 gram nougatine
 • 3 zakjes slagroomversteviger (Klopfix bijvoorbeeld)
 • (vers) fruit om de taart mee te decoreren

Overig: springvorm met een diameter van ca. 22 cm, spuitzak met spuitmondje (bijvoorbeeld de Wilton 2d), paletmes en taartzaag

Hoe maak je een klassieke slagroomtaart zelf:

 1. We beginnen met het maken van het biscuit.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Mix de eieren met het suiker in een staande mixer in ongeveer 10 minuten luchtig.
 4. Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem, maizena en een snuf zout door.
 5. Vet de springvorm in en giet hierin het beslag.
  Mocht je een lage springvorm hebben kun je d.m.v. bakpapier eventueel een opstaande rand maken.
 6. Bak het biscuit in ca. 30-35 minuten goudbruin en laat het dan met de ovendeur open nog 5 minuten in de oven staan.
  Laat het biscuit vervolgens volledig afkoelen.
 7. Terwijl de taart aan het afkoelen is, maak je de trempeersiroop door alle ingrediënten in een pannetje te doen en te koken tot de suiker opgelost is.
  Laat de trempeersiroop daarna volledig afkoelen.
 8. Klop ondertussen ook de slagroom goed stijf met slagroomversteviger.
 9. Het handigste is om het biscuit om te draaien en vervolgens in 3 delen te snijden (zo is je bovenkant eigenlijk de onderkant en deze is vaak mooi recht).
 10. Begin met de eerste laag van het biscuit en leg de gebakken (eigenlijk bovenkant dus) naar beneden.
 11. Bestrijk de binnenkant met een beetje trempeersiroop.
  Gebruik niet teveel dan kan het biscuit te vochtig en sompig worden.
 12. Verdeel daarover 1/4 van de opgeklopte slagroom, daarop doe je het middelste deel van het biscuit en ook deze kant bestrijk je met de trempeersiroop en 1/4 deel van het slagroom.
 13. Zet de slagroomtaart nu voor ongeveer een half uur even in de koelkast om op te stijven.
 14. Bestrijk daarna de zijkant en de bovenkant van de slagroomtaart met de rest van het slagroom. Hou een beetje apart zodat je er straks toefjes van kunt spuiten.
 15. Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan.
 16. Spuit roosjes of toefjes op de bovenkant van de slagroomtaart en druk en fruit naar smaak in zoals kleine aardbeien, blauwe bessen, kiwi, framboos, mandarijn, chocoladestukjes etc.
 17. Bewaar de slagroomtaart in de koelkast (het liefst afdekt in een taartdoos bijvoorbeeld). Eet smakelijk!

De slagroomtaart is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast. Tip: het biscuit kun je eventueel alvast 1 tot 2 dagen van tevoren maken.


Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart Pinterest Collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter