Klassieke slagroomtaart, met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en natuurlijk fruit erop. Een feestje om te zien en een feestje om lekker van te snoepen.
Sommige mensen vinden een slagroomtaart wellicht ‘saai’ of misschien wel een beetje droog. Laat ik heel eerlijk met je zijn, mijn taart is het meestal ook niet. Van de supermarkt of op het werk als er iets te vieren is zijn ze simpelweg niet zo lekker. Machinaal gemaakte slagroomtaarten noem ik dat. Vaak net iets te droge biscuit, te weinig slagroom wat dan vaak ook niet echt smaakvol is en fruit uit blik. Nee, dat kan zoveel beter! Net als met zoveel dingen is zelfgemaakt vele malen lekkerder en ik ben echt fan van dit recept voor zelfgemaakte slagroomtaart!
Klassieke slagroomtaart
Onlangs had ik het perfecte recept voor biscuit uitgeprobeerd. Lekker luchtig, smeuïg (zonder klef te zijn) met een fijne mondstructuur. Als ik dit zo schrijf moet ik direct aan Janny van der Heijden denken van Heel Holland bakt haha. Ik wilde direct een slagroomtaart maken met dit recept voor biscuit want alleen dan zou een slagroomtaart écht lekker zijn.
Zelf een slagroomtaart maken
Zo geschiedde en zie hier het resultaat. Een romige, smeuïge en luchtige slagroomtaart. Het is helemaal niet moeilijk om te doen. Goed, je hebt er even wat tijd voor nodig, maar dat is deze klassieke slagroomtaart meer dan waard! Dit is écht het lekkerste recept voor een klassieke slagroomtaart.
Wat handig is om in huis te hebben is een taartzaag. Klinkt heftig, maar het is een dun metalen zaagje waarmee je heel makkelijk het biscuit in 3-en deelt. Verder is een paletmes handig zodat je de slagroom eenvoudig kunt verdelen over de taart. Een spuitzak met een fijne metalen tip (ik gebruikte de Wilton 2D) is extra fijn. Het hoeft allemaal niet, maar het maakt het wel een stuk makkelijker. Zonder taartzaag kun je de taart met een groot mes snijden, zonder paletmes kun je een gewoon mes of de bolle kant van een lepel gebruiken en ook zonder metalen tip kun je met een spuitzak ook toefjes spuiten, begrijp met niet verkeerd en zie het niet als voorwaarde om deze taart te kunnen maken, integendeel. Zonder lukt het ook, maar het maakt het allemaal net even makkelijker. Én zoals Robert (om even in Heel Holland Bakt sfeer te blijven), je werkt netter 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram suiker
- 125 gram bloem
- 45 gram maizena
- 6 eieren (middel)
- snuf zout
- 25 ml water
- 25 gram suiker
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 750 ml slagroom
- 80 gram nougatine
- 3 zakjes slagroomversteviger (klop-fix)
- vers fruit om de taart mee te decoreren
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het biscuit.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Mix de eieren met het suiker in een staande mixer in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem, maizena en een snuf zout door.
- Vet de springvorm in en giet hierin het beslag.
Mocht je een lage springvorm hebben kun je d.m.v. bakpapier eventueel een opstaande rand maken. - Bak het biscuit in ca. 30-35 minuten goudbruin en laat het dan met de ovendeur open nog 5 minuten in de oven staan.
Laat het biscuit vervolgens volledig afkoelen. - Terwijl de taart aan het afkoelen is, maak je de trempeersiroop door alle ingrediënten in een pannetje te doen en te koken tot de suiker opgelost is.
Laat de trempeersiroop daarna volledig afkoelen. - Klop ondertussen ook de slagroom goed stijf met slagroomversteviger.
- Het handigste is om het biscuit om te draaien en vervolgens in 3 delen te snijden (zo is je bovenkant eigenlijk de onderkant en deze is vaak mooi recht).
- Begin met de eerste laag van het biscuit en leg de gebakken (eigenlijk bovenkant dus) naar beneden.
- Bestrijk de binnenkant met een beetje trempeersiroop.
Gebruik niet teveel dan kan het biscuit te vochtig en sompig worden. - Verdeel daarover 1/4 van de opgeklopte slagroom, daarop doe je het middelste deel van het biscuit en ook deze kant bestrijk je met de trempeersiroop en 1/4 deel van het slagroom en daarop de derde laag biscuit.
- Zet de slagroomtaart nu voor ongeveer een half uur even in de koelkast om op te stijven.
- Bestrijk daarna de zijkant en de bovenkant van de slagroomtaart met de rest van het slagroom. Hou een beetje apart zodat je er straks toefjes van kunt spuiten.
- Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan.
- Spuit roosjes of toefjes op de bovenkant van de slagroomtaart en druk en fruit naar smaak in zoals kleine aardbeien, blauwe bessen, kiwi, framboos, mandarijn, chocoladestukjes etc.
- Bewaar de slagroomtaart in de koelkast (het liefst afdekt in een taartdoos bijvoorbeeld). Eet smakelijk!
handig om te weten:
Tip: het biscuit kun je eventueel alvast 1 tot 2 dagen van tevoren maken.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nola says:
Je gebruikt in je uitleg maar 2 lagen?! Klopt dit wel?
Eef says:
Jazeker 🙂
Yvonne Geurts says:
Volgens mij niet, je vergeet het laatste deel van de biscuit te plaatsen. Lees maar eens terug. Dat is volgens mij wat Nola ook bedoeld.
Fabian says:
Klopt, de uitleg is niet helemaal helder.
Inderdaad 3 lagen biscuit.
In het recept wordt inderdaad de bovenkant niet geplaatst.????
Eef says:
Helemaal gelijk in! Ik heb het direct aangepast
Verena says:
Gebruik je dan ongezoeten slagroom??
Eef says:
Ja gewone slagroom, in Nederland hebben we geen gezoete verse slagroom volgens mij?
I says:
kun je ook kant & klare slagroom gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, dat blijft volgens mij een stuk minder stevig. Maar je kunt het natuurlijk proberen!
Angelique says:
Als de trempeersiroop afkoelt, word het 1 vaste massa! Wat doe ik fout?
Eef says:
Dan heb je hem teveel ingekookt. Minder inkoken dan blijft hij gewoon vloeibaar. Hou er rekening mee dat siroop e.d. altijd dikker wordt als het afkoelt.
M says:
Ik heb je taart gisteren gemaakt vandaag gegeten maar de bodem was hard en smaakte naar ei wat heb ik verkeerd gedaan voor de rest was die lekker!
Eef says:
Dat is voor mij heel lastig te zeggen, maar je biscuit hoort niet naar ei te smaken dus ik denk te kort gemixed? Was het wel mooi licht en luchtig geworden, bijna wit van kleur?
g says:
ik ben de taart nu aan het maken en heb de bodem in de oven maar ruikt naar ei wat heb ik mis gedaan?
Eef says:
Was je ei wel goed dan?
Renilde says:
Ik wil je biscuit maken maar heb enkel een 26 cm springvorm. Welk zijn de verhoudingen dan. En hoelang moet hij dan in de oven
Dank bij voorbaat
Eef says:
Dat zou je even zelf moeten omrekenen aan de hand van de grote van je bakvorm. Ik krijg de vraag vaker, maar ik heb helaas ook maar 24 uur in een dag en kan niet alle recepten voor alle bakvormen omrekenen. Hoop dat je dat begrijpt 😉 Via google kun je veel verschillende omrekenhulpjes vinden die je daarbij goed kunnen helpen. Succes 🙂
Sake says:
Je schrijft 1 eetlepel sinaasappelsap en vervolgens 1 Theelepel sinaasappelsap. Wat bedoel je daarmee?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het ene is sap en het andere is rasp 🙂
Kim Teggelove says:
Hi! Heerlijk recept, al 2x eerder gemaakt. Nu voor de 3e keer perongeluk alle ingrediënten bij elkaar gegooid en toen pas geklopt.. is mijn taart nu verpest?
Eef says:
Zou het gewoon proberen dan zie je het vanzelf 🙂 Ik heb het zelf nog niet zo gemaakt dus durf de uitkomst niet te voorspellen 😉 Laat je het me weten?
Adèle Schouwink says:
Ik heb vandaag de taart gemaakt maar de bodem was niet te eten. Wat heb ik fout gedaan. Heb alles precies zo gedaan als in het recept staat beschreven.
Eef says:
Wat vervelend om te lezen. Wat was er niet te eten? De bodem is biscuit en dat kan nog wel eens lastig zijn om te maken. Zonder te weten wat je bedoeld is het voor mij heel lastig bepalen waar het mogelijk mis is gegaan. Hoor het graag.
Myrte says:
Wat een heerlijk en feestelijk recept! Kan ik de taart ook invriezen denk jij? 🙂
Eef says:
Dankjewel! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik durf het niet te zeggen
Lieke says:
Je zei dat je het biscuit ook een dag of 2 van tevoren kunt maken. Hoe moet je die dan bewaren?
Groetjes!
Eef says:
Verpakt in huishoudfolie kun je hem bewaren. Eventueel schijn je hem dan ook in te kunnen vriezen (dat heb ik zelf nog niet geprobeerd moet ik zeggen 🙂 )
PAUL HAGEBEUK says:
Biscuit doormidden gesneden en helft in de vriezer gestopt.
1 week later weer ontdooid (half uurtje).
Opgemaakt en ….. perfect
Dus goed in te vriezen !!
Heerlijk recept
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat super om te weten, dankjewel voor het delen 🙂
Marloes says:
Super fijn recept, de taart was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Marion says:
Hallo Eef, heb je klassieke slagroomtaart gemaakt. Geweldig recept. Goed gelukt en mooie foto,s van genomen. Morgen 65 jaar nou neem er een grote hap van. Liefs Marion
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Gefeliciteerd nog met je verjaardag 🙂
Stella says:
Hee Eef, wil deze dit weekend gaan maken voor mijn zoon die jarig is. Zit hier in Australie, dus probeer mijn kids iets van de hollandse cultuur mee te geven met slagroom taart haha!
Vraagje, ik zie dat er geen suiker in de slagroom zelf zit, wordt er ook niet doorheen gemixt.
Is dit omdat de taart al zoet genoeg is? Heeft de traditionele slagroomtaart wel suiker in de room? Of is dit normaal met slagroom taarten?
Dank je wel!
Stella says:
Sorry, was vergeten te zeggen dat wij hier geen slagroom versteviger hebben, dus ga gelatine gebruiken. Ik vraag me af of the slagroom versteviger de slagroom zoeter maakt en ik dus wel suiker moet gebruiken?
Eef says:
Daar zit wel wat zoetstof in, dextrose, dus als je die niet gebruikt zou ik wel een klein beetje suiker toevoegen voor het lekkere 🙂
Eef says:
Wat tof! De taart is van zichzelf (het biscuit en de tempreersiroop) al zoet genoeg dus daarom heb ik dat niet gedaan (voel je vrij natuurlijk om het wel toe te voegen :-))
Inge says:
Hoi! Gebruik je voor de oven temperatuur de heteluchtstand of de boven- en onderwarmte stand?
Eef says:
Bij al mijn recepten geldt: boven- en onderwarmte tenzij anders vermeldt 😉
Hennie says:
De taart was super lekker was bang dat ei zou proeven want de cake rook idd. Naar ei maar dat was niet zo ga hem zeker vaker bakken echt toppie
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Lineke van Strien says:
Nou… de taart staat in de oven… Dit is de eerste keer dat ik een slagroomtaart bak, maar met jouw uitleg erbij moet het toch helemaal goed komen..
Eef says:
Wat leuk! Eet smakelijk 🙂
Rick says:
Geen lekkere taart, weggegooid geld
Melle says:
Ha Eef
Ik wil recept voor 12 stukken maar het beslag lijkt heel weinig wat heb ik fout gedaan?
Gr. Melle
Eef says:
Heb je het recept aangepast of iets anders?
Paul says:
Hoi Eef,
Bedankt voor het leuke recept.
Ik liep alleen tegen 1 ding aan…
Mijn biscuit wordt steeds niet gaar en blijft heel laag. Ik heb het 4x geprobeerd en hij werd maar 1 keer gaar, maar bleef wel laag… Wat doe ik verkeerd?
Verder ging alles prima.
Bedankt alvast!
Eef says:
Heb je de oven op hetelucht toevallig?
Paul says:
Ja ik heb een heteluchtoven.
Eef says:
Cake e.d. altijd bakken op boven- en onderwarmte voor het beste resultaat. Recepten die specifiek hetelucht nodig hebben, daar vermeld ik het ook altijd bij. Maar voor een cake of biscuit in dit geval is een hete lucht oven veel te sterk qua warmte.
Paul says:
Dus op een lagere temperatuur bakken dan?
Bedankt alvast!
Eef says:
Nee de ovenstand op boven- en onderwarmte zetten als dat kan. Anders iets lager inderdaad, maar hoeveel is echt verschillend per oven dus daar kan ik je helaas geen tips voor geven sorry
Maria vd Meulen says:
Goed recept alleen te weinig suiker
Rianne says:
Goed gelukt! Ik was heel trots op het resultaat: de taart zag er professioneel uit en smaakte heerlijk!!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Arnan says:
Hoi Eef, heb je een tip hoe de slagroom te verstevigen zonder klontjes. Al 10x die klopfix geprobeerd (en direct erbij, en later bij, en van zacht naar steeds harder kloppen) en steeds met klontjes. heb je een tip?
Eef says:
Wat vervelend dat je steeds klontjes heb. Klop je misschien te lang? Welk merk gebruik je?
Remco says:
Heb vandaag een poging gedaan dit recept te maken. Biscuit was niet gaar en veel te laag, hoewel ik exact de beschrijving heb aangehouden. Slagroom kreeg ik met de beschrijving niet stijf, moest veel suiker bij en meer klopfix en de siroop was 1 grote massa. Helaas alles op het einde weg moeten gooien, geen idee wat ik verkeers heb gedaan.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat vervelend om te lezen. De bodem is biscuit en dat kan nog wel eens lastig zijn om te maken, heb je de eieren en suiker lang genoeg gemixt zodat het lekker luchtig is? De siroop lijkt zo te horen te ver zijn ingekookt. Door de slagroom moet geen suiker, dit staat ook niet in het recept. Het kan even duren voor hij mooi stijf is, geduld hebben dus. Het is op afstand lastig om te begrijpen waar het mogelijk mis is gegaan. Het is een wat uitdagender recept, ik hoor graag je reactie.
hilly wiegman says:
Hallo.
Ik ga maandag jouw recept gebruiken. voor een slagroomtaart, moet ik bakmeel gebruiken, want dat staat niet in je recept. wordt voor mij de allereerste keer maar heb er vertrouwen in.
Eef says:
Wat leuk dat je de taart gaat maken! Geen bakmeel, maar gewone bloem gebruiken 🙂 Heel veel succes!
Cora says:
Ohhhh Eef, de slagroomtaart is zoooooo lekker. Ik dacht de slagroom is wel heel weinig zoet maar in combinatie met de rest is die gewoon perfect!
Ik had de taart gemaakt en afgekleed met fondant. Ik heb daarom 5 lagen gesneden van het biscuit om extra slagroom tussen de lagen toe te kunnen voegen en hem smeuïg genoeg te hebben zonder de slagroom bovenop en rondom de taart.
Biscuit moest bij mij denk ik wel een uur in de oven
Deze taart is voor iedereen een aanrader.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Cora, wat een fijne reactie!!
Jolanda says:
Lekker lekker een slagroomtaart!
Aks ik die maak doe ik in plaats van tempeervocht wel eens dunne frambozen puree op de bodems. Smaakt ook heel erg goed.
Jolanda
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt ook heerlijk, dankjewel Jolanda!
ann says:
heerlijk en leuk recept
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen 🙂