Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart, met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en natuurlijk fruit erop. Een feestje om te zien en een feestje om lekker van te snoepen.

Sommige mensen vinden een slagroomtaart wellicht ‘saai’ of misschien wel een beetje droog. Laat ik heel eerlijk met je zijn, mijn taart is het meestal ook niet. Van de supermarkt of op het werk als er iets te vieren is zijn ze simpelweg niet zo lekker. Machinaal gemaakte slagroomtaarten noem ik dat. Vaak net iets te droge biscuit, te weinig slagroom wat dan vaak ook niet echt smaakvol is en fruit uit blik. Nee, dat kan zoveel beter! Net als met zoveel dingen is zelfgemaakt vele malen lekkerder en ik ben echt fan van dit recept voor zelfgemaakte slagroomtaart!

Klassieke slagroomtaart

Onlangs had ik het perfecte recept voor biscuit uitgeprobeerd. Lekker luchtig, smeuïg (zonder klef te zijn) met een fijne mondstructuur. Als ik dit zo schrijf moet ik direct aan Janny van der Heijden denken van Heel Holland bakt haha. Ik wilde direct een slagroomtaart maken met dit recept voor biscuit want alleen dan zou een slagroomtaart écht lekker zijn.

Slagroomtaart zelf maken

Zelf een slagroomtaart maken

Zo geschiedde en zie hier het resultaat. Een romige, smeuïge en luchtige slagroomtaart. Het is helemaal niet moeilijk om te doen. Goed, je hebt er even wat tijd voor nodig, maar dat is deze klassieke slagroomtaart meer dan waard! Dit is écht het lekkerste recept voor een klassieke slagroomtaart.

Wat handig is om in huis te hebben is een taartzaag. Klinkt heftig, maar het is een dun metalen zaagje waarmee je heel makkelijk het biscuit in 3-en deelt. Verder is een paletmes handig zodat je de slagroom eenvoudig kunt verdelen over de taart. Een spuitzak met een fijne metalen tip (ik gebruikte de Wilton 2D) is extra fijn. Het hoeft allemaal niet, maar het maakt het wel een stuk makkelijker. Zonder taartzaag kun je de taart met een groot mes snijden, zonder paletmes kun je een gewoon mes of de bolle kant van een lepel gebruiken en ook zonder metalen tip kun je met een spuitzak ook toefjes spuiten, begrijp met niet verkeerd en zie het niet als voorwaarde om deze taart te kunnen maken, integendeel. Zonder lukt het ook, maar het maakt het allemaal net even makkelijker. Én zoals Robert (om even in Heel Holland Bakt sfeer te blijven), je werkt netter 😉 .

Slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart

Makkelijk, stap-voor-stap recept voor een waanzinnig lekkere zelfgemaakte slagroomtaart.
4.42 van 95 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 22 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het biscuit:
  • 175 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 45 gram maizena
  • 6 eieren (middel)
  • snuf zout
Voor de trempeersiroop:
  • 25 ml water
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
En verder:
  • 750 ml slagroom
  • 80 gram nougatine
  • 3 zakjes slagroomversteviger (klop-fix)
  • vers fruit om de taart mee te decoreren

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het biscuit.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix de eieren met het suiker in een staande mixer in ongeveer 10 minuten luchtig.
  • Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem, maizena en een snuf zout door.
  • Vet de springvorm in en giet hierin het beslag.
    Mocht je een lage springvorm hebben kun je d.m.v. bakpapier eventueel een opstaande rand maken.
  • Bak het biscuit in ca. 30-35 minuten goudbruin en laat het dan met de ovendeur open nog 5 minuten in de oven staan.
    Laat het biscuit vervolgens volledig afkoelen.
  • Terwijl de taart aan het afkoelen is, maak je de trempeersiroop door alle ingrediënten in een pannetje te doen en te koken tot de suiker opgelost is.
    Laat de trempeersiroop daarna volledig afkoelen.
  • Klop ondertussen ook de slagroom goed stijf met slagroomversteviger.
  • Het handigste is om het biscuit om te draaien en vervolgens in 3 delen te snijden (zo is je bovenkant eigenlijk de onderkant en deze is vaak mooi recht).
  • Begin met de eerste laag van het biscuit en leg de gebakken (eigenlijk bovenkant dus) naar beneden.
  • Bestrijk de binnenkant met een beetje trempeersiroop.
    Gebruik niet teveel dan kan het biscuit te vochtig en sompig worden.
  • Verdeel daarover 1/4 van de opgeklopte slagroom, daarop doe je het middelste deel van het biscuit en ook deze kant bestrijk je met de trempeersiroop en 1/4 deel van het slagroom en daarop de derde laag biscuit.
  • Zet de slagroomtaart nu voor ongeveer een half uur even in de koelkast om op te stijven.
  • Bestrijk daarna de zijkant en de bovenkant van de slagroomtaart met de rest van het slagroom. Hou een beetje apart zodat je er straks toefjes van kunt spuiten.
  • Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan.
  • Spuit roosjes of toefjes op de bovenkant van de slagroomtaart en druk en fruit naar smaak in zoals kleine aardbeien, blauwe bessen, kiwi, framboos, mandarijn, chocoladestukjes etc.
  • Bewaar de slagroomtaart in de koelkast (het liefst afdekt in een taartdoos bijvoorbeeld). Eet smakelijk!

handig om te weten:

De slagroomtaart is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Tip: het biscuit kun je eventueel alvast 1 tot 2 dagen van tevoren maken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 215kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 3g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Klassieke slagroomtaart

Klassieke slagroomtaart Pinterest Collage

73 thoughts on “Klassieke slagroomtaart

  • 3 sterren
    Ik heb je taart gisteren gemaakt vandaag gegeten maar de bodem was hard en smaakte naar ei wat heb ik verkeerd gedaan voor de rest was die lekker!

  • Ik wil je biscuit maken maar heb enkel een 26 cm springvorm. Welk zijn de verhoudingen dan. En hoelang moet hij dan in de oven
    Dank bij voorbaat

    • Dat zou je even zelf moeten omrekenen aan de hand van de grote van je bakvorm. Ik krijg de vraag vaker, maar ik heb helaas ook maar 24 uur in een dag en kan niet alle recepten voor alle bakvormen omrekenen. Hoop dat je dat begrijpt 😉 Via google kun je veel verschillende omrekenhulpjes vinden die je daarbij goed kunnen helpen. Succes 🙂

  • Kim Teggelove says:

    Hi! Heerlijk recept, al 2x eerder gemaakt. Nu voor de 3e keer perongeluk alle ingrediënten bij elkaar gegooid en toen pas geklopt.. is mijn taart nu verpest?

    • Zou het gewoon proberen dan zie je het vanzelf 🙂 Ik heb het zelf nog niet zo gemaakt dus durf de uitkomst niet te voorspellen 😉 Laat je het me weten?

  • Adèle Schouwink says:

    Ik heb vandaag de taart gemaakt maar de bodem was niet te eten. Wat heb ik fout gedaan. Heb alles precies zo gedaan als in het recept staat beschreven.

    • Wat vervelend om te lezen. Wat was er niet te eten? De bodem is biscuit en dat kan nog wel eens lastig zijn om te maken. Zonder te weten wat je bedoeld is het voor mij heel lastig bepalen waar het mogelijk mis is gegaan. Hoor het graag.

  • 5 sterren
    Hallo Eef, heb je klassieke slagroomtaart gemaakt. Geweldig recept. Goed gelukt en mooie foto,s van genomen. Morgen 65 jaar nou neem er een grote hap van. Liefs Marion

  • Hee Eef, wil deze dit weekend gaan maken voor mijn zoon die jarig is. Zit hier in Australie, dus probeer mijn kids iets van de hollandse cultuur mee te geven met slagroom taart haha!
    Vraagje, ik zie dat er geen suiker in de slagroom zelf zit, wordt er ook niet doorheen gemixt.
    Is dit omdat de taart al zoet genoeg is? Heeft de traditionele slagroomtaart wel suiker in de room? Of is dit normaal met slagroom taarten?
    Dank je wel!

    • Sorry, was vergeten te zeggen dat wij hier geen slagroom versteviger hebben, dus ga gelatine gebruiken. Ik vraag me af of the slagroom versteviger de slagroom zoeter maakt en ik dus wel suiker moet gebruiken?

      • Daar zit wel wat zoetstof in, dextrose, dus als je die niet gebruikt zou ik wel een klein beetje suiker toevoegen voor het lekkere 🙂

    • Wat tof! De taart is van zichzelf (het biscuit en de tempreersiroop) al zoet genoeg dus daarom heb ik dat niet gedaan (voel je vrij natuurlijk om het wel toe te voegen :-))

  • De taart was super lekker was bang dat ei zou proeven want de cake rook idd. Naar ei maar dat was niet zo ga hem zeker vaker bakken echt toppie

  • Lineke van Strien says:

    Nou… de taart staat in de oven… Dit is de eerste keer dat ik een slagroomtaart bak, maar met jouw uitleg erbij moet het toch helemaal goed komen..

  • Hoi Eef,
    Bedankt voor het leuke recept.
    Ik liep alleen tegen 1 ding aan…
    Mijn biscuit wordt steeds niet gaar en blijft heel laag. Ik heb het 4x geprobeerd en hij werd maar 1 keer gaar, maar bleef wel laag… Wat doe ik verkeerd?
    Verder ging alles prima.
    Bedankt alvast!

  • Hoi Eef, heb je een tip hoe de slagroom te verstevigen zonder klontjes. Al 10x die klopfix geprobeerd (en direct erbij, en later bij, en van zacht naar steeds harder kloppen) en steeds met klontjes. heb je een tip?

  • Heb vandaag een poging gedaan dit recept te maken. Biscuit was niet gaar en veel te laag, hoewel ik exact de beschrijving heb aangehouden. Slagroom kreeg ik met de beschrijving niet stijf, moest veel suiker bij en meer klopfix en de siroop was 1 grote massa. Helaas alles op het einde weg moeten gooien, geen idee wat ik verkeers heb gedaan.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat vervelend om te lezen. De bodem is biscuit en dat kan nog wel eens lastig zijn om te maken, heb je de eieren en suiker lang genoeg gemixt zodat het lekker luchtig is? De siroop lijkt zo te horen te ver zijn ingekookt. Door de slagroom moet geen suiker, dit staat ook niet in het recept. Het kan even duren voor hij mooi stijf is, geduld hebben dus. Het is op afstand lastig om te begrijpen waar het mogelijk mis is gegaan. Het is een wat uitdagender recept, ik hoor graag je reactie.

      • hilly wiegman says:

        Hallo.

        Ik ga maandag jouw recept gebruiken. voor een slagroomtaart, moet ik bakmeel gebruiken, want dat staat niet in je recept. wordt voor mij de allereerste keer maar heb er vertrouwen in.

  • Ohhhh Eef, de slagroomtaart is zoooooo lekker. Ik dacht de slagroom is wel heel weinig zoet maar in combinatie met de rest is die gewoon perfect!
    Ik had de taart gemaakt en afgekleed met fondant. Ik heb daarom 5 lagen gesneden van het biscuit om extra slagroom tussen de lagen toe te kunnen voegen en hem smeuïg genoeg te hebben zonder de slagroom bovenop en rondom de taart.
    Biscuit moest bij mij denk ik wel een uur in de oven
    Deze taart is voor iedereen een aanrader.

  • Lekker lekker een slagroomtaart!
    Aks ik die maak doe ik in plaats van tempeervocht wel eens dunne frambozen puree op de bodems. Smaakt ook heel erg goed.
    Jolanda

  • 5 sterren
    Echt een toprecept. Zaterdag voor de tweede keer deze taart gemaakt op verzoek van mijn vriend voor wiens verjaardag ik hem vorig jaar voor de eerste keer had gemaakt. Wederom een groot succes, ook al het bezoek vond hem heerlijk.

    Wel wat stuntelig met mijn taartzaag van de blokker trouwens (lees: lukt best maar wel gedoe aangezien het biscuit zo luchtig is dat hij meegeeft op dat dunne zaagje). Eef, als je nog een tip hebt voor een betere kwaliteit taartzaag of een techniektip hebt, hoor ik het graag!

    Nogmaals dank !!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat super om te horen zeg! Daar worden we heel blij van. Leuk dat het zo’n succes is!

      Persoonlijk vind ik een taartzaag vaak ook niet fijn werken. Ik gebruik een broodmes en draai de cake/biscuit rond op een rondraaiend taartplateau tijdens het doorsnijden. Daar kun je ook filmpjes van vinden! Kan ook zonder plateau hoor, dan moet je alleen nog iets beter opletten dat je recht snijdt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept