Klassieke slagroomtaart, met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en natuurlijk fruit erop. Een feestje om te zien en een feestje om lekker van te snoepen.
Sommige mensen vinden een slagroomtaart wellicht ‘saai’ of misschien wel een beetje droog. Laat ik heel eerlijk met je zijn, mijn taart is het meestal ook niet. Van de supermarkt of op het werk als er iets te vieren is zijn ze simpelweg niet zo lekker. Machinaal gemaakte slagroomtaarten noem ik dat. Vaak net iets te droge biscuit, te weinig slagroom wat dan vaak ook niet echt smaakvol is en fruit uit blik. Nee, dat kan zoveel beter! Net als met zoveel dingen is zelfgemaakt vele malen lekkerder en ik ben echt fan van dit recept voor zelfgemaakte slagroomtaart!
Klassieke slagroomtaart
Onlangs had ik het perfecte recept voor biscuit uitgeprobeerd. Lekker luchtig, smeuïg (zonder klef te zijn) met een fijne mondstructuur. Als ik dit zo schrijf moet ik direct aan Janny van der Heijden denken van Heel Holland bakt haha. Ik wilde direct een slagroomtaart maken met dit recept voor biscuit want alleen dan zou een slagroomtaart écht lekker zijn.

Zelf een slagroomtaart maken
Zo geschiedde en zie hier het resultaat. Een romige, smeuïge en luchtige slagroomtaart. Het is helemaal niet moeilijk om te doen. Goed, je hebt er even wat tijd voor nodig, maar dat is deze klassieke slagroomtaart meer dan waard! Dit is écht het lekkerste recept voor een klassieke slagroomtaart.
Wat handig is om in huis te hebben is een taartzaag. Klinkt heftig, maar het is een dun metalen zaagje waarmee je heel makkelijk het biscuit in 3-en deelt. Verder is een paletmes handig zodat je de slagroom eenvoudig kunt verdelen over de taart. Een spuitzak met een fijne metalen tip (ik gebruikte de Wilton 2D) is extra fijn. Het hoeft allemaal niet, maar het maakt het wel een stuk makkelijker. Zonder taartzaag kun je de taart met een groot mes snijden, zonder paletmes kun je een gewoon mes of de bolle kant van een lepel gebruiken en ook zonder metalen tip kun je met een spuitzak ook toefjes spuiten, begrijp met niet verkeerd en zie het niet als voorwaarde om deze taart te kunnen maken, integendeel. Zonder lukt het ook, maar het maakt het allemaal net even makkelijker. Én zoals Robert (om even in Heel Holland Bakt sfeer te blijven), je werkt netter 😉 .


Ingrediënten
- 175 gram suiker
- 125 gram bloem
- 45 gram maizena
- 6 eieren (middel)
- snuf zout
- 25 ml water
- 25 gram suiker
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 750 ml slagroom
- 80 gram nougatine
- 3 zakjes slagroomversteviger (klop-fix)
- vers fruit om de taart mee te decoreren
Zo maak je het (bereidingswijze)
- We beginnen met het maken van het biscuit.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Mix de eieren met het suiker in een staande mixer in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem, maizena en een snuf zout door.
- Vet de springvorm in en giet hierin het beslag.
Mocht je een lage springvorm hebben kun je d.m.v. bakpapier eventueel een opstaande rand maken. - Bak het biscuit in ca. 30-35 minuten goudbruin en laat het dan met de ovendeur open nog 5 minuten in de oven staan.
Laat het biscuit vervolgens volledig afkoelen. - Terwijl de taart aan het afkoelen is, maak je de trempeersiroop door alle ingrediënten in een pannetje te doen en te koken tot de suiker opgelost is.
Laat de trempeersiroop daarna volledig afkoelen. - Klop ondertussen ook de slagroom goed stijf met slagroomversteviger.
- Het handigste is om het biscuit om te draaien en vervolgens in 3 delen te snijden (zo is je bovenkant eigenlijk de onderkant en deze is vaak mooi recht).
- Begin met de eerste laag van het biscuit en leg de gebakken (eigenlijk bovenkant dus) naar beneden.
- Bestrijk de binnenkant met een beetje trempeersiroop.
Gebruik niet teveel dan kan het biscuit te vochtig en sompig worden. - Verdeel daarover 1/4 van de opgeklopte slagroom, daarop doe je het middelste deel van het biscuit en ook deze kant bestrijk je met de trempeersiroop en 1/4 deel van het slagroom en daarop de derde laag biscuit.
- Zet de slagroomtaart nu voor ongeveer een half uur even in de koelkast om op te stijven.
- Bestrijk daarna de zijkant en de bovenkant van de slagroomtaart met de rest van het slagroom. Hou een beetje apart zodat je er straks toefjes van kunt spuiten.
- Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan.
- Spuit roosjes of toefjes op de bovenkant van de slagroomtaart en druk en fruit naar smaak in zoals kleine aardbeien, blauwe bessen, kiwi, framboos, mandarijn, chocoladestukjes etc.
- Bewaar de slagroomtaart in de koelkast (het liefst afdekt in een taartdoos bijvoorbeeld). Eet smakelijk!
Tip: het biscuit kun je eventueel alvast 1 tot 2 dagen van tevoren maken.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Hoi, kun je deze taart met een lage springvorm maken of is het aan te raden een hoge 22cm springvorm te gebruiken?
Hi Saskia, voor dit recept raad ik wel aan de springvorm (of een soortgelijke) te gebruiken die in het recept staat. Dat is geloof ik een normale springvorm met 22 cm diameter.
Invriezen vd bischuit gaat prima hoor.
Wel goed in folie inpakken.
Er staat hier dat je geen suiker aan de slagroomtaart moet voegen maar ik doe 1 eetlepel suiker én een zakje vanillesuiker per 250 ml slagroom.
Gebak mag lekker zoet zijn toch?
Twee keer geprobeerd om de taart te maken, maar beide keren helaas zo plat als een dubbeltje uit de oven gekomen. Het beslag werd ook niet heel erg ‘schuimig’, zelfs niet na meer dan 20 minuten met de handmixer kloppen. Maar viel me ook op dat zelfs mijn slagroom niet stijf wilde worden én dat het buiten echt ontzettend vies weer was en binnen dus behoorlijk vochtig. Misschien dat dat mijn probleem was?
Altijd lastig te zeggen zo van achter een schermpje. Dat kan zeker invloed hebben, maar biscuit moet echt goed luchtig zijn en het lijkt, als hij zo plat als een dubbeltje was, dat je mogelijk toch te veel hebt gemixed of je kom niet goed schoon was?
Echt een toprecept. Zaterdag voor de tweede keer deze taart gemaakt op verzoek van mijn vriend voor wiens verjaardag ik hem vorig jaar voor de eerste keer had gemaakt. Wederom een groot succes, ook al het bezoek vond hem heerlijk.
Wel wat stuntelig met mijn taartzaag van de blokker trouwens (lees: lukt best maar wel gedoe aangezien het biscuit zo luchtig is dat hij meegeeft op dat dunne zaagje). Eef, als je nog een tip hebt voor een betere kwaliteit taartzaag of een techniektip hebt, hoor ik het graag!
Nogmaals dank !!
Wat super om te horen zeg! Daar worden we heel blij van. Leuk dat het zo’n succes is!
Persoonlijk vind ik een taartzaag vaak ook niet fijn werken. Ik gebruik een broodmes en draai de cake/biscuit rond op een rondraaiend taartplateau tijdens het doorsnijden. Daar kun je ook filmpjes van vinden! Kan ook zonder plateau hoor, dan moet je alleen nog iets beter opletten dat je recht snijdt.
heerlijk en leuk recept
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen 🙂
Lekker lekker een slagroomtaart!
Aks ik die maak doe ik in plaats van tempeervocht wel eens dunne frambozen puree op de bodems. Smaakt ook heel erg goed.
Jolanda
Oh dat klinkt ook heerlijk, dankjewel Jolanda!
Ohhhh Eef, de slagroomtaart is zoooooo lekker. Ik dacht de slagroom is wel heel weinig zoet maar in combinatie met de rest is die gewoon perfect!
Ik had de taart gemaakt en afgekleed met fondant. Ik heb daarom 5 lagen gesneden van het biscuit om extra slagroom tussen de lagen toe te kunnen voegen en hem smeuïg genoeg te hebben zonder de slagroom bovenop en rondom de taart.
Biscuit moest bij mij denk ik wel een uur in de oven
Deze taart is voor iedereen een aanrader.
Dankjewel Cora, wat een fijne reactie!!
Heb vandaag een poging gedaan dit recept te maken. Biscuit was niet gaar en veel te laag, hoewel ik exact de beschrijving heb aangehouden. Slagroom kreeg ik met de beschrijving niet stijf, moest veel suiker bij en meer klopfix en de siroop was 1 grote massa. Helaas alles op het einde weg moeten gooien, geen idee wat ik verkeers heb gedaan.
Wat vervelend om te lezen. De bodem is biscuit en dat kan nog wel eens lastig zijn om te maken, heb je de eieren en suiker lang genoeg gemixt zodat het lekker luchtig is? De siroop lijkt zo te horen te ver zijn ingekookt. Door de slagroom moet geen suiker, dit staat ook niet in het recept. Het kan even duren voor hij mooi stijf is, geduld hebben dus. Het is op afstand lastig om te begrijpen waar het mogelijk mis is gegaan. Het is een wat uitdagender recept, ik hoor graag je reactie.
Hallo.
Ik ga maandag jouw recept gebruiken. voor een slagroomtaart, moet ik bakmeel gebruiken, want dat staat niet in je recept. wordt voor mij de allereerste keer maar heb er vertrouwen in.
Wat leuk dat je de taart gaat maken! Geen bakmeel, maar gewone bloem gebruiken 🙂 Heel veel succes!
Ik maak dit recept wel met suiker door de slagroom (6 afgestreken eetlepels) en is altijd superlekker. Suiker zorgt er heus niet voor dat de slagroom niet stijf wordt 🙂 en drie zakjes klopfix is gewoon genoeg . Die gebruik je niet om het stijf te maken maar langer stevig te houden.
@remco