Kipragout met champignons

Kipragout met champignons zelf maken

Als ik aan ragout denk, dan denk ik aan kerst! Vroeger hadden we tweede kerstdag vaak een klein buffetje met allemaal kleine lekkere hapjes (denk: kleine gehaktballetjes, stokbroodje, smeerseltjes, salade) én kipragout. Heerlijk! Vandaag deel ik mijn favoriete recept voor deze klassieker: zelfgemaakte kipragout in knapperige pasteibakjes.

Ik heb het natuurlijk niet over dat blikje wat je waarschijnlijk wel terug kunt vinden in je kerstpakket, maar over zelfgemaakte kipragout; lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Qua bereidingstijd kan ik niet op  tegen dat blikje, maar qua smaak echt wel. Geloof me, eenmaal zelf kipragout met champignons gemaakt: je wilt niet anders meer! En moeilijk is het al helemaal niet, iedereen kan het maken.

Zelfgemaakte kipragout met champignons

Het is denk ik een soort van ‘tic’ van me. Als ik een gerecht of product zie denk ik meestal meteen: ‘Goh, hoe zou je dat maken’. Alledaagse dingen of simpele gerechten die je soms niet eens meer anders kent dan kant-en-klaar. Dat laatste is zonde want zelfgemaakt is simpelweg vaak veel lekkerder.

Don’t get me wrong, ik heb niets tegen een pakjes of zakje integendeel. Sommige dingen zijn makkelijker kant-en-klaar. Denk bijvoorbeeld eens aan bladerdeeg of, hoe toepasselijk, de bladerdeeg bakjes (pasteibakjes) die je op de foto van dit gerecht ziet. Die koop ik dus kant-en-klaar. De kipragout? Die maak ik natuurlijk wel zelf. De bakjes kun je ook zelf maken, zelf bladerdeeg maken kan ook, maar de hoeveel tijd die het kost versus hoeveel lekkerder is, is nihil. Je wint er eigenlijk niets mee. De ragout zelf daarentegen? Een wereld van verschil!Ingrediënten kipragout

De basis voor kipragout met champignons

Voor ik verder ga met de ingrediënten en de bereidingswijze even een korte uitleg over ‘roux’. Roux spreek je uit als roe en dit is de basis voor elke ragout. Een roux is niets meer en niets minder dan roomboter en gewone bloem. Voor een (blanke) roux laat je roomboter zachtjes smelten zodat het vocht verdampt en dan voeg je de bloem toe. Goed roeren en als de bloem gaat schiften of zweten (scheiding van het vet en de bloem). Dan is de roux klaar en ga je verder met de bereiding van het recept. Geen zorgen, ik heb alles in de receptuur nogmaals duidelijk omschreven.

De kipragout serveer ik tijdens kerst in knapperige pasteibakjes. Je kunt deze ragout ook prima serveren met een beetje rijst als snelle maaltijd. Dat doe ik ook vaak de volgende dag als er restjes zijn. Een heerlijke, snelle maaltijd met een smaakvolle ragout. Tip!

Ragout met kip en champiognons zelf maken

Kipragout met champignons

Kipragout

Makkelijk recept voor heerlijke zelfgemaakte kipragout met champignons.
4.37 van 363 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 6 pasteibakjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 300 gram kipfilet
  • 75 gram kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
  • 100 ml kookroom
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1 ui
  • 1 stukje foelie
  • 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)
  • 1 tl tijm
  • 1 tl citroensap
  • peper, zout en een extra klontje roomboter

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje. Doe een klontje roomboter in een steelpan en fruit het uitje rustig aan.
  • Voeg dan de bouillon, foelie, tijm, citroensap en zwarte peper naar smaak toe en breng dit aan de kook.
  • Zodra het kookt voeg je de kipfilet toe en kook je deze in ca. 15 minuten gaar.
  • Haal de kip uit de bouillon.
  • Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een maatbeker. Vul dit aan tot 500 ml met water.
  • Laat de kip en bouillon afkoelen. Pluk de afkoelde kip in kleine stukjes.
  • Verwarm de oven voor en bak daarin de pasteibakjes zoals aangegeven op de verpakking.
  • Nu gaan we de roux maken. Doe 50 gram roomboter in een pan op laag vuur en laat dit smelten.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en bak dit kort tot het gaat schiften/ zweten.
  • Al roerend met een garde voeg je beetje bij beetje de bouillon toe tot je een gladde saus hebt.  
  • Doe de champignons, kip, peterselie en de kookroom er door. Breng op smaak met peper en zout en kook dit even in tot de champignons gaar zijn je ragout de gewenste dikte heeft.
  • Daarna is het tijd om de pasteibakjes te vullen met de ragout en garneer met het dekseltje en wat extra peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 395kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 19g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 14g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kipragout met champignons

Kipragout Pinterest Collage

94 thoughts on “Kipragout met champignons zelf maken

  • Yvonne Janssen says:

    5 sterren
    Verrukkelijk Eef. Maar ik haal de tijden nooit die vermeld staan.
    Waarschijnlijk gaat het de volgende keer sneller.
    Maar smaak is fantastisch

  • 5 sterren
    Vanmiddag je kipragout gemaakt. Wat heerlijk zeg!
    Alleen de saus maken was wel even een dingetje, omdat de roux een wat klonterig iets werd, dus moest flink roeren om dat eruit te krijgen. Ik had een hapjespan genomen omdat die een teflon bodem heeft, anders bakt het zo aan in een kookpan leek me. Misschien was het oppervlak te groot nu.
    Ik heb de helft van het zeefsel (uitjes en tijm) nog erbij gedaan, wist niet of dat bedoeling was.
    Persoonlijk zou ik er iets minder peterselie in doen, maar jam zeg… hier kan zelfs de ragout van de slager niet tegenop (laat staat die uit een blik of pot 😉 )

    • Wauw wat een mooi compliment! Dankjewel 😀 Bij een koekenpan wordt het oppervlakte in een keer snel verwarmd, vandaar dat ik een steelpannetje met dikke bodem gebruikt. Dan gaat het iets minder snel en kun je de klontjes er zo uitroeren als ze er zijn. Fijne jaarwisseling!

  • Tiny Romviel says:

    De ingrediëntenlijst kan door het aantal personen te wijzigen automatisch worden aangepast.
    In de bereidingslijst worden de genoemde aantallen (boter en water). Iet aangepast. Moet ik die aantallen dan ook niet op het gewijzigde aantal personen aanpassen (b.v. voor 12 personen 50 gram boter en 1000 ml water gebruiken?

    • Klopt alleen de ingredientenlijst wordt aangepast dus die verhoudingen moet je zelf even doorberekenen voor de receptuur 🙂

    • Ja dit is geen probleem om het in te vriezen. Daarna smaakt het nog lekkerder,daar alles goed in getrokken is. ( In de magnetron ,langzaam opwarmen ) Of het s,morgens al uit de diepvries halen zodat het al ontdooid is dan kun je het ook op een laag vuurtje opwarmen.
      SMAKELIJKE KERST

  • Peter Reinders says:

    Inderdaad een typisch kerstrecept dat ik al jaren maak. Was op zoek naar iets nieuws en zie dat je foelie toevoegd, ga ik ook proberen. Overigens, het is heel eenvoudig, en lekkerder, om zelf pastiebakjes te maken. 2 plakjes bladerdeeg en met een steekring of soepkom 2 rondjes uitsteken. in 1 plakje een wat kleiner rondje uitsteken. Alles netjes op elkaar leggen en besmeren met ei. Dan in de oven en je krijgt een mooi bakje met deksel.
    Met kerst laat ik het vierkante plakje bladerdeeg heel. Uit een van de plakjes steek je weer een deksel en je legt de plakjes “haaks” op elkaar. Het heeft dan de vorm van een ster, toch leuk met kerst?.

  • 5 sterren
    Heerlijk, makkelijk én prima aan te passen aan ieders eigen smaak (ik voeg vaak nog andere kruiden toe ????). Als ik hem invries, doe ik dat zónder de room. Die voeg ik pas toe als hij al weer ontdooid is. …óf niet, want zonder room is hij ook zalig! ❤️ Wat ik wel aan je wil vragen; hoe lang denk je dat hij in de koelkast bewaard kan blijven? Met en zonder room…?

    Bedankt alvast! Fijne feestdagen en óp naar een mooier Nieuwjaar!

    Cho

  • Heerlijk eenvoudig recept. Ik heb wel nog een extra bouillonblokje toegevoegd en wat peper en nootmuskaat. Aan tafel doen sommigen er nog wat worcestersaus overheen druppelen.
    Hoe lang kun je deze ragout bewaren?

  • Ben nu bezig met klaarmaken, maar als ik het goed lees, vang ik de uitjes op in het vergiet en gebruik ik die nergens meer? Gooi ik dus weg? (Heb ik zo mijn best gedaan op mooi fijn snipperen van de uien en kan ik ze nu zo weggooien hahaha)

  • COMPLIMENTEN!! Wij hebben het recept net gemaakt en het is heerlijk! kan niet wachten deze morgen te serveren! (Maar eerst zelf een beetje eten op een geroosterde boterham!)

    * Fijne kerstdagen! *

    Liefs, Sanne en Paul

      • Raymond van Delft says:

        5 sterren
        Het is gemakkelijk gelijk een dubbele hoeveelheid te maken door alles maal twee te doen. Invriezen gaat prima als je over hebt. ( De kans is erg klein dat je overhoudt trouwens)
        Overigens gebruik ik kippendijen en maak ik daarmee de bouillon. Ik vul later dus niet aan met water maar maak gelijk de 500 ml of veelvoud ervan. Een scheut witte wijn erbij doet ook veel goed, maar hoeft niet natuurlijk. Uitstekend recept. Nooit meer een blikje! Dank!

  • Tjee.
    Wat een verschil met een pakje of blikje.
    Indrukwekkende smaak.
    Kook zelf al jaren en als je het recept volgt is het overweldigend de smaak.
    Heb zelf kip gepekeld en daarna op de BBQ..
    Daarna laten afkoelen en laten sudderen in de roux.
    Ik sudder het op een petroleumstelletje heel langzaam gaar.

  • Het was heerlijk! Echt verrukkelijk. Alle mensen voor wie ik kookte die waren erg enthousiast.
    Het enige ‘min’puntje: ik had niet genoeg haha! Ik had voor 6 personen gekookt en we waren met z’n vieren. De volgende keer nóg meer maken dus!

  • Ik heb vandaag voor het eerst zelf ragout gemaakt.
    Het was heel makkelijk te maken aan de hand van jouw recept en is goed gelukt.
    We hebben er samen met vrienden van gesmuld, het was heerlijk!
    Dit ga ik vaker maken ????

  • 5 sterren
    Super recept, ik gebruik dit als basis voor mijn runder ragout de verhouding kloppen perfect! Heb het recept al meerdere keren gemaakt.

  • Ik ben zeker van plan dit te gaan maken ivm een glutenvrij en zuivelvrij dieet. Ik ga de room dan weglaten. Gebruik je een kipbouillonblokje bij stap 2? Kan het ook met losse poeder? Hoeveel ongeveer? Alv bedankt.

    • Ik heb het recept geschreven op basis van een bouillonblokje. Met poeder zal het ongetwijfeld kunnen, maar dan zul je even moeten proeven en de verhoudingen wellicht iets moeten aanpassen. Dit is ook per merk weer verschillend.

  • Het recept lijkt mij heerlijk en ben van plan om dit voor kerst te maken, ik heb alleen een vraag.
    Kan ik zomaar de champignons weg laten in het recept? Of evt vervangen door iets anders?

  • 5 sterren
    Vandaag gemaakt.
    Een heel makkelijk recept!

    Heb er wel mijn eigen draai aan gegeven:
    – roomboter voor de helft vervangen door Becel Original
    – meer champignons, omdat ik die toch had (350 gram)
    – flinke scheut witte wijn

    Resultaat: zooo lekker….

    Volgende keer vervang ik de roomboter door 100% Becel.
    Een smakelijk en gezond 2022 gewenst.

  • 5 sterren
    heel lekker,
    had nog (oven)kip over , kip gekregen van de oude buurvrouw(95) omdat ik haar heggje snoei.Maar wat doe je als man alleen met een hele kip, in een braadzak.
    Nu zag ik dit recept, dus rest van kip uitelkaar geplukt.Ben wel van koken, maar een ragout maken heb ik me nog nooit aan gewaagd tot nu toe, Met jouw duidelijke uitleg goed gelukt.
    moest wel foelie halen tig kruiden hier in de tuinkas van oregano tot munt.
    gebruik meestal geen boulionblokjes maar de maggiplant, ivm zout in die blokjes. Had uiteraard teveel 0.33 theelepel :)werkt niet echt.Dus uitgedeeld en smaakt ook heerlijk met een pasta, wat snoeptomaatjes erbij tatsiki, blaadjes ijsbergsla en je hebt weer een maaltijd, vriendelijke groet

  • 5 sterren
    Dit recept net gemaakt voor patatje ragout. Wat is dit heerlijk zeg!! Heb hem zelf nog wat ingedikt voor over de patat en heb de uitjes van de bouillon er bij gedaan. HEERLIJK!!

    • In dit geval zou ik ze dan weglaten denk ik of eventueel een andere groenten toevoegen die je lekker vindt zoals kleine roosjes broccoli, bloemkool of prei.

  • Hoi,

    Wil dit recept heel graag proberen vanavond maar ben altijd bang met kipfilet dat het wat droog gaat worden.
    Is het ook mogelijk met kippendij? / zelfde resultaat?

    Gr

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Erwin, de kans dat hij droog wordt is niet zo groot aangezien je hem kookt en daarna in de ragout doet. Maar je kunt hem vast en zeker ook met kipdij maken! Kook ze!

  • Hi Eef,
    In je stap-voor-stap beschrijving staat niet bij wanneer je de kookroom toevoegd?
    Is dat nadat je de bouilion hebt toegevoegd? Of is dat zodra je de roux gaat binden?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sharon, bij stap 11 voeg je deze toe!:
      “Doe de champignons, kip, peterselie en de kookroom er door. Breng op smaak met peper en zout en kook dit even in tot de champignons gaar zijn je ragout de gewenste dikte heeft.”

  • AA Ria van den Broek-van Rooij says:

    Heerlijke ragout die ik al meerdere keren gemaakt heb. Ik doe er ook altijd nog een theelepel kerriepoeder bij en een klein vierkant maggiblokje. Heerlijk!

  • lidy Van Dijk says:

    Lekker traditioneel recept. Ik verminder de room, maar dan wel een pakje Boursin erbij… mmmm eventueel dan nog iets bouillon of melk. En

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Miriam, dit is een recept voor kipragout voor in kleine pasteibakjes. Je hebt niet zo’n grote hoeveelheid nodig als wanneer je een hoofdgerecht met kip maakt! Dit is echt meer een borrelhapje of voorgerecht.

  • 5 sterren
    Zojuist je recept voor ragout gemaakt om het even voor te proeven voor kerst. Was echt lekker en niet moeilijk om te maken. De restjes bewaren we lekker voor op brood 😉

  • Hallo Eef,

    Ik sta op het punt om de ragout te maken. Nu heb ik basis voor kippen soep van maggi (486 ml) gekocht andere bouillon hier niet gevonden. Nu staat er op de pot dat ik nog 3 potten water moet toevoegen. Heb jij dat ook gedaan of de bouillon gewoon puur gebruikt?

  • Hi Eef, wat een geweldige reviews, ik ga de ragout ook maken! Nu kan ik alleen gemalen foelie krijgen, zou dat ook goed zijn? En hoeveel heb ik daar dan van nodig?

      • Dank voor je snelle reactie, ik las dat noornuskaat ook kon dus heb het daarvoor vervangen.
        Nu lees ik in de bereidingstijd 25min maar ik lees ook dat de bouillon moet afkoelen dus dat duurt wel even lijkt me en voor het maken van de roux is het belangrijk dat dat wel gebeurd toch? (Nooit eerder gemaakt hoor, lees ik op een andere site dus als dat ze is hou ik daar rekening mee).
        Dank!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept