Kipragout

Kipragout

Als ik aan ragout en zeker kipragout denk dan denk ik aan kerst! Om precies te zijn aan 2e kerstdag. Vroeger hadden we met 2e kerstdag altijd een mini buffetje met allemaal kleine lekkere hapjes (denk: kleine gehaktballetjes, stokbroodje, smeerseltjes, salade) EN kipragout. Heerlijk! Ik heb het natuurlijk niet over dat blikje wat je waarschijnlijk wel terug kunt vinden in je kerstpakket maar over zelfgemaakte kipragout; lekker, puur en echt niet moeilijk om te maken.

Het is denk ik een soort van ‘tic’ met eten van me denk ik. Als ik een nieuw gerecht en product zie denk ik meestal meteen: ‘Goh, hoe zou je dat maken’. Alledaagse dingen of dingen die je soms niet eens meer anders kent dan kant-en-klaar. Dat laatste is zonde want zelfgemaakt is vaak veel lekkerder. Don’t get me wrong, ik heb niets tegen een pakjes of zakje maar wel met mate en het liefst zonder. Zonder is gezonder zullen we maar zeggen om een lang verhaal kort te maken. Zelf vind ik het altijd leuk om uit te zoeken hoe je iets maakt, soms de meest basic dingen denk aan zelf brood maken, pizzadeeg, pastasaus, soep, kruidenmixen…. te veel om op te noemen.

Kipragout dus. Ragout is volgens mij iets wat de meeste mensen kant-en-klaar kopen maar hopelijk komt er na dit makkelijke receptje van vandaag verandering in. Zelfgemaakt is de kipragout heerlijk èn je kunt er natuurlijk gewoon zelf in doen wat je lekker vindt (of weglaten wat je niet lekker vindt). Voor nu heb ik zelf ook een klein beetje vals gespeeld… De bakjes zijn namelijk niet zelfgemaakt maar wel zelf gekocht ;). De bakjes kun je trouwens eenvoudig zelf maken (lees: bladerdeeg – en ook dat kun je zelf maken maar d’as dan wel weer een beste klus). Enfin ik dwaal af… tijd om aan de slag te gaan!

Voor ik verder ga met de ingrediënten en de bereidingswijze even een korte uitleg over ‘roux’. Roux spreek je uit als roe en is je basis voor elke ragout. Een roux is niets meer en niets minder dan roomboter en gewone bloem. We gebruiken blanke roux maar je hebt ook blonde en bruine roux (heeft te maken met de kleur van de boter na het smelten). Voor blanke roux laat je de boter op een zacht vuurtje smelten zodat het vocht verdampt (dit merk je als de boter niet meer bruist) en dan voeg je de bloem toe. Goed roeren en als de bloem gaat schiften of zweten (scheiding van het vet en de bloem) is de roux klaar. Voor een goede binding gebruik je altijd 1 koud onderdeel en 1 warm onderdeel. In dit recept is de roux warm en daarom moet de bouillon koud zijn.

Kipragout


Het recept voor zelfgemaakte kipragout

Wat heb je nodig voor zelfgemaakt kipragout:

Bereidingstijd: 45 minuten (excl. afkoeltijd van de bouillon)
Hoeveelheid: 4 personen

  • 400 ml kippenbouillon (verse bouillon of uit een pot)
  • 300 gram kippenbouten
  • handje fijn gesneden (kastanje)champignons
  • 100 ml kookroom
  • 35 + 15 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 stukje foelie
  • 1 el peterselie (fijngesneden)
  • 1 tl tijm
  • 1 tl citroensap
  • zout/ zwarte peper
  • 4 pasteibakjes

Hoe je kipragout maakt:

Doe 15 gram roomboter in een pan en fruit de ui zachtjes aan. Voeg de bouillon, foelie, tijm, citroensap, snufje zout en wat zwarte peper toe en breng dit aan de kook. Voeg de kip toe en kook deze tegen het kookpunt aan in 15-25 minuten goed gaar. Haal de kip uit de bouillon als deze gaar is. Giet vervolgens de bouillon door een fijne vergiet, verwijder hiermee ook de foelie (vang de bouillon op in een bak). Laat de kip & bak met bouillon afkoelen (dit kun je versnellen door deze in een bak met koud water te zetten of even in de vriezer). Trek de kip van het bot met een vork zodat je kleine stukjes kip hebt.

Als de bouillon is afgekoeld verwarm je de oven voor, voor de pasteibakjes. Deze plaats je tijdens (of eigenlijk net voor) het maken van de ragout in de oven zodat alles tegelijk klaar is.

Nu gaan we de roux maken. Doe 35 gram roomboter in een pan op heel laag vuur en laat dit smelten tot de boter niet meer bruist (de boter mag niet verbranden). Bloem erdoorheen roeren en blijven roeren tot alle klontjes weg zijn net zo lang tot de roux gaan schiften/ zweten. Al roerend met een garde doe je de bouillon in 3 delen er bij en goed doorroeren tot je een gladde saus hebt.  Voeg de champignons, kip, de heeft van de peterselie en de kookroom toe en roer dit goed door.  Laat dit nu nog zo’n 10 minuten op een laag vuur staan tot het een mooie dikte heeft (af en toe roeren).

Nu is het tijd om de pasteibakjes te vullen met de ragout en garneer met het dekseltje en wat peterselie.

Eet smakelijk!

P.s. ragout met rijst is trouwens ook een super lekkere combi (voor de niet zo kerstige dagen ;))


Kipragout

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

40 gedachtes op “Kipragout”

  1. Lekker Eef. Die bakjes met ragout… Mijn moeder maakte die. Nou ja, warmde die dan op (geen beste kok die mams van mij) en wij vonden dat toen ook al lekker. Maar zelfgemaakt is natuurlijk vele malen beter! Die ragout bakjes heb ik ook ooit zelf gemaakt… Pfft, wat een klus… Ik hou het tegenwoordig bij de ragout!

    1. Bijna nostalgisch ragout, iedereen heeft er wel herinneren aan ;). Die bakjes zijn zeker een klus. Dacht houd het voor nu even bij het receptje van de ragout die is al meer dan lekker genoeg 🙂

    1. Wat leuk! Ik zie het :). Laat je me weten hoe het is gegaan? Je kunt overigens ook ander kippenvlees kiezen met bot zoals vleugeltjes of kippendijen aan ‘t bot (zonder bot kan t vlees erg droog worden). Ben heel benieuwd 😀

  2. Pingback: Leuke Links #13 - My Simply Special

    1. Ja, dat kan. Het zou kunnen dat de ragout wat dikker is geworden en dan zou je er wat extra vocht bij kunnen doen tijdens het opwarmen. Succes 🙂

  3. Ohh lekker zeg!
    Bij de kant en klare blikken zit ik altijd dingetjes eruit te vissen.
    Hoe lekker als je het gewoon naar eigen smaak zelf maakt!

    Bedankt voor het recept!!
    Hoelang kan je de ragout bewaren?
    Invriezen is zeker geen optie?

    1. Graag gedaan 🙂 Ik durf je niet te zeggen hoe lang je de ragout zou kunnen bewaren, zelf eet ik ‘m namelijk meestal direct op 🙂 Ik denk dat je de kipragout wel een dagje in de koelkast zou kunnen bewaren en ‘m daarna zachtjes kunt opwarmen maar met zekerheid weet ik het niet… Invriezen zou ik inderdaad niet doen i.v.m. een grote kans op schiften. Eet smakelijk alvast 🙂

  4. Ragout maak ik altijd zelf, maar de bakjes koop ik, je kunt het ook met een rijstrand en groenten. Heerlijk op deze wijze ook lekker met versae kruiden door de rijst.

  5. Hoi Eef,
    Super lekker Eef! Dat was lang geleden dat ik dat gegeten had, maar deze is echt goed! Misschien nog aan recept toevoegen: snijd kip fijn.
    Groetjes,
    Ingrid

  6. Hoi Eef,
    Super lekker Eef! Dat was lang geleden dat ik dat gegeten had, maar deze is echt goed! Misschien nog aan recept toevoegen: snijd kip fijn.
    Groetjes,
    Ingrid

  7. Wat is dit een heerlijk kipragout recept,ik maak deze altijd vers, maar dan op een anderen manier, ik wilde iets nieuws proberen, en het was heerlijk, misschien een puntje ik vond de foelie, te hevig eruit springen, ik heb een zon stukje gebruikt, maar als ik dan zon stukje in mijn mond kreeg, was dit ect niet lekker, of doe ik dan iets verkeerds?

    1. Dank voor je reactie en feedback is altijd welkom 🙂 Foelie haal ik er altijd uit maar ik zie dat ik dat er niet duidelijk bij heb staan. Ga ik direct even veranderen.

  8. Wat is dit een heerlijk kipragout recept,ik maak deze altijd vers, maar dan op een anderen manier, ik wilde iets nieuws proberen, en het was heerlijk, misschien een puntje ik vond de foelie, te hevig eruit springen, ik heb een zon stukje gebruikt, maar als ik dan zon stukje in mijn mond kreeg, was dit ect niet lekker, of doe ik dan iets verkeerds?

  9. Heerlijk om zelf ragout te maken en best simpel. Ik lees hier over ingewikkelde pasteibakjes maar ik maak met koekuitsteekvormen grote en kleine sterren uit een rol bladerdeeg. Staat erg leuk en is ook nog eens heel gemakkelijk te maken.

  10. Heerlijk om zelf ragout te maken en best simpel. Ik lees hier over ingewikkelde pasteibakjes maar ik maak met koekuitsteekvormen grote en kleine sterren uit een rol bladerdeeg. Staat erg leuk en is ook nog eens heel gemakkelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top