Kip in tomatensaus uit de oven. Het klinkt wellicht ietwat simpel, maar in het Italiaans noemen ze het ‘Pollo alla pizzaiola’. Dit klinkt dan natuurlijk alweer heel wat spannender, maar het betekent simpelweg kip zoals de pizzabakster het maakt.
Zoals de pizzabakster het maakt
Ofwel een ingrediënt (in dit geval kip) in tomatensaus met kruiden bereidt. Zelf voegde ik er nog wat mozzarella en parmezaanse kaas bij om het helemaal een klein feestje te maken. Serveer pasta bij deze Kip in Tomatensaus uit de Oven en het liefst één of twee ciabatta’s zodat je die in de saus kunt doen en ‘m helemaal kunt opsnoepen. Zó lekker is ‘ie!
Pasta en brood erbij
Kip in tomatensaus uit de oven is een redelijk eenvoudig gerecht om te maken en ideaal als je gasten krijgt. Weinig tijd doorbrengen in de keuken en toch iets heerlijks voorschotelen, fijn! Serveer er een lekkere pasta bij zoals spaghetti of tagliatelle. Een broodje ciabatta om in de saus te dopen.
De pasta, kip én eventueel het broodje ciabatta zijn een machtige combi waardoor -als je dit wilt uiteraard- je je groenten het best lekker licht kunt houden. Ga voor licht gekruide courgette of wat plakjes gegrilde aubergine bijvoorbeeld.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 3 tomaten
- 400 gram gezeefde tomaten (passata)
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 400 gram kipfilet
- 1 bol mozzarella
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 takjes basilicum
- zwarte peper & zout
- paprikapoeder
- 4 eetlepels olijfolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snij ze in kleine blokjes.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en sjalot op laag vuur aan tot ze glazig worden.
- Voeg de gezeefde tomaten toe, de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met (versgemalen) zwarte peper & zout.
- Schenk de tomatensaus in een ruime ovenschaal en was de pan even af (tenzij je graag nog een extra pan 'vies' maakt 😉 )
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan. Kruid de kipfilet met (versgemalen) zwarte peper, zout en paprikapoeder. Bak de kipfilet in een paar minuten mooi goudbruin (de kip hoeft nu nog niet helemaal gaar te zijn: de kip gaart straks verder in de oven). Snij tijdens het bakken van de kipfilet de mozzarella in plakjes.
- Leg de kipfilet in een ovenschaal, verdeel hierover de plakjes mozzarella, Parmezaanse kaas en wat gescheurde blaadjes basilicum. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20-30 minuten tot de kaas gesmolten is. (Terwijl de kip in de oven zit kun je natuurlijk de pasta koken en de groenten koken/ grillen en broodjes afbakken).
Marlotte says:
Oeh yummie, klinkt echt heel goed! Dit recept ga ik deze week eens maken!
Eef says:
Wat leuk! Laat je me weten hoe het smaakte?
Ellen says:
Oooh, dit is zooo lekker!
Sander says:
Vanavond deze schotel klaargemaakt icm spaghetti; een smaakvol pastagerecht wat niet zou misstaan op de kaart van een Italiaan!
Eef says:
Dank je wel! Wat een mooi compliment 🙂
Dagmar says:
Heerlijk gerecht! Hier met rijst en bonen. Alles op, ook lekker voor de kinderen!
Eef says:
Lekkere combinatie! Rijst en bonen past er zeker goed bij én heel leuk om te lezen dat alles goed gesmaakt heeft 🙂 Dank voor je reactie.
Mirij says:
Het was Héérlijk!!! Met tagliatelle
Eef says:
Dat is goed om te lezen 😀 Blij dat het gesmaakt heeft Mirij! Dank voor je reactie.
Ad says:
Recept iets aangepast. In een ovenschaal laagje pasta, een laagje broccoli gedaan. Daaroverheen de tomatensaus en de kipfilet erop gelegd. Afgedekt met de mozzarella. Vervolgens de schaal in de voorverwarmde oven gezet totdat de mozzarella gesmolten was.
Wij hebben heerlijk gegeten.
Eef says:
Wat een leuke variatie Ad, klinkt erg lekker! Dank voor het delen 😀
Ad says:
Recept iets aangepast. In een ovenschaal laagje pasta, een laagje broccoli gedaan. Daaroverheen de tomatensaus en de kipfilet erop gelegd. Afgedekt met de mozzarella. Vervolgens de schaal in de voorverwarmde oven gezet totdat de mozzarella gesmolten was.
Wij hebben heerlijk gegeten.
Eef says:
Wat een leuke variatie Ad, klinkt erg lekker! Dank voor het delen 😀
Natasja says:
Deze heb al gemaakt, super lekker. Dank je voor het recept
Eef says:
Jij bedankt voor je reactie, super leuk 🙂
Natasja says:
Deze heb al gemaakt, super lekker. Dank je voor het recept
Eef says:
Jij bedankt voor je reactie, super leuk 🙂
Fred says:
Heerlijk recept, zeer smaakvol. We hebben de groente aangepast met witlof in ham gehuld met daaronder aardappelpuree. De eetclub heeft gesmuld!!
Eef says:
Wat een lekkere combi! Dank voor je reactie 🙂
Fred says:
Heerlijk recept, zeer smaakvol. We hebben de groente aangepast met witlof in ham gehuld met daaronder aardappelpuree. De eetclub heeft gesmuld!!
E says:
Kan ik dit gerecht voorbereiden een dag van te voren?
Eef says:
Nee, het lekkerste is vers op de dag zelf. Anders wordt de kip een beetje taai (klinkt gek, maar dat is wel het geval heb ik zelf ondervonden 😉 )
E says:
Kan ik dit gerecht voorbereiden een dag van te voren?
Eef says:
Nee, het lekkerste is vers op de dag zelf. Anders wordt de kip een beetje taai (klinkt gek, maar dat is wel het geval heb ik zelf ondervonden 😉 )