Kip briwat oftewel mini kip bestilla is een combinatie van zoet en hartig in één omhult door een krokant laagje filodeeg. Lekker? Jazeker! Deze Marokkaanse traktatie is echt de moeite waard om eens te maken. Serveer hem als hapje voor bij de borrel of de thee, heerlijk!
Volgens mij heb ik het je al wel eens verteld, ik heb namelijk een klein beetje een hekel aan filodeeg. Mede omdat ik er simpelweg altijd ruzie mee heb maar heel soms, heel soms heb ik er een beetje geluk mee. Je moet er namelijk echt even de tijd voor nemen. Het filodeeg rustig laten ontdooien en er voorzichtig mee omgaan. Dan komt het, net als bij mij met dit recept, vast en zeker goed.
Je kunt trouwens ook gaan voor filodeeg uit de koeling. Dit kun je vaak vinden bij de Turkse supermarkt en dat werkt een stuk makkelijker dan filodeeg uit de diepvries. Tip!
Kip briwat: kip bestilla in het klein
Kip bestilla of kip b’estilla lijkt op kip briwat. Het is eigenlijk de grote versie waarbij twee vellen filodeeg vult met het kipmengsel en hierover nog 2 twee vellen filodeeg legt waarbij je de uiteinde waarom gaat omvouwen zodat je een soort groot rond taartje van filodeeg met een vulling van kip krijgt. Kip briwat is de kleine versie hiervan in driehoekjes. Extra lekker door het amandelmengsel wat erdoor zit. Dit geeft net even meer smaak en maakt de textuur extra lekker. Een goede combinatie door het knapperige van de amandelen en het zachte van het kipmengsel.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 10 vellen filodeeg (ontdooid)
- 2 kipfilet
- 75 gram amandelen (ontveld en ongezuten)
- 2 uien
- 2 eieren (middel)
- 1 zakje safraanpoeder (verkrijgbaar bij de toko)
- 1 teen knoflook
- 5 eetlepels boter (gesmolten)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel bloem
- ½ eetlepel gember (vers - geraspt)
- ½ eetlepel sinasappelsap
- 2 theelepels kaneel
- boter om in te bakken
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd de kipfilet in grove stukken.
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
- Doe een beetje boter in een ruime koekenpan en fruit hier één uitje, knoflook en de geraspte gember in aan.
- Voeg dan de kip toe samen met 1 zakje safraanpoeder.
- Terwijl de kip aan het bakken is rooster je de amandelen tot ze iets bruin zijn in een koekenpan.
- Laat de amandelen even afkoelen en maal ze dan fijn in een keukenmachine met 2 eetlepels poedersuiker, 1 eetlepel gesmolten boter, 1 theelepel kaneel tot een kruimelige consistentie.
- Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen. Pluis de kip vervolgens met 2 vorken in kleine sliertjes.
- Verhit nu weer 1 eetlepel boter in de koekenpan waar je de kip in hebt gebakken en fruit hier het andere uitje in samen met 1 theelepel kaneel en de sinaasappelsap. Schep de kip er weer door en voeg een beetje water toe (ongeveer 100 ml) zodat de kip een beetje vochtig is.
- Schep de kip uit de pan in een kom en roer hier een eitje door tot je een dikkige, romige saus hebt.
- Meng een eetlepel bloem met een beetje water tot een dikke pasta.
- Neem de filodeeg en snijd de vierkanten lappen in drieën zodat je 3 brede slierten hebt.
- Smeer de sliert in met de gesmolten boter en schep een beetje van het kip mengsel op het begin van de reep filodeeg. Hierop doe je wat van het amandelmengsel. Vouw dan de sliert filodeeg met de punt schuin naar boven zodat er een driehoekje ontstaat. Daarna pak je het onderste puntje, smeer je die in met de water/ bloempasta en vouw je die naar boven en zo blijf je heen en weer vouwen tot je een driehoekje hebt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en bak daarna de kip briwat in ongeveer 15 minuten goud bruin. Smeer het overgebleven boter op de bovenkant en bestrooi met poedersuiker en het overgebleven amandelmengsel. Eet smakelijk!
Sandra says:
Volgens mij is dit waanzinnig lekker! Heerlijk die zoete recepten uit de Marokkaanse keuken, hmmmmm
Eef says:
Ze zijn echt super lekker! De combi zoet en hartig is heerlijk. Echt eens proberen 🙂
Sandra says:
Volgens mij is dit waanzinnig lekker! Heerlijk die zoete recepten uit de Marokkaanse keuken, hmmmmm
Dinah says:
Hoeveel gram is een zakje saffraanppoeder ongeveer?
Eef says:
Hoeveel gram precies weet ik niet, maar het komt neer op ongeveer een theelepeltje
Dinah says:
Hoeveel gram is een zakje saffraanppoeder ongeveer?
Eef says:
Hoeveel gram precies weet ik niet, maar het komt neer op ongeveer een theelepeltje
Maaike says:
Dit heb ik in Marokko gegeten, heerlijk! Kun je ze ook een dag van tevoren maken? Moet je ze dan eerst bakken en de volgende dag opwarmen of het recept volgen tot voordat ze de oven ingaan en de volgende dag pas bakken?
Eef says:
Het lekkerste is eigenlijk vers gebakken. Omdat filodeeg uitdroogt moet je ze wel voorbakken, je kunt het uiteraard proberen, ik ben benieuwd wat je ervan vond 🙂 Misschien komt het de smaak wel ten goede maar zullen ze iets minder knapperig zijn?
Maaik says:
Ik wil dit graag maken, maar er staat nergens wanneer of waar ik het sinaasappelsap en de water/bloempasta moet toevoegen….
Eef says:
Daar heb je gelijk in, ik heb het direct aangepast. Dankjewel voor je oplettendheid 🙂