Kip biryani

Kip biryani

Kip biryani is een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken (ook wel kip biriyani of biriani). Het is een makkelijk gerecht om te maken, maar tegelijkertijd eentje waarmee je indruk maakt. Denk aan een grote pan geurige, kruidige rijst met malse kip. De geur alleen al doet je watertanden.

Kip biryani is een ideaal gerecht om te maken voor grote(re) groepen. Dit recept is voor 4 personen en kun je eenvoudig verdubbelen (of halveren) naar gelang hoeveel mensen je aan tafel krijgt. Het is echt een familiemaaltijd. Lekker een grote pan op tafel en iedereen kan naar eigen wens zijn bordje opscheppen. Het wordt van oorsprong ook vaak gegeten met speciale momenten zoals bruiloften en feesten.

Indiase kip biryani

Ik serveer kip biryani graag met naanbrood een lekkere frisse raita. Dat is, even oneerbiedig gezegd, een soort Indiase tzatziki. Oftewel een saus op basis van Griekse yoghurt en komkommer. Het recept voor zelfgemaakte naanbrood staat al op mijn blog en het korte recept voor raita geef ik je bij deze:

Recept Indiase raita:

In een kom meng je de volgende ingrediënten: rasp van ⅓ komkommer (met schil), 1 eetlepel fijngesneden munt, 175 gram Griekse yoghurt, ½ teen knoflook (geraspt), rasp van een ½ citroen, 1 eetlepel citroensap en breng op smaak met peper en zout.

Lekker én makkelijk recept

Ik ben dol op de Indiase keuken vanwege de heerlijke curry’s, maar ik probeer mijn recepten altijd wel lekker en écht makkelijk te maken. Hoewel kip Biryani soms een heel uitgebreid recept kan zijn heb ik het (iets) makkelijker gehouden. Op deze manier is het een maaltijd die goed te doen is op een doordeweekse dag of in het weekend, maar waarmee je nog steeds indruk maakt tijdens een etentje.  Win-win dacht ik zo 😉
अपने भोजन का आनंद लें (eet smakelijk alvast in Hindi)

Indiase kip biryani

Kip biryani

Heerlijke en écht makkelijke Indiase kip biryani. Dit kleurrijke en lekker geurige recept wil je zeker proberen.
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 gram kipdijfilet
  • 300 gram gekookte rijst basmati
  • 175 gram yoghurt
  • 50 gram gebakken uitjes
  • 15 gram peterselie* fijngesneden
  • 5 gram verse munt fijngesneden
  • 4 kardemompeulen
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje klein
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels melk
  • ½ eetlepel gember verse - geraspt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilivlokken
  • plukje safraandraadjes
  • olie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de kipdijfilet in grove stukken en marineer het met: de yoghurt, knoflook, gember, kurkuma en de chilivlokken.
    Laat de kip nu ongeveer 1 uur marineren in de koelkast.
  • Meng de melk met de saffraan en zet apart.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hoge pan. Kneus de kardemompeul en bak deze samen met de kruidnagels, het kaneelstokje en het laurierblad enkele minuten in de olie zodat ze hun smaak goed afgeven aan de olie.
  • Doe iets meer dan de helft van de gebakken uitje in een (hittebestendige) kom en giet hierover de olie. Schep door zodat de gebakken uitjes goed bedekt zijn met de olie. Zet apart.
  • Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en bak de kip samen met de overige gebakken uitjes gaar.
  • Schep af en toe om en voeg als de kip bijna gaar is 100 ml water toe, laat de kip vervolgens even koken.
  • Verdeel vervolgens de helft van de gekookte rijst op de kip. Giet hierover de melk met saffraan en de helft van de gebakken uitjes met olie.
  • Strooi er de helft van de fijngesneden peterselie en munt overheen samen met de garam massala en schep dit om.
  • Verdeel vervolgens de rest van de rijst erover en daarop doe je de rest van de gebakken uitjes, peterselie en munt. Doe de deksel op de pan en laat het nu 10 minuten op laag vuur keuken.
  • Haal de deksel van de pan, breng verder op smaak met peper en zout naar wens en eet smakelijk!

handig om te weten:

* Je kunt de peterselie ook vervangen voor koriander. Zelf vind ik de smaak van koriander in dit gerecht te overheersend waardoor ik voor peterselie heb gekozen.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 441kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 33g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 4g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Kip biryani

Kip biryani Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

6 gedachtes op “Kip biryani”

  1. Hoi Eef,
    Ik vroeg me af of je de kruidnagels en kardemomepeulen er nog ergens uit moet halen. Ik ga het nu maken, ik ben benieuwd!
    Groetjes Sanneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top