Kip biryani is een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken (ook wel kip biriyani of biriani). Het is een makkelijk gerecht om te maken, maar tegelijkertijd eentje waarmee je indruk maakt. Denk aan een grote pan geurige, kruidige rijst met malse kip. De geur alleen al doet je watertanden.
Kip biryani is een ideaal gerecht om te maken voor grote(re) groepen. Dit recept is voor 4 personen en kun je eenvoudig verdubbelen (of halveren) naar gelang hoeveel mensen je aan tafel krijgt. Het is echt een familiemaaltijd. Lekker een grote pan op tafel en iedereen kan naar eigen wens zijn bordje opscheppen. Het wordt van oorsprong ook vaak gegeten met speciale momenten zoals bruiloften en feesten.
Indiase kip biryani
Ik serveer kip biryani graag met naanbrood een lekkere frisse raita. Dat is, even oneerbiedig gezegd, een soort Indiase tzatziki. Oftewel een saus op basis van Griekse yoghurt en komkommer. Het recept voor zelfgemaakte naanbrood staat al op mijn blog en het korte recept voor raita geef ik je bij deze:
Recept Indiase raita:
In een kom meng je de volgende ingrediënten: rasp van ⅓ komkommer (met schil), 1 eetlepel fijngesneden munt, 175 gram Griekse yoghurt, ½ teen knoflook (geraspt), rasp van een ½ citroen, 1 eetlepel citroensap en breng op smaak met peper en zout.
Lekker én makkelijk recept
Ik ben dol op de Indiase keuken vanwege de heerlijke curry’s, maar ik probeer mijn recepten altijd wel lekker en écht makkelijk te maken. Hoewel kip Biryani soms een heel uitgebreid recept kan zijn heb ik het (iets) makkelijker gehouden. Op deze manier is het een maaltijd die goed te doen is op een doordeweekse dag of in het weekend, maar waarmee je nog steeds indruk maakt tijdens een etentje. Win-win dacht ik zo ????
अपने भोजन का आनंद लें (eet smakelijk alvast in Hindi)
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram kipdijfilet
- 300 gram gekookte rijst (basmati )
- 175 gram yoghurt
- 50 gram gebakken uitjes
- 15 gram peterselie* (fijngesneden)
- 5 gram verse munt (fijngesneden)
- 4 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
- 1 kaneelstokje (klein)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 3 eetlepels melk
- ½ eetlepel gember (verse - geraspt)
- ½ eetlepel garam massala
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilivlokken
- plukje safraandraadjes
- olie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipdijfilet in grove stukken en marineer het met: de yoghurt, knoflook, gember, kurkuma en de chilivlokken.
Laat de kip nu ongeveer 1 uur marineren in de koelkast. - Meng de melk met de saffraan en zet apart.
- Verhit 2 eetlepels olie in een hoge pan. Kneus de kardemompeul en bak deze samen met de kruidnagels, het kaneelstokje en het laurierblad enkele minuten in de olie zodat ze hun smaak goed afgeven aan de olie.
- Doe iets meer dan de helft van de gebakken uitje in een (hittebestendige) kom en giet hierover de olie. Schep door zodat de gebakken uitjes goed bedekt zijn met de olie. Zet apart.
- Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en bak de kip samen met de overige gebakken uitjes gaar.
- Schep af en toe om en voeg als de kip bijna gaar is 100 ml water toe, laat de kip vervolgens even koken.
- Verdeel vervolgens de helft van de gekookte rijst op de kip. Giet hierover de melk met saffraan en de helft van de gebakken uitjes met olie.
- Strooi er de helft van de fijngesneden peterselie en munt overheen samen met de garam massala en schep dit om.
- Verdeel vervolgens de rest van de rijst erover en daarop doe je de rest van de gebakken uitjes, peterselie en munt. Doe de deksel op de pan en laat het nu 10 minuten op laag vuur keuken.
- Haal de deksel van de pan, breng verder op smaak met peper en zout naar wens en eet smakelijk!
Jeannette says:
ziet er heerlijk uit! Klopt het dat de garam masala bij punt 6 niet op de ingrediëntenlijst staat?
Sanneke says:
Hoi Eef,
Ik vroeg me af of je de kruidnagels en kardemomepeulen er nog ergens uit moet halen. Ik ga het nu maken, ik ben benieuwd!
Groetjes Sanneke
Eef says:
Ja uit de olie, die giet je vervolgens over de uien.
Eef says:
Klopt, ik zal het even iets duidelijker vermelden in het recept 🙂
Roos says:
Hoiii leuk dat je Indiaas kookt:) leuke toevoeging: op het laatst meng ik er geschaafde amandelen en gewelde rozijnen erbij..het zoete van de rozijnen passen er echt geweldig bij.
Eef says:
Lekkere tip! Dankjewel voor je aanvulling
Mies says:
Hoeveel garam massala?
Eef says:
1/2 eetlepel, ik heb het erbij vermeld 🙂
Betsy Steenbeek says:
Hoi Eef ,
Kun je dit gerecht ook een 1/2 dag van tevoren maken en dan opwarmen?
Groetjes Betsy
Eef says:
Is wat lastig ivm de laagjes, maar als het niet erg vindt dat dat een beetje door elkaar gaat kan het wel – ik zou het zelf bij dit recept eerlijk gezegd niet doen. Er zijn genoeg andere gerechten waarbij dat makkelijker kan.
Irene says:
Heb je nog een suggestie voor wat groente erbij? Het lijkt me erg lekker maar een beetje groen moet ook op tafel komen 🙂
Eef says:
Helemaal mee eens! Ik eet vaak iets van boontjes bij Indiase gerechten zoals curry of deze kip biryani. Combineert lekker met de smaken en bij de rijst. Denk aan kort gekookte of gestoomde sperziebonen, peultjes, doperwten of sugarsnaps