Kaneelbrood

Kaneelbrood (gevlochten)

Wat gaat de tijd toch snel. Het einde van de maand april alweer! Maar uitzicht op één van mijn favoriete maanden: mei!  Mei is vaak niet té warm maar heeft heerlijk zacht voorjaarsweer, alles staat in bloei en flink wat vrije dagen want Pinksteren en Hemelvaart, fijn! Aangezien je deze maand dus wat extra vrije tijd hebt (mits je vrij bent natuurlijk) is het een goed excuus om dit waanzinnig lekkere kaneelbrood eens te maken. Heb je direct een heerlijk ontbijtje om je vrije (en hopelijk) zonnige dag mee te beginnen.

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap (misschien herken je het logo inmiddels wel) en bij de foodblogswap krijg je een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept uitkiest, aanpast en gaat maken. Deze maand mocht ik koken van de blog van Megan genaamd Comfort Foodblog. Kijk van die naam alleen al word je natuurlijk al blij en toen ik een kijkje ging nemen op het blog ook! Hoewel Megan pas eind oktober 2015 is begonnen staan er al flink wat lekkere recepten op haar blog. Al snel viel mijn oog op het recept voor kaneel brood. Met mijn voorliefde voor kaneel en de brood bak manie die ik de laatste tijd heb: een schot in de roos.

Ik veranderde de verhoudingen van het recept en besloot het brood te vlechten in plaats van het te maken in een normale broodvorm. Het ziet er misschien wat ingewikkeld uit, dat is het ook, “ingewikkeld” maar zeker niet moeilijk om te maken. Easy peasy eigenlijk maar natuurlijk vertel ik je stap voor stap hoe je dit brood maakt. Want zo ingewikkeld als dit kaneelbrood er misschien uit mag zien zo makkelijk is het om dit kaneelbrood te maken.

Kaneelbrood


Het recept voor gevlochten kaneelbrood:

Voorbereidingstijd: 2 uur en 20 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 2 uur en 50 minuten
Hoeveelheid: 1 kaneelbrood

Wat heb je nodig voor kaneelbrood (ingrediënten):

  • 250 gram tarwebloem
  • 100 gram melk (lauwwarm)
  • 50 gram ei (= 1 middelgroot ei) op kamertemperatuur voor het deeg + 1 ei voor het bestrijken
  • 50 gram roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
  • 5 gram zout
  • 3,5 gram gist (een ½ zakje instant gist)
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • zonnebloemolie

Hoe maak je kaneelbrood :

  1. Doe de tarwebloem, gist, melk, ei en het zout* in een ruime kom, meng en kneed het tot een egale deegbal.
  2. Voeg dan beetje bij beetje 25 gram zachte roomboter toe en kneed het deeg vervolgens zo’n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
  3. Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat beide kanten met zonnebloemolie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ongeveer 60 tot 90 minuten afhankelijk van de temperatuur in de kamer (bij een warme temperatuur is de tijd korter dan bij een koude temperatuur).
  4. Tijdens het rijzen maak je alvast de vulling voor het kaneelbrood klaar. Hiervoor meng je 25 gram zachte roomboter met 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker en 2 eetlepels kaneel door elkaar.
  5. Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 bij 25 centimeter.
  6. Verdeel vervolgens het kaneel suiker mengsel over het deeg en laat hierbij ongeveer 1 centimeter rondom vrij. Rol het deeg in de breedte op en knijp de zijkanten en de naad voorzichtig dicht. Snijd vervolgens de rol in de lengte in en begin hierbij net iets onder de dichtgevouwen zijkant. Je hebt dan een kant vast met twee losse helften van de rol. Deze wikkel je om en om over elkaar en het uiteinde knijp je weer vast.
  7. Leg het gevlochten kaneelbrood nu op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek met wat plastiekfolie en laat het vervolgens nog een klein uurtje rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts één ei in een bakje en besmeer het kaneelbrood voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Bak het brood in ongeveer 25 tot 35 minuten goudbruin af. Eet smakelijk!

*Zorg er altijd voor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist, zout gaat namelijk de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.


Kaneelbrood

Bekijk ook alle andere recepten in de categorie brood voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

14 gedachtes op “Kaneelbrood (gevlochten)”

    1. Heee wat leuk! Hopelijk wel via google toch 😉 haha. Zie ook direct dat het een recept is dat nog best even nagelezen had mogen worden, oeps… Fijne feestdagen 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top