Kaneelbrood

Kaneelbrood (gevlochten)

Wat gaat de tijd toch snel. Het einde van de maand april alweer! Maar uitzicht op één van mijn favoriete maanden: mei!  Mei is vaak niet té warm maar heeft heerlijk zacht voorjaarsweer, alles staat in bloei en flink wat vrije dagen want Pinksteren en Hemelvaart, fijn! Aangezien je deze maand dus wat extra vrije tijd hebt (mits je vrij bent natuurlijk), is het een goed excuus om dit waanzinnig lekkere kaneelbrood eens te maken. Heb je direct een heerlijk ontbijtje om je vrije (en hopelijk) zonnige dag mee te beginnen.

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap (misschien herken je het logo inmiddels wel). En bij de foodblogswap krijg je een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept uitkiest, aanpast en gaat maken. Deze maand mocht ik koken van de blog van Megan genaamd Comfort Foodblog. Kijk van die naam alleen al word je natuurlijk al blij en toen ik een kijkje ging nemen op het blog ook! Hoewel Megan pas eind oktober 2015 is begonnen staan er al flink wat lekkere recepten op haar blog. Al snel viel mijn oog op het recept voor kaneelbrood. Met mijn voorliefde voor kaneel en de brood bak manie die ik de laatste tijd heb: een schot in de roos.

Ik veranderde de verhoudingen van het recept en besloot het brood te vlechten in plaats van het te maken in een normale broodvorm. Het ziet er misschien wat ingewikkeld uit, dat is het ook, ‘ingewikkeld’ maar zeker niet moeilijk om te maken. Easy peasy eigenlijk, maar natuurlijk vertel ik je stap voor stap hoe je dit brood maakt. Want zo ingewikkeld als dit kaneelbrood er misschien uit mag zien, zo makkelijk is het om dit kaneelbrood te maken.

Kaneelbrood

Kaneelbrood

Gevlochten kaneelbrood

Het recept voor gevlochten kaneelbrood: ✓ makkelijk om te maken ✓ ontzettend lekker ✓ ziet er verrassend mooi uit ✓ stap-voor-stap recept
4 van 1 stem
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Rijzen: 2 uur
Totale tijd: 3 uur
Hoeveelheid: 1 kaneelbrood

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram tarwebloem
  • 3,5 gram gist (½ zakje instant gist)
  • 100 gram melk (lauwwarm)
  • 50 gram ei (= 1 middelgroot ei op kamertemperatuur voor het deeg + 1 ei voor het bestrijken)
  • 5 gram zout
  • 50 gram roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de tarwebloem, gist, melk, ei en het zout* in een ruime kom, meng en kneed tot een egale deegbal.
  • Voeg dan beetje bij beetje 25 gram zachte roomboter toe en kneed het deeg vervolgens zo'n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat beide kanten met zonnebloemolie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ca. 60 tot 90 minuten afhankelijk van de temperatuur in de kamer (bij een warme temperatuur is de tijd korter dan bij een koude temperatuur).
  • Tijdens het rijzen maak je alvast de vulling. Meng 25 gram zachte roomboter met 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker en 2 eetlepels kaneel door elkaar.
  • Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 bij 25 centimeter.
  • Verdeel vervolgens het kaneel en suiker mengsel over het deeg en laat hierbij ongeveer 1 centimeter rondom vrij. Rol het deeg in de breedte op en knijp de zijkanten en de naad voorzichtig dicht. Snijd vervolgens de rol in de lengte in en begin hierbij net iets onder de dichtgevouwen zijkant. Je hebt dan een kant vast met twee losse helften van de rol. Deze wikkel je om en om over elkaar en het uiteinde knijp je weer vast.
  • Leg het gevlochten kaneelbrood nu op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek met wat plasticfolie en laat het vervolgens nog een klein uurtje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Kluts 1 ei in een bakje en besmeer het kaneelbrood voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Bak het brood in ongeveer 25-35 minuten goudbruin af. Eet smakelijk!

handig om te weten:

*Zorg er altijd voor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist, zout gaat namelijk de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1429kcal | Koolhydraten: 202g | Eiwitten: 37g | Vetten: 51g | Verzadigd vet: 30g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Kaneelbrood

14 reacties op “Kaneelbrood (gevlochten)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept