Hot cross buns

Hot cross buns recept

Hot cross buns, zachte fluffy broodjes. Licht gekruid met koekkruiden en kaneel met rozijnen door het beslag. En na het afbakken hebben deze prachtige broodjes nog een lekkere lik jam gekregen. Wat ze niet alleen een heerlijk zacht zoete bovenkant geeft, ze zien er ook nog eens stralend uit!

Hot cross buns. Bekend in Engeland, maar ook in Australië, Zuid-Afrika, delen van Amerika en Canada. Traditioneel worden ze vaak op Goede Vrijdag gegeten. Ze hebben wat weg van ‘onze’ krentenbol alleen dan een soort luxere 2.0 versie zou je kunnen zeggen. Erg lekker én leuk om te maken voor Pasen.

Hot cross buns zelf maken

Het idee voor hot cross buns stond al heel lang op mijn lijstje. Nu is het alleen niet bepaald een recept wat ik van huis uit heb geleerd 😉 en ik wilde echt een traditionele versie maken. Dus moest ik onderzoek doen naar de gebruikelijke ingrediënten hiervoor en die vond ik op de blog van de Australische Nagi genaamd Recipetineats.com (een leuke blog om eens een bezoekje te brengen). Voor de bereidingswijze heb ik een beetje eigenwijs (dat ben ik wel 😉 ), compleet mijn eigen werkwijze aangehouden zoals ik altijd broodjes maak. Het resultaat? Waanzinnig lekkere, fluffy hot cross buns.

Hot cross buns maken

Lekker en écht makkelijk

Ik heb trouwens een paar kleine aanpassingen gemaakt in de ingrediënten. Zo heb ik in plaats van ‘all spice’ (piment hier in Nederland), koekkruiden gebruikt. Dat geeft de broodjes een rijke smaak en vind ik er goed bij passen. Piment heeft qua smaak wat weg van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. En die smaken komen ook (grotendeels) terug in koekkruiden.

zelfgemaakte Hot cross buns

Hoe maak je zelf hot cross buns?

Het eerste wat natuurlijk in het oog springt zijn die witte kruizen op de broodjes. Uiteraard hebben die een religieuze betekenis, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. Overigens is het niets ‘fancy’, het is simpelweg een kruis maken van wat bloem en water gemengd. Dit doe je in een spuitzak of zip-lock bag waar je een klein puntje afknipt. Snij eerst de bovenkant van de broodjes in met een mes zodat er al een beetje een kruis ontstaat en trek dan met de spuitzak een kruis over de broodjes. Tijdens het bakken ontstaat dan zo’n herkenbaar kruis op deze buns.

Luchtige Engelse krentenbollen

Broodjes voor Pasen

Hoewel ze traditioneel dus vaak gemaakt worden voor Goede Vrijdag, deze hot cross buns. Zie je ze steeds vaker voorbijkomen tijdens Pasen in Nederland. Nu liggen die twee feestdagen natuurlijk ook heel erg dicht bij elkaar. Aanstaande vrijdag is het alweer Goede Vrijdag en hebben we een lekker lang weekend voor de boeg, want op zondag en maandag is het Pasen. Nu gaan we dat dit jaar (weer) niet uitgebreid vieren, maar ik maak wel een lekker ontbijtje voor ons gezin. En daar horen deze broodjes natuurlijk bij!

Overigens kun je de eerste rijs ook prima in de koelkast doen ’s nachts. Tipje van mij. Dan maak je ’s avonds namelijk alvast het deeg, maar in plaats van de eerste rijs op een warm plekje ergens in huis te doen, doe je dat dus in de koelkast. Door de koude temperatuur duurt het rijzen langer en is het de volgende ochtend voldoende gerezen. Je kunt dan het deeg vormen, de laatste rijs doen en de oven voorverwarmen. Zo zet je voor het ontbijt (zonder dat je heel vroeg moet opstaan), versgebakken broodjes op tafel.

Hot cross buns ingredienten

Wat heb je nodig voor Hot Cross Buns?

Nou eigenlijk niet eens zo heel veel. Het lijkt qua broodje en qua receptuur nogal op een krentenbol. Voor hot cross buns heb je bloem, gist, suiker, melk, kruiden, rozijnen, sinaasappelschil, boter en ei nodig. Verder nog een beetje jam om de bovenkant mee in te smeren. Traditioneel wordt daar abrikozenjam voor gebruikt, maar die had ik niet in huis en wel een hele lekkere bittere sinaasappeljam, dus die heb ik gebruikt. Was heerlijk! Dus met een beetje mazzel heb je de meeste ingrediënten wel in huis en anders kun je ze gewoon bij de supermarkt om de hoek kopen.

Warm kruisbroodje - Pasen

Hoe bewaar je zelfgemaakte hot cross buns?

Ik weet zeker dat ik deze vraag krijg dus ik beantwoord hem maar alvast 😉 . Laat ik dit voorop stellen: vers, warm, net afgebakken zijn ze het allerlekkerst. Daar is gewoon geen speld tussen te krijgen. Een paar uur later op de dag zijn ze ook heerlijk. Wil je ze de volgende dag nog eten? Bewaar ze dan in een afgesloten zak of bak, maak ze de volgende dag iets vochtig en warm even op in de oven. Of vries ze versgebakken in, dan heb je het langs plezier van je vers afgebakken broodjes en blijft de kwaliteit ook het beste. Maar alsnog: vers gebakken zijn ze het lekkerst.

Hot cross buns recept

Hot cross buns

Hot cross buns

Makkelijk recept voor heerlijke hot cross buns. Deze Engelse en Australische broodjes moet je echt eens proberen voor Pasen, zo lekker!
4.67 van 6 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijzen: 1 uur 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 12 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de broodjes:
  • 350 ml melk (lauwwarm)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 100 gram suiker
  • 600 gram bloem
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 25 gram roomboter (ongezouten - gesmolten)
  • 1 ei (middel)
  • 200 gram rozijnen (geweld in warm water en daarna afgedroogd)
  • 2 sinaasappels (alleen de rasp)
  • 1 theelepel zout
Voor het witte kruis:
  • 75 gram bloem
  • 5-8 eetlepels water
Voor het glazuur
  • 1 eetlepel jam (abrikoos of sinaasappel)
  • 2 theelepels water

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de melk, gist en suiker door elkaar in een ruime kom (van een keukenmachine/mixer met deeghaak) en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem, koek- en speculaaskruiden, kaneel, boter, ei, rozijnen en de rasp van de sinaasappels toe.
  • Kneed dit door elkaar (in de machine) en voeg tijdens het kneden het zout toe. Kneed tot een lekker soepel en zacht deeg.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom iets in met een beetje olie. Doe de bol deeg terug en keer om zodat hij rondom voorzien is van een beetje olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek. Laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen tot het in hoeveelheid verdubbeld is (of een nacht in de koelkast).
  • Haal het deeg daarna uit de kom en kneed er 12 bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede (en/of ingevette) bakplaat. Dek weer af met huishoudfolie en laat nog 45 minuten tot een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij licht een kruis in de bovenkant van de broodjes (dit is puur om voor jezelf duidelijke lijnen te hebben dus je hoeft niet diep te snijden).
  • Meng de bloem en het water voor de kruizen tot een lekker papje wat qua consistentie de dikte heeft van vla.
  • Doe dit een een spuitzak (of ziplock back als je geen spuitzak hebt), knip hier een klein puntje vanaf en trek hiermee kruizen over de broodjes.
  • Bak de broodjes nu in ca. 20-25 minuten goudbruin.
  • Terwijl de broodjes in de oven staan verhit je de jam en water even kort in een pannetje of in de magnetron.
  • Besmeer de broodjes hier direct mee als ze uit de oven komen. Bedek ze dan met een theedoek terwijl ze iets afkoelen, zo worden ze lekker zacht en fluffy. Serveer warm eventueel met boter of ander beleg naar smaak. Fijne paasdagen!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 330kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwitten: 8g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hot cross buns

Hot cross buns Pinterest Collage

7 thoughts on “Hot cross buns recept

  • Klinkt goed! Ik ga binnenkort proberen ze te ont-gluten…?
    Een opmerking: ‘allspice’ kennen wij wel degelijk, heet in het Nederlands ‘piment’. Is gewoon een (gedroogde) bes, en dus niet een specerijen-mix. Ter info ?

  • Hazel O’Dea says:

    Ik ben Engels van oorsprong – wij eten ze meestal met een dikke laag gezouten boter (geen jam) dag 2 /3 gooi ik ze altijd even in de broodrooster en alweer met veel boter! Wij hebben een kruidenmix Mixed Spice (niet allspice) die veel lijkt op speculaaskruiden- maar met een grotere hoeveelheid kruidnagel, dus ik zou een 1/2 theelepel er bij doen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept