Havermoutbakjes met Griekse yoghurt en fruit. Een hele mond vol maar wel lekker! Perfect voor het ontbijt. Weer eens heel wat anders dan een standaard bakje yoghurt met fruit. Veel tijd heb je er niet voor nodig om ze te maken. Dat maakt deze havermoutbakjes tegelijkertijd ook een prima ontbijt voor de doordeweekse dagen, maar natuurlijk kun je hier ook lekker mee uitpakken in het weekend.
In de havermoutbakjes doe je Griekse yoghurt. Op de Griekse yoghurt doe je fruit. Deze keer heb ik gekozen voor frambozen, maar je kunt natuurlijk elk soort fruit kiezen wat je lekker vindt en wat in het seizoen is. Aardbeien, blauwe bessen, banaan, kiwi, appel, peer…. het kan allemaal. Zelf heb ik er ook nog wat citroenrasp overheen gedaan, dat geeft een extra frisse smaak.
Variatie
Eigenlijk kun je helemaal losgaan met de vulling van deze bakjes. Gebruik in plaats van fruit ook eens pure chocolade voor een “ontbijt gebakje” of wat dacht je van jam? Je kunt de Griekse yoghurt natuurlijk ook vervangen voor kwark of een dikke yoghurt (dunne yoghurt is niet aan te raden). Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt deze havermoutbakjes ermee vullen. Ga er helemaal mee los en laat zeker in de reactie weten wat jouw favoriete combi is.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 50 gram volkoren tarwemeel (+ extra)
- 50 gram havermout
- 20 gram boter (+ extra)
- 12 frambozen
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels dadelstroop
- zout
- rasp van een halve citroen en/of honing (optioneel)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de volkoren tarwemeel, havermout, dadelstroop, boter en een snuf zout in een keukenmachine. Vermaal het geheel tot je een kruimelig, ietwat plakkerig deeg hebt.
- Smeer nu een muffin-, of cupcakevorm in met boter. Doe hier nog een beetje tarwemeel in en zorg dat de bakvorm goed bedekt is met meel. Dan kun je de havermoutbakjes er straks makkelijk uit halen.
- Verdeel het deeg over de vormpjes. Druk het deeg aan en vorm met je vingers bakjes in de muffin-, of cupcakevorm.
- Zet het geheel nu in de oven voor ongeveer 8 á 10 minuten tot de bakjes gaar zijn. Haal de vorm vervolgens uit de oven en laat de bakjes volledig afkoelen.
- Zodra de bakjes afgekoeld zijn haal je ze uit de vorm. Verdeel een halve eetlepel Griekse yoghurt per bakje en druk hier 2 frambozen in. Strooi er nog een beetje citroenrasp of een paar druppels honing naar smaak over. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Wat een schatjes 🙂 Altijd fijn, van die gezonde maar toch heel lekkere ontbijtjes!
Eveline says:
Ziet er erg lekker uit. Hoe lang kan je deze bewaren ?
Eef says:
Goed afgesloten zou ik zeggen een dag of 2 maximaal 3 maar ik kan het je nog niet uit ervaring vertellen, hier waren de havermoutbakjes namelijk zo op 😉
Rowan says:
Ziet er echt heel schattig en lekker uit!
Nicoline says:
Hoi, zou je ipv dadelstroop ook iets anders kunnen gebruiken?
Eef says:
Hi Nicoline, je zou ook kunnen kiezen voor gewone stroop of appelstroop 🙂
Marja says:
Zo lekker als ze eruit zien smaken ze ook.
In plaats van citroenrasp heb ik kokosrasp gebruikt. Het is met meerdere fruitsoorten te maken. Voor herhaling vatbaar….
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Marja 🙂