Zelf granola maken is zó ontzettend makkelijk, maar ook zó ontzettend lekker dat ik dan ook graag in het weekend een ‘batch’ oftewel voorraad maak voor de week erop. Het is een heerlijk ontbijt met een beetje (Griekse) yoghurt en eventueel wat vers gesneden fruit.
Variëren met granola
Met granola kun je prima variëren qua ingrediënten maar ook hoeveelheden. Ik zal nog eens een basisrecept met jullie delen welke ik vaak gebruik als uitgangspunt voor mijn zelfgemaakte granola. Geïnspireerd op de granola van de Albert Heijn die ik laatst probeerde besloot ik deze keer te gaan voor zelfgemaakte Granola met Gedroogde Vijgen & Walnoten, lekker!
Bomvol lekkers
Bomvol lekkers zit deze Granola met Gedroogde Vijgen & Walnoten, want naast deze ingrediënten vind je er ook knapperige pompoenpitten, cashewnoten, kaneel en honing in. Dat laatste zorgt voor een heerlijk zoetige granola. Niet té zoet maar juist fijn zoet. Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan kun je ook uitgaan van 2-3 eetlepels honing.
Handig weetje
Wel belangrijk is om te weten dat je voor granola altijd ongebrande én ongezouten noten nodig hebt. Het branden of beter bakken gebeurt namelijk in de oven terwijl je de granola aan het maken bent. En gezouten noten zouden simpelweg nou net niet zo lekker zijn hierin. Gedroogd fruit pas toevoegen als de granola klaar is omdat deze in de oven heel hard worden. Zo, dat waren de belangrijke zaken wel weer een beetje voor vandaag, tijd om aan de slag te gaan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 25 gram cashewnoten
- 50 gram walnoten
- 3 stuks gedroogde vijgen
- 30 gram pure chocolade (74%)
- 150 gram havermout
- 20 gram pompoenpitten
- 3-4 eetlepels honing
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel kaneel
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Hak de noten met een keukenmes iets fijn (zoals op de foto). Snij de gedroogde vijg in kleine puntjes en de chocolade ook in kleine stukjes.
- In een ruime kom mix je de havermout, walnoten, cashewnoten, pompoenpitten, honing, zonnebloemolie en de kaneel goed door elkaar.
- Verdeel je mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Elke 5 minuten (en dit is echt essentieel voor een egaal gebakken granola) schep je het geheel even om en verdeel je het opnieuw over de bakplaat. Als de granola mooi goudbruin is en lekker begint te ruiken, is deze klaar.
- Laat de granola helemaal afkoelen en voeg dan pas de vijg en chocolade toe. Even goed door elkaar husselen en bewaren in een afgesloten (weck)pot.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
sunny mama says:
Heel slim om in het weekend een voorraad te maken voor de hele week! En het lijkt mij ook veel leuker om granola zelf te maken dan te kopen. Zo beslis je helemaal zelf welke combi je maakt en kun je natuurlijk ook iedere keer variëren, telkens wanneer je in het weekend zo’n ‘batch’ maakt 😉
Mooie foto’s trouwens.
Eefkooktzo says:
Ja juist! Het is zo lekker maar tegelijk ook erg dankbaar werk; slechts een ruim halfuurtje bezig voor een hele week fijne ontbijtjes, niet verkeerd toch 😉
Ellen says:
Ik ben dol op zelfgemaakte granola en deze variant ziet er heerlijk uit!
Eefkooktzo says:
Dank je wel Ellen!
Karen says:
Ziet er heerlijk uit! Leuke foto’s ook Eef!
Eefkooktzo says:
Wat lief! Dank je wel 🙂
Anne-Marie Otter says:
Wat een heerlijke combi! Ga ik binnenkort ook eens proberen.
Eefkooktzo says:
Echt een aanrader én je bent de hele blij dat je het gemaakt hebt. Win-win 😉
kelly says:
OOOO..moet dit echt nog steeds een keer doen. Gooi nu gewoon alles los in mijn havermout of kwark. Denk dat dit nog lekkerder is!
Eefkooktzo says:
Zeker én minder werk ‘s morgens 😉
Marloes says:
Wat een lekkere granola is dit geworden. Ik heb hem gemaakt maar de gedroogde vijg wordt erg hard. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? 😉 uiteraard sneller opeten, maar heb je nog iets wat ik zou kunnen doen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hey Marloes, mijn eerste gedachte is inderdaad sneller opeten haha.. Ik weet niet hoe je hem bewaard maar het is het beste om hem luchtdicht, donker en koel te bewaren. Niet in de koelkast hoor, gewoon in een keukenkastje in een weckpot bijvoorbeeld!
Zoals in het recept staat moet je de gedroogde vijgen pas toevoegen als de rest van de ingrediënten klaar zijn, wellicht had je dit wel gedaan maar ik geef de tip graag nog eens ;).
Blij om te horen dat hij goed smaakt. dankjewel!