Oesters, je vindt ze heerlijk of je gruwelt ervan. Nu ga ik er gemakshalve wel vanuit dat je ze lekker vindt anders was je niet op dit recept beland 😉 . Gegratineerde oesters is weer eens wat anders dan rauwe oesters en een heerlijke manier om oesters klaar te maken.
Het is een top gerechtje om kennis te maken met oesters, helemaal als dat rauwe toch een beetje een ver van je bed show is. Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb ze echt leren eten. De eerste keer dat ik ze proefde dacht ik echt, wat een hap zeesnot is dit. Pardon my French!
Leren eten
Als je het nog nooit gegeten hebt, kan het echt wel even wennen zijn. De tweede keer vond ik ze al beter, maar ik was nog niet echt overtuigd. De derde keer was toen ik uit eten was met een vriendin en ze bij een seafood platter geserveerd werden met een lekker azijn sausje. Toen, toen was ik om. Ze zeggen weleens dat je minimaal 3 keer iets moet proberen voor je het lekker vindt toch, nou dat klopt wel.
Gegratineerde oesters
Pas een jaar of twee geleden at ik voor het eerst gegratineerde oesters. In Zeeland, dat dan weer wel. Wat een waanzinnig lekker gerechtje. Ik had die dag een training gehad en bij de afsluitende borrel werden gegratineerde mosselen en oesters geserveerd. De schaal was leeg voor we er erg in hadden haha. Gegratineerde oesters kun je zowel als voorgerecht serveren, tussengerechtje, maar ook prima als borrelhapje. Het is een werkje van niets om ze te maken en het ziet er direct chique de friemel uit.
Verse oesters
Verse Zeeuwse oesters, die zijn het lekkerst. Je vindt ze bij de visboer, groothandel of online. Online kun je tegenwoordig bij veel (vis)winkels ook verse vis bestellen. Soms zelfs zo vers als in ‘s morgens gevangen en ‘s avonds bij jou aan de deur. Daar word ik blij van. Meestal krijg je er een oestermesje bij en die heb je wel nodig om de oesters open te maken. Het is even iets wat je in de vingers moet krijgen en waarbij je écht even goed moet oppassen, maar als je het door hebt dan maak je ze zo 1 voor 1 open. En wie weet vind jij wel een pareltje in je oester 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 12 oesters
- 1 teen knoflook
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijn gesneden)
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 eetlepels panko
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm (indien nodig) de grill functie van de oven alvast voor.
- Open de oesters. Dit doe je door de oesters in een dubbelgeslagen theedoek te wikkelen met de platte kant naar boven.
- Steek het oestermes in de oesters en wrik het mes voorzichtig heen en weer tot de schelp open gaat. Snij daarna langs de platte bovenkant de oester los.
- Leg de oesters in de schelp op een bakplaat, giet eventueel teveel vocht eruit.
- Doe de boter in een steelpannetje samen met de knoflook en verwarm even tot de boter is gesmolten. Voeg dan de fijngesneden peterselie toe en de citroenrasp. Roer door en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het botermengsel over de oesters.
- Meng de panko met de Parmezaanse kaas en verdeel dit vervolgens ook over de oesters.
- Zet ze nu voor ongeveer 5 minuten onder de grill (blijf er even bij) tot de panko licht verkleurd is.
- Serveer zo of met een sausje. Eet smakelijk!