Oh jongens! Ik heb toch een lekker recept voor je vandaag. Zo even vlak voor Moederdag gooi ik ‘m erin. Want hiermee kun je je moeder wel verwennen hoor. Neem dat maar van mij aan 😉 .
Het recept voor deze heerlijke framboos cheesecake met kruimellaag is lekker fris van smaak, licht zoet, romig en heeft dé lekkerste kruimellaag er bovenop, mijn favoriet: met havervlokken. Dat geeft toch net even die ‘oempf’ waardoor hij nóg lekkerder wordt.
Framboos cheesecake met kruimels
Heel lastig om deze cheesecake te maken is het eerlijk gezegd niet. Je maakt de kruimellaag die je zowel voor de boven als onderkant gebruikt. Je maakt daarnaast een simpel cheesecake beslag en je wentelt verse frambozen door verwarmde jam (dan is de jam vloeibaarder en mengt het beter). De combinatie van deze 3 lagen? Een succesnummer! Eenvoudig en toch gooi je er zeer waarschijnlijk hoge ogen mee. De smaak is verrassend lekker en in tegenstelling tot veel cheesecakes is deze niet zo machtig maar juist lekker fris en kruimelig.
Cheesecake uit een bakblik
Het recept voor deze frambozen cheesecake met kruimellaag komt uit het kookboek van Edd Kimber, winnaar van de Great British Bake Off, en heet ‘Uit één bakblik’. Een kookboek met een breed scala aan recepten uit, jawel, één bakblik. Van koekjes tot cakes, tot cheesecake en taarten – je vindt het allemaal in dit kookboek en je hebt er maar één bakblik voor nodig. Superleuk concept en hierdoor is het kookboek ook direct een leuke cadeau-tip. Bijvoorbeeld voor Moederdag. Doe er een bakblik bij en klaar ben je 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram bloem
- 200 gram suiker
- ¼ theelepel zout
- 225 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
- 4 eetlepels havervlokken (evt. te vervangen voor havermout)
- 600 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- 125 gram zure room (op kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 2 eetlepels maizena
- 2 theelepels vanillepasta (of vanille-extract)
- 1 eetlepel citroenrasp
- 2 eieren (middel)
- 3 eetlepels frambozenjam
- 300 gram frambozen (verse)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm in en bekleed met een vel bakpapier dat je aan beide lange zijden laat overhangen. Zet het bakpapier eventueel vast met metalen klemmetjes.
- Voor de kruimellaag meng je de bloem, de suiker en het zout in een grote kom. Voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe en roer met een vork tot je een kruimelig mengsel hebt.
- Verdeel ongeveer twee derde van dit mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Gebruik een stevig glas om het aan te stampen tot een compacte laag.
- Prik met een vork gaatjes over de hele bodem en plaats 10 minuten in de diepvries. Meng de rest van de kruimellaag met de havervlokken en zet tot gebruik in de koelkast.
- Bak de bodem dan 20 minuten in de oven tot deze licht begint te kleuren. Haal uit de oven en zet apart.
- Voor de cheesecake-laag meng je alle ingrediënten in een grote kom tot een glad mengsel. Verdeel het cheesecakebeslag gelijkmatig over de bodem.
- Voor de frambozenvulling verwarm je de frambozenjam zachtjes in een pan of in de magnetron tot deze vloeibaar is.
- Haal de pan van het vuur en roer de frambozen er voorzichtig door zodat de frambozen met de jam zijn bedekt. Verdeel her en der wat frambozen over de cheesecake en strooi er gelijkmatig de achtergehouden kruimels overheen.
- Bak de cheesecake 35-40 minuten in de oven of tot de kruimellaag lichtbruin en krokant is.
- Laat 1 uur in de vorm afkoelen en plaats de vorm daarna minimaal 4 uur in de koelkast. Snijd in stukken en serveer. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Ik heb het kooboek opgestuurd gekregen van de uitgeverij. Alles wat je leest is mijn eigen mening en ik was zelfs zo enthousiast over het kookboek waardoor ik heb besloten er 1 recept uit te delen.
Rita Nijdam says:
Lekker hoor!!! 😋😋😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Rita!