fbpx
Oeufs en Cocette

Foodblogswap: Oeufs en Cocette

Deze maand deed ik weer mee aan de FoodBlogSwap. Voor als je niet weet wat dat is: elke maand kun je je hiervoor opgeven in de Facebook groep voor Foodbloggers en je krijgt dan een blog toegewezen waar je die maand van kunt koken, bakken, braden enfin noem het maar op waar je dan je wel eigen draai aangeeft. Deze maand kreeg ik de blog Tasty Healthy Cooking van Marloes toegewezen. Toen ik hier de Oeufs en Cocette tegenkwam kon ik niet anders dan heel nieuwsgierig zijn naar dit recept. Ik ben namelijk een ontzettende sukkel voor mooie namen van gerechten. Oeufs en Cocette is eigenlijk een vrij simpel gerecht maar juist wel weer een aangename verrassing op het doorsnee gebakken of gekookte eitje in de ochtend. Oeufs en Cocette is niets meer en niets minder dan eitjes die rustig zijn gegaard in een bakje en in de oven. Als je een beetje van zacht gekookte eitjes houdt dan wordt je zeker blij van dit gerechtje.

Dit gerecht wordt vaak gemaakt in Ramequins en een braadslee. Ramequins zijn vuurvaste en hittebestendige schaaltjes maar als je die niet in huis hebt kun je eigenlijk vrijwel elk hittebestendig schaaltje gebruiken (heb ik zelf ook gedaan) en geen braadslee in huis? Gebruik dan een andere metalen bakvorm waar de bakjes goed stabiel inpassen en waar je een beetje water in kunt doen.

Verder is het recept vrij simpel; bakje insmeren met een beetje (room)boter, eitje erin, kruiden en in de oven zetten. Voor de variatie op dit recept heb ik gekozen voor wat crème fraîche, Parmezaanse kaas en wat bieslook om het geheel wat meer smaak te geven naast de kruiden maar je kunt natuurlijk ook zalmsnippers, gesneden cherrytomaatjes, ham, spek of wil je helemaal luxe wat kaviaar of viseitjes toevoegen. Het is echt een klassieker waarmee je volop kunt variëren dus geef je gedachten de vrije loop en pas het recept zo aan hoe jij het lekker vindt.

Wat heb je nodig voor 4 x Oeufs en Cocette:

Bereidingstijd: 15 minuten

  • 4 grote eieren
  • 4 x sneetje brood
  • 4 x 1/2 el crème fraîche
  • 20 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • peper, zout & paprika poeder
  • bieslook 4 takjes fijn gesneden en het uiteinde heel laten ter decoratie
  • roomboter

Hoe je Oeufs en Cocette maakt:

1. Doe wat water in een braadslee (of een metalen bakvorm) zodat de bakjes straks tot de helft onder water staan.

2. Zet dit in de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.

3. Vet de Ramequins of hittebestendige schaaltjes in met wat roomboter. Per schaaltje doe je het volgende erin: een halve eetlepel crème fraîche, een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas, breek het ei erboven, wat vers gemalen peper, een heel klein snufje zout (de Parmezaanse kaas is al zout dus veel heb je niet nodig), wat paprika poeder en wat fijn gesneden bieslook erop (de uiteindes gebruiken we straks). Als je nog wat Parmezaanse kaas over hebt verdeel je dit over de bakjes.

4. Zet de schaaltjes in de braadslee in de oven voor ongeveer 9-11 minuten tot het ei mooi zacht gestold is.

5. Terwijl het ei in de ovenstaat rooster je het brood en snij je deze daarna in reepjes.

6. Als het ei uit de oven is garneer je het met de bieslook en serveer met de reepjes brood zodat je lekker kan dippen.

Oeufs en CocetteEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

6 reacties op “Foodblogswap: Oeufs en Cocette”

  1. Kijk, daar heb ik nou ook een zwak voor. Niet noodzakelijk voor gerechten met zo’n sierlijke naam, alhoewel ze daardoor vaak al dubbel zo lekker smaken, maar ik heb een grote voorkeur voor recepten die uitblinken in eenvoud en smaak. Dit is er zo één!
    Heel geschikt, lijkt mij, om een zomers ontbijtje te vieren, maar zeker ook voor Pasen. We hebben nog een poosje te gaan voor de volgende Pasen, maar ik ga dit receptje goed bewaren voor tegen die tijd.
    Lekker!

    1. Klopt inderdaad daar hou ik ook van hoewel een fijn gerecht zoals een zelfgemaakte curry of stoofpot met een lange lijst ingrediënten ook niet verkeerd is. De smaken worden complexer en misschien ook fijner maar daardoor zijn juist die eenvoudige gerechten puur op de smaak van de hoofd ingrediënten weer heel fijn,althans dat is mijn mening 🙂 Laat je het me weten tegen Pasen hoe ‘ie smaakte 😉

  2. Oh wat een mooie foto Eef!! 😀 Ziet er lekker uit!
    & Ik heb me nu ook mee ingeschreven voor de foodblogswap van juli, wie weet maak ik er wel eentje van jouw blog hihi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top