Oeufs en Cocette

Foodblogswap: Oeufs en Cocette

Deze maand deed ik weer mee aan de FoodBlogSwap. Voor als je niet weet wat dat is: elke maand kun je je hiervoor opgeven in de Facebookgroep voor Foodbloggers en je krijgt dan een blog toegewezen waar je die maand van kunt koken, bakken, braden, enfin noem het maar op, waar je dan wel je eigen draai aan geeft.

Aan de slag met oeufs en cocette

Deze maand kreeg ik de blog Tasty Healthy Cooking van Marloes toegewezen. Toen ik hier de Oeufs en Cocette tegenkwam, kon ik niet anders dan heel nieuwsgierig zijn naar dit recept. Ik ben namelijk een ontzettende sukkel voor mooie namen van gerechten. Oeufs en Cocette is eigenlijk een vrij simpel gerecht, maar juist wel weer een aangename verrassing op het doorsnee gebakken of gekookte eitje in de ochtend.

Wat is oeufs en cocette?

Oeufs en Cocette is niets meer en niets minder dan eitjes die rustig zijn gegaard in een bakje en in de oven. Als je een beetje van zacht gekookte eitjes houdt, dan wordt je zeker blij van dit gerechtje. Het wordt vaak gemaakt in ramequins en een braadslee. Ramequins (ook wel ramekins) zijn vuurvaste en hittebestendige schaaltjes, maar als je die niet in huis hebt kun je eigenlijk vrijwel elk hittebestendig schaaltje gebruiken (heb ik zelf ook gedaan). En geen braadslee in huis? Gebruik dan een andere metalen bakvorm waar de bakjes goed stabiel in passen en waar je een beetje water in kunt doen.

Simpel recept

Verder is het recept vrij simpel; bakje insmeren met een beetje (room)boter, eitje erin, kruiden en in de oven zetten. Voor de variatie op dit recept heb ik gekozen voor wat crème fraîche, Parmezaanse kaas en wat bieslook om het geheel wat meer smaak te geven naast de kruiden. Maar je kunt natuurlijk ook zalmsnippers, gesneden cherrytomaatjes, ham, spek of wil je helemaal luxe wat kaviaar of viseitjes, toevoegen. Het is echt een klassieker waarmee je volop kunt variëren, dus geef je gedachten de vrije loop en pas het recept zo aan hoe jij het lekker vindt.

Oeufs en Cocette

Oeufs en Cocette

Oeufs en Cocette. Weer eens iets anders dan het gekookte of gebakken eitje 's morgens en ze zijn ook nog eens super makkelijk te maken!
Nog geen stemmen
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 4 grote eieren
  • 4 sneetjes brood
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 20 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • peper, zout en paprikapoeder
  • 4 takjes bieslook (fijn gesneden, het uiteinde heel laten ter decoratie)
  • roomboter

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe wat water in een braadslee (of een metalen bakvorm) zodat de bakjes straks tot de helft onder water staan.
  • Zet dit in de oven en verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de ramequins of hittebestendige schaaltjes in met wat roomboter.
  • Per schaaltje doe je het volgende erin: een halve eetlepel crème fraîche, een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas, breek het ei erboven, wat vers gemalen peper, een heel klein snufje zout (de Parmezaanse kaas is al zout dus veel heb je niet nodig), wat paprikapoeder en wat fijngesneden bieslook erop (de uiteindes gebruiken we straks). Als je nog wat Parmezaanse kaas over hebt, verdeel je dit over de bakjes.
  • Zet de schaaltjes in de braadslee in de oven voor ongeveer 9-11 minuten tot het ei mooi zacht gestold is.
  • Terwijl het ei in de oven staat, rooster je het brood en snij je deze daarna in reepjes.
  • Als het ei uit de oven is, garneer je het met de bieslook en serveer met de reepjes brood zodat je lekker kan dippen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 227kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 10g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Oeufs en Cocette

6 thoughts on “Foodblogswap: Oeufs en Cocette

  • sunny mama says:

    Kijk, daar heb ik nou ook een zwak voor. Niet noodzakelijk voor gerechten met zo’n sierlijke naam, alhoewel ze daardoor vaak al dubbel zo lekker smaken, maar ik heb een grote voorkeur voor recepten die uitblinken in eenvoud en smaak. Dit is er zo één!
    Heel geschikt, lijkt mij, om een zomers ontbijtje te vieren, maar zeker ook voor Pasen. We hebben nog een poosje te gaan voor de volgende Pasen, maar ik ga dit receptje goed bewaren voor tegen die tijd.
    Lekker!

    • Klopt inderdaad daar hou ik ook van hoewel een fijn gerecht zoals een zelfgemaakte curry of stoofpot met een lange lijst ingrediënten ook niet verkeerd is. De smaken worden complexer en misschien ook fijner maar daardoor zijn juist die eenvoudige gerechten puur op de smaak van de hoofd ingrediënten weer heel fijn,althans dat is mijn mening 🙂 Laat je het me weten tegen Pasen hoe ‘ie smaakte 😉

  • Oh wat een mooie foto Eef!! 😀 Ziet er lekker uit!
    & Ik heb me nu ook mee ingeschreven voor de foodblogswap van juli, wie weet maak ik er wel eentje van jouw blog hihi!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept