Cake smash taart

Cake smash taart + tips voor een cake smash

Cake smash, overgewaaid uit Amerika. Je baby van bijna 1 jaar laten graaien in een taart en er geweldige foto’s van maken. Als foodbloggende mama iets wat mij natuurlijk maar al te leuk leek om te doen. En… dat is het ook! Vandaag deel ik het recept voor een cake smash taart + tips voor een geslaagde cake smash.

Een cake smash organiseer je vaak ruim voor dat je kindje 1 jaar wordt. De foto’s kun je immers perfect gebruiken voor de uitnodiging voor zijn of haar verjaardagsfeestje. Qua planning kun je het beste doen als de kleine rond de 11 maanden oud is. Dan heb je nog een maand om de foto’s te bewerken, er een leuke uitnodiging van te maken en deze te versturen zodat hij op tijd binnen is bij de genodigden. Aangezien onze dochter, Lotte bijna 1 wordt (vrijdag al!, wat gaat de tijd toch snel…), vond ik het een mooi moment om mijn tips met je te delen.

Cake smash – zelf organiseren of laten doen?

Tegenwoordig vind je veel studio’s waarbij professionele fotograferen een cake smash fotoshoot aanbieden. Super leuk (en handig, want geen troep in huis), maar je kunt het ook prima zelf doen. Mocht je zelf niet zo’n ster zijn in foto’s maken kun je uiteraard altijd een handige oom, nicht, neef, tante, buurvrouw, vriendin of wie dan ook vragen om je even te helpen. Sowieso is het handig om met z’n tweeën te zijn. Eén iemand maakt de foto’s en de ander houdt je baby blij en lachend 😉 .

Cake smash taart recept

Inspiratie opdoen voor een cake smash

Pinterest is your friend! Op Pinterest is zoveel leuks te vinden voor een cake smash. Denk aan outfits, accessoires, ideetjes voor de taart. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er. Zet al je leuke ideeën op een “bord” en je hebt direct een moodboard gemaakt voor je fotoshoot.

Cake smash accessoires

Hier kun je he-le-maal op los gaan. Van budgetproof tot over de op. Aan jou de keuze. Als je een beetje op tijd bent kun je via websites zoals Aliexpress allerlei leuke accessoires kopen, maar hou daarbij natuurlijk wel rekening met een paar weken levertijd w.b.t. shipping. Bij winkels als Action, Xenos of Hema vind je vaak ook leuke feestartikelen.
Qua accessoires kun je denken aan pompoms, feestmutsjes, slingers, caketoppers (zoals een “1” of “happy birthday”), ballonen (eventueel met helium zodat ze “zweven”) en natuurlijk kleding. Je kunt he-le-maal over te top gaan, maar less is soms wel more. Ook met een cake smash. De jarige job moet uiteraard de ster van de show blijven.

Wij hebben zelf gekozen voor roze en witte pompoms, een grote 1 voor in de taart, een feestmutsje (welke Lotte wonder boven wonder heeft opgehouden tijds de fotoshoot 😉 ) en wat betreft kleding zijn we gegaan voor een licht blauwe tutu met een witte romper. Thema: roze & wit met spikkeltjes.

Cake smash fotoshoot

Cake smash voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk zegt men altijd 😉 . Kies een rustige dag uit waarop je de tijd hebt om de cake smash fotoshoot te doen. Zorg dat je alles in huis hebt en maak de taart (het liefst) een dag van te voren klaar. Mocht hij mislukken (wat niet kan, want ik ga je er zo een goed recept voor geven 😉 ), maar toch dan heb je de tijd om nog een nieuwe te maken of iets anders te verzinnen. Leg alle spullen klaar en zet ook alles klaar voor je de kleine dame of heer uit bed haalt. Het handigste is natuurlijk om de cake smash na een tukkie te doen, niet ervoor.

Zelf een cake smash organiseren – tips

Alle tips op een rij voor het zelf organiseren van een geslaagde cake smash:

  • Begin op tijd, rond de 11 maanden is een mooi uitgangspunt
  • Doe vooraf inspiratie op en maak een moodboard
  • Zorg dat je alle spullen zoals accessoires en kleding in huis hebt
  • Ga voor een outfit van de kleine (en voor jezelf) die vies mag worden
  • Maak een dag van te voren de taart klaar
  • Maak een kleine(re) taart voor een mooi effect (ga voor een taart met een diameter van ca. 16-18 centimeter)
  • Werk samen, het liefst met z’n tweeën of meer als het kan
  • Zorg ervoor dat er niet nog meer kleine kindjes in huis zijn zodat je je handen vrij hebt
  • Neem de tijd
  • Haal de taart een uurtje voor je de cake smash gaat beginnen uit de koelkast. Zachte boter crème nodigt immers meer uit om in de knijpen dan koude 😉
  • Houd er rekening mee of je een staande of liggende uitnodiging wilt maken (dan moet je immers ook staande of liggende foto’s (laten) maken)

Het belangrijkste: maak lol en geniet! Daar gaat een cake smash om, niet om de perfecte of Pinterest waardigste foto, maar om een geweldige leuke ervaring met je zoontje of dochtertje met als bonus leuke foto’s. Want hoe vaak mag je in je leven met je handen prieken en graaien in een taart?

Na de cake smash

Douchen, badderen en de kleren in de was. Maar dat spreekt voor zich 😉 . Bewerk eventueel direct de foto’s zodat je ze kunt gebruiken voor de uitnodiging. Je kunt helemaal zelf de uitnodiging maken, maar online kun je ook veel bedrijven vinden waarbij je de foto kunt uploaden en met een eenvoudig programma de kaartjes kunt maken. Je kunt er dan direct meerdere bestellen en meestal heb je de kaartjes met een dag in huis.

Cake smash taart recept

Cake smash taart

Cake smash taart

Het recept voor een makkelijke cake smash taart. Leuk voor de eerste verjaardag van je kleintje.
4.46 van 48 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 1 cake smash taartje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Kleurstof in de kleur naar wens

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • We beginnen met het maken van de biscuit. Verwarm de oven hiervoor voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
    •  Neem een ruime kom en mix hierin de eieren en de suiker in ca. 10 minuten met een staafmixer luchtig.
    • Zeef de bloem en maizena en spatel dit voorzichtig (!) door de opgeklopte eieren en suiker.
    • Vet een springvorm in en bedek met bakpapier.
      Tip: als je een lage springvorm hebt kun je met bakpapier een hogere rand maken.
    • Giet het mengsel in de springvorm en bak het biscuit ca. 25-30 minuten goudbruin.
    •  Laat het biscuit volledig afkoelen en snijd deze (horizontaal) door zodat je het midden van de taart kun vullen. Gebruik hiervoor eventueel een taartzaag als je deze in huis hebt.
    • Maak de boter crème zoals in het recept beschreven staat en kleur 1/3 van de boter crème met (natuurlijk) kleurstof indien je dit wil.
    • Bestrijk de bovenkant van 1 deel van het biscuit met de boter crème en leg het andere deel erop.
    • Bestrijk de zijkanten en de bovenkant. Zet de taart daarna even een halfuurtje in de koelkast voor je de toefjes erop gaat spuiten.
    • De toefjes/ roosjes spuit je d.m.v. een spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte het spuitmondje van Wilton, 2D).
      Ik heb de bovenkant van de taart eerst volledig voorzien van roosjes en de rest roze gekleurd met een beetje kleurstof en daar de bovenste roosjes mee gemaakt.
    • Bewaar de taart (afgedekt) in de koelkast en haal hem er ca. 1 uur voor de fotoshoot uit.
      Bestrooi naar wens met eetbare strooisels en steek er een caketopper of een kaars in. Smash ze!

    handig om te weten:

    Tijd voor het recept van mijn cake smash taart. Het is een taart van biscuit en een vulling van botercrème. Een deel van de botercrème heb ik roze gemaakt. Hiervoor kun je kleurstof gebruiken of natuurlijke kleurstoffen zoals een beetje bietensap. Het recept voor de boter crème is overigens afkomstig van collega blogger Laura's Bakery. Zij heeft een heerlijke, zachte botercrème op haar blog heeft staan welke ideaal is om te gebruiken hiervoor.
    De voedingswaarden zijn natuurlijk voor het hele taartje, mocht je deze überhaupt willen weten voor dit taartje 😉 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 1545kcal | Koolhydraten: 187g | Eiwitten: 27g | Vetten: 75g | Verzadigd vet: 48g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Cake smash taart

    8 thoughts on “Cake smash taart + tips voor een cake smash

    • Esmiralda says:

      Hoi eef ik ga vandaag dus deze taart maken maar nu zie ik in je omschrijving staan een staafmixer maar kan dit ook gewoon met een handmixer met gardes ? Graag hoor. Ik van je groetjes esmiralda

      • Het recept precies gevolgd maar het biscuit is niet omhoog gekomen? De bloem en maizena heb ik er maar kort doorgeschept omdat er staat “voorzichtig”. Wat gaat er verkeerd?

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Wat jammer! Het kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal is je beslag dan niet luchtig genoeg geweest. Bijvoorbeeld door te kort mixen of te lang spatelen.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Oh nee! Dat kan meerdere oorzaken hebben:

        – te lang/luchtig geklopt
        – te veel rijsmiddelen in het beslag (bakpoeder, baking soda, eieren)
        – te vochtig beslag (dat maakt het lastig om te rijzen)
        – te kort bakken (nog niet helemaal gaar betekent nog niet klaar met rijzen)

        Hopelijk heb je hier iets aan 🙂

    • Marjolein says:

      Hé, Eef,

      Ik had een vraag over je taart: als je de taart doormidden heb gesneden en zoals jij zegt het midden van de taart kunt vullen. Maar hoe kun je het midden vullen? Je vult dan toch gewoon de bovenkant van de doorgesneden taart?

      Waar heb jij je leuke caketopper nummer 1 vandaan?

      Groetjes Marjolein

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Marjolein, dat klopt! Vullen betekent in dit geval inderdaad de vulling tussen de onderste en bovenste laag cake. Ik heb even gezocht en ik geloof dat het deze verjaardagskaars is! Bak ze!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept