Brusselse wafels

Brusselse wafels

Brusselse wafels, een Belgische verwennerij. Het deeg voor Brusselse wafels wordt zonder suiker gemaakt waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om te versieren met poedersuiker, slagroom, vers fruit of misschien zelfs een bolletje vanille-ijs naast een warme wafel… heerlijk! Vandaag vertel ik je alles over de Brusselse wafel.

Sinds kort heb ik een wafelijzer in huis en dat betekent: uitproberen! Een wafelijzer stond al lang, heel lang op mijn wensenlijstje. Maar om ervoor te zorgen dat mijn huis leefbaar blijft en het niet een keuken met een huis wordt in plaats van een huis met een keuken stel ik soms eisen. Pittige eisen. Zo wilde ik alleen een wafelijzer kopen van de rommelmarkt of kringloopwinkel en dan het liefst zo’n ouderwetse metalen. Dat was de eis en als dat lukte dan kocht ik het wafelijzer natuurlijk direct.

Wafels uit de wafelijzer

Na een jaar heb ik de zoektocht opgegeven: niet te vinden! Althans niet het wafelijzer wat ik in mijn hoofd had. Toch wilde ik heel graag een wafelijzer, ik staakte mijn zoektocht naar de ouderwetse wafelijzer en ging modern, online op zoek naar een nieuwe wafelijzer. Elektrisch, makkelijk om schoon te maken en handig in gebruik. Die vond ik en inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een wafelijzer. Uiteindelijk heb ik deze wafelijzer gekocht bij bol.com voor een zacht prijsje, blij mee!

Belgische wafels

Het feest kon beginnen! Ik begon met het lezen van veel verschillende recepten, achtergrondinformatie over wafels en ontdekte zelfs dat je niet alleen wafels met het wafelijzer kunt maken maar ook een omelet, tosti, rösti en nog veel meer. Logisch ook want een wafelijzer is eigenlijk niets meer en niets minder dan een elektrische grill maar dan alleen met de vorm van een wafel erin. Uiteindelijk kwam ik een recept tegen van de Belgische tv-zender VTM koken voor Brusselse wafels. Kijk trouwens ook echt even het filmpje op hun website want als je net als ik uit de jaren ’80 komt ken je waarschijnlijk wel de beste man die naast Sofie in beeld staat.

Brusselse wafels

Brusselse wafels

Het recept dat ik heb gemaakt is van VTM koken en natuurlijk heb ik hem een heel klein beetje aangepast maar het is een Belgisch recept voor Brusselse wafels, hoe kan het ook anders? Ik mag er immers vanuit gaan dat onze zuiderburen goed weten waar ze het over hebben. Zeker gezien het feit dat België toch echt wel bekend staat om zijn wafels. Wist je dat er heel veel verschillende soorten wafels zijn? De meest bekende Belgische wafels zijn natuurlijk de Brusselse wafels en de Luikse wafels. Er zit alleen wel wat verschil tussen de Luikse wafel en de Brusselse wafel:

✓ Suiker. In Luikse wafels wordt parelsuiker verwerkt waar in Brusselse wafels geen suiker zit. Brusselse wafels worden daarom vaak belegd met poedersuiker, slagroom en/of vers fruit.
✓ Vorm. De Brusselse wafel is vaak rechthoekig van vorm en vrij groot. De Luikse wafel is ovaal of rond.
✓ Het aantal puntjes. Officieel hoort een Brusselse wafel 20 kuiltjes te hebben en een Luikse wafel 24 stuks. Nu niet stiekem gaan tellen hoeveel puntjes er in mijn Brusselse wafels zitten hè?!

Zo meer dan genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke Brusselse wafels. Ze zijn zacht, luchtig en hebben een iets krokant korstje. Je kunt deze wafels prima een dagje bewaren (mits afgesloten) maar warm zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Brusselse wafels

Brusselse wafels

Brusselse wafels

Dit is het Belgische recept voor de lekkerste Brusselse wafels. Makkelijk om te maken en waanzinnig lekker. Maak ze nu zelf thuis!
4.53 van 17 stemmen
Voorbereiding: 55 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram bloem
  • 125 ml melk
  • 125 ml water
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 7 gram droge gist
  • 1 ei (middel)
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Smelt de boter en laat dit vervolgens afkoelen.
  • Doe de melk met het water in een pannetje samen met de gist en verwarm dit op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet kookt maar dat je het alleen lauwwarm maakt.
  • Neem een ruime kom en doe hier de bloem in. Giet hier vervolgens de verwarmde melk en water bij en mix tot een egaal beslag.
  • Splits het ei en meng het eidooier door het deeg. Klop het eiwit op.
  • Meng daarna de gesmolten boter en een snuf zout door het deeg en schep als laatste het opgeklopte eiwit door het deeg.
  • Laat het deeg ongeveer 45 minuten (afgedekt) rijzen.
  • Verwarm het wafelijzer en vet deze eventueel in met bakspray of een beetje olie. Vul het wafelijzer vervolgens met het deeg. Afhankelijk van de grootte van het wafelijzer kun je ongeveer 6 wafels maken met dit deeg. Bak de Brusselse wafels in ongeveer 5 tot 10 minuten goudbruin en serveer ze met poedersuiker, slagroom en/of vers fruit. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 193kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 5g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Brusselse wafels

40 thoughts on “Brusselse wafels

  • Hmmm deze homemade wafels aten we vroeger thuis regelmatig, het lekkerste vind ik ze met een bolletje ijs erbij, heeeeerlijk! Al ziet deze versie er ook watertandend lekker uit, hmm! Superleuk dat je een wafelijzer hebt gekocht! 🙂

    • Peter de Koning says:

      Hoi Eef,

      Sta op het punt om vandaag je recept te gebruiken. Maar soms eet ik wel eens (heel lang geleden inmiddels) wafels en dat heb je een soort van klontje suiker inzitten. weet even niet hoe ik het anders moet noemen. En dan niet omdat er slecht gemengd is, maar bewust. Weet je toevallig welke suiker dat zou kunnen zijn? Is dat een kandij vorm of iets van basterd?

      Laat nog weten hoe je recept is gegaan

      • Ik moest het even voor je opzoeken, ik heb het zelf eerder gebruikt in een recept voor suikerbrood, maar dat heet parelsuiker. Erg lekker, maar wel wat lastig te vinden in de supermarkt helaas. Soms heeft Aldi het geloof ik en anders via bak webshops kun je het vinden. Inderdaad lekker om door de wafels te doen 🙂

        • Peter de Koning says:

          Oh super, Ga ik gelijk eens naar zoeken. Dank je wel.
          Sorry late reactie. Had gedacht dat er wel automatisch een email zou komen. Maar dat is dus niet zo. Anders had ik veel eerder antwoord gegeven.

          Top

          Groetjes

          Peter

          • Geen probleem. Voor de automatische mail moet je zelf even toestemming geven onder het reactie vakje, ivm de AVG 😉

  • Lijkt mij zo lekker deze wafels! Ik wil ook al tijden een wafelijzer maar blijf maar twijfelen. Wéér een apparaat extra om op te bergen haha.

  • Goede basis voor de brusselse wafel. Heb het recept net gemaakt en wat smaakte het toch goed. Gewoon de klassieke variant gemaakt met wat poedersuiker en slagroom. Echt een topper! Bedankt voor het delen van het recep

  • Goede basis voor de brusselse wafel. Heb het recept net gemaakt en wat smaakte het toch goed. Gewoon de klassieke variant gemaakt met wat poedersuiker en slagroom. Echt een topper! Bedankt voor het delen van het recep

  • Eindelijk een recept wat werkt voor mijn ijzer en smaak! Ik heb wel voor wat extra smaak een theelepel vanille-extract erbij gedaan, heerlijk 🙂

    • Je moet het even roeren sowieso, dan krijg je geen klontjes. Als het vocht te warm is kan de gist doodgaan dus check even of je het vocht niet te warm hebt gemaakt, succes 🙂

  • Ik heb zondag een wafelijzer gekregen , nu heb ik het deeg gemaakt .
    Het staat nu te rijzen en na het eten ga ik bakken ????
    Ik laat het weten !

    Een vraag , komt het rijzen superprecies of mag het een kwartiertje doorrijzen ?

    • Wat leuk! Veel plezier ermee alvast 🙂 Nee hoor een kwartiertje is niet erg, rijzen ligt ook een beetje aan de temperatuur van de ruimte zelf. Is het 30 graden dan heb je veel minder tijd om te rijzen nodig dan wanneer het een normale temperatuur is zoals nu.

      • Hallo Eef ,

        Dankjewel
        Ik heb het nu een aantal malen geprobeerd met gist en een keer met zelfrijzend meel .
        De smaak ik goed maar ze zijn niet echt fijn luchtig .
        Wat kan ik nog doen denk je ?

        • Lastig om zo te zeggen eerlijk gezegd, maar je kunt eventueel het eiwit stijfkloppen voor je het erdoorheen doet om de wafels extra luchtig te maken.

          • Dankjewel , dat staat in uw recept dus dat doe ik al , kan ik er een extra eiwit aan
            toevoegen ? Of extra gist misschien ?

          • Excuus ik was in de war met mijn andere wafels recept. Je zou wat extra gist kunnen toevoegen, maar teveel gist ga je vaak ook terug proeven in de wafels en dat is niet bepaald lekker. Wellicht is dit niet het recept wat je zoekt omdat het niet precies je smaak is? Ik probeer met je mee te denken hoe we ze nog luchtiger kunnen maken zonder teveel af te wijken van het originele Belgische recept, maar ik kan zo niets anders bedenken helaas.

          • In het belgische recept van jeroen meus gebruikt hij zelfrijzend bakmeel en gist, dus geen bloem. Misschien dat dat helpt?

  • Beste Eef,
    De Brusselse wafels ga ik zeker maken. Ik heb een Optigrill+ met wafelijzers gekregen, dus wil dit ook snel gaan uitproberen. Het recept is helder, maar ik zie nergens in je recept de temperatuur staan. In diverse recepten van Brusselse wafels staan verschillende temperaturen. Wat is de beste temperatuur om de wafels te bakken?
    Ik hoor het graag.

  • Hannie Bodt says:

    Maakte vroeger wafels van kantenklaar oliebollendeeg; daar stond een variant op voor wafels…..nu niet meer. Ga je recept binnenkort uitproberen met mijn kleinzoon (zijn wens); ben blij met jouw recept zonder suiker, want de helft van het beslag doen we (traditiegetrouw) geraspte kaas door…..je weet niet wat je niet meer. proeft!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept