Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes maken

Brabantse worstenbroodjes, de liefde voor deze heerlijke worstenbroodjes is groot bij menig Brabander. Zachte broodjes met een vulling van zelfgemaakte worstjes op basis van gehakt. Dit recept moet je echt eens proberen, zo lekker!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Martine van Duizend en 1 dag

Ik kreeg de blog van Martine genaamd Duizend en 1 dag toegewezen. Een foodblog met recepten uit alle windstreken, soms een persoonlijk kijkje achter de schermen en reisverslagen. De keuze was ook deze maand niet eenvoudig want Martine heeft veel lekkere recepten op haar blog staan. Maar ik had mijn oog laten vallen op haar recept voor worstenbroodjes. Dat stond al zo lang op mijn wensenlijstje om eens te maken. Normaliter zijn Brabantse worstenbroodjes redelijk flauw gekruid met een beetje peper en zout. Het fijne aan haar recept vond ik juist dat ze wel verschillende kruiden gebruikt én het feit dat ze soezenbeslag door het gehakt deed. Dit zorgt voor een goed gevuld broodje en een lekker smeuïg gehakt. Een perfect startpunt om mijn eigen draai te geven aan haar recept.Bereidingsfoto worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

… met een twist van een West-Friese kaaskop. Grapje natuurlijk, dan had ik er kaas in moeten doen, hoewel… dat zou fantastisch lekker zijn! Maar dat deed ik niet. Je kunt trouwens elk soort gehakt gebruiken om de worstenbroodjes, maar het lekkerst is om iets vettig gehakt te gebruiken. Daar geeft meer smaak en het zorgt ervoor dat de worstjes lekker smeuïg blijven.

Varkensgehakt of half om half

Laatst waren we een weekje naar Duitsland op vakantie en ik heb daar varkensgehakt meegenomen, iets wat in Nederland vaak lastig te verkrijgen is. Je kunt uiteraard ook prima half-om-halfgehakt gebruiken, maar mocht je varkensgehakt kunnen vinden, probeer dat eens. Dat geeft net even een malsere textuur. Je kunt hiervoor trouwens ook het gehakt uit varkenssaucijzen halen, let er dan wel even op of hier niet al kruiden in verwerkt zitten zodat je het toevoegen van extra kruiden hierop kunt aanpassen. Naast ander gehakt, bereidde ik mijn deeg iets anders, voegde ik wat extra kruiden toe en voor een mooie glans smeerde ik nog een beetje boter over de broodjes nadat ze uit de oven kwamen. Het resultaat: verrukkelijk! Dank Martine voor dit heerlijke recept, ik ga het zeker vaker maken!

Zelf worstenbroodjes maken

Brabantse worstenbroodjes

Recept voor de LEKKERSTE Brabantse worstenbroodjes. Makkelijk recept met stap-voor-stap foto's van de bereidingswijze voor echt Brabantse worstenbroodjes.
Voorbereiding: 35 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 18 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Ingrediënten soezenbeslag:

  • 50 ml melk
  • 25 gram roomboter ongezouten
  • 25 gram bloem
  • 1 ei middel

Ingrediënten voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 300 ml volle melk lauwwarm
  • 25 ml olie
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje gist gedroogd - 7 gram
  • zout

Ingrediënten voor het gehaktmengsel:

  • het soezenbeslag
  • 500 gram gehakt half-om-half of varkensgehakt
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel sambal
  • peper en zout

Extra:

  • klontje boter om de broodjes mee in te smeren
  • 1 ei geklutst

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het soezenbeslag zodat dit goed kan afkoelen.
  • Doe de melk samen met de boter in een steelpannetje en verhit op laag tot middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Breng het daarna eventjes aan de kook.
    Bereidingsfoto 1
  • Zet het vuur lager en voeg de bloem toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel.
    Bereidingsfoto 2 - zelf worstenbroodjes maken - voeg de bloem toe
  • Blijf roeren tot je een mooi glanzend balletje deeg hebt en doe dit in een ruime kom zodat het kan afkoelen tot kamertemperatuur.
    Bereidingsfoto 3 het soezenbeslag maken
  • Zodra het beslag op kamertemperatuur is klop je er met een garde of handmixer een geklutst eitje door tot je een dikke consistentie hebt. Zet apart.
    Bereidingsfoto 5 het soezenbeslag is klaar
  • Nu ga je het deeg maken. Meng hiervoor de witte basterdsuiker, melk en het zakje gist met elkaar in een glas en laat even staan tot het gaat schuimen.
  • Meng dit met de bloem en de olie en kneed hiervan met de hand of met de keukenmachine een soepel deeg.
    Bereidingsfoto 6 het deeg kneden
  • Laat het deeg daarna ongeveer 15-30 minuten rusten in een kom welke je hebt afgedekt met een theedoek op een warme plek.
  • Ondertussen meng je alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar en maak je er kleine worstjes van, van ongeveer 30-35 gram.
  • Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 40-50 gram en rol hier balletjes van door met je hand een kommetje te maken.
    Bereidingsfoto 7 het deeg vormen
  • Rol de balletjes uit tot een ovale lap en leg het worstje er horizontaal in.
  • Vouw eerst de zijkanten naar binnen en dan de bovenkant en de onderkant, rol het worstenbroodjes voorzichtig over het aanrecht zodat de naden goed sluiten en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg en de worstjes op zijn.
    Bereidingsfoto worstenbroodjes
  • Kluts een eitje en bestrijk hiermee de worstenbroodjes. Laat ze nu 1 uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden, bestrijk de broodjes nogmaals met ei en bak ze in 10 minuten goudbruin af.
  • Zodra ze uit de oven komen bestrijk je ze met een beetje gesmolten roomboter. Dek je ze af met een theedoek en laat ze afkoelen (door het afdekken krijg je heerlijke zachte broodjes). Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 240kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 10g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 4g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Brabantse worstenbroodjes

Worstenbroodjes Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 gedachtes op “Brabantse worstenbroodjes maken”

  1. Wat is nu eigenlijk witte basterdsuiker? De licht bruine en donkere kennen wij in België wel maar de witte heb ik nog niet in winkels gezien

    1. Klopt, witte basterdsuiker is in Belgie bijna niet te verkrijgen. Je kunt het vervangen voor licht bruine of voor gewone suiker.

  2. Wat is nu eigenlijk witte basterdsuiker? De licht bruine en donkere kennen wij in België wel maar de witte heb ik nog niet in winkels gezien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top