fbpx
Beef Chimichurri

Beef Chimichurri

Misschien heb je er al eens van gehoord, ik vond het zo leuk klikken; ‘chimichurri’ maar het klinkt niet alleen fijn, het ís ook heel erg lekker! In het Zuid-Amerikaanse Argentinië of in Zuid-Amerikaanse restaurants zul je vaak  een bakje chimichurri naast je vlees vinden. De vlees kan er ook in gemarineerd worden maar meestal is het een saus voor erbij. Chimichurri kent eigenlijk heel veel verschillende recepten en je kunt ‘m zo mild of zo pittig maken als je zelf wilt. Het is een lekker ‘sausje’ of beter: een olie met kruiden voor bij je vlees. Deze chimichurri is lekker fris, licht zurig door de limoen en vol met verse kruiden heerlijk om heel dun over een goed stuk vlees (wat vooraf lekker gemarineerd is) te eten en daarom vandaag Beef Chimichurri.

Ik heb gekozen voor entrecote als vlees omdat deze een heel dun vet randje heeft. Ideaal om mee te grillen of te bakken en het vlees krijgt hierdoor meer smaak maar een entrecote is ook wat steviger. Je kunt het vetrandje wegsnijden na het bakken als je het niet lekker vind maar laat hem er zeker aan als het je lekker lijkt. Voor vlees geldt natuurlijk dat je die ongeveer een half uurtje voor je gaat bakken uit de pan haalt. Zo ‘schrikt’ het vlees niet van de hete pan wat je wel hebt als je het net uit de koelkast gaat bakken.

Vooraf heb ik het vlees even gemarineerd voor een uurtje of 2-3. In de marinade heb ik een van de ingrediënten van de chimichurri verwerkt en wat mij zelf lekker leek. Hiervoor heb ik ook soyasaus gebruik wat misschien een gekke combi is aangezien soyasaus toch voornamelijk in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Soyasaus bij de marinade past echter perfect omdat het net dat ‘zoutje’ geeft.

Wat je nodig hebt voor 2 personen Beef Chimichurri:

  • 2 stuks entrecote (ca. 250-300 gram in totaal)
  • 2 limoenen
  • 25 ml soyasaus
  • 25 ml + 50 ml olijfolie
  • 1 tl sesamolie
  • 3 tl suiker
  • 1/4 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • verse koriander
  • verse peterselie
  • 1/2 tl (kleine) chilipeper fijngesneden
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder of ketumbar
  • peper, zout & cayenne peper
  • boter

Hoe je Beef Chimichurri maakt:

1. Maak eerst de marinade voor de vlees door 25 ml soyasaus, 25 ml olijfolie, 1 tl sesamolie in een schaal te doen. Knijp hierover 1/2 limoen uit en doe er 1 teentje geperste knoflook, 1,5 el fijngesneden koriander, 1 tl suiker en een snufje cayennepeper bij. Meng als goed door elkaar en schenk dit over de entrecote. Laat dit voor ongeveer 2 á 3 uur in de koelkast lekker marineren.

2. Maak nu ook meteen de marinade (de daadwerkelijke chimichurri) door het volgende in een schaal te doen: 1/2 tl (kleine) chilipeper, 1/4 ui gesnipperd, 1 teentje knoflook, een klein handje fijngesneden peterselie & koriander, 50 ml olijfolie, 1 limoen, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 tl korianderpoeder, 1/2 zout en naar smaak eventueel 2 tl suiker. Zo kan de marinade ook even lekker intrekken.

3. Haal een half uur voor je gaat beginnen het vlees uit de koelkast. Schenk de marinade eruit en dep het vlees droog met een keukenpapiertje. De marinade is nu goed ingetrokken en om het vlees mooi te kunnen bakken deppen we het vlees droog. Bestrooi met peper en zout en laat ongeveer een half uurtje op kamertemperatuur komen.

4. Pak een ruime koekenpan of grill en doe de boter in de pan. Je kunt bijvoorbeeld Croma gebruiken en anders roomboter met een scheutje olijfolie. Als de boter goed heet is geworden leg je de entrecote in de pan, per kant 1 minuutje en blijf het vlees constant bewegen. Gebruik hiervoor GEEN vork (dan prik je het vlees stuk) maar bijvoorbeeld een (vlees)tang. Na 2 minuten (1 minuut per kant) haal je heel vlees uit de pan. Leg het vlees op een bord en dek het af met aluminium folie (doffe kant naar boven – de zilveren/glimmende kant houdt de warmte dan in het vlees). Laat het vlees op deze manier 2 minuten na garen.

5. Serveer met bijvoorbeeld een frisse salade en krieltjes.

Beef ChimichurriEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

14 reacties op “Beef Chimichurri”

  1. Hmm ziet er heerlijk uit Eef!
    En ik moet eerlijk zeggen: heb ik nog nooit gegeten… maar is iets wat ik zeker eens wil proberen (én ik denk dat mijn vriendje dat ook niet erg zal vinden haha 😉 )

  2. Ik heb er echt nog nooit van gehoord! Maar het lijkt me heerlijk. Even een vraagje..de tweede marinade , dat is dus de chimichurri? Ik ga het zeker binnenkort maken!!

    1. Klopt dat is de ‘echte’ chimichurri. Ik heb het ook even aangepast in de tekst 🙂 Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top