Misschien heb je er al eens van gehoord, ik vond het zo leuk klinken; ‘chimichurri’. Maar het klinkt niet alleen fijn, het ís ook heel erg lekker! Deze chimichurri is lekker fris, licht zurig door de limoen en vol met verse kruiden heerlijk om heel dun over een goed stuk vlees (wat vooraf lekker gemarineerd is) te eten en daarom vandaag Beef Chimichurri.
In het Zuid-Amerikaanse Argentinië of in Zuid-Amerikaanse restaurants zul je vaak een bakje chimichurri naast je vlees vinden. Het vlees kan er ook in gemarineerd worden, maar meestal is het een saus voor erbij. Chimichurri kent eigenlijk heel veel verschillende recepten en je kunt ‘m zo mild of zo pittig maken als je zelf wilt. Het is een lekker ‘sausje’ of beter: een olie met kruiden voor bij je vlees.
Lekkere beef chimichurri
Ik heb gekozen voor entrecote als vlees omdat deze een heel dun vetrandje heeft. Ideaal om mee te grillen of te bakken en het vlees krijgt hierdoor meer smaak, en een entrecote is ook wat steviger. Je kunt het vetrandje wegsnijden na het bakken als je het niet lekker vindt, maar laat hem er zeker aan als het je lekker lijkt. Voor vlees geldt natuurlijk dat je het ongeveer een half uurtje voor je gaat bakken uit de koelkast haalt. Zo ‘schrikt’ het vlees niet van de hete pan, wat je wel hebt als je het net uit de koelkast gaat bakken.
Marineren
Vooraf heb ik het vlees even gemarineerd voor een uurtje of 2-3. In de marinade heb ik een van de ingrediënten van de chimichurri verwerkt en wat mij zelf lekker leek. Hiervoor heb ik ook sojasaus gebruikt wat misschien een gekke combi is aangezien sojasaus toch voornamelijk in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Sojasaus bij de marinade past echter perfect omdat het net dat ‘zoutje’ geeft.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 25 ml sojasaus
- 75 ml olijfolie
- 1 theelepel sesamolie
- 2 limoenen
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- verse koriander
- 3 theelepels suiker
- 2 stuks entrecote (ca. 250-300 gram in totaal)
- 1/4 ui (gesnipperd)
- verse peterselie
- 1/2 theelepel kleine chilipeper (fijngesneden)
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- peper, zout & cayenne peper
- boter
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak eerst de marinade voor het vlees door 25 ml sojasaus, 25 ml olijfolie, 1 theelepel sesamolie in een schaal te doen. Knijp hierover 1/2 limoen uit en doe er 1 teentje geperste knoflook, 1,5 eetlepel fijngesneden koriander, 1 theelepel suiker en een snufje cayennepeper bij. Meng goed door elkaar en schenk over de entrecote. Laat dit voor ongeveer 2-3 uur in de koelkast marineren.
- Maak nu ook meteen de marinade (de daadwerkelijke chimichurri) door het volgende in een schaal te doen: 1/2 theelepel chilipeper, 1/4 ui gesnipperd, 1 teentje knoflook, een klein handje fijngesneden peterselie & koriander, 50 ml olijfolie, 1 limoen, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel zout en naar smaak eventueel 2 theelepels suiker. Zo kan de marinade ook even lekker intrekken.
- Haal een half uur voor je gaat beginnen het vlees uit de koelkast. Schenk de marinade eruit en dep het vlees droog met een keukenpapiertje. Bestrooi met peper en zout en laat ongeveer een half uurtje op kamertemperatuur komen.
- Pak een ruime koekenpan of grill en doe de boter in de pan. Als de boter goed heet is, leg je de entrecote in de pan, per kant 1 minuutje en blijf het vlees constant bewegen. Gebruik hiervoor GEEN vork (dan prik je het vlees stuk) maar bijvoorbeeld een (vlees)tang. Na 2 minuten (1 minuut per kant) haal je het vlees uit de pan. Leg op een bord en dek het af met aluminium folie. Laat het vlees op deze manier 2 minuten na garen.
- Serveer met bijvoorbeeld een frisse salade en krieltjes. Eet smakelijk!
Anne-Marie Otter says:
Oh lekker zeg. Ik moet heel eerlijk toegeven (schaam schaam) dat ik chimichurri vaak maak uit zo’n Knorr wereldgerechtenpak. Niet verder vertellen he 🙂
Eefkooktzo says:
Haha nee joh zal het niet verder vertellen 😉
Northflix says:
Dit klinkt echt zo ontzettend lekker!
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂
Elien says:
Hmm ziet er heerlijk uit Eef!
En ik moet eerlijk zeggen: heb ik nog nooit gegeten… maar is iets wat ik zeker eens wil proberen (én ik denk dat mijn vriendje dat ook niet erg zal vinden haha 😉 )
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂 Haha mijn vriend vond het heerlijk dus zeker een keer proberen 😉
Nathalie says:
wat ziet dat er lekker uit!
Eefkooktzo says:
Dank je!
kelly says:
Ik heb er echt nog nooit van gehoord! Maar het lijkt me heerlijk. Even een vraagje..de tweede marinade , dat is dus de chimichurri? Ik ga het zeker binnenkort maken!!
Eefkooktzo says:
Klopt dat is de ‘echte’ chimichurri. Ik heb het ook even aangepast in de tekst 🙂 Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?
Sarah - Van Eigen Kweek says:
Mmmm lekker hé! Ik heb laatst ook een chimichurri gemaakt en samen met wat reepjes biefstuk tussen een taco gedaan. Héérlijk gewoon!
Eefkooktzo says:
Oeh dat klinkt ook zeker niet verkeerd! Goede combi taco, lekker 🙂
Claudia says:
Mmm dat klinkt niet alleen lekker, het ziet er ook super lekker uit.
Eefkooktzo says:
Ja toch 😉 Dank je wel 🙂