Koelkast bewaar tips foto blog

Basis Kooktechnieken #4: Koelkast bewaar tips

Wat bewaar ik in mijn koelkast? Een vraag die ik mezelf vaak stel als ik weer met een lading boodschappen thuiskom (of laat bezorgen). Op de een of andere manier heb ik altijd een gebrek aan ruimte. Misschien is het tijd om een nieuwe koelkast te kopen? Maar misschien kan ik ook beginnen met de koelkast iets logischer in te delen… Ik vraag me namelijk vaak af wat moet waar? Moet dat wel in de koelkast en kan dat wel bij elkaar liggen? Herkenbaar? Lees dan snel verder! Basic Cooking #4: Koelkast bewaar tips!

De vuistregel die je kunt hanteren is: stond het in de supermarkt in de koeling? Dan zet je het thuis ook in de koelkast. Iets vers gemaakt of een open verpakking? Ook dat bewaar je in de koeling. Alleen zijn er wat uitzonderingen op de regel. Sommige dingen zoals groenten bewaar je thuis (vaak) wel in de koelkast terwijl je die in de supermarkt juist weer niet in de koeling tegen komt. Tijd voor wat nader onderzoek en om iets dieper op de zaken in te gaan…

Zuivel bewaren in de koeling

Verse zuivel producten zoals kaas, melk, yoghurt of boter bewaar je altijd in de koelkast en dan wel in het midden van je koelkast. Lang houdbare zuivel als smeerkaas, houdbare melk of koffiemelk hoef je dicht niet in de koelkast te bewaren, eenmaal open wel. Eieren zijn een uitzondering op de regel. Deze hoef je namelijk niet in de koelkast te bewaren. Zelf bewaar ik ze in de koelkast omdat ik dat handig vind maar het is niet bewezen dat ze dan ook langer vers blijven. Janny van der Heijden zei dit ook tijdens de Nationale Eettest. Toch liever buiten de koelkast? Bewaar ze dan wel op een droge, donkere plek.

Paprika rood en oranje

Groenten & fruit

Fruit en groenten bewaar je nooit samen omdat er in sommige fruitsoorten ‘ethyleen’ zit. Dit is een stofje wat het rijpingsproces versneld. Om deze reden kun je uien en aardappels ook beter niet samen waren.

Aardappels kunnen muf worden als je ze in de koelkast bewaard. Daarnaast nemen ze makkelijk aroma’s van andere producten aan. Aardappels bewaar je net als uien, knoflook en gedroogde bonen (apart) buiten de koelkast op een donkere, droge plek (bijvoorbeeld de voorraadkast of een keukenkastje).

Sommige groenten wil je eerst nog even laten rijpen buiten de koelkast zoals avocado of tomaten bijvoorbeeld. Als ze rijp zijn bewaar je ze in de koelkast zodat ze langer goed blijven. De meeste groenten kun je verder in de koelkast bewaren. Hiervoor gebruik je de (jawel 😉 ) groentelade. Dit is de koudste plek van de koelkast en zo blijven je groenten langer goed. Wil je een nieuwe koelkast kopen? Dan is het handig om voor een koelkast te kiezen met lekkere ruime lades.

Heb je voorverpakte groenten? Prik dan gaatjes in de verpakking zodat er luchtcirculatie kan ontstaan.

Fruit bewaar je vaak buiten de koelkast maar in de zomer kun je het tijdens echt warme dagen beter in de koelkast bewaren. Zeker zomerfruit zoals aardbeien, bramen en frambozen maar ook tropische vruchten. Let met fruit op de fruitschaal altijd wel even op een (overrijpe) banaan. Deze kan er namelijk (door de ethyleen) voor zorgen dat de rest van je fruit erg snel kan verouderen.

Kip met rozemarijn en sinaasappel uit de oven

Vlees & Vis

Dit bewaar je op de plank boven de groentelade. Vlees en vis bewaar je altijd goed verpakt (om kruisbesmetting te voorkomen).

Verse kruiden

Naast dat je natuurlijk plantjes kan kopen in de winkel of (helemaal hip) zelf zaadjes kunt zaaien om groente te kweken kun je ook bosjes kruiden kopen in de winkel of op de markt. Deze bewaar je in de koelkast. De voorverpakte bosjes kruiden uit de supermarkt blijven dicht nog best even goed in de koelkast maar bosjes verse kruiden worden al snel slap in de koelkast. Een tip die ik ooit kreeg was om het bosje in een vochtige lap, bijvoorbeeld een theedoek, te wikkelen en het zo in de koelkast te bewaren. Dé tip want zo blijft je bosje verse kruiden veel langer vers en goed in de koelkast.

Smoothie peer, banaan en gember

Drinken

Zelfgemaakte sapjes of smoothies bewaar je (afgesloten) maximaal 2 dagen in de koelkast. Kant en klare sappen uit de koelkast bewaar je thuis natuurlijk ook in de koelkast. Al het andere drinken (m.u.v. zuivel) kun je prima buiten de koelkast bewaren maar koud drinkt meestal wel het lekkerst 😉 . Heb je graag flesjes water in de koelkast die je vult met kraanwater? Deze kun je maximaal 3-4 dagen bewaren voor het water niet meer goed is (ook kraanwater heeft een beperkte houdbaarheid). Drinken bewaar je in de deur van de koelkast (de minst koude plek overigens). Kies dan ook voor een ruime, handig in te delen deur wanneer je een nieuwe koelkast gaat kopen.

Balsamico Siroop

Sauzen

Sauzen die je kant en klaar koopt kun je vaak dicht buiten de koelkast bewaren en eenmaal geopend bewaar je ze in de koelkast. Bij zelfgemaakte of verse sauzen hangt het heel erg af van welke ingrediënten je hebt gebruikt (en hoe vers die waren). Heb je zuivel of andere ‘bederfelijke’ ingrediënten gebruikt zou ik de saus niet te lang bewaren. Voor veel zelfgemaakte sauzen kun je ook op internet eenvoudig vinden hoe lang je ze ongeveer kunt bewaren. Sauzen bewaar je trouwens ook het beste in de deur van de koelkast. Extra belangrijk dus om op te letten als je een nieuwe koelkast gaat kopen.

Tot slot: let goed op de houdbaarheidsdata als je de boodschappen opruimt. Nieuwe dingen met een langere t.h.t. zet je achteraan en ‘oudere’ dingen vooraan (denk bijvoorbeeld aan boter of yoghurt wat je misschien wat op voorraad hebt). Zo pak je altijd de juiste en hoef je niet onnodig voedsel weg te gooien.

Volgens het voedingscentrum is het, het beste om 1 x in de maand je koelkast schoon te maken met een sopje.

Heb je zelf nog een goede ‘bewaar’ tips voor in de koelkast of juist er buiten? Laat het weten in de reacties 🙂 !

6 thoughts on “Basis Kooktechnieken #4: Koelkast bewaar tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *