fbpx
Honeycomb recept

Honeycomb recept

Honeycomb, een heerlijke zoete zonde met een knapperige bite en deze keer omhuld met chocolade. Ik maakte honeycomb voor de foodblogswap van deze maand. Bij de foodblogswap maak je een recept van een willekeurig toegewezen blog en hier geef je je eigen draai aan. Dit keer ging ik aan de slag met het heerlijke recept voor honeycomb.

Ik kon het weer eens niet laten… De inschrijving van de foodblogswap kwam online en even twijfelde ik. Afgelopen november en december heb ik namelijk ook niet meegedaan en dat terwijl ik anderhalf jaar trouw elke maand hieraan heb meegedaan. Eigenlijk heb ik het er net eventjes iets te druk voor om nog een ” ik moet dit echt deze maand doen” erbij te hebben.

Afspraak is afspraak

Nu klinkt het misschien alsof ik de foodblogswap als “taak” zie maar eigenlijk vind ik het juist erg leuk! Nieuwe blogs ontdekken, nieuwe recepten maken en aanpassen. Helaas zit er maar 24 uur in een dag en daarom moet je soms keuzes maken. Hierdoor kan je niet altijd aan alles meedoen maar eigenlijk ben ik wel heel erg blij dat ik deze maand weer mee deed.

Ik mocht namelijk aan de slag met het blog van Cookingdom. De leuke blog van Arieta met heel veel lekkere, leuke en verrassende recepten. Zo kwam ik het recept voor honeycomb op haar blog tegen en laat ik daar nou echt dol op zijn. Een kleine of misschien een grote “maar” want ik heb wel vaker geprobeerd honeycomb te maken alleen zijn dat niet bepaald succesvolle pogingen geweest.

Honeycomb

Ik lieg zeker niet als ik zeg dat ik inmiddels al een keer of 5 honeycomb heb proberen te maken. Mislukking alom. Te zout, te plakkerig, een grote bende… wat er fout kan gaan ging ook fout. Tot ik het recept van Arieta eens probeerde. Perfect! Ik heb dan ook geen aanpassingen gedaan aan het recept maar de honeycomb voorzien van een lekker laagje chocolade. Net even een kleine twist op het originele recept die de honeycomb extra lekker maakt! Overigens heb ik het recept gehalveerd. Dit is de helft van het originele recept een hieruit haal je zo’n 10 tot 12 stukjes.

Honeycomb, Hokey Pokey en Crunchie

Honeycomb is in Nederland niet zo bekend maar misschien ken je de repen van de Crunchie wel. Van origine een Britse lekkernij die veelal geëxporteerd wordt naar allerlei andere landen maar helaas niet naar ons koude kikkerlandje. Zelf leerde ik de Crunchie repen dan ook kennen tijdens mijn stage in Spanje heel wat jaartjes geleden en heel wat jaartjes later leerde ik dat het overheerlijke “crunchy” gedeelte van deze reep honeycomb is. Honeycomb is lekker knapperig, smaakt naar karamel en is verslavend lekker (wees dus gewaarschuwd 😉 ). Het heeft zijn naam te danken aan de honingraatstructuur en wordt ook wel Hokey Pokey genoemd.

Honingraat

Eigenlijk is honeycomb niets meer en niets minder dan een chemische reactie die wordt veroorzaakt wanneer je baking soda toevoegt aan karamel gemaakt van boter, suiker en golden syrup. Een aantal ingrediënten uit dit recept zul je misschien niet standaard in je keukenkastje hebben. Baking soda wordt gelukkig steeds bekender in Nederland en kun je tegenwoordig prima verkrijgen in de supermarkt van Dr. Oetker of het merk Arm & Hamer (oranje pak met een gespierde arm er die, jawel, een hamer vast houdt). Golden syrup kun je vinden bij o.a. Marqt of de Sligro. Eventueel kun je dit vervangen voor honing maar ik raad je toch het liefst golden syrup aan voor het beste resultaat. Leuk detail: meestal wordt honeycomb dus helemaal niet met honing gemaakt, het dankt zijn naam echt aan de honingraatstructuur. Gebruik wel echt verse baking soda. Baking soda die te lang open heeft gestaan verliest namelijk zijn werking. Vragen? Laat het gerust weten in de reacties!

Honeycomb recept


Het recept voor honeycomb:

Voorbereidingstijd: 40 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereidingstijd: 60 minuten (incl. afkoelen van de honeycomb)
Hoeveelheid: 10 tot 12 stukjes honeycomb

Wat heb je nodig voor honeycomb (ingrediënten):

  • 80 gram suiker
  • 40 gram golden syrup
  • 40 gram roomboter
  • 1 theelepel baking soda

Hoe maak je honeycomb :

  1. Neem een ovenschaal van 10 x 20 centimeter en leg hier een velletje bakpapier in.
  2. Doe dan de boter, suiker en golden syrup in een steelpannetje met een dikke bodem. Op middelhoog vuur laat je de suiker smelten en daarna mag het vuur op hoog tot het goedje lekker gaat bubbelen. Niet roeren! Je kunt wel de pan voorzichtig heen en weer bewegen. Zorg er nu ook voor dat je de theelepel baking soda bij de hand hebt als ook de ovenschaal.
  3. Zodra dit mengsel een mooie diepe karamelkleur heeft gekregen dan ga je de pan voorzichtig draaien/ kantelen tot alles gelijkmatig is gekleurd. Haal dan de pan van het vuur en roer de baking soda erdoor. Let op: dit gaat ontzettend bubbelen en uitzetten. Als de baking soda goed door het mengsel zit giet je het geheel in de ovenschaal welke bedekt is met bakpapier. Laat daarna het mengsel volledig afkoelen.
  4. Smelt 150 gram pure chocolade en snijd of breek de honeycomb in stukken. Dip de stukjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een bakpapiertje. Laat de chocolade stollen. Eet smakelijk!

Bewaar de honeycomb in een afgesloten bakje. Zorg ervoor dat de bak goed af te sluiten is want honeycomb trekt namelijk snel vocht aan waardoor het plakkerig en minder knapperig kan worden. Volgens Arieta kun je de honeycomb dan minimaal een week bewaren. Bij mij was de honeycomb iets sneller op (en nee, ik zeg niet hoe snel 😉 ) dus ik vertrouw bij deze op haar woord.


Honeycomb recept

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 reacties op “Honeycomb recept”

  1. Ja hoor, daar is ie dan! Hoe vaak we het hierover al gehad hebben… 🙂 Fijn dat het nu eindelijk gelukt is om de perfecte honeycomb te maken! En zo met die chocolade lijkt het helemaal op mijn geliefde Crunchies!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top