Honeycomb

Honeycomb recept

Honeycomb. Say what? Honeycomb! In Nederland werd het onder andere bekend door het kookprogramma ‘Masterchef Australia’. Maar mocht je het niet kennen of nog nooit geprobeerd hebben: maak het eens! Maar wees wel gewaarschuwd… deze zoete zonde is verslavend lekker!

Eigenlijk is honeycomb niets meer en niets minder dan een chemische reactie die wordt veroorzaakt wanneer je baking soda toevoegt aan karamel gemaakt van gesmolten suiker. Een aantal ingrediënten uit dit recept zul je misschien niet standaard in je keukenkastje hebben. Maar alles is gewoon hier in Nederland verkrijgbaar. Golden syrup en glucosestroop is online goed verkrijgbaar of in de groothandel/speciaalzaak. Ik heb verschillende recepten geprobeerd, ook met iets meer “huis-tuin-en-keuken-producten”. Maar deze combinatie werkt altijd en geeft het beste resultaat.

Honeycomb maken

Met dit recept maak je een lekkere bak met krokante honeycomb, heerlijk! Je kunt er zo van snoepen, de schotsen in chocolade dippen of er ijs mee maken (dat laatste deed ik onlangs en is zo lekker! ik zal het recept hiervan ook snel met je delen).

Honeycomb zelf maken

Honeycomb, Hokey Pokey en Crunchie

Honeycomb is in Nederland niet zo bekend maar misschien ken je de repen van de Crunchie wel. Van origine een Britse lekkernij die veelal geëxporteerd wordt naar allerlei andere landen, maar helaas niet naar ons koude kikkerlandje. Zelf leerde ik de Crunchie repen dan ook kennen tijdens mijn stage in Spanje heel wat jaartjes geleden en heel wat jaartjes later leerde ik dat het overheerlijke “crunchy” gedeelte van deze reep honeycomb is. Honeycomb is lekker knapperig, smaakt naar karamel en is verslavend lekker (wees dus gewaarschuwd ???? ). Het heeft zijn naam te danken aan de honingraatstructuur en wordt ook wel “Hokey Pokey” genoemd.

Honeycomb recept

Honeycomb

Honeycomb recept

Makkelijk recept voor honeycomb, verslavend lekker!
4.37 van 11 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 10 porties (1 grote bak)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram glucosestroop
  • 50 gram golden syrup
  • 50 gram water
  • theelepels baking soda

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten, behalve de baking soda, in een ruime steelpan met dikke bodem.
  • Zet een ruime ovenschaal (minimaal 20 x 30 centimeter) klaar met een vel bakpapier erin.
  • Zet het vuur middelhoog en meng alle ingrediënten rustig door elkaar in de steelpan tot de suiker is gesmolten.
  • Zorg ervoor dat je de baking soda bij de hand hebt.
  • Blijf het mengsel verwarmen tot het de kleur van karamel heeft of tot het 160 graden is (dit kun je controleren met een suikerthermometer).
  • Haal dan de pan van het vuur en meng snel de baking soda erdoorheen. Let op! Nu gaat het mengsel ontzettend uitzetten en het is heel warm, dus zorg ervoor dat de ovenschaal dichtbij staat en je het mengsel niet aanraakt!
  • Giet het bruisende mengsel zodra je alle baking soda erdoorheen hebt gemengd in de ovenschaal.
  • Laat dit vervolgens op kamertemperatuur goed uitharden. Dat duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Daarna kun je het in stukken breken of hakken met een scherp mes.
  • Bewaar de honeycomb enkele dagen in een afgesloten bak op een koele, donkere plek (niet in de koelkast).

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 166kcal | Koolhydraten: 42g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Honeycomb

Honeycomb Pinterest Collage

3 thoughts on “Honeycomb recept

  • Toen ik als 18-jarige in Engeland ging werken in 1987 heb ik dozen vol crunchies gegeten!! Heerlijk waren ze! En zelf honeycomb maken is heel leuk om te doen en heb ik ook veel gedaan. Inmiddels niet meer, ben wat zuiniger op mijn lijn en mijn gebit nu ik de 50 gepasseerd ben! 😉

      • Wat grappig! Ik zie het inderdaad vaak voorbij komen bij masterchef australia. Wat een heerlijk tv programma om naar te kijken!!
        Voor mezelf zou ik het niet maken ivm de suiker, maar mocht er weer eens een traktatie nodig zijn is het goed om dit recept bij de hand te hebben. De meeste mensen zijn wel te paaien met suiker (of dat wat je ermee maakt) 😉 hahahaha

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept