Ei uit de oven met spinazie en tomaat. Soms kan het leven zo simpel zijn. Een dagje extra vrij, een klein beetje zon, wat tijd voor jezelf en een zalig ontbijtje om even rustig van te genieten. Een ideaal begin van de dag als je het mij vraagt. Dat zonnetje en die dag vrij kan ik niet voor je regelen maar het recept voor een heerlijk ontbijtje wel. Komt ‘ie 😉
Langzaam gegaarde ei uit de oven met spinazie en tomaat. Simpel, doeltreffend en mega lekker. Dit gerecht heeft de mooie Franse naam oeufs en cocotte. Klinkt poepchic vind je niet?
Oeufs en cocotte – ei uit de oven
Eigenlijk is het niet heel moeilijk. Je hebt hittebestendige bakjes nodig, die hebben ook al zo’n mooie naam, namelijk: ramequins. Deze vul je met allerlei lekkers zoals vandaag crème fraîche, spinazie, cherrytomaat en natuurlijk ei. Deze zet je in een braadslee of (metalen) ovenschaal welke je hebt gevuld met water in de oven zodat de schaaltjes iets meer dan de helft onder water staan. Even een klein kwartiertje in de oven tot je eitje gaar is maar de dooier nog lekker zacht. En dan? Dan smullen maar! Op en top genieten. Regel jij die vrije dag en stuur Piet Paulusma een mailtje voor het weer. Plan een beetje tijd in voor jezelf en maak dit zalige ontbijtje. Dan doe je jezelf echt een plezier.
Handig om te weten
Dit recept is voor twee personen omdat je geluksmomentjes, als het even kan, moet delen. Want, zoals onze Angelsaksische buren zo mooi zeggen: “The more the merrier” dus mocht je nóg meer tafelgenoten hebben: vermenigvuldig het recept gewoon. De verhoudingen nemen sowieso niet zo nauw. Ik bedoel een lepeltje extra crème fraîche of een extra cherrytomaat meer of minder maakt geen wereld van verschil. Het maakt het gerecht hooguit nóg ietsje lekkerder 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eieren (middel)
- 2 flinke handjes spinazie (vers)
- 4 cherrytomaatjes
- 50 gram crème fraîche
- olie of boter, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Neem een braadslee of (metalen) ovenschaal en vul deze met water zodat, als de ramequins erin staan, ze minimaal tot halverwege in het water staan.
Deze zet je alvast in de oven terwijl hij aan het voorverwarmen is. - Vet de ramequins in met een beetje olie of boter.
- Verhit een klein beetje olie of boter in een koekenpan en bak de spinazie even kort tot hij geslonken is.
- Snijd de cherrytomaatjes in partjes.
- Verdeel de crème fraîche over de schaaltjes samen met de spinazie, de eieren en de cherrytomaatjes.
- Zet de schaaltjes in de braadslee of (metalen) ovenschaal in de oven voor ongeveer 10 tot 15 minuten (tot het eiwit hard is en het eigeel nog zacht).
- Strooi er naar smaak een beetje peper of zout over.
- Serveer met dunne reepjes (geroosterd) brood (soldaatjes) of eet lekker zo met een lepeltje. Eet smakelijk!
Carola says:
Hoe groot zijn de ramequins die je gebruikt hebt?
Eef says:
Mijn ramequins hebben een diameter van ongeveer 10 centimerer
Carola says:
Hoe groot zijn de ramequins die je gebruikt hebt?