Red velvet cupcakes met witte chocolade botercrème. Wat een verwennerij zijn deze cupcakes! Die heerlijke smaak van red velvet cupcakes in combinatie met de botercrème met witte chocolade is ronduit hemels.
Cupcakes maken
Zijn het geen plaatjes? Ik vind de kleur van deze red velvet cupcakes zo mooi! Diep donkerrood heb ik ze het liefste. En dan met zo’n flinke toef bovenop de cupcake, bijna om zonde op te eten toch? 😉 Maar dat zou ik zeker wel doen hoor, want ze zijn naast mooi ook nog eens onwijs lekker!
Voor meer tips over het maken van cupcakes, zou je zeker dit cupcakes recept ook even kunnen bekijken. Dat is mijn basisrecept en ik geef er heel veel handige tips bij!
Red velvet cupcakes met botercrème
Deze red velvet cupcakes zijn onwijs smeuïg van textuur. De cacao proef je goed, maar niet zo sterk als bij chocolade cupcakes. Eigenlijk precies zoals de red velvet smaak hoort te zijn als je het mij vraagt.
In combinatie met de witte chocolade botercrème zijn deze cupcakes helemaal om te smullen. Ik vind het er echt heerlijk bij passen! Vaak worden red velvet cupcakes met een cream cheese frosting gemaakt, dat kan natuurlijk ook. In dit recept voor red velvet taart maak ik die frosting.
De lekkerste red velvet cupcakes
Het is absoluut niet moeilijk om deze cupcakes te maken. Het beslag is zo klaar en verder doet de oven het werk. Voor de hoeveelheid kleurstof raad ik je zeker aan even te kijken hoe deze bij jou kleurt en hoeveel je nodig hebt. Dit kan nog weleens afhangen van het merk dat je gebruikt en hoe donker bijvoorbeeld je cacaopoeder is.
Nog een tip: ik laat de cupcakes op zijn kop afkoelen, dan worden ze wat platter zoals je ziet op de foto en dan vind ik ze makkelijker op te spuiten. Moet natuurlijk niet, maar vind ik zelf fijn werken!
Cupcakes met toef
Voor de toeven heb ik spuitmond Wilton 2D en een spuitzak gebruikt. Al kun je iedere spuitmond gebruiken die je mooi vindt. Qua decoratie heb ik het heel simpel gehouden met wat kruimels van een red velvet cupcake.
Je kunt ook los gaan met sprinkles of het helemaal clean houden met alleen de toef, net wat je mooi vindt! Voor Valentijn zijn bijvoorbeeld hartjes sprinkles ook erg leuk.
Op zoek naar meer recepten met red velvet? Ik heb er genoeg, zou ik er dol op zijn denk je? 😉
- Red velvet pancakes
- Red velvet cheesecake brownies
- Red velvet chocolade chip cookies
- Red velvet whoopies
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 60 gram boter (kamertemperatuur)
- 1 ei (kamertemperatuur)
- 60 ml zonnebloemolie
- 125 ml karnemelk (kamertemperatuur)
- 150 gram bloem
- ½ theelepel baking soda
- 1 eetlepel cacaopoeder
- ½ theelepel zout
- 150 gram suiker
- 1 eetlepel rode kleurstof
- 150 gram witte chocolade
- 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Red velvet cupcakes maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de boter met de suiker voor ca. 5 minuten. Voeg het ei toe en mix nog even kort mee.
- Voeg vervolgens ook de zonnebloemolie, karnemelk en alle droge ingrediënten toe en klop kort eventjes mee. Voeg als laatste de kleurstof toe (indien nodig kun je wat extra kleurstof toevoegen).
- Verdeel de cupcake papiertjes in de cupcakevorm en vul ze voor driekwart met het beslag.
- Bak de cupcakes in ca. 20-25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren met een satéprikker, als deze er droog uitkomt, zijn de klaar.
- Laat de cupcakes ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze dan eruit en laat afkoelen op een rooster.*
Botercrème maken
- Als de cupcakes staan af te koelen, maak je de botercrème.
- Smelt de witte chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de roomboter met de poedersuiker en vanille tot het wit en luchtig is, dit duurt ca. 10 munten. Klop dan de witte chocolade erdoorheen.
- Doe de crème in een spuitzak met spuitmond naar keuze en spuit toeven op de (afgekoelde) red velvet cupcakes. Genieten maar!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wilma zegt:
Ik vindt de cupcake zo mooi en wil ze gaan maken maar wat is de rode
Kleur stof die er boven op ligt?
Peren suiker?
Al vast bedankt voor de reactie .
Groeten wilma
Eef zegt:
Hi Wilma, dat is een beetje verkruimelde cupcakes ter decoratie. Je kunt eventueel een klein beetje van de bovenkant afsnijden om hem recht te maken en dat verkruimelen op de bovenkant. Peren suiker is trouwens ook een fantastisch idee en heel lekker denk ik.
Anne S zegt:
Hallo Eef, k lust geen karnemelk, kan ik het vervangen door halfvolle melk?
Groetjes, Chris
Chris zegt:
Hallo Eef, k lust geen karnemelk, kan ik dat vervangen door halfvolle melk?
Groetjes, Chris
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
De karnemelk is belangrijk voor dit recept vanwege het zuur in combinatie met de baking soda (dat maakt ze zo lekker smeuïg). Je proeft de karnemelk zeker niet terug! Je kunt wel zelf karnemelk maken met gewone melk als je het niet wilt kopen. Dan meng je het met wat azijn, verhoudingen kun je zeker online vinden. Succes!
Chris zegt:
Dank je wel Dominique ,groetjes Chris