Zuurdesem ciabatta

Zuurdesem ciabatta

Zuurdesem ciabatta, oftewel ciabatta gemaakt van zuurdesem. Dit is echt een van de makkelijkste zuurdesemrecepten. Je hebt even geduld nodig, maar dat is het zeker waard!

Ciabatta van zuurdesem

Voor deze fantastische ciabatta’s van zuurdesem heb je even de tijd nodig, maar het is zo ongelooflijk eenvoudig! Mede omdat je het brood niet hoeft te vormen. En het is ook echt een prachtig proces, je laat het brood langzaam rijzen en fermenteren. Daarna kun je genieten van heerlijke fluffy, zachte zuurdesem ciabatta. Ideaal om vooraf voor te bereiden.

Zuurdesem ciabatta maken

Met zuurdesem bakken

Deze zuurdesem ciabatta’s maak ik natuurlijk met mijn eigen zuurdesemstarter. Misschien heb je zelf ook al een Henk, Tjibbe of anders gedoopte zuurdesemstarter in je (koel)kast staan. Maar heb je er al eens ciabatta’s mee gebakken? Dit recept is geïnspireerd op het recept van Alexandra’s kitchen, en het is echt een succesnummertje!

Zuurdesemstarter maken

De lekkerste zuurdesem ciabbata’s

Deze zuurdesem ciabatta’s zijn heerlijk knapperig van buiten en luchtig van binnen, zoals het hoort! Je kunt ze eigenlijk op ieder moment van de dag eten, maar ik geef je een paar van mijn favoriete soorten beleg ter inspiratie:

Ciabatta van zuurdesem recept

Zelf ciabbata bakken

Het bakken van deze zuurdesem ciabatta’s kost wellicht wat tijd, maar geloof mij; het is echt een fluitje van een cent! De meeste tijd ben je ‘kwijt’ aan het rijzen van het deeg, dit kun je dus gerust ’s nachts doen zodat je de volgende dag lekker kunt genieten van je zelfgebakken ciabatta.

In dit recept maak ik 8 kleine ciabatta’s, die zijn bijvoorbeeld perfect bij het ontbijt of de lunch. Maar je kunt er ook voor kiezen om 2 lange ciabatta’s te maken, die zijn bijvoorbeeld ideaal voor bij de borrel of naast een lekkere kop soep of salade. Bak ze!

Ciabatta deeg
Zuurdesem ciabatta

Zuurdesem ciabatta

Zuurdesem ciabatta oftewel ciabatta gemaakt van zuurdesem. Dit is echt een van de makkelijkste zuurdesemrecepten. Je hebt even geduld nodig, maar dat is het zeker waard!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijsstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 30 minuten
Hoeveelheid: 8 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 350 gram lauwwarm water
 • 15 gram zout
 • 100 gram actieve zuurdesemstarter
 • 300 gram tarwebloem (liefste 12 gr. proteïne)
 • 150 gram Italiaanse bloem

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Doe het water in een ruime kom, meng het zout erdoor gevolgd door de zuurdesemstarter en tot slot de bloem.
 • Meng dit tot alles goed gemengd is en er geen losse bloem meer in de kom zit. Bedek met huishoudfolie en laat dit nu 30 minuten staan. Doe vervolgens 4 setjes stretch and folds, met elke keer een half uur ertussen
 • Daarna doe je het deeg in een grote rechthoekige, liefst doorzichtige bak. Doorzichtig zodat je goed kunt zien of hoe ver het deeg gerezen is. Zet met een stift een streepje op de bak en als het deeg ongeveer 75% gestegen is na ongeveer 4-6 uur op een warme plek dan zet je het bovenin de koelkast en mag het deeg nog 12-24 uur rijzen.
 • Verdeel na het rijzen wat bloem over het deeg in de bak, verdeel ruim bloem over het aanrecht en stort daarop het deeg. Trek het voorzichtig iets uit tot een rechthoekige lap. Snij met een deegschraper of een groot mes het deeg verticaal in tweeën zodat je twee lange lappen krijgt.
 • Iedere lap kun je vervolgens in 4 stukken snijden, vorm in 8 kleine ciabatta's. Je kunt er ook voor kiezen 2 lange ciabatta's te maken, dan kun je het in stukken snijden overslaan.
 • Verdeel het deeg op een rooster (dus niet bakplaat) bedekt met bakpapier. Laat dit nu nog een uur rijzen (omdat het al een lange rijs heeft gehad zal het brood niet veel groter worden tijdens het rijzen).
 • Verwarm de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte met een bakplaat onder het rooster (het rooster zet je in het midden van de oven). Schuif de ciabatta's op het rooster in de oven en doe direct wat water in de bakplaat eronder zodat je stoom* krijgt. Sluit de deur snel.
 • Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin. Even laten afkoelen en geniet ervan!

handig om te weten:

* Door het stomen krijg je lekkere zachte en luchtige ciabatta broodjes. De bovenkant bakt niet direct hard, maar krijgt nog de mogelijkheid iets uit te zetten tijdens het bakken. Als je een oven met stoomfunctie hebt kun je deze uiteraard gebruiken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 216kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 6g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Zuurdesem ciabatta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *