Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël is een traditionele kerstbuche uit Frankrijk. Vrij vertaald een kerststronk, maar laten we eerlijk zijn bûche de Noël klinkt een stuk lekkerder ;-). En lekker is hij zeker! Het is een perfect pronkstuk als afsluiter van het kerstdiner of als gezellig bakproject met het hele gezin.

Traditionele kerstbuche uit Frankrijk

Kerststronk, ook wel kerststam, kerstboomstam of Bûche de Noël genoemd, is een traditioneel dessert dat voornamelijk geserveerd wordt rond de kerstdagen in vrijwel alle Franstalige landen zoals België, Frankrijk, Canada en zelfs delen van Vietnam en Libanon!

Deze laatste twee klinken wat vreemd, maar ze waren ooit koloniën van Frankrijk en dit baksel is nog steeds een traditie in sommige gebieden (Bron: Wikipedia).

Ga je dit jaar voor een volledig klassiek Frans kerstmenu? Sla dan ook zeker mijn recept voor Boeuf Bourguignon op.

Bûche de Noël recept

Feestelijke Bûche de Noël

Als je dit prachtige baksel zo ziet, dan kom je toch meteen in de kerstsferen? Want hoe simpel dit recept ook mag zijn, hij is absoluut feestelijk qua looks en smaak! Het is trouwens ook een ideaal baksel om te maken met het gezin, vrienden of familie ;-).

Zo’n ander leuk en feestelijk baksel om samen te maken is natuurlijk dit kerststol recept, ook echt een aanrader. Geen zin om de oven aan te doen? Maak dan eens mijn klassieke tiramisu, ook makkelijk en ongelooflijk feestelijk. Of bekijk een van mijn andere kerst nagerechten.

Bûche de Noël zelf maken

Bûche de Noël makkelijk recept

Zoals ik al zei, dit is een waanzinnig makkelijk recept. De basis is een smeuïge cake gevuld met een slagroom-mascarpone mengsel. De kerstbuche doet denken aan een cakerol, zoals we die hier in Nederland kennen.

Je kan ook super goed experimenteren met de vulling. Voeg er bijvoorbeeld een laagje jam aan toe voor je de vulling erop smeert of voeg er kokos aan toe. Ook kun je er een vanille variant van maken door de cacao weg te laten en er vanille bourbon aan toe te voegen. Je hoort het al, je kunt eindeloos variëren!

Kerststronk

Zelf Bûche de Noël maken

Om er zeker van te zijn jouw kerstbuche ook zo mooi wordt, heb ik nog een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Idealiter gebruik je een keukenmachine voor het cakebeslag en de vulling, mocht je deze niet hebben dan kan je natuurlijk een garde gebruiken.
  • Na het bakken van de cake laat je deze kort afkoelen en rol je hem vervolgens een eerste keer op, zo zorg je dat hij mooi zijn vorm houdt wanneer je de vulling erop smeert en hem definitief oprolt. Maak een theedoek wat vochtig en rol de cake hier de eerste keer in, laat hem zo helemaal afkoelen. Zo voorkom je dat cake snel scheurt wanneer je hem definitief oprolt.
  • Smelt de chocolade voor de topping au bain-marie, oftewel; boven een waterbadje. Zo smelt hij gelijkmatig met de roomboter zonder aan te branden.
  • Het heet niet voor niets een kerststronk, of kerstbuche. Met het chocoladeschaafsel boots je een soort boomschors na (maar dan lekkerder..), Dit chocoladeschaafsel kun je vaak kopen bij (online) bakwinkels maar ook erg makkelijk zelf maken met een kaasschaaf of dunschiller en een reep chocolade naar keuze. Je kan uiteraard ook andere eetbare versiersels gebruiken voor een nóg feestelijker dessert, en vergeet de poedersuiker niet.

Kook Bak ze!

Bûche de Noël zelf maken
Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël is een traditionele kerstbuche uit Frankrijk. Een écht pronkstuk voor het kerstdiner en ideaal om te maken met het hele gezin!
4.41 van 5 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 10 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 12 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 125 gram kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 1 mespuntje bakpoeder
  • 25 gram cacao
  • snufje zout
Voor de vulling
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram mascarpone
Voor de topping
  • 100 gram pure chocolade
  • 25 gram roomboter
  • 100 gram chocolade krullen of chocolade schaafsel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Cake maken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de eieren gedurende 10 minuten samen met de suiker tot een dikke, lichte crème in een keukenmachine of met een garde.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, cacao en zout boven de geklopte eieren. Spatel dit voorzichtig samen tot 1 geheel.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag hier over. Bak de cake gedurende 13 minuten. Zodra de cake gaar is laat je deze 10 minuten koelen.
  • Draai de cake om op een vel bakpapier en rol de cake voorzichtig op. Laat hem dan nogmaals 10 minuten koelen.*

Vulling maken

  • Klop de slagroom stijf samen met de poedersuiker. Klop dan de mascarpone los en voeg dit toe aan de slagroom, meng voorzichtig samen.
  • Rol de cake weer uit en verdeel hier het slagroom-mascarpone mengsel overheen. Rol de cake voorzichtig en strak op.

Topping maken

  • Smelt de chocolade au bain-marie samen met de ongezouten roomboter. Meng dit tot een glad geheel met een garde en smeer hier de zijkanten en bovenkant van de Bûche de Noël mee in.
  • Decoreer met chocolade schaafsel of -krullen. Laat de Bûche de Noël eventueel stevig worden in de koelkast voor serveren, bestrooi tot slot met poedersuiker. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Tip: Maak een theedoek licht vochtig en rol de cake hier in om te koelen, zo voorkom je dat cake snel scheurt wanneer je rolt.
 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 419kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 7g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 17g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Bûche de Noël

16 thoughts on “Bûche de Noël

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Judith, dat kan zeker! Ik zou hem dan tot 2 dagen van te voren maken, dan blijft hij het lekkerst. En natuurlijk in de koelkast bewaren. 😉

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sab, ik weet denk ik niet zo goed wat je bedoeld. De Bûche de Noël maak je als rolcake, bak je dus op een bakplaat en rol je op tot de vorm op de foto. De gehele bereidingswijze vind je in het recept, boven deze reacties!

  • Marjanne Talen says:

    Hoi, rol je de theedoek de eerste keer mee op of alleen aan de buitenkant om de rol hee? Bedankt alvast! En we gaan het proberen! Lijnt me heerlijk!

    • Hi Eef,

      Heb dit gisteren gemaakt om te proberen voordat ik het voor kerst maak. Mijn cake was nogal stevig. Zou deze graag iets luchtiger hebben, kan ik dit oplossen met baking soda? Zo ja, hoeveel zou je dan adviseren toe te voegen?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Een stevige/compacte cake komt meestal door teveel vocht of te lang mixen. Daar zou je op kunnen letten. Al wil je ook niet dat het te luchtig wordt in dit geval, want dat maakt het oprollen lastig. Meer baking soda gaat het niet oplossen. Succes! 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat hebben we zelf niet getest, maar ik vermoed dat het wel kan. Ik durf alleen niet exact te zeggen of de chocolade dan nog lekker/mooi is. Dus wellicht zou ik dat dan apart houden.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sara, dat kan maar dat veranderd de smaak en kleur wel enorm. Een vervanging zou ik zo snel niet weten, ik weet dat carobe poeder wel wordt gebruikt ter vervanging. Dat is wat lichter qua kleur maar heeft een soortgelijke smaak, dit vind je vaak bij (online) natuurwinkels.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept