Knoflooksaus zelf maken. Vandaag ga ik een ‘geheim’ receptje met jullie delen wat na vandaag natuurlijk niet zo geheim meer is. Ik heb het over mijn zelfgemaakte knoflooksaus. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar als je het eenmaal gemaakt hebt, dan wil je eigenlijk niet meer anders. Romig, een tikje zuur, lekker veel knoflook en verse kruiden, dát is mijn zelfgemaakte knoflooksaus.
Zelf serveer ik ‘m vaak bij shoarma zoals bij dit overheerlijke recept voor pide met kipshoarma of ‘gewoon’ als sausje voor bij de barbecue of tijdens het gourmetten. Supermakkelijk om te maken, maar zó onwijs lekker.
Om meteen een vette disclaimer op dit recept te zetten; je zult hierna geen flesje meer willen kopen. Knoflooksaus maak je voortaan zelf!
Soorten knoflooksaus
Knoflooksaus komt in vele soorten. Zo ken je de wat wij hier noemen ‘gewone’ knoflooksaus vast al. Deze is vaak op basis van mayonaise, room, knoflook en eventueel andere kruiden. Alioli ken je waarschijnlijk ook. Tzatziki met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden zal je ook niet vreemd in de oren klinken.
Maar ken je ‘Toum’ ook al? Deze versie komt o.a. voor in Egypte en is redelijk vergelijkbaar met alioli. Hoewel bij Toum ook weleens munt wordt gedaan en dan heet het ‘Zeit en Toum’. De Chinese versie van knoflooksaus wordt Jiang Pao genoemd en in Brazilië kennen ze Molho de Alho.
Kortom, vrijwel overal ter wereld kennen ze een soort van knoflooksaus. Ook al maken ze ‘m wellicht anders aan de andere kant van de wereld, het hoofdbestanddeel is en blijft knoflook!
Zelfgemaakte knoflooksaus
Tijd om aan de slag te gaan met mijn versie van zelfgemaakte knoflooksaus. Oh, en voor ik het vergeet, als je ‘m hebt gemaakt meteen gebruiken.
Dit soort sausjes zijn niet bedoeld voor in de koelkast en als je het wel probeert vertelt je neus de volgende dag wel waarom 😉 . Ik gebruik voor dit recept Zaanse mayonaise omdat deze vettig en een tikje zuur is. De Zaanse mayonaise in combinatie met de rest van de ingrediënten zorgt er juist voor dat deze knoflooksaus zó lekker is.
Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor elke andere mayonaise die jij lekker vindt. Je kunt de teentjes knoflook fijnsnijden, maar uitgeperste teentjes knoflook zorgen voor het beste resultaat in dit sausje. Tip: deze knoflookpers is erg fijn!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram crème fraîche
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 of 3 tenen knoflook
- 1½ theelepel citroensap
- 2 theelepels peterselie (vers – fijngesneden)
- 2 theelepels bieslook (vers – fijngesneden)
- 1 theelepel suiker
- zout & zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem een ruime kom en doe hier het citroensap en de suiker in. Meng goed door elkaar.
- Pers de knoflooktenen uit en voeg aan de suiker en citroensap toe. Begin met 2-3 teentjes knoflook, voeg later naar smaak eventueel meer toe.
- Voeg de mayonaise en de crème fraîche toe. Goed doorroeren en doe de verse kruiden erbij. Meng en breng op smaak met peper en zout.
- Proef en voeg eventueel extra knoflook toe.
- Garneer eventueel met een beetje peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie zegt:
Geweldig, zo maak ik ‘m ook! En idd alleen met Zaanse mayo (Zaandam rules!). Alleen noemde ik mijn saus altijd aioli 🙂
Eefkooktzo zegt:
Echt?! Zo leuk haha! Zaanse mayo is the best echt heerlijk 🙂
Amanda zegt:
Lekker hoor,, ik ga deze morgen maken samen met de zelfgekruide kipshoarma van hier 🙂 Maar hoe lang kan je dit sausje ongeveer bewaren?
Dank alvast 🙂
Eef zegt:
Hi Amanda, niet heel lang (maar misschien ben je hier in de tussentijd zelf ook achter gekomen 😉 ). Knoflook trekt namelijk helemaal in en dan wordt de saus te knoflook-ig. Je kunt ook initieel minder teentjes gebruiken en hem dan bewaren dan moet het goed gaan voor max een dag of 1 a 2 maar vers is het lekkerst.
Debbie zegt:
Wauw, deze knoflooksaus is echt geweldig! Heb al veel recepten geprobeerd, maar deze is echt het allerlekkerste! Ontzettend bedankt!
Hellen zegt:
Maar eigen gemaakte mayo met verse knoflook ook erg lekker mijn eigen experiment met dit recept als inspiratie. Thanks
Vandaag namelijk shoarma vlees bakken
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Teun zegt:
Ik maak zelf nooit knoflooksaus met suiker. Tegenwoordig zijn de fritessauzen ook altijd te zoet. Ik doe alleen met hele zachte griekse yoghurt (zit ook nogal verschil in) en wat keukenroom. Verse bladpeterselie en verse koriander. 2 teentjes knof en klaar.
Laura zegt:
Heerlijk! De 1e keer dat ik hem zelf maak, maar deze ga ik vaker maken! Top!
Eef zegt:
Super leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Ingrid zegt:
Klinkt goed, ik maak hem al jaren op deze manier alleen dan met mayonaise. Is crème fraiche gezonder?Hoelang kan ik het bewaren?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Ik zou zeggen tot zo’n 4/5 dagen, mits afgedekt en in de koelkast! Geniet ervan!
Agatha zegt:
Vanavond gemaakt, is een blijvers. Ze waren er allemaal over te spreken, erg lekker.
Goed recept.
Lique zegt:
Lekkerste ooit! Veel recepten geprobeerd maar deze …..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat ontzettend leuk om te horen! 🙂
Ellen zegt:
Lekker! ik gebruik altijd yoghurt als toevoeging maar CF lijkt me eigenlijk ook wel heerlijk!
Eefkooktzo zegt:
Lijkt me ook lekker yogurt! Op facebook zei iemand ook Griekse Yogurt, ga ik snel eens proberen 🙂
Christopher zegt:
Ik heb volle Griekse Yogurt gebruikt omdat ik geen crème fraîche in huis had. Ook heb ik de citroensap weggelaten zodat het goed verdikt blijft. Goed sausje. Dank voor het recept.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Kimberly zegt:
Super leuk recept! Dat ga ik zeker eens uitproberen!!
Eefkooktzo zegt:
Dank je wel! Laat je me weten hoe je ‘m vond 🙂 ?
BeautyblogLaura zegt:
Lijk me heerlijk! Dit ga ik onthouden xx
Eefkooktzo zegt:
Dank je wel 🙂
robin zegt:
dit ga ik proberen! thanks for sharing 🙂
Eefkooktzo zegt:
Laat je me weten hoe het smaakte 🙂
Froukje zegt:
Echt afschuwelijk lekker.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Kim zegt:
Ik ben best een ‘moeilijke eter’, maar de recepten op jouw site zien er stuk voor stuk heerlijk uit!
Eefkooktzo zegt:
Wat een lieve reactie! Dank je wel <3
Karen zegt:
Ik maak ‘m ook met yoghurt. Lekker fris!
Eefkooktzo zegt:
Ga het snel een keer proberen, lijkt me erg lekker 🙂
Zelfgemaakte Tzatziki | Eef Kookt Zo! zegt:
[…] is echt een van mijn favoriete smaakmakers en al helemaal als je er een sausje mee maakt. De zelfgemaakte knoflooksaus kwam een tijdje geleden al online en vandaag deel ik mijn Zelfgemaakte Tzatziki recept. Makkelijk […]
Foodblogswap: Snelle Turkse Pizza | Eef Kookt Zo zegt:
[…] er als het even kan wel de zelfgemaakte knoflook saus bij. Die is echt super lekker in combinatie met de Turkse Pizza én als je van pittig houdt dan kun […]
Eef Kookt Zo - Baba Ganoush - het ALLERLEKKERSTE recept | Eef Kookt Zo zegt:
[…] Knoflooksaus […]
Eef Kookt Zo - Falafel (Zelfgemaakte) | Eef Kookt Zo zegt:
[…] Knoflooksaus […]
Eef Kookt Zo - Pitabroodjes met kruidige gehaktballetjes | Eef Kookt Zo zegt:
[…] Knoflooksaus […]
Ingrid zegt:
Ik heb het gemaakt en nu willen me man en kinderen niet anders meer. Zij en ik vinden het overheerlijk!!! Dank je wel voor al het lekkers wat je hier post!
Eef zegt:
Wat super leuk om te lezen Ingrid! Dank je wel 😀
Eef Kookt Zo - Pide Kipshoarma | Eef Kookt Zo zegt:
[…] Knoflooksaus […]
Melinda zegt:
Gisteren deze saus gemaakt bij gebakken inktvis, echt te lekker, niet normaal! Voortaan maken we deze saus!
Eef zegt:
Jeey! Super leuk om te lezen Melinda, dank voor je reactie 😀
Mireille zegt:
Hoe lang kan je dit bewaren?
Eef zegt:
Hi Mireille, ik zou je adviseren de saus helemaal niet te bewaren maar het maken en het daarna lekker opeten. Wanneer je een saus op basis van knoflook gaat bewaren wordt de knoflook alleen maar sterker (wordt de saus niet lekker van en de geur ook niet… 😉 )
Loes Hoff zegt:
Wat een waanzinnige lekkere knoflooksaus. Echt de lekkerste ooit!
Eef zegt:
Jeey! Hier word ik blij van 😀
Jeannette zegt:
Super lekker,thanks ..met de bbq op gepofte aardappel, groot succes ik had er nog een klein augurkje in mee gedaan ☺
Eef zegt:
Hmm, dat klinkt heerlijk Jeanette! Lekkere combinatie 🙂
Jeannette zegt:
Super lekker,thanks ..met de bbq op gepofte aardappel, groot succes ik had er nog een klein augurkje in mee gedaan ☺
Eef zegt:
Hmm, dat klinkt heerlijk Jeanette! Lekkere combinatie 🙂
Anneke zegt:
Samen met “ome ” Peter de knoflook saus bij de overheerlijke kipsalon de hele kom in een keer opgesmuld Absoluut een topper en zeker voor herhaling vatbaar!
Liefs ” tante ” Anneke
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel Tante Anneke 🙂
Anneke zegt:
Samen met “ome ” Peter de knoflook saus bij de overheerlijke kipsalon de hele kom in een keer opgesmuld Absoluut een topper en zeker voor herhaling vatbaar!
Liefs ” tante ” Anneke
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel Tante Anneke 🙂
Gopi zegt:
Super lekker recept. Hartelijk bedankt.
Gopi zegt:
Super lekker recept. Hartelijk bedankt.
Esther zegt:
Heerlijk, zo maak ik hem ook maar dan met Griekse Yoghurt en i.p.v. suiker een klein kneepje honing. Ook erg lekker!
Eef zegt:
Goede tip! Dankjewel 😀
Esther zegt:
Heerlijk, zo maak ik hem ook maar dan met Griekse Yoghurt en i.p.v. suiker een klein kneepje honing. Ook erg lekker!
Esther zegt:
Zo maak ik hem
Ook altijd maar dan met Griekse Yoghurt en i.p.v. de suiker een klein kneepje honing. Ook erg lekker!
Esther zegt:
Zo maak ik hem
Ook altijd maar dan met Griekse Yoghurt en i.p.v. de suiker een klein kneepje honing. Ook erg lekker!
Martijn zegt:
Ik ben nogal een knoflook liefhebber. Op basis van dit recept (waarvoor dank) maak ik vaak de knoflooksaus der knoflooksauzen. Heerlijk !!
Eef zegt:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Aukje Harwig zegt:
Ik maak hem bijna hetzelfde, maar ik vind een klein beetje vers geraspte gember er heerlijk door.
Alexander Westenbrink zegt:
Ongelooflijk lekkere en romige knoflooksaus.
Heb ‘m inderdaad met Zaanse mayonaise gemaakt. Hier kan geen andere knoflooksaus tegenop. Dankjewel !
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Jasper zegt:
Hallo, het recept ziet er goed uit. Ik ga dit weekend met 8 man spare ribs eten en ik heb beloofd voor de knoflooksaus te zorgen. Welke hoeveelheden raadt u dan aan? Alvast bedankt!
Eef zegt:
Wat leuk! Ik zou denk ik 2-3 porties maken. 3 is wat ruim, maar persoonlijk heb ik liever altijd iets teveel dan te weinig als ik gasten krijg 🙂
Nancy zegt:
Wat een heerlijk recept!!!!
Sherr zegt:
Hoi Eef,
Gebruik je platte of krulpeterselie ?
Bedankt alvast !
Eef zegt:
Ik gebruik zelf het liefst platte, maar het kan allebei
Jolanda zegt:
Dit is een heerlijk sausje. Ik eet alleen geen CF, maar met vette Griekse yoghurt is ook lekker. Als je de peterselie vervangt door dille, smaakt het geweldig bij vis, zoals garnalen of zo.
Eef zegt:
Ja dat kan zeker prima, ik gebruik zelf ook weleens Griekse yoghurt als ik geen crème fraîche in huis heb. Lekker met dille voor bij de vis, goede tip 🙂
Ester zegt:
Gister je zoete aardappel frietjes geprobeerd. Heb ze in de airfryer gedaan. Krijg ze niet heel knapperig maar ze zijn wel lekker. Probeer ze morgen eerst met 180 graden en dan 200 graden, om ze wat knapperiger te krijgen. Morgen maak ik ze met voor een kapsalon en dan deze saus er bij proberen. Ben benieuwd. We zijn hier nu 2 weken op de gezonde tour. Geen zakjes maar alles vers. Bevalt prima tot nu toe. Voor de kinderen is het nog wat moeilijker maar dat is ook te begrijpen:D
Eef zegt:
Probeer ze eens in de oven te maken, daar is het recept voor geschreven, hopelijk lukt het dan wel 🙂
Cindy zegt:
Net gemaakt voor mijn eigen gemaakte kipshoarma. Wat héérlijk romig en bomvol smaak! Dit wordt een hit!
Eef zegt:
Wat leuk om te horen!
Ester zegt:
Oeg man wat was deze saus lekker
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sandra Jansen zegt:
Deze gemaakt en het was heerlijk . Ik heb een zoon die veel in de horeca heeft gewerkt en hij vond het ook heerlijk . Top!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Vino Et zegt:
Dit lijkt me een heerlijk recept! Morgen BBQ met vrienden dus kan ik mooi met deze zelfgemaakte knoflooksaus pronken:)
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel
Lucienne van Dijk zegt:
Hallo Eef,
Bedankt voor de tip over de knoflook pers. Wat een goede pers is dat, ben er erg blij mee. Ook de knoflook saus is heerlijk.?
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Peter Hesen zegt:
Gisteren gemaakt voor bij de bbq;alleen maar positieve reacties! De lekkerste knoflooksaus die ik ooit gehad heb.??
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen!
Daisy zegt:
Deze knoflooksaus is zoooo lekker!! Makkelijk te maken en smaakt heerlijk! Ik heb hem al verschillende keren gemaakt.
Eef zegt:
Wat een leuk compliment! Dankjewel 🙂
Marian zegt:
Zelf ben ik geen liefhebber van knoflooksaus. Maar heb hem gemaakt en mijn man vond hem heerlijk. Dat is heel wat, want die is erg kritisch met saus! Ik ga hem dus vaker maken!
Maris - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ha, dat is een compliment! Leuk dat je dit laat weten, dank je wel 🙂
Thyca zegt:
Super lekker.
Hoe lang mag ik het in de koelkast bewaren?
Alvast bedankt
Maris - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Hi Thyca! In de koelkast kun je zelfgemaakte knoflooksaus ongeveer een week bewaren.
Anita Quint zegt:
Wat een zalige knoflooksaus mijn man was stomverbaasd over de smaak hij zei dat het net zo goed smaakte als de saus die bij de eerste soarmazaken geserveerd werden dus echte knoflooksaus zoals het behoord te zijn, hij ging even terug in de tijd:-) tegenwoordig is het nergens zo meer te vinden ( tot nu toe dan )
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Dankjewel Anita, wat lief!!
SUSAN zegt:
Wat een onwijs lekker recept! Heb hem vanmiddag gemaakt met een lekkere shoarma en we hebben echt zitten smullen!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie Susan 🙂
Laurens zegt:
Heerlijk! Toen ik ontdekte dat ik vergeten was t te kopen ging ik t maar zelf maken. Ik had alleen geen crème fraiche maar huttenkäse in huis. Maar t smaakte alsnog echt top! Bedankt!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Christel zegt:
Ik doe altijd mayonaise, crème fraiche, heel veel knoflook (3 á 4 bolletjes Solo knoflook), kerriepoeder, gembersiroop, bieslook en peterselie. Geef altijd veel weg, men smult er van.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Klinkt ook heerlijk!
John zegt:
Ik ben een fan van ricotta. Kun je de saus ook met ricotta maken?