Dutch baby pancake, een Nederlandse baby? Het is een ietwat gekke naam als je hem voor het eerst hoort. Deze Dutch baby pancake komt vanuit Amerika en heeft niets met Nederlandse baby’s te maken, maar alles met een pannenkoek die je in de oven bakt. Een fan-tas-tisch lekkere pannenkoek, dat dan weer wel. Leuk om te maken als ontbijt op bed voor moederdag!
Het grappige is overigens ook nog dat het hele ‘Dutch’ niets met Nederland te maken heeft. Deze pannenkoek wordt namelijk ook wel German pancake genoemd en Dutch lijkt op het Engelse woord voor… juist Deutsch. Lang verhaal en eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit. Deze verrukkelijke pannenkoeken maken we ook gewoon in Nederland.
Geen mislukte pannenkoeken meer…
Het is namelijk niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens een pannenkoek die ontzettend simpel is om zelf te maken. Geen mislukte eerste pannenkoek of moeite met het omdraaien van de pannenkoek. Nee, het beslag van deze pannenkoek giet je in een hete pan in de oven en de oven zelf doet de rest van het werk. Neem ook af en toe een kijkje bij je ‘Dutch baby’ als hij in de oven staat. Je zult zien dat hij ontzettend hoog gaat rijzen en dat komt allemaal goed als hij afgekoeld is, maar is het is wel heel leuk om te zien!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 ml melk
- 100 gram bloem
- 2 eieren ((middel))
- 1 eetlepel roomboter ((flinke eetlepel))
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte. Zet de gietijzeren pan direct in de oven tijdens het voorverwarmen zodat de pan zelf ook goed heet wordt.
- Terwijl de oven aan het voorverwarmen is maak je het beslag door alle ingrediënten in een blender te mixen (let op: alles behalve de boter).
- Zodra de oven is klaar is met voorverwarmen doe je de roomboter in de gietijzeren pan.
Zorg ervoor dat de boter de pan goed bedekt, gebruik eventueel een kwastje voor de zijkanten. - Giet het beslag in de pan en zet de Dutch baby nu in de oven voor ongeveer 18-20 minuten.
Hij wordt heel luchtig, maar wees gerust, hij zal na het bakken weer iets inzakken. - Snij ruime punten van de Dutch baby pancake en serveer met poedersuiker en vers fruit naar smaak.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jacolien says:
Heerlijk!
Ook erg makkelijk te maken.
Dankjewel
Eef says:
Dank voor je reactie, leuk om te lezen 🙂
Jacolien says:
Heerlijk!
Ook erg makkelijk te maken.
Dankjewel
Olivier says:
Heerlijk gerecht!
We hebben er gesneden bananen in het beslag gedaan, en het was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Henk says:
Wij hebben toch heel wat gereisd in Groot Brittanië en Canada-Ontario, vooral in “countryside”.
Mijn vrouw kijkt graag BBC-kookprogramma’s, ( Mary Berry !), we staan allebei graag in de keuken.
Goed bekend met streekgerechten dus.
Maar deze variatie op Yorkshire Pudding is helemaal nieuw voor ons !
Bedankt !
Karen Holt says:
An American here! This sounded so good I made it (1/2 portion) immediately. Sprinkled mine with cinnamon sugar instead of powdered sugar. Turned out perfectly SO delicious!
Regarding the puzzlement about the name: I’m not sure it has anything to do with “Deutsch”. In the US, where the recipe apparently originated, the kind of cast oven skillet you use to cook this in is called a “Dutch Oven”. Could well be named a Dutch Baby simply because of that.
Can’t wait to try more of your recipes, Eef!
Eef says:
Ah that’s so nice to here Karen. Glad you enjoyed it 😀 Dutch baby pancake is de American name indeed. In the Netherlands, real typical pancakes are like this recipe: https://www.eefkooktzo.nl/zelfgemaakte-pannenkoekenmix/ More similar to crepes but bigger en thicker.
Henk van de Merwe says:
Met een redelijk langjarige verblijf- en reisgeschiedenis in Groot Brittanië en Canada was ik rond aan het kijken voor variaties op Yorkshire Pudding. Dat bracht me hier.
Geen problemen om Engels-talige recepten te vertalen , maar ingrediënten zijn een ander verhaal. Amerikaans tarrwebloem bakt anders dan gewoon NL.-patentbloem, vooral met brood. “Cheese” wordt vaak Cheddar mee bedoeld, dat anders smaakt dan Gouda.
Rundvlees UK of Canada is ook weer heel anders te behandelen. Enzovoort.
Maten en gewichten :Idem.
Daarom is het prettig om recepten in Nederlands te hebben , die gebruikt zijn door iemand met kennis van zaken, en het “omrekenwerk” al gedaan heeft !
Bedankt Eefje !
Traditionele Britse en Canadese gerechten, gebak etc. daar zijn we gek op !
Maar met mate, ook in de landen zelf is er de trend naar luchtiger, gezonder en natuurlijker .
Maar de eenden in de vijver bij ons huis hebben pech: Oud brood gaat bij ons altijd in de “broodpudding” ! *)
*) Overweeg je iets te doen met breadpudding, Eefje ?
Eef says:
Wat leuk om te lezen Henk, ik zag je mailtje ook, ik beantwoord hem hier even 🙂 Ik heb wel iets wat lijkt op broodpudding trouwens: https://www.eefkooktzo.nl/wentelteefjes-oven-kaneel/ maar een echte broodpudding is toch anders. Ik ga hem op mijn to-do zetten, lijkt me leuk (en erg lekker) om daar een recept voor te bedenken. Bedankt voor de tip 😀
Marian Koops says:
Mijn vraag is of je ook haver- of rikstemelk kunt gebruiken in dit recept.
Groetjes, Marian.
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Roos says:
wauw ik ga het zeker proberen bedankt!
maar wat voor pan kan je eigenlijk gebruiken en moet er perse die vanille extraxt bij?
Eef says:
Dat staat in het recept 🙂 Vanille extract is wel erg lekker erin, maar zonder kan ook.
Elly says:
Hoi wat voor bloem gebruik je? Patent of tarwebloem?
En melk? Volle of halfvolle?
Bedankt!
Eef says:
Kan allemaal 🙂 Net wat je in huis hebt.
Jolanda says:
Hoi! Kan het ook in een bakvorm of ovenschaal? Ik heb geen gietijzeren pan 😊
Eef says:
Ja hoor dat kan zeker! Geen enkel probleem 🙂
Herman Hilhorst says:
vanavond gemaakt maar iets is niet goed gegaan. Het zag er prachtig uit maar het leek op een boterkoek qua bodem. Weet jij wat mis gegaan kan zijn? Hoor het graag.
Eef says:
Hi Herman, ik denk als ik het zo lees en de term boterkoek zie dat je mogelijk teveel boter hebt gebruikt? De bovenkant is luchtig en de onderkant is wat compacter, maar het zou meer een pannenkoek structuur moeten zijn dan boterkoek. Mogelijk eens proberen met minder boter?