Gehaktballetjes in zoetzure saus. Simpel, lekker en heel makkelijk om te maken. Dit is echt zo’n recept als je hem eenmaal één keer hebt gemaakt maak je hem geheid vaker!
Zoetzure gehaktballetjes maken
Zelf gehaktballetjes in zoetzure saus maken is helemaal niet moeilijk. De grootste klus is het draaien van de balletjes, nu vind ik dat altijd wel een therapeutisch klusje. Maar, wist je dat er zelfs een tang is om gehaktballetjes mee te maken? Geen idee of het écht veel makkelijker is, maar ik ben wel heel benieuwd! Mocht je dit eens hebben geprobeerd laat het dan zeker weten in de reacties.
Heerlijke saus
De saus van deze gehaktballetjes heerlijk zacht zoet (dus zeker niet té zoet), heeft een lekker zuurtje en ik heb er een lepeltje sriracha doorheen gedaan voor wat pit. Hou je niet van pittig? Dan laat je dat lepeltje lekker achterwege. De gehaktballetjes zijn heerlijk als onderdeel van de avondmaaltijd, maar ook absoluut een winnaar als borrelhapje!
Gehaktballetjes in zoetzure saus
Dit is echt een heerlijk, makkelijk én snel recept zoals ik graag maak. De malse gehaktballetjes in zoetzure saus zijn echt enorm smaakvol, zeker met de boontjes en rijst erbij!
Mocht je nou wel wat meer tijd hebben, maak dan eens sajoer boontjes bij dit gerecht. Nog iets fris erbij? Dan is zoetzure komkommer echt een heerlijke toevoeging. Zo kun je dit gerecht eigenlijk helemaal naar eigen smaak samenstellen, superfijn toch?
Zoetzure kipgehaktballetjes met rijst
In dit recept zal je veel Aziatische smaken tegenkomen, zoals gembersiroop, ketjap en sesamolie door de kipgehaktballetjes. Naast dat ik gek ben op de Aziatische keuken, combineren deze smaken ook gewoon heel erg goed.
In de zoetzure saus gebruik ik onder andere chilisaus. Je kunt hiervoor natuurlijk je eigen chilisaus maken, maar het is ook zeker niet verboden om eentje uit de winkel te gebruiken..
Serveer de gehaktballetjes met warme rijst en knapperige groenten and dinner is served! Dat alles binnen een half uurtje! Tip: als je inderdaad lekker snel wilt eten, kook dan de rijst en sperzieboontjes terwijl je de gehaktballetjes aan het rollen bent. Multitasking noemen we dat 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 500 gram sperziebonen
- 500 gram kipgehakt
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 50 gram panko
- 1 eetlepel sesamolie
- 3-4 eetlepels ketjap
- ½ eetlepel gembersiroop
- 1 theelepel chilivlokken
- olie, peper en zout
- 50 ml ananassap (uit blik)
- 1 schijf ananas (uit blik)
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel sriracha (meer of minder naar smaak)
- 1 eetlepel maïzena
- 200 ml water
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Dop de boontjes (kontje eraf) en kook ze beetgaar in een pan met ruim, gezout water.
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Rol hier gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rustig aan rondom bruin en vervolgens gaar.
- Maak ondertussen de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een blender en mix tot een glad geheel.
- Voeg de saus toe aan de gehaktballetjes als deze gaar zijn en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
- Serveer de gehaktballetjes in zoetzure saus met de rijst en sperzieboontjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lisanne zegt:
Lekker en smaakvol gerecht!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Dankjewel Lisanne!
Lambert Mersel zegt:
Als ik de ketjap vervang voor glutenvrije ketjapa is due dan geheel glutenvrij?
Jolanda (DK) zegt:
Heerlijk hoor! Dit ga ik vast vaker maken.
Suzanne zegt:
Heerlijke saus en balletjes! Aanrader!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk om te horen, bedankt voor het delen!
Tineke Van Grinsven zegt:
Heerlijke saus en gehaktballetjes. Ga het zeker nogmaals maken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor het delen 🙂
Lauretta zegt:
Lieve Eef, wat was dit gerecht weer lekker zeg. Man en tiener zoon zaten te smullen en er was niets over. Dank voor het delen ❤️
Els zegt:
Kan je ipv panko ook gewone paneermeel gebruiken?
Eef zegt:
Ja dat kan, ik prefereer panko over paneermeel omdat ik het een lekkerdere structuur vind geven maar beide doen het zelfde in een recept 🙂
Simone zegt:
Een super lekker gerecht. Ik heb meteen 1kg gemaakt, ingevroren en zodra ik zeg dat we dit gaan eten dan zitten ze meteen aan tafel. Dank je voor dit recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Lekker zeg, jij bedankt voor je reactie Simone!
Jos M zegt:
Eefje ik woon in Thailand en zie hier kipgehakt.
Heb wel zelf een gehaktmolen, welke delen van de kip kan ik het beste gebruiken om kipgehakt te maken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wij hebben het zelf nooit eerder gemaakt, maar ik lees online: een mix van de kipfilet en het vet van de kip.
Anne zegt:
Dit is een favorietje hier hoor, lekker!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat ontzettend leuk, dankjewel!
Els zegt:
Heerlijk gerecht, echt een topper!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Dankjewel Els, leuk om te horen!
Marleen zegt:
Ha Eef……… kan recept ook van runder gehakt?
Eef zegt:
Hi Marleen, dat kan maar met kipgehakt krijg je wat smeuïgere balletjes vandaar dat ik dit heb gebruikt in dit recept 🙂
Jules zegt:
Hoi Eef, laatst dit recept gemaakt en wat was het héérlijk! Ik had extra veel gemaakt zodat ik wat kon invriezen maar helaas… manlief kon er niet van afblijven en bleef ervan smullen 🙂 en wij zijn geen grote eters dus dan weet je genoeg 😉
Ik gebruik hier overigens gewone kipfilet voor, die ik dan samen met alle ingrediënten in de foodprocessor mix. Super bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat ontzettend leuk om te horen! En dat kan ik wel begrijpen hoor, ze zijn inderdaad heel lekker. En wat een goede tip van de kipfilet, dankjewel voor het delen!