Apple butter. Je bent vast wel bekend met appelstroop, en appelmoes ken je vast en zeker ook wel. Maar heb je weleens gehoord van appel butter? Dit is een boterzachte (vandaar de naam) appelsaus wat qua structuur tussen appelmoes en jam zit en het is echt waanzinnig lekker. Geloof mij, dit wil je maken!
Apple butter, of appel boter in het Nederlands dus. Het is absoluut niet moeilijk om te maken en ideaal om een overschot appels mee op te maken. Het blijft namelijk superlang goed! Ik maakte deze apple butter in de slowcooker, maar je kunt het eventueel ook maken in een pan. Het staat lekker lang op zodat het samen met de suiker en specerijen een donkere saus wordt. Als je het in de pan maakt dan moet je wel echt af en toe de boel omroeren, daarentegen ben je wel ietsje sneller klaar dan in de slowcooker 😉 .
Appels uit eigen tuin
Ik kwam op het idee om appel boter te maken toen ik de eerste oogst appeltjes plukte van mijn eigen appelboom. Samen met mijn dochter Lotte heb ik de appels geplukt en toen was de grote vraag, wat gaan we ermee maken? Appelmoes maken we wel vaker, ook ideaal natuurlijk als toch net iets teveel appeltjes op de schaal hebt liggen, maar ook appel boter is een regelrechte aanrader mocht je zin hebben in iets anders dan appelmoes.
Boterzachte apple butter
Ook al zit het woord boter in de naam, dat zit niet in het recept. Maar de textuur is wel boterzacht. Appel boter is iets wat vooral veel in Amerika wordt gemaakt en gegeten. Als broodbeleg, als bijgerecht voor bijvoorbeeld vlees of om te verwerken in baksels. Appel butter lijkt best wel op wat wij kennen als appelstroop, maar is toch wel heel anders. Appelstroop heeft niet die smaak van specerijen en ook de textuur is anders. Appelstroop is meer als gelei/jam, waar apple butter meer een boterachtige structuur heeft. Eigenlijk zit apple butter een beetje tussen appelmoes en appelstroop in.
Appels over?
Je kookt de appels met suiker en specerijen net zolang tot ze de boel gaat karameliseren. Dan wordt het geheel mooi donkerbruin van kleur en krijgt heerlijke zoetige en kruidige smaak. Door dit proces, en door het te bewaren in gesteriliseerde glazen potjes, kun je het superlang bewaren. Ideaal dus om appels die over zijn of op moeten voor te gebruiken. Zeker als je een eigen appelboom hebt, zoals ik, waarbij alle appels vaak in één keer klaar zijn om geplukt te worden. Een ideale manier om er toch iets lekkers en lang houdbaars mee te maken. Mocht je alsnog appels over hebben, kun je natuurlijk ook nog voor mijn appelmoes recept gaan of een van deze andere lekkere appel recepten.
Zo maak je apple butter
Apple butter maken is helemaal niet moeilijk, je hebt vooral wat geduld nodig. De geschilde appels, kruiden en suiker moet ongeveer 10 uur op low in de slowcooker. Je kunt het ook in een pan maken op een heel laag vuurtje, dan moet je alleen wat vaker roeren in de pan. Vervolgens maal je het fijn met een staafmixer of in de blender. Dan kook je het eventueel nog iets in tot de gewenste dikte en klaar is je eigengemaakte apple butter!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo appels (geschild en zonder klokhuis)
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 2½ eetlepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
- 1 theelepel gember (gemalen)
- 1 theelepel kruidnagel (gemalen)
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet voor 10 uur op low. Roer af en toe even door.
- Maal het geheel fijn met een staafmixer of in een blender.
- Doe de saus in een pan en kook de apple buter in tot de gewenste dikte.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marieke says:
Dit ga ik gelijk maken maar heb geen slowcoocker, dus in een pot dan maar, zak er beetje vocht bij moeten doen zeker?
Ben benieuwd.
Bedankt
Eef says:
Ja en gewoon heel laag vuur, als het te dik wordt een beetje water toevoegen inderdaad 🙂 Eet smakelijk alvast!
ERMELINDA says:
Goedemorgen! sorry, ik begreep het niet.. hoeveel voorbereidingstijd in totaal?
Eef says:
Dat staat boven het recept, 20 minuten
dominique crousel says:
de eerste keer had ik gekruid zoals aangeduid in het recept: te doordringend van smaak en geur.
De 2e keer met veel minder kruiden is het perfect.
Resa says:
De appeltjes staan op en mijn huis ruikt heerlijk!!!
Een echte herfst vibe
Eef says:
Heerlijke he 😀
Esmee says:
Ik heb deze vandaag gemaakt maar vind er echt veeeeeeeelste veel kruiden in zitten waardoor het niet lekker is. Had voor mij wel gehalveerd gemogen (als ik andere recepten bekijk zie ik ook vaak veel minder kruiden). Ik ga het volgende keer nog eens proberen met minder kruiden!
Eef says:
Wat jammer om te horen, maar smaken verschillen uiteraard. Pas het gerust naar eigen smaak aan.
Ria w says:
Maakt het iets uit welke kleur basterdsuiker je gebruikt ?
Eef says:
Ik heb bruine gebruikt en het er direct ook even bijgezet voor de duidelijkheid 🙂
Eva Beets says:
Ziet er heerlijk uit! Welke appelsoort kun je t beste nemen?
Eef says:
Ik heb verschillende gebruikt, net wat je lekker vindt. Let alleen even op als je hele zoete gebruikt dat je dan iets minder suiker gebruikt 🙂
Gerlinda says:
Vandaag de slowcooker 10 uur aan gehad met dit recept, na 10 uur in de blender gedaan, en o wat is dit heerlijk zeg, ik ga morgen eens kijken waar ik het heerlijk bij ga gebruiken.
Bedankt voor het recept Eef.
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂 Ik heb een heerlijk recept voor een apple butter cake online gezet onlangs, die kun je ermee maken (is erg lekker kan ik je vertellen 😉 )
Louis says:
Hij is inderdaad erg lekker. Gelukkig maar, want door een overschot aan appels had ik meteen een grote hoeveelheid gemaakt. Het cake-recept ga ik zeker ook een keer proberen.
En mocht iemand nog meer ideeën nodig hebben, ik heb er muffins mee gemaakt. Ook erg lekker. Het rececpt vind je hier:
https://wiki.wevers.tv:8443/index.php/Appelboter_muffins
Henk says:
Eef de appel boter is heerlijk.
Het lijkt een beetje op appelstroop.
Leoni says:
Ik ben gek op apple butter, deze ga ik zeker maken.
Vooral op pannenkoeken vind ik de apple butter heerlijk.
Fanny says:
Hallo Eef, fijn dat ik dit heerlijk gerecht bij jou terug vind. Ik maak voor de eerste maal dit gerecht en vraag mij af of het deksel op de pan moet laten of niet om het te doen indikken??
Groetjes
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het kan met of zonder, maar zonder deksel dikt het sneller in.
Larissa says:
Als je met de slowcooker kookt moet het deksel er toch oo blijven om warmteverlies tegen te gaan? Daarom mag je tussentijds toch ook niet het deksel optillen?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Larissa! In dit artikel kun je al Eef’s ervaringen met de slowcooker lezen: https://www.eefkooktzo.nl/review-slowcooker-van-crock-pot/ Hopelijk heb je er wat aan 🙂
Leen says:
Dag Eef,
Ik wil het recept graag proberen.
Zou je me kunnen aangeven op hoeveel graden zo’n ‘slowcooker’ werkt?
Ik heb namelijk een stoomoven. Dat lijkt me net wat handiger dan een pan op het vuur de ganse dag.
Dank je wzl
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Leen! In dit artikel kun je al Eef’s ervaringen met een slowcooker lezen: https://www.eefkooktzo.nl/review-slowcooker-van-crock-pot/ Hopelijk heb je er wat aan 🙂
Ilona Wiechert says:
Hoi Eef,
Ik wil me dit weekend aan dit recept wagen, maar is twee en half EETlepel kaneel op een kilo appels niet wat veel? Dan snap ik de reacties wel dat mensen hem té kruidig vinden😎 ik hoop van je te horen ehhh lezen. Gr Ilona
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ilona, smaken verschillen natuurlijk! Je kunt uiteraard minder toevoegen, naar smaak. Veel plezier met het maken en geniet ervan!
Nina says:
Doe er 2 1/2 theelepel kaneel in. De andere specerijen 1/2 theelepel. Is een mooie verhouding met elkaar.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn dat je het zo naar smaak hebt kunnen aanpassen!
Tessa Damen says:
Hoi. Hoe lang kun je t bewaren als je t niet weckt of kun je t ook invriezen?
Gr tessa
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Tessa, ik zou zeggen dat je het zo’n 7 dagen in de koelkast kan bewaren. Invriezen hebben we nog niet getest, het lijkt mij zeker mogelijk maar het kan zijn dat de structuur dan wel wat anders is na ontdooien.
Channa says:
Heb net dit recept gemaakt, en oei, wat is het heerlijk. Morgen ga ik het gebruiken bij stoofvlees, lijkt me een prima combinatie. Heb wel de tips van andere opgevolgd en de kaneel teruggebracht naar 2,5 eetlepel. De rest van de kruiden heb ik gedaan zoals in jouw recept. Ik ga het nu in weckpotjes doen en zien wie ik er nog meer een plezier mee kan doen. Dank je wel voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Dat klinkt inderdaad als een heerlijke combi. En helemaal prima om de kaneel aan te passen naar smaak. Bedankt voor het delen!
Inge Stevens says:
Je kunt de Apple butter ook goed gebruiken als glazuur op varkensvlees! Net gezien op tv bij Mary makes it easy op 24Kitchen. Lijkt me heerlijk, ga het proberen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh wat een goed idee inderdaad! Bedankt voor de tip!