Bloemkoolsteak uit de oven. Lekker gekruide en gegrilde bloemkoolsteaks uit de oven. Deze steaks van bloemkool zijn weer eens totaal iets anders en een ideale vleesvervanger voor steaks. Nog nooit bloemkool uit de oven gegeten? Probeer het eens, het is ontzettend lekker!
Inmiddels is het denk ik nog geen 2 jaar geleden dat ik voor het eerst bloemkool uit de oven at. Ik vind bloemkool heerlijk, maar ik kookte het altijd. Tot ik het een keer ergens gegrild uit de oven probeerde, wat een verschil! Ik was er direct weg van en inmiddels grill ik regelmatig roosjes bloemkool in de oven voor bij een salade, in deze vegetarische wraps of gewoon als ‘groenten’-onderdeel van de maaltijd.
Bloemsteak uit de oven
Nu heb ik het idee voor bloemsteaks al vaker voorbij zien komen en omdat ik geroosterde bloemkoolroosjes al zo lekker vind, wilde ik dit ook weleens proberen. Ik koos wat kruiden uit de me lekker leken en in plaats van de steaks direct te roosteren, dekte ik ze eerst even af met aluminiumfolie zodat ze ook goed gaar worden. Wat een succes! Door de bloemkoolsteak daarna nog even onder de grill te roosteren behoudt hij ook een lekkere bite. Sausje naar smaak erbij (ik gebruikte zelf tahin (sesamzaadpasta)) en smikkelen maar!
Vegan steaks
Serveer deze vegan steaks met een lekkere frisse salade om er een compleet plantaardige en koolhydraatarme maaltijd van te maken. Of ga niet voor koolhydraatarm en kies een lekker stokbroodje met kruidenboter of ga voor één van de andere bijgerechten die je kunt vinden in mijn receptenoverzicht. Je kunt ze trouwens in de zomer ook op de BBQ maken als je een BBQ met deksel hebt. Dan hou je dezelfde bereidingswijze aan alleen hou ze dan iets meer in de gaten als je de temperatuur van je BBQ niet goed kunt regelen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 grote bloemkool
- olijfolie, peper, zout, paprikapoeder, uienpoeder
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op grillstand op 250 graden.
- Snij de bloemkool in steaks. Dit doe je door de bloemkool op een snijplank te leggen met de onderkant naar beneden op de snijplank. Snij de bloemkool doormidden over de stam en snij er vervolgens plakken van ca. 5 centimeter dik van. Uit 1 bloemkool haal je ongeveer 4 mooie steaks (afhankelijk van hoe groot je bloemkool is). De rest van de bloemkool kun je gebruiken voor bloemkoolrijst, geroosterde roosjes of in een ander gerecht.
- Leg de bloemkoolsteaks op een bakplaat bekleed met bakpapier, vet in met olijfolie en strooi er naar smaak, peper, zout, paprikapoeder en uienpoeder over aan beide kanten.
- Bedek de steaks met aluminiumfolie en zet ze 10 minuten onder de grill. Haal daarna het folie eraf en grill ze nog 5-10 minuten tot ze gaar zijn.
- Serveer met een beetje tahin erover, wat chilivlokken en tuinkers. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Evi zegt:
Hi! Wat bedoel je met ‘onder’ het rooster?
Eef zegt:
Waar zie je dat staan?
Riet Veldkamp zegt:
Kan mij niet voorstellen dat de steaks 5 cm dik moeten zijn.
Max 2 cm doe ik. Ik denk een typefoutje.
Bloemkoolsteaks is een heerlijk gerecht in bijvoorbeeld een koolhydraatarm gerecht en als vervanging van vlees of vis.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wij hebben ze zo gemaakt, dus dat kan zeker. Maar je kunt ze uiteraard ook wat dunner maken. 🙂
Zafirah zegt:
Vandaag maar is proberen het zit nu in de oven ik ben benieuwd dankjewel voor al je koolhydraat arm recepten.
Groetjes Zafirah