Pasta ‘nduja! Oftewel pasta met ‘nduja worst. Ik nam tijdens mijn vakantie in Italië afgelopen zomer nduja mee naar Nederland en heb er onder andere deze fantastische pasta mee gemaakt. Natuurlijk zou ik Eef niet zijn, als ik dit recept niet met jullie zou delen.
Wat is ‘nduja?
‘Nduja is een pittige en aan de lucht gedroogde smeerbare varkensworst uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Van oorsprong wordt het op brood gesmeerd en ook vaak bij een borrelplankje met kaasjes gegeten.
Maar je kunt ‘nduja ook gebruiken op een pizza of er zelf een pastasaus mee te maken. Het geeft een lekkere pittige smaak af en in combinatie met tomaat maak je er een lekkere basissaus mee. En een pastasaus met ‘nduja ontbrak nog in mijn lijstje met pasta recepten!
Pasta met ‘nduja worst
Omdat ‘nduja best wel pittig is, heb ik de smaak wat milder gemaakt door slagroom te gebruiken in de saus. Samen met de Parmezaanse kaas, maakt dit een heerlijk romig geheel met precies de juiste pit door de ‘nduja worst! Nog iets leuks: deze pasta staat al binnen 20 minuten op tafel! Dat zijn bonuspunten, want zoals je weet ben ik groot fan van snelle recepten op drukke doordeweekse dagen.
Zelf kopen en maken
Je kunt ‘nduja online bestellen (bijvoorbeeld bij een Italiaanse delicatessen webshop). Let er dan wel even goed op dat de worst echt uit Calabrië komt. Tegenwoordig is de worst ook te koop bij Albert Heijn. En als je op vakantie gaat naar Italië, raad ik je zeker aan om wat mee te nemen als souvenir!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram pasta (pasta naar keuze)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 70 gram tomatenpuree
- 75 gram 'nduja worst
- 200 gram cherrytomaten
- 150 ml slagroom
- 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt + extra om te serveren)
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de pasta in een pan met ruim water en een snuf zout beetgaar. Giet af als de pasta gaar is.
- Ondertussen maken we de saus. Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook even aan.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Verkruimel de worst een beetje met je handen en verdeel deze over de pan. Bak even kort mee.
- Dan voeg je de cherrytomaten toe en deze bak je een minuut of 5 mee tot ze bijna gaar zijn.
- Giet dan de slagroom erbij samen met de Parmezaanse kaas en kook de saus een paar minuten in.
- Schep de gekookte pasta erdoor en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Christiane Timmers says:
Super heerlijke pastasaus voor wie van pittig houdt! Ik had nog een aubergine liggen en heb die in blokjes toegevoegd.
Linda Van Dillen says:
Vanavond gemaakt! Viel erg in de smaak.
Heerlijk.
San says:
Mmmmmm!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
😀
Ria says:
Gisteravond gemaakt,
wow wat lekker.
Voor herhaling vatbaar.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂