Berliner bollen

Berliner bollen

Berliner bollen, wie kent ze niet. Met een vulling van banketbakkersroom of jam. Zo ontzettend lekker en zo ontzettend leuk om ze eens zelf te maken. Want moeilijk is dit recept zeker niet, maar wees gewaarschuwd… je blijft ervan eten, zo lekker!

Berliner bollen stonden al lang op mijn kooklijstje om eens zelf te maken. Onlangs kwam ik het recept tegen in hét zoekboek van Delicious. Direct had ik het plan om ze te maken voor de jaarwisseling en zo geschiedde, maar eerlijk is eerlijk… Deze berliner bollen met banketbakkersroom of jam (of en-en 😉 ) kunnen natuurlijk het hele jaar door. Ze zijn zoooo lekker, Delicious!

Berlinerbollen met banketbakkersroom of met jam?

Waar ga jij voor? Ik ging voor half/ half. De ene helft vulde ik met aardbeienjam en de andere helft vulde ik met banketbakkersroom. Dit keer ging ik trouwens lekker lui voor kant-en-klare banketbakkersroom, ook lekker daar niet van. Maar zelf maken kan natuurlijk ook. Daarvan zal ik nog eens het recept met je delen. Als je voor jam gaat kun je natuurlijk voor elke smaak gaan die je lekker vindt zoals frambozenjam, kersenjam, of aardbeienjam. Schep de jam wel even door voor je hem in de spuitzak doet en zeef hem eventueel even zodat er straks niet een aardbeitje of ander fruit vast zit in je spuitmondje 😉

Berliner bollen met jam en banketbakkersroom

Berliner bollen

Berliner bollen

Heerlijke berliner bollen met banketbakkersroom en jam
4.50 van 6 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 14 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 100 ml melk (lauwwarm)
  • 2 eieren (middel)
  • 2 eidooiers
  • 2 zakjes gist (gedroogd ( 7 gram p.s.))
  • 60 gram suiker
  • 60 gram roomboter (op kamertemperatuur - ongezouten)
  • ½ citroen (alleen de rasp)
  • 1 vanillestokje
  • zout
Voor de vulling/ ter decoratie:
  • fijne kristalsuiker
  • banketbakkersroom en/of jam

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de melk samen met 100 gram bloem en de inhoud van de zakjes gist in een kom. Mix goed door en laat dit vervolgens afgedekt een half uur rijzen op een warme plek.
  • Klop met een garde de eieren en eidooiers los en klop beetje bij beetje de suiker erdoor.
  • Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje met een scherp mesje.
  • Doe het eimengsel samen met de rest van de bloem, boter, citroenrasp, vanillemerg, een snuf zout bij het melk/ gist mengsel.
  • Kneed er vervolgens een soepel, zacht deeg van. Doe dit met de hand of gebruik hiervoor een keukenmachine met deeghaken.
  • Laat dit afgedekt op een warme plek 15 minuten rijzen, kneed even door en laat weer, afgedekt 15 minuten rijzen.
  • Verdeel een beetje bloem op het aanrecht en rol daarop het deeg tot een dikke lap van ongeveer 2 centimeter dik. Steek er met een uitsteekring rondjes uit.
  • Rol de rest van het deeg weer uit en ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg de rondjes op een velletje bakpier en dek af met huishoudfolie en een theedoek. Laat het deeg nu nog 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld zijn.
  • Verhit de frituurpan of olie in een ruime pan tot 180 graden. Bak hierin om en om de berlinerbollen in porties goudbruin en gaar.
  • Laat de berlinerbollen even uitlekken op een velletje keukenpapier en bestrooi ze daarna (nog warm) met suiker.
  • Vul een spuitzak met een spuitmondje met de jam of banketbakkersroom en vul de berlinerbollen naar smaak met jam of banketbakkersroom. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Voedingswaarden zijn berekent zonder vulling/ suikerlaagje.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 201kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 5g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Berliner bollen

Berliner bollen Pinterest Collage

6 thoughts on “Berliner bollen

  • Sandra Weltevreden says:

    Hoi Eef, ik lees het recept door, moet melk/gist en bloem samenvoegen. Later weer eiermengsel en andere ingrediënten en de rest van de bloem(welke rest als ik alles al gebruikt heb, of die ik een deel) Ik vind het onduidelijk! Hoor het graag

        • Dat is altijd lastig om met een specifieke tijd aan te geven maar reken een minuut of 20-30 ongeveer, zeker als het wat warmer is. Je voelt het op een gegeven moment aan het deeg wanneer de structuur gaat veranderen en je een lekker deegje krijgt.

  • Hoi Eef, het lijkt me een heerlijk recept temeer daar wij al bijna 10 jaar niet meer in Nederland wonen en zo’n recept van b.v berlinerbollen altijd goed is.
    Maar ik heb natuurlijk ook een vraag over het recept, en dat is:
    Is het werkelijk noodzakelijk voor de smaak van de bol dat er citroenrasp ingaat?
    Wij vinden ( wat voor vorm ook van citroen) echt niet lekker!
    Alvast bedankt!!
    Ingrid

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Ingrid, je kunt het inderdaad weglaten. Het geeft een mooie frisse ondertoon, je zou de citroenrasp wel kunnen vervangen met de rasp van een andere citrus die je bijvoorbeeld wel lekker vindt! Geniet ervan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept