Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Eigenlijk wilde ik dit recept gewoon spaghetti met ballen noemen, maar ja dat klinkt weer zo en daarnaast wie gaat daar nou op zoeken? Namen aan een recept geven blijft af en toe een dingetje. Soms is het een saaie naam zoals pasta met balletjes; veilig, goed en exact omschrijvend.

Pasta met balletjes

Soms experimenteer je wat en soms ben je rebels door kruidnoten gewoon pepernoten te noemen. Ach, het is maar naam. Maar ja, die naam hé dat is toch waardoor je het recept onthoudt, waarnaar je zoekt en misschien wel hetgeen je doet overhalen om dit recept te maken. Één ding kan ik je vertellen; ondanks de ietwat suffe naam: MAKEN. Dit Is gewoon een echt lekker recept.

Zelfgemaakte saus, zelfgemaakte balletjes en lekker langzaam gegaard in die fijne slowcooker. Hmm, dat is Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker. Eenvoudig te maken en trouwens prima om extra te maken en dan in de vriezer te gooien voor die dagen dat je net even wat minder tijd hebt. 

Bolognesesaus als basisrecept

Voor een groot deel heb ik dit recept geïnspireerd op mijn recept voor Zelfgemaakte Bolognesesaus. Hoewel ik natuurlijk weer het een en ander heb aangepast is dat mijn uitgangspunt geweest voor dit recept, want het is simpelweg gewoon een heerlijk basisrecept om zelf bolognesesaus te maken.  Het voordeel dat je hebt als je dit gerecht in de slowcooker gaat maken, is dat de balletjes heerlijk compact en mals worden naast dat je er vrijwel geen omkijken meer naar hebt eenmaal in de slowcooker. Een smaakvolle saus en lekkere malse balletjes zijn het eindresultaat.

Geen slowcooker in huis?

Dan kun je uiteraard dit recept ook maken, maar voeg dan wel wat extra water toe (ca. 200-300 ml). Bij het bereiden van gerechten in de slowcooker heb je namelijk heel weinig (extra) vocht nodig omdat er vrijwel geen vocht verdampt uit de slowcooker. Als je dit recept maakt zonder slowcooker, gebruik dan ook een pan met een dikke bodem, laag vuur en hou de saus verder goed in de gaten; mocht de saus te dik worden dan voeg je wat extra water toe. Voor de bereidingstijd zou ik ca. 1 tot 1,5 uur aanhouden en zorg dat je de balletjes goed compact draait zodat ze niet stuk gaan tijdens het koken. Twijfel je of je een slowcooker in huis zou willen? Lees dan mijn review over de slowcooker voor alles wat je moet weten over een slowcooker.

Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Spaghetti met balletjes uit de slowcooker

Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker. Ontzettend makkelijk om te maken, maar ontzettend dankbaar want dit is zo'n lekker pasta recept!
4.46 van 22 stemmen
Voorbereiding: 30 minutes
Cook Time: 3 hours
Total Time: 3 hours 30 minutes
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 400 gram spaghetti
  • 140 gram tomatenpuree (2 kleine blikjes)
  • 40 gram paneermeel
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 2 sjalotjes (fijngesneden)
  • 1 eetlepel Parmezaanse Kaas
  • 1 ei
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • snufje gemalen chiliflakes
  • zwarte peper & zout
  • boter
  • voor de garnering wat verse blaadjes basilicum en geraspte Parmezaanse kaas (ca. 1 – 1,5 el per bord)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • In een ruime kom mix je het gehakt, paneermeel, Parmezaanse kaas, het ei, 1/2 tl peper, 1/2 tl zout, 1/2 tl uienpoeder en 1/2 tl paprikapoeder goed door elkaar. Draai hier dan kleine gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes even in de pan tot ze mooi bruin zijn.
  • Vul de slowcooker met de gezeefde tomaten, tomatenblokjes, 2 kleine blikjes tomatenpuree, 2 fijngesneden sjalotjes, 3 teentjes fijngesneden knoflook, 1/2 tl gedroogde oregano, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl paprikapoeder, 1 tl gedroogde basilicum, snufje gemalen chili flakes en breng op smaak met zout & peper. Roer alles even goed door elkaar, voeg de balletjes toe en schep het geheel nog even goed om. Zet de slowcooker voor 3 uur op high.
  • Na 3 uur schep je de balletjes en de saus nog even om. Zet de slowcooker op de warmhoudstand of mocht je slowcooker deze optie niet hebben, dan kun je het geheel op low zetten.
  • Breng ruim water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de spaghetti beetgaar (al dente). Giet af en eventueel kun je een paar druppels olijfolie of wat boter door de pasta mengen om te voorkomen dat deze aan elkaar gaan plakken.
  • Doe wat spaghetti op een bord, hierover schep je wat saus met de balletjes en garneer met basilicum & geraspte Parmezaanse Kaas.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 692kcal | Koolhydraten: 103g | Eiwitten: 47g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

49 thoughts on “Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

    • Uit de slowcooker zijn ze inderdaad heerlijk maar ook zonder slowcooker is dit recept eenvoudig te maken én ook ontzettend lekker 🙂

  • Heerlijk recept, helaas mis ik toch wat groente, heb zelf rode en gele paprika en cougette toegevoegd. En iets meer kruiden dan beschreven.

    Dank je wel voor inspiratie. Kom regelmatig even terug!

    • Bedankt Tom! Goed om te horen dat het gesmaakt heeft. Er zitten inderdaad niet veel groenten in, dat ben ik met je eens. Wat courgette en paprika erdoor is zeker ook een lekkere aanvulling (en meteen lekker kleurrijk 🙂 )

  • Foodblogswap oktober van het blog Eefkooktzo | Culinair Westfriesland says:

    […] die ik nodig had stonden al op mijn boodschappenlijstje. Ik ging een recept maken uit de slowcooker, deze heb ik al 2 maanden in huis maar ik ben er nog niet aan toekomen om er iets uit te maken. De […]

  • Hallo Eef,
    Jouw recept lijkt me heerlijk. Ik wil graag een grotere portie maken. Als je het recept verdubbelt, moet het dan ook langer garen in de slowcooker? Of blijft de kooktijd dan hetzelfde?

    • Nee op zich zou je de tijd kunnen aanhouden denk ik zo maar je zou het voor de zekerheid na 3 uur even kunnen bekijken en het desnoods nog een half uurtje/ uurtje langer kunnen laten garen. Dat neemt niet zo heel nauw.

  • Hallo Eef,
    Jouw recept lijkt me heerlijk. Ik wil graag een grotere portie maken. Als je het recept verdubbelt, moet het dan ook langer garen in de slowcooker? Of blijft de kooktijd dan hetzelfde?

  • Nee op zich zou je de tijd kunnen aanhouden denk ik zo maar je zou het voor de zekerheid na 3 uur even kunnen bekijken en het desnoods nog een half uurtje/ uurtje langer kunnen laten garen. Dat neemt niet zo heel nauw.

  • Eef ik ben fan van je vanavond heeft mijn zoontje van 7 voor het eerst in zijn leven gezegd dat hij zijn eten lekker vond! Zonder zeuren ging het bordje schoon leeg en (ik viel naast mijn stoel) is er nog een keer opgeschept. Dankjewel!

    • Whaaa super tof om te lezen! Dank voor je reactie Cindy, hier word ik echt heel erg blij van om te lezen 😀

  • Eef ik ben fan van je vanavond heeft mijn zoontje van 7 voor het eerst in zijn leven gezegd dat hij zijn eten lekker vond! Zonder zeuren ging het bordje schoon leeg en (ik viel naast mijn stoel) is er nog een keer opgeschept. Dankjewel!

  • Hoi Eef, is de parmezaanse kaas in de balletjes perse nodig? Ben niet zo van de kaas en de kids ook niet.

    • Niet perse maar het geeft wel extra smaak. Vind je het niet lekker dan laat je het weg. Voeg dan een beetje extra zout toe (Parmezaanse kaas is zout dus dat mis je dan misschien) en eventueel een klein beetje broodkruim als de balletjes heel vochtig zijn. Verder zullen ze dan, denk ik, heerlijk smaken!

  • Hoi Eef, is de parmezaanse kaas in de balletjes perse nodig? Ben niet zo van de kaas en de kids ook niet.

  • Niet perse maar het geeft wel extra smaak. Vind je het niet lekker dan laat je het weg. Voeg dan een beetje extra zout toe (Parmezaanse kaas is zout dus dat mis je dan misschien) en eventueel een klein beetje broodkruim als de balletjes heel vochtig zijn. Verder zullen ze dan, denk ik, heerlijk smaken!

  • Marije Wiese says:

    Wat een verrukkelijk recept!! Wel wat paprika’s toegevoegd voor wat groenten maar echt beste pasta saus ever! ☺️

  • Marije Wiese says:

    Wat een verrukkelijk recept!! Wel wat paprika’s toegevoegd voor wat groenten maar echt beste pasta saus ever! ☺️

  • Dit recept eergisteren gemaakt en oh, wat was het heerlijk! Een goede lekkere stevige saus met heerlijk malse gehaktballetjes! Mijn man is niet al te dol op spaghetti met saus, maar dit vond hij heerlijk en mag ik vaker maken!

  • Barbara Jansen says:

    Deze balletje heb ik nu al 4 keer gemaakt. En ze zijn echt zalig!!! Deze slowcooker recept is echt een aanrader!

    Vannacht maakt mijn Ninja weer een portie.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat klopt inderdaad, dat kon nog niet omdat het in een oude layout stond. Inmiddels hebben we het aangepast, dus nu zou het moeten lukken 🙂

  • Eerste keer gemaakt en wat een heerlijk gerecht,
    Ik was een lange tijd zoekende naar een spaghetti gerecht en nu eindelijk gevonden,

    Bedankt!

  • Maak dit recept nu pas een 2e x, maar ik gooi de balletjes er zo in. Ze garen goed in de saus en zijn heerlijk mals. Beetje als soepballetjes.

  • Als het recept zeg drie uur op high in de slowcooker, hoeveel uur is het dan op Low? Is dat dan 6 uur?
    Of kan ik ook eerst 3 uur op medium en dan ook nog 3 uur op low? Want dan kan ik het vanmiddag uit het werk zo opscheppen. Nu al zin in:-)

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat is een goede vraag, ik zou dat eigenlijk niet zo goed weten. Maar zou het vooral gewoon proberen! Laat je ons weten of het gelukt is? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept