Simpele burritos met gehakt

Simpele burritos met gehakt

Burritos, ik ben er dol op! Ik maak ze met enige regelmaat maar helaas is het niet bepaald een fotogeniek gerecht… Toch wil ik je dit waanzinnig lekkere recept voor burritos niet onthouden en daarom staan ze op het menu voor vandaag: simpele burritos met gehakt! Geloof mij, een feestje op tafel. 

De burrito kent zijn oorsprong in het noorden van Mexico en het zuiden van Amerika. Het betreft altijd een wrap met een vulling van vlees zoals gehakt, vis of reepjes biefstuk bijvoorbeeld. De wrap wordt vaak opgerold geserveerd en uit de hand gegeten. Lekker met wat kaas erdoor en wat zure room (dat mag wat mij betreft echt niet ontbreken).

Burrito of Enchilada?

Laatste vertelde de lieve Esmee mij een leuk weetje over het verschil tussen de burrito en de enchilada. Hoewel we misschien vaker het woord burrito gebruiken voor dit soort Mexicaanse gerechten is dit niet altijd juist. Er is namelijk een verschil tussen beide qua bereiding en etenswijze. Het komt er eigenlijk op neer dat de burrito vaak uit het vuistje wordt gegeten terwijl de enchilada met een sausje in een ovenschaal uit de oven wordt geserveerd. Nu weet jij, technisch gezien, wel onder welke van de twee dit recept valt 😉 .

Recept  voor burritos gehakt

Het gehakt in deze burritos is lekker, mild gekruid. De saus bestaat uit tomatenblokjes met onder andere knoflook, tijm en oregano. Aan het gehakt heb ik ook nog wat mais toegevoegd. Het is een lekker en simpel gerecht wat je eigenlijk altijd wel kunt klaar maken. Lekker voor doordeweeks maar ook prima voor in het weekend. Deze jongens vullen goed dus met de 6 snelle burritos die je uit dit recept haalt heb je zeker genoeg voor 2 – 3 personen of 2 volwassenen en 2 kids.

Schrik trouwens niet wanneer je cacaopoeder in het recept tegenkomt. Het is een bekende smaakmaker in de Mexicaanse keuken en de burritos zullen echt niet naar chocolade smaken. Integendeel, cacao (ongezoet uiteraard) geeft een warme diepe smaak aan het gehakt. Een echte aanrader! Wil je dit liever niet? Dan laat je de cacaopoeder gewoon weg. Maar probeer het eens, het zal je niet teleurstellen.

De wraps kun je natuurlijk kopen maar wist je dat je zo ook makkelijk zelf kunt maken? Het recept voor zelfgemaakte wraps kun je ook vinden op mijn blog en geloof me, die zijn ook heel erg lekker!

Tip: bekijk ook dit heerlijke recept voor chili con carne eens.

Simpele burritos met gehakt

Simpele burritos met gehakt

Simpele burritos met gehakt 

Makkelijk recept voor heerlijke burritos met gehakt uit de oven
4.40 van 91 stemmen
Voorbereiding: 5 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 35 minutes
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 150 gram mais
  • 150 gram geraspte kaas
  • 125 gram zure room
  • 6 tortilla wraps
  • 1 blikje tomatenblokjes (van 400 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel organo + ½ theelepel
  • 3 theelepels komijn
  • 2 theelepels cacaopoeder (ongezoet)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel piment
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Snipper het uitje en snijd de teentjes knoflook fijn.
  • Doe het blikje tomatenblokjes in een steelpannetje.
  • Hierbij doe je vervolgens 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 eetlepel suiker, ½ eetlepel oregano, 1 theelepels komijn, 1 theelepel uienpoeder en peper & zout naar smaak. Laat dit op een laag vuurtje zachtjes pruttelen.
  • Doe vervolgens een beetje olie of boter in een ruime koekenpan en fruit het uitje samen met de 2 teentjes knoflook even aan.
  • Voeg daarna de volgende kruiden toe en bak deze even kort mee: 2 theelepels komijn, 2 theelepels cacaopoeder, 2 theelepels paprikapoeder, ½ theelepel piment en ½ theelepel oregano. Voeg dan het gehakt toe en rul deze bruin. Breng verder op smaak met peper en zout. Doe op het laatst de mais erdoor.
  • Verdeel een beetje zure room over de wrap, verdeel er daarna wat gehakt over, de saus en tot slot wat geraspte kaas.
  • Dichtvouwen en in een met olijfolie ingevette ovenschaal leggen.
  • Herhaal dit met alle burritos.
  • Tot slot verdeel je nog wat tomatensaus over de bovenkant en de geraspte kaas.
  • Zet het geheel in de oven voor ongeveer 10 minuten tot de kaas volledig is gesmolten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 529kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 33g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Simpele burritos met gehakt

simpele burritos met gehakt  Pinterest Collage

102 thoughts on “Simpele burritos met gehakt

  • Ziet er onwijs lekker uit! Ga ik zeker een keertje proberen….
    Nog een vraagje: waarom moeten de wraps voor het vullen opgewarmd worden? Ze gaan daarna toch nog even de oven in?

    • Bedankt voor je leuke reactie Elza 🙂 Klopt inderdaad ze worden verwarmd in de oven alleen vind ik het zelf altijd lekkerder om ze nog even voor de verwarmen door de om en om in de pan te bakken. Dan worden ze namelijk niet zacht of “sompig” (vies woord eigenlijk 😉 ) in de oven. Als je zelf gebakken wraps hebt hoeft het zeker niet maar bij kant en klare doe ik het, het liefst wel.

    • Ik heb in Mexico gewoond en kan u vertellen dat de lol van burritos (en alle andere vormen van uit-het-vuistje eten in Mecxico) ligt bij de salsa. Een salsa is wat een goede taco of burrito definieert: bij iedere hap een likje saus aanbrengen is het parool. Dus: niet de beste burrito wint het, maar de beste salsa. Kunt u daar aandacht aan wijden in uw recepten?

        • 5 stars
          Wat een heerlijk en eenvoudig te maken gerecht. Ik voeg met de maïs ook kidneybonen en/of linzen toe. Recept staat in onze favorieten lijst ♡

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Wat goed om te horen, dat klinkt als een heerlijke toevoeging!

    • Ja dat kan prima. De cacaopoeder geeft wel extra smaak maar mocht je het om de een of andere reden liever niet eten dan kun je deze prima weglaten.

    • Klopt! Een keer voor de saus (de halve eetlepel) en een keer voor het op smaak maken van het gehakt (de halve theelepel). Ik heb het nu even bij elkaar gezet dan is het hopelijk iets duidelijker 🙂

  • Hi Eef,

    Ik heb ze gemaakt met de Cacaopoeder en ze zijn echt SUPER lekker!
    Al meerdere recepten van je blog uitgeprobeerd en ze zijn echt lekker en leuk om te maken.
    Ga zo door!

  • Echt een super lekker recept! Ik ga het vandaag voor de tweede keer maken. Lekkerder dan de burritos van Taco Bell in Amerika haha

    • 5 stars
      Hoi Eef,
      Bedankt voor het delen! Die cacao erin is super, een echte smaakmaker.
      Heb er ook nog wat fijn gesneden paprika doorheen gejakkert en bij het tomatenprutje een flinke scheut rode wijn.

    • Mocht je liever geen suiker willen, zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Wil je liever iets van rietsuiker o.i.d. dan kun je dat prima 1 op 1 vervangen 🙂

      • 5 stars
        Hoi Eef, we hebben de burritod vanavond gemaakt en wat was dit lekker zeg! Zo smaakvol en zonder zakjes, echt top 😉

        Weer bedankt voor het delen van een lekker recept!

  • Mocht je liever geen suiker willen, zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Wil je liever iets van rietsuiker o.i.d. dan kun je dat prima 1 op 1 vervangen 🙂

  • Dick Bruinsma says:

    Was heerlijk! En zonder enge potjes kant-en-klaar weet ik wat, met veel te zout erin! Ik heb nog wat kidneybonen toegevoegd en een mespuntje chili 🙂

  • Dick Bruinsma says:

    Was heerlijk! En zonder enge potjes kant-en-klaar weet ik wat, met veel te zout erin! Ik heb nog wat kidneybonen toegevoegd en een mespuntje chili 🙂

  • Wat hebben wij ontzettend gesmuld vanavond!! Wanneer eten we dit weer?? vroeg mijn zoon van 7. Dank je wel voor het recept!

  • Wat hebben wij ontzettend gesmuld vanavond!! Wanneer eten we dit weer?? vroeg mijn zoon van 7. Dank je wel voor het recept!

  • Netty Vos Schipperen says:

    Hallo EEF
    mag ik suiker vervangen voor Sucralose Zoet stof
    voor Koken en Bakken wat een fijn gerechten lijkt heel lekker
    Groetjes Netty

    • Hi Netty, dat mag uiteraard alleen moet je dan wel opletten met de verhouding. Vaak is zoetstof een stuk sterker qua smaak dan suiker. Je kunt ook de suiker weglaten, dan wordt het iets anders qua smaak maar evengoed lekker 🙂

  • Netty Vos Schipperen says:

    Hallo EEF
    mag ik suiker vervangen voor Sucralose Zoet stof
    voor Koken en Bakken wat een fijn gerechten lijkt heel lekker
    Groetjes Netty

  • Hi Netty, dat mag uiteraard alleen moet je dan wel opletten met de verhouding. Vaak is zoetstof een stuk sterker qua smaak dan suiker. Je kunt ook de suiker weglaten, dan wordt het iets anders qua smaak maar evengoed lekker 🙂

    • Zou ik je niet aanraden, ik denk dat de burritos er niet zo lekker van worden namelijk, maar je kunt het uiteraard proberen.

  • Zou ik je niet aanraden, ik denk dat de burritos er niet zo lekker van worden namelijk, maar je kunt het uiteraard proberen.

  • Het was heerlijk! Ik heb hier en daar wat meer kruiden gebruikt;) en basilicum over de geraspte kaas gedaan en driekwart van de tomatenblokjessaus door het gehakt gedaan. Alle drie mn kinderen vonden het echt heerlijk, ook m’n dreumes van 14 maanden heeft gesmuld!

  • Het was heerlijk! Ik heb hier en daar wat meer kruiden gebruikt;) en basilicum over de geraspte kaas gedaan en driekwart van de tomatenblokjessaus door het gehakt gedaan. Alle drie mn kinderen vonden het echt heerlijk, ook m’n dreumes van 14 maanden heeft gesmuld!

  • Martina de Groot says:

    Mijn dochter van 14 wilde wraps maken. Ik heb jouw recept erbij gepakt. Grote verbazing dat we cacao moesten gebruiken. Een feestje in de keuken om samen te koken en wat was het lekkerder. Dit recept bewaren we voor een ander weekend want hij wordt zeker nog een keer gemaakt.

    • Ja, grappig he! Het geeft zo’n lekker smaak. Wat leuk dat je lekker samen kookt met je dochter. Kan niet wachten om samen met Lotte te koken 🙂

  • Martina de Groot says:

    Mijn dochter van 14 wilde wraps maken. Ik heb jouw recept erbij gepakt. Grote verbazing dat we cacao moesten gebruiken. Een feestje in de keuken om samen te koken en wat was het lekkerder. Dit recept bewaren we voor een ander weekend want hij wordt zeker nog een keer gemaakt.

  • Het lijkt me een heerlijk recept, ga hem vanavond maken, maar nu ik alles bij elkaar sprokkel mis ik een beetje de groente. Toch maar een salade of wat paprika’s erbij.

    Ben benieuwd!

  • Hoi Eef,
    In de tekst lees ik dat je 6 burritos uit dit recept haalt en dat dit genoeg is voor 2 – 3 personen of 2 volwassenen en 2 kids. De voedingswaarden zijn per persoon/portie. Wat bedoel je hiermee? Kijk er naar uit om ze te proberen!

  • 4 stars
    Net gemaakt en opgegeten! Lekker. Ik heb de helft van het gehakt vervangen door kidneybonen. Iets voedzamer en iets minder vlees. Smaakte prima

  • 5 stars
    Heerlijk! Echt een top recept. Geen wereldgerecht pakje meer nodig. Ga ze nog veel vaker maken. Dank voor je recept ????

  • 4 stars
    Wat een heerlijk recept. Het enige minpuntje is dat de wraps wat nattig worden door de saus. Volgende keer zal ik deze even eerst uit laten lekken in een zeef. Voordat ik de wraps vul.

    Maar zeker voor herhaling vatbaar

  • Marcel en Caroline says:

    We hadden van een ander gerecht nog een prutje over van gekookte gerookte kip, paprika, ui, ,jalapeno en salsa roja (tomatensaus). Dat wilden we niet weggooien dus een recept gezocht voor burritos om dit voor te gebruiken. En toen zag ik deze van jou. Dus dit lekker door de tomatenblokjes gedaan en verder jouw recept gevolg, INCL cacaopoeder. Goede cheddar gebruit om er overheen te raspen en my God, wat hebben wij zalig gegeten!!! Dit waren echt de lekkerste die we ooit gemaakt hebben, zoals bijvoorbeeld met tex-mex kruiden…blech! Dit was eerlijk en heerlijk. Dit komt geregeld bij ons op tafel te staan, wel met dat lekkere prutje als basis en zeker nooit zonder de cacaopoeder. Ik denk dat we meer gerechten van je gaan bekijken en maken,als dit al zo zalig is.

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat een onwijs mooi en fijn compliment, dank je wel Marcel & Caroline! Worden wij heel blij van 🙂

  • 5 stars
    Als enige burrito/wrap liefhebber in huis zit de rest van het gezin meestal niet op zoiets te wachten. Maar van dit recept werden zij ook blij! Niet zo pittig en wel lekker smaakvol. Ik dus ook blij! Nog kleine paprika blokjes en kidneybonen toegevoegd. Toppertje.

  • Heerlijk recept, maar ik had dus veel te kleine wraps genomen. Zat in kijn hoofd met d’r knorr wereld gerechten waar ze de kleine wraps gebruiken. Dus wat mij betreft had je erbij mogen vermelden dat er grote wraps gebruikt worden in dit recept. Verder Heerlijk.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Laura, wat fijn dat het zo goed heeft gesmaakt! Begrijpelijk jouw verwarring, echter worden kleine wraps traditioneel voornamelijk gebruikt voor (zachte) taco’s en tostada’s. De grote tortilla’s worden gebruikt voor wraps, burrito’s en enchiladas. Moet je maar net weten, we vermelden eigenlijk altijd wanneer het om kleine gaat. Hopelijk komt hij nog eens op het menu maar dan met met grote tortilla’s! 😀

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Je zou een vegan roomvervanger kunnen proberen, je hebt er tegenwoordig meerdere bij de supermarkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept