Salted Millionaire's Shortbread

Salted Millionaire’s Shortbread

Vandaag heb ik toch een waanzinnig lekker receptje voor je genaamd Salted Millionaire’s Shortbread en een kleine waarschuwing is op zijn plaats: make it ones, make it twice 😉 Deze zijn echt verslavend lekker! Salted Millionaire’s Shortbread oftewel al je guilty pleasures in één. Het begint met een knapperige bodem van kandijkoeken, daarop een dikke laag zachte romige karamel en om het af te maken een laagje romige chocolade bestrooid met een heel klein beetje zeezout.

De karamel voor deze Salted Millionaire’s Shortbread kun je op twee manieren maken. Wat ik zelf vaak doe is een pannetje met ruim water, blikje gecondenseerde melk (dat onder water staat) en dan minimaal een uur of 3 laten pruttelen. Laatst deed ik hetzelfde maar dan met twee blikjes gecondenseerde melk tegelijk in een pannetje. Even vergeten dat je dan je kooktijd toch wel moet verdubbelen, dus toen ik de blikjes na 3 uur + afkoelen openmaakte was het geen karamel…

Karamel maken

Dan heb je een tweede manier hoe je het kan maken en dat is een stuk sneller, maar hier moet je wel even bij blijven. Boter, suiker en melk in een pannetje (ik leg zo in de beschrijving even uit hoe je dit precies doet) en dan roeren, roeren, roeren tot je een lamme arm en een pan vol karamel hebt. Beide opties zijn mogelijk. Ik hou het voor dit recept bij de laatste versie omdat dat een stuk sneller en makkelijker is én je meteen je armspieren hebt getraind. Kijk, da’s nog eens multitasken 🙂 !

Salted Millionaire's Shortbread

Salted Millionaire's Shortbread

Salted Millionaire's Shortbread oftewel al je guilty pleasures in één. Karamel, chocola en een beetje zeezout op een knapperige bodem.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Koelen: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 12 stuks*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram kandijkoeken of bastognekoeken
  • 160 gram roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram melk chocolade
  • gemalen zeezout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Neem een ruime ovenschaal van bijvoorbeeld 20 bij 20 cm (een kleinere ovenschaal zorgt voor 'hogere' gebakjes en grotere voor 'lagere'). Bedek met bakpapier.
  • Verkruimel de kandij- of bastognekoeken tot kleine kruimels en doe dit in een ruime kom.
  • Verhit 100 gram roomboter in een pannetje tot deze gesmolten is (let op: de boter mag niet koken) en giet dit over de verkruimelde kandij- of bastognekoeken. Meng de boter goed door de verkruimelde koekjes en stort dit in je ovenschaal. Verdeel over de bodem en druk goed aan.
  • Smelt nu 60 gram roomboter in een pannetje en voeg als de boter is gesmolten de lichtbruine basterdsuiker toe. Roer goed door elkaar en voeg het blikje gecondenseerde melk toe.
  • Meng zodat het een egaal mengsel wordt en breng aan de kook onder constant roeren (het beste kun je hiervoor een garde gebruiken). Tot je na ca. 15-20 minuten een mooie dikke karamel krijgt. Giet het hete mengsel over de koekjesbodem. Verdeel over de bodem en zet even in de koelkast voor ca. 3 minuten, tot het helemaal is afgekoeld.
  • Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en giet dit weer over het karamel mengsel, verdeel en bestrooi met een klein beetje gemalen zeezout.
  • Als je de chocolade niet helemaal laat afkoelen, kun je 'm makkelijker in stukjes snijden. Laat je het wel afkoelen dan is het een goede truc om een groot scherp mes onder de hete kraan te doen en je mes rustig door de chocolade te drukken tot deze smelt; de rest kun je dan makkelijk in gelijke stukken snijden en zo breekt je chocolade niet. Eet smakelijk!

handig om te weten:

*Je maakt met dit recept 12 grote of 24 kleine stukken

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 310kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 4g | Vetten: 23g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Salted Millionaire's Shortbread

12 thoughts on “Salted Millionaire’s Shortbread

  • in plaats van gesmolten chocola kun je ook ganache maken (slagroom met chocola, op google is het recept te vinden); dat blijft na afkoelen (± 3 uur in de koelkast)zachter en is ook super lekker om op te eten1

    • Jij maakt er helemaal een feestje van 😉 Ganache is zeker een lekker alternatief voor de gesmolten chocolade! Een vuistregel die ik aanhoud bij het maken van Ganache: Bij pure chocolade kun je ganache vrijwel 1 op 1 klaar maken (dwz. 100 ml slagroom over 100 ml chocolade) & bij melk chocolade gebruik je iets meer melkchocolade bijvoorbeeld 150 á 175 gram bij elke 100 ml slagroom. Strooi alleen wel het zout er pas over als je het gaat serveren, doordat de ganache zachter is zal het zout ander oplossen in de chocolade. Wel echt een leuk idee om deze Salted Millionaire’s Shortbread eens met Ganache te maken, ga ik onthouden voor de volgende keer.

  • Petra van den Berkt says:

    Van oorsprong Schots deze lekkernij, ik heb een tijdje in de schotse hooglanden gewoond en daar heet dit millionair’s shortbread, mmmmm, heerlijk. Alleen laten ze daar het gemalen zeezout achterwege. Ik vind beide versies lekker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept