Neem een ruime ovenschaal van bijvoorbeeld 20 bij 20 cm (een kleinere ovenschaal zorgt voor 'hogere' gebakjes en grotere voor 'lagere'). Bedek met bakpapier.
Verkruimel de kandij- of bastognekoeken tot kleine kruimels en doe dit in een ruime kom.
Verhit 100 gram roomboter in een pannetje tot deze gesmolten is (let op: de boter mag niet koken) en giet dit over de verkruimelde kandij- of bastognekoeken. Meng de boter goed door de verkruimelde koekjes en stort dit in je ovenschaal. Verdeel over de bodem en druk goed aan.
Smelt nu 60 gram roomboter in een pannetje en voeg als de boter is gesmolten de lichtbruine basterdsuiker toe. Roer goed door elkaar en voeg het blikje gecondenseerde melk toe.
Meng zodat het een egaal mengsel wordt en breng aan de kook onder constant roeren (het beste kun je hiervoor een garde gebruiken). Tot je na ca. 15-20 minuten een mooie dikke karamel krijgt. Giet het hete mengsel over de koekjesbodem. Verdeel over de bodem en zet even in de koelkast voor ca. 3 minuten, tot het helemaal is afgekoeld.
Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en giet dit weer over het karamel mengsel, verdeel en bestrooi met een klein beetje gemalen zeezout.
Als je de chocolade niet helemaal laat afkoelen, kun je 'm makkelijker in stukjes snijden. Laat je het wel afkoelen dan is het een goede truc om een groot scherp mes onder de hete kraan te doen en je mes rustig door de chocolade te drukken tot deze smelt; de rest kun je dan makkelijk in gelijke stukken snijden en zo breekt je chocolade niet. Eet smakelijk!
handig om te weten:
*Je maakt met dit recept 12 grote of 24 kleine stukken
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.