Flammkuchen met zalm & rucola. Een heerlijke combinatie. Frisse zure room, vettige, gerookte zalm en knapperige, peperige rucola. A match made in heaven. Lekker voor bij de borrel of als maaltijd met een salade erbij bijvoorbeeld. Flammkuchen kan eigenlijk altijd.
Flammkuchen is van origine een Duits recept. Een dunne, knapperige bodem, een laagje crème fraîche, uitgebakken spekjes en uienringen. Dat is de klassieke versie die vaak in de winter wordt gegeten. Je kunt uiteraard volop variëren met het beleg. Juist die knapperige, dunne bodem leent zich uitstekend voor allerlei verschillende combinaties. Vandaag maak ik een flammkuchen met zalm en rucola. Heerlijk!
Deeg voor de Flammkuchen
Meestal maak ik deeg voor de flammkuchen zelf. Het recept hiervoor kun je vinden in het recept voor de klassieke Duitse flammkuchen en de zomerse flammkuchen met serranoham & rucola. Beide waanzinnig lekker. Deze keer deed ik het even anders. Ik kreeg namelijk een pakketje opgestuurd waarin het deeg van Tante Fanny voor Flammkuchen zat. Een kant en klare deeg die zeker niet minder lekker was dan mijn eigen gemaakte versie. De keuze is aan jou, maak je het deeg zelf of kies je voor de snelle, makkelijke versie met kant en klaar deeg. Ga je het deeg zelf maken houdt dan het recept aan van de eerder genoemde flammkuchens en verdubbel het recept zodat je voldoende bodem hebt voor het beleg uit dit recept.
Deze flammkuchen is ruim voldoende voor 2 personen als diner. Voor 4 personen met een lekkere salade erbij. Voor bij de borrel heb je zeker voor zo’n 4 tot 6 personen voldoende.
Op de foto zie je overigens maar een stukje van de flammkuchen. Een kleiner stukje staat immers (vaak) mooier op de foto dan een hele plaat, toch?! 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol flammkuchen deeg
- 250 gram gerookte zalm
- 150 gram crème fraîche
- 100 gram geraspte kaas
- 50 gram zure room
- 30 gram rucola
- zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Rol het deeg uit op een (bij zelfgemaakt deeg: met bakpapier bedekte) bakplaat. Verdeel de crème fraîche over het deeg met de achterkant van een lepel. Strooi hierover de geraspte kaas en naar smaak wat zwarte peper.
- Doe het geheel nu in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is.
- Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel nu de zalm erover, wat dotjes van de zure room en tot slot vlak voor je gaat serveren de rucola (anders wordt deze slap). In stukken snijden en... eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmm, een klassieke combinatie! Heerlijk! Staat nog steeds op mijn lijst om het deeg een keer zelf te maken…
Eef says:
Zeker een keer doen, zelf deeg maken. Leuk klusje en aangezien je vaak zelf pizzadeeg maakt voor jou vast een makkie 😉
Anne-Marie says:
Hmmm, heerlijk. Wil NU een stukje!
Marijke says:
Ziet er zo lekker uit! Ik heb nog nooit flamkuchen gemaakt. Zelf niet het kant en klare deeg uit de foodybox. Had te lang gewacht en toen wij het deeg over datum haha. Dom!
Demi | DE KOOKFABRIEK says:
Dit ziet echt onwijs goed uit! Laatste tijd heb ik me al een aantal keer voorgenomen om flammkuchen te maken, maar ik denk dat ik het nu écht ga doen. Dit lijkt me ook erg lekker met citroen en groene asperges!
Eef says:
Dat klinkt ook lekker Demi! Fijne combinatie.
20 x gezonde gerechten met zalm - Focus on Foodies says:
[…] 8. Flammkuchen met zalm en rucola […]
Thea says:
Is de basis ook in te vriezen. Dit is voor 1 persoon veel te veel. Uiteraard zonder de rucola.
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Saskia says:
Probeer ook eens de flammkuchen met crème fraîche,geitenkaas, spekjes, rode ui ringen, pijnboompitjes en honing! En na het bakken wat rucola erover….
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh wat een goede tip, dat klinkt heerlijk! 🙂