Bechamelsaus maken. Dit o zo makkelijke recept wilde ik jullie niet onthouden. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig en waarschijnlijk heb je alles al in huis om zelf bechamelsaus te maken.
Bechamelsaus is een klassieker in de Franse én Italiaanse keuken en mag wat mij betreft echt niet ontbreken in een heerlijke zelfgemaakte lasagne. Van dat laatste ga ik jullie binnenkort een fan-tas-tisch lekker recept geven, maar eerst de basis.
Zelf bechamelsaus maken
Zelf bechamelsaus maken is echt appeltje eitje. Je hebt er alleen roomboter, bloem en melk voor nodig. Verder breng je deze witte saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meer is het niet. Het is trouwens ook een ideale basis om kaassaus van te maken. Hiervoor hoef je er alleen maar… (je raad het vast al), kaas door te doen. Easy peasy does it! Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken, ik ga je dit makkelijke basisrecept voor bechamelsaus geven. De hoeveelheid is trouwens ruim voldoende voor een ovenschaal lasagne.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter melk
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- zout, peper, nootmuskaat ((naar smaak))
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Smelt zachtjes de boter in een steelpan met dikke bodem.*
- Zeef de bloem en voeg het toe aan de boter. Roer het door met een houten pollepel en zet het vuur laag. Het vocht uit de boter moet gaan verdampen en de bloem gaat dan glanzen.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf constant goed roeren zodat je een egale saus krijgt zonder klontjes.
- Zodra alle melk is toegevoegd zet je het vuur ietsje hoger en blijf ongeveer 10 minuten roeren tot de saus ingedikt is.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Loes says:
“Zodra alle bloem is toegevoegd” -> bloem moet zijn melk?
Eef says:
Oeps! Direct aangepast 🙂
Loes says:
“Zodra alle bloem is toegevoegd” -> bloem moet zijn melk?
Marjon says:
Ik kook twee laurierblaadjes mee voor net iets meer pit in de lasagne
Eef says:
Goede tip, dankjewel voor je toevoeging 🙂
José Hagedorn says:
Goed idee!
Marjon says:
Ik kook twee laurierblaadjes mee voor net iets meer pit in de lasagne
Ellie De Vries says:
Hoi Eef,
Ik voegde altijd geraspte kaas bij de bechamelsaus totdat deze was gesmolten, maar dat is dus niet nodig?
Vr. Groet Ellie de Vries
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Deze bechamelsaus is zonder kaas maar die mag je gerust op jou manier toevoegen hoor!
José Hagedorn says:
Lekker!