Volg mij:
Kooktips, Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Bechamelsaus maken – recept

Bechamelsaus maken - recept

Bechamelsaus maken. Dit o zo makkelijke recept wilde ik jullie niet onthouden. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig en waarschijnlijk heb je alles al in huis om zelf bechamelsaus te maken.

Bechamelsaus is een klassieker in de Franse én Italiaanse keuken en mag wat mij betreft echt niet ontbreken in een heerlijke zelfgemaakte lasagne. Van dat laatste ga ik jullie binnenkort een fan-tas-tisch lekker recept geven, maar eerst de basis.

Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken is echt appeltje eitje. Je hebt er alleen roomboter, bloem en melk voor nodig. Verder breng je deze witte saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meer is het niet. Het is trouwens ook een ideale basis om kaassaus van te maken. Hiervoor hoef je er alleen maar… (je raad het vast al), kaas door te doen. Easy peasy does it! Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken, ik ga je dit makkelijke basisrecept voor bechamelsaus geven. De hoeveelheid is trouwens ruim voldoende voor een ovenschaal lasagne.

Zelf bechamelsaus maken


Het recept voor bechamelsaus:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 10 minuten | Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: ruim voldoende voor een ovenschaal met lasagne

Wat heb je nodig voor bechamelsaus (ingrediënten):

  • 1 liter melk
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem
  • nootmuskaat, peper en zout

Hoe maak je bechamelsaus zelf:

  1. Smelt zachtjes de boter in een steelpan met dikke bodem.
    Let op: de boter mag niet verkleuren dus hou het vuur laag.
  2. Zeef de bloem en voeg het toe aan de boter. Roer het door met een houten pollepel en zet het vuur laag.
    Het vocht uit de boter moet gaan verdampen en de bloem gaat dan glanzen. Let op: ook de bloem en de boter mogen niet verkleuren.
  3. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf constant goed roeren zodat je een egale saus krijgt zonder klontjes.
  4. Zodra alle melk is toegevoegd zet je het vuur ietsje hoger en blijf ongeveer 10 minuten roeren tot de saus ingedikt is.
  5. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Eet smakelijk!

Bechamelsaus maken - recept

Bechamelsaus maken - Pinterest Collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Loes

    “Zodra alle bloem is toegevoegd” -> bloem moet zijn melk?

    22 mei 2019 at 21:35
  • Beantwoorden Marjon

    Ik kook twee laurierblaadjes mee voor net iets meer pit in de lasagne

    1 juni 2019 at 09:35
    • Beantwoorden Eef

      Goede tip, dankjewel voor je toevoeging 🙂

      3 juni 2019 at 10:25

    Laat een reactie achter