Bechamelsaus maken. Dit o zo makkelijke recept wilde ik jullie niet onthouden. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig en waarschijnlijk heb je alles al in huis om zelf bechamelsaus te maken.
Bechamelsaus is een klassieker in de Franse én Italiaanse keuken en mag wat mij betreft echt niet ontbreken in een heerlijke zelfgemaakte lasagne. Van dat laatste ga ik jullie binnenkort een fan-tas-tisch lekker recept geven, maar eerst de basis.
Zelf bechamelsaus maken
Zelf bechamelsaus maken is echt appeltje eitje. Je hebt er alleen roomboter, bloem en melk voor nodig. Verder breng je deze witte saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meer is het niet. Het is trouwens ook een ideale basis om kaassaus van te maken. Hiervoor hoef je er alleen maar… (je raad het vast al), kaas door te doen. Easy peasy does it! Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken, ik ga je dit makkelijke basisrecept voor bechamelsaus geven. De hoeveelheid is trouwens ruim voldoende voor een ovenschaal lasagne.


Ingrediënten
- 1 liter melk
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- zout, peper, nootmuskaat ((naar smaak))
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Smelt zachtjes de boter in een steelpan met dikke bodem.*
- Zeef de bloem en voeg het toe aan de boter. Roer het door met een houten pollepel en zet het vuur laag. Het vocht uit de boter moet gaan verdampen en de bloem gaat dan glanzen.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf constant goed roeren zodat je een egale saus krijgt zonder klontjes.
- Zodra alle melk is toegevoegd zet je het vuur ietsje hoger en blijf ongeveer 10 minuten roeren tot de saus ingedikt is.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Kan dit ook met houdbare volle melk?
Ja hoor ik denk dat dat gewoon zou moeten lukken!
Hoi Eef,
Ik voegde altijd geraspte kaas bij de bechamelsaus totdat deze was gesmolten, maar dat is dus niet nodig?
Vr. Groet Ellie de Vries
Deze bechamelsaus is zonder kaas maar die mag je gerust op jou manier toevoegen hoor!
Lekker!
Ik kook twee laurierblaadjes mee voor net iets meer pit in de lasagne
Ik kook twee laurierblaadjes mee voor net iets meer pit in de lasagne
Goede tip, dankjewel voor je toevoeging 🙂
Goed idee!
Met deze verhoudingen zeker 30 minuten moeten roeren om een beetje in de buurt te komen van de juiste consistentie! Na een nieuwe zoekbeurt zijn de verhoudingen overal 1:1:10 ! Heb dus zeker 250 ml melk teveel toegevoegd. Heel jammer.
Ik maak dit recept heel vaak en het zijn zeker de juiste verhoudingen, misschien het vuur iets hoger zetten de volgende keer zodat het teveel aan vocht sneller verdampt? Ik ben zelf nog nooit 30 minuten bezig geweest met roeren namelijk dus ik denk dat er iets niet helemaal goed is gegaan…
Het ging top! Ik heb echter van alles de helft gebruikt dat was genoeg voor een beste schotel voor 3 personen waarbij ik alleen de bovenkant heb gedekt.
Ik had natuurlijk ook nog een tussenlaag kunnen vullen.
Dankjewel voor het delen Marieke!
“Zodra alle bloem is toegevoegd” -> bloem moet zijn melk?
“Zodra alle bloem is toegevoegd” -> bloem moet zijn melk?
Oeps! Direct aangepast 🙂